6 Απρ 2014

Τι είπαν η Όλγα Γεροβασίλη και η Λίτσα Κιτσαντά στην ΑΥΓΗ της Κυριακής

Δισέλιδο αφιέρωμα στις ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ

   Η σημερινή ΑΥΓΗ της Κυριακής έχει ειδικό δισέλιδο αφιέρωμα με τίτλο ΕΚΛΟΓΕΣ-ΗΠΕΙΡΟΣ.
   Η υποψήφια Περιφερειάρχης Ηπείρου και βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη παραχώρησε συνέντευξη στην οποία μιλάει για τις ρυθμίσεις για το γάλα και τις επιπτώσεις τους στην κτηνοτροφία της Ηπείρου, για τη ΔΩΔΩΝΗ, την στάση Καχριμάνη και τις προτάσεις της παράταξης για το θέμα, για το πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν η ανεργία και η φτώχεια και για την ανάγκη να αναδειχθεί και να αξιοποιηθεί η τοπική ταυτότητα της Ηπείρου.
   Επίσης, μιλούν οι τέσσερις υποψήφιοι δήμαρχοι των μητροπολιτικών δήμων της Ηπείρου, η Λίτσα Κιτσαντά στην Άρτα, ο Λάζαρος Νάτσης στα Γιάννενα, ο Δημήτρης Βασιλείου στην Πρέβεζα και ο Ανδρέας Νταής στην Ηγουμενίτσα.
   Η Λίτσα Κιτσαντά μιλάει για τις ευθύνες της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής και του Γιάννη Παπαλέξη, για τους λοιπούς δήθεν "ανεξάρτητους" υποψήφιους, για τις προτεραιότητες και τους στόχους που θέτει η Ριζοσπαστική Δημοτική Αλλαγή, ώστε να φυσήξει ένας νέος αέρας αλλαγής στα δημοτικά πράγματα της Άρτας, για να αναπτυχθεί οικονομικά, τουριστικά, οικιστικά και πολιτιστικά, ως μια πόλη σύγχρονη και όμορφη.
   Αντιγράφω:
Όλγα Γεροβασίλη: Προτεραιότητα μας η ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα
   Η Ήπειρος μπορεί να ανασυγκροτηθεί και να ξεφύγει από τη φτώχεια και την ανεργία, τονίζει η υποψήφια περιφερειάρχης, Όλγα Γεροβασίλη. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην "Αυγή" της Κυριακής, η υποψήφια που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ αναλύει τις επιπτώσεις του κλεισίματος της Δωδώνης και παρουσιάζει τους βασικούς προγραμματικούς άξονες της "Ηπείρου Ανατροπής".
Συνέντευξη στον Χρήστο Σίμο
* Ποιες εκτιμάτε ότι θα είναι οι επιπτώσεις από τις νέες ρυθμίσεις για το γάλα στην περιφέρεια της Ηπείρου;
   Μετά τις νέες ρυθμίσεις, η γαλακτοπαραγωγική κτηνοτροφία της Ηπείρου και ολόκληρης της χώρας δείχνει να μην έχει μέλλον. Η καθιέρωση του «γάλακτος ημέρας» είναι το απόλυτο τέχνασμα για να βγουν από τη μέση οι απομακρυσμένες από τα δίκτυα συλλογής και διανομής οικογενειακές, μικρές και μεσαίες, παραδοσιακές κτηνοτροφικές μονάδες, που αποτελούν και τη συντριπτική πλειοψηφία των μονάδων της περιοχής. Εάν σε αυτό προστεθεί και το «φρέσκο» γάλα -των υπεραρκετών για την εισαγωγή του επτά ημερών- είναι πολύ φανερός ο σχεδιασμός και ο στόχος, να πλημμυρίσει η ελληνική αγορά από εισαγόμενο γάλα. Για μια ακόμη φορά, η κυβέρνηση νομοθετεί υπέρ της κερδοφορίας των πολυεθνικών.
   Και δυστυχώς, για την Ήπειρο, δεν υπήρξε καμία αντίσταση σ' αυτή την πολιτική, καθώς ο περιφερειάρχης δεν συντάχθηκε απλά με αυτή τη γραμμή, αλλά υπήρξε και ο εμπνευστής της πρότασης που τελικά έγινε αποδεκτή από την τρόικα. Εξαιτίας αυτής του της στάσης, τον «άδειασε» ακόμη και ο μέχρι πρότινος υπουργός αναπληρωτής Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάξιμος Χαρακόπουλος, στην επιστολή παραίτησής του.
* Πώς σχολιάζετε το κλείσιμο της Δωδώνης; Ποια ήταν η στάση του απερχόμενου περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη; Τι προτείνει η παράταξή σας για το θέμα αυτό;
   Το ξεπούλημα της Δωδώνη Α.Ε. υπήρξε σκάνδαλο πολύ μεγάλου μεγέθους. Μια κερδοφόρα συνεταιριστική επιχείρηση ξεπουλήθηκε, με ιδιαίτερα ευνοϊκούς γι' αυτόν όρους, σε έναν από τους οφειλέτες της.
   Δυστυχώς για τον ίδιο, αλλά πολύ περισσότερο για τους παραγωγούς και συνακόλουθα την τοπική οικονομία της Ηπείρου, ο κ. Καχριμάνης συνέδεσε το όνομά του και μ' αυτό, καθώς παλινωδούσε από την αρχή. Πρώτα υιοθέτησε την πρόταση του Οικονομικού Επιμελητηρίου για εταιρεία λαϊκής βάσης, στη συνέχεια τάχθηκε υπέρ της ιδιωτικοποίησής της Δωδώνη και στο τέλος, πλην όμως κατόπιν εορτής, για καθαρά προεκλογικούς λόγους και πιεζόμενος από την τραγική κατάσταση των κτηνοτρόφων - παραγωγών - εισκομιστών γάλακτος, αναγκάστηκε να αλλάξει ξανά γραμμή πλεύσης, υπέρ της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας αυτή την φορά.
   Για να ανακάμψει και να σταθεί όρθια η οικονομία της περιφέρειας, απαιτείται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης, με βάση το συνεταιριστικό, συνεργατικό μοντέλο. Μιλάμε για έναν συνεταιρισμό, μακριά από τα όσα συνέβαιναν στο παρελθόν και ευτέλισαν το ίδιο το συνεταιριστικό κίνημα στα μάτια του κόσμου. Αυτό είναι το πλαίσιο, στο οποίο θα στηθεί μια υγιής και δυνατή νέα Δωδώνη.
* Η Ήπειρος κατέχει το αρνητικό ρεκόρ στην ανεργία και τη φτώχεια. Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το ζήτημα αυτό;
   Η Ήπειρος ήταν, πριν την οικονομική κρίση και τα Μνημόνια, και παραμένει η φτωχότερη Περιφέρεια της Ελλάδας και η τέταρτη φτωχότερη της Ευρώπης. Η Ήπειρος είναι «πρωταθλήτρια» Ελλάδας στην ανεργία, με το ποσοστό της να φτάνει στο 30,4%. Τα νούμερα μαρτυρούν την πλήρη αποτυχία της απερχόμενης περιφερειακής διοίκησης, η οποία εναρμονίστηκε πλήρως με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που ασκούνται σε κεντρικό επίπεδο.
   Μπορεί να υπάρξει μια άλλη προοπτική για την Ήπειρο; Σας απαντώ κατηγορηματικά πως ναι, μπορεί. Τον δρόμο μάς τον δείχνει ο ίδιος ο τόπος, οι δυνατότητές του και οι άνθρωποί του. Προτεραιότητά μας η ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα, στον οποίο στηρίζεται παραδοσιακά η οικονομία της περιφέρειας και ο οποίος στηρίζει και μεγάλο τμήμα της δευτερογενούς παραγωγής.
   Θα επαναλάβω, για ακόμη μια φορά, ότι δίνουμε έμφαση στην κοινωνική οικονομία, καθώς αυτή έχει μεγάλη σημασία για την κοινωνία, την οποία έχει αποδομήσει το εφαρμοζόμενο νεοφιλελεύθερο μοντέλο της άγριας λιτότητας, της ανεργίας και της εξαθλίωσης του λαού.
* Σε πρόσφατη ομιλία σας, τονίσατε πως η Ήπειρος πρέπει να αναδείξει την τοπική της ταυτότητα. Ποια στοιχεία περιλαμβάνει αυτή;
   Η Ήπειρος έχει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα, όλα κομμάτια της τοπικής της ταυτότητας. Εκτεταμένη παραθαλάσσια ζώνη, που ευνοεί τόσο τις θαλάσσιες μεταφορές και την αλιεία όσο και τον τουρισμό, ορεινό όγκο, με παραδοσιακούς οικισμούς, περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, αρχαιολογικοί χώροι μεγάλης ιστορικής σημασίας, τεράστιος πλούτος βυζαντινών μνημείων, εύφορες πεδινές εκτάσεις όπου παράγονται πολλά και υψηλής ποιότητας αγροτικά προϊόντα, μικρές οικογενειακές μονάδες όπου παράγονται ξεχωριστά, παραδοσιακά προϊόντα, ιδιαίτερα εκτεταμένο υδάτινο δίκτυο, πλούσια και σπάνια οικοσυστήματα και μια πολύ μεγάλη λαϊκή παράδοση, είναι κάποια απ' αυτά.
   Αυτά οφείλουμε να αναδείξουμε και να αξιοποιήσουμε, ώστε να στηριχθεί και να γίνει γνωστή σε ευρύτερο κοινό, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, η ισχυρή και διακριτή ταυτότητα της περιφέρειάς μας.
πηγή
Λίτσα Κιτσαντά: Να ματαιώσουμε την ιδιωτικοποίηση του νερού και της ενέργειας
   Η κρίση, τα Μνημόνια και οι αντιλαϊκές πολιτικές των τελευταίων ετών, έχουν διαρρήξει τον κοινωνικό ιστό και στην Άρτα. Τα εκατοντάδες κλειστά μαγαζιά, η διαλυμένη αγροτική παραγωγή, η καλπάζουσα ανεργία και η εντεινόμενη φτώχεια, έχουν καταστήσει την Άρτα μια πόλη της ανέχειας και της στασιμότητας. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση υπήρξε ένα από τα πρώτα θύματα των Μνημονίων. Οι οικονομικοί πόροι εξαφανίστηκαν, ανθρώπινο δυναμικό απολύθηκε, υπηρεσίες και δομές κατέρρευσαν. Η σημερινή Δημοτική Αρχή και ο δήμαρχος κ. Παπαλέξης, είτε παρακολουθούσε ως απλός θεατής, είτε συναινούσε σ' αυτή την εικόνα της συρρίκνωσης. Ως πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου ουδόλως αντιστάθηκε σ' αυτούς που μετέτρεψαν την αυτοδιοίκηση σε ιμάντα μεταβίβασης των πιο ακραίων αντιλαϊκών πολιτικών.
   Απείχε από τις μεγάλες διεκδικήσεις για το δημόσιο χαρακτήρα των κοινωνικών αγαθών, της υγείας και της παιδείας. Αδιαφόρησε για την ανάγκη στήριξης δομών Κοινωνικής αλληλεγγύης, ώστε να βοηθηθούν οι αδύναμοι συμπολίτες μας, άφησε τις περιφερειακές δημοτικές κοινότητες στη μοίρα τους. Με το πρόσχημα της κρίσης, προώθησε την έννοια της "ανάπτυξης" μέσα από το ξεπούλημα εμβληματικών σημείων της περιοχής και της παράδοσης σε ιδιώτες σημαντικών οικονομικών δραστηριοτήτων του δήμου, από το Ξενία μέχρι τη διαχείριση των απορριμμάτων.
   Και μέσα σε όλα αυτά, τόσο ό ίδιος όσο και οι λοιποί δήθεν "ανεξάρτητοι" υποψήφιοι δήμαρχοι, πουλάνε τώρα ελπίδες και υποσχέσεις, εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη των ανθρώπων για δουλειά, μέσα από απαράδεκτες σχέσεις εργασίας, όπως τα πεντάμηνα, ενώ παράλληλα κλείνουν πονηρά το μάτι στα συμφέροντα!
   Η Ριζοσπαστική Δημοτική Αλλαγή επιχειρεί να κάνει το μεγάλο βήμα μπροστά, ώστε να περάσει ο Δήμος της Άρτας στα χέρια των πολιτών, των δημιουργικών δυνάμεων της κοινωνίας, αλλά και αυτών που πλήττονται περισσότερο από την κρίση. Με γνώμονα τις αξίες και τις αρχές μας για κοινωνική δικαιοσύνη, δημοκρατία, ίσα δικαιώματα και πρόσβαση όλων στα δημόσια κοινωνικά αγαθά, δίνουμε τη μάχη για να ξαναφέρουμε την ελπίδα στον λαό της περιοχής μας. Για να κάνουμε τον δήμο δημοκρατικό, συμμετοχικό, διαφανή, ανθρωποκεντρικό. Για να αποτρέψουμε το ξεπούλημα δημοσίου πλούτου και δημοτικής περιουσίας και να ματαιώσουμε το έγκλημα του ξεπουλήματος του νερού και της ενέργειας στα φράγματα Πουρνάρι Ι και ΙΙ της «μικρής ΔΕΗ». Για να στηρίξουμε τις Δομές Κοινωνικής Αλληλεγγύης και προστασίας των αδυνάτων. Για να έχει ο Δήμος Αρταίων ισχυρή φωνή στην παραγωγική ανασυγκρότηση της περιοχής και να στρέψει επιτέλους η πόλη το βλέμμα της στον ζωογόνο ποταμό Άραχθο και στον Αμβρακικό Κόλπο, ώστε να αναπτυχθεί οικονομικά, τουριστικά, οικιστικά και πολιτιστικά, ως μια πόλη σύγχρονη και όμορφη.
   Αξιοποιώντας την ιστορία και τα μνημεία της, το ΤΕΙ και τη μουσική της παράδοση, να γίνει κέντρο πολιτισμού, δημιουργίας και ήπιας ανάπτυξης, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. Ερχόμαστε για να φυσήξει ένας νέος αέρας αλλαγής στα δημοτικά πράγματα της Άρτας. Μια αναγκαία μεγάλη ανατροπή, που έχει ανάγκη ο τόπος και οι άνθρωποί του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.