1 Απρ 2014

ΠΡΟΣΟΧΗ!!! ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΑΠΡΙΛΙΑΤΙΚΟ: Τελικός αποδέκτης επεξεργασμένων λυμάτων στην παραλία Αρτολίθια στην Πρέβεζα!!!

Ωραία διαφήμιση για τις παραλίες του Ιονίου

   Τα τραγικά λάθη που έχουν γίνει στο σχεδιασμό περιβαλλοντικών έργων στην Ήπειρο μάλλον δεν έχουν συνετίσει κανένα, με αποτέλεσμα να είναι έτοιμοι να προχωρήσουν και σε ένα ακόμη, με δυσμενέστατες συνέπειες για μία μεγάλη περιοχή και μάλιστα από τις πιο τουριστικές.
   Προ πενταετίας περίπου ξεκίνησε ο σχεδιασμός για το έργο συλλογής, μεταφοράς και επεξεργασίας λυμάτων οικισμών της Δημοτικής Ενότητας Ζαλόγγου και του οικισμού Λούτσας της Δημοτικής Ενότητας Φαναρίου.
   Η μελέτη ξεκίνησε από την Περιφέρεια Ηπείρου και στα διάφορα στάδια κλήθηκαν να γνωμοδοτήσουν διάφοροι φορείς, μεταξύ αυτών και ο Δήμος Πρέβεζας, ο οποίος είναι και ο άμεσα ενδιαφερόμενος κι εμπλεκόμενος.
   Οι διαδικασίες των εγκρίσεων ξεκίνησαν το 2011 και το 2014, δηλαδή μετά από τρία χρόνια, οι κάτοικοι της περιοχής που πίστευαν ότι θα λυθεί ένα μείζον πρόβλημα, διαπιστώνουν ότι βρίσκονται μπροστά στη δημιουργία ενός άλλου, πιθανόν και πιο σημαντικού.
   Κι αυτό γιατί σύμφωνα με την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων, η μονάδα βιολογικού καθαρισμού προβλέπεται να κατασκευαστεί στην Καστροσυκιά ενώ τελικός αποδέκτης ορίζεται η παραλία Λεύκα, όπου εκεί θα οδηγούνται τα λύματα με υποθαλάσσιο αγωγό!!
   Τα λύματα λοιπόν από όλη τη ζώνη θα οδηγούνται στην θάλασσα, κοντά στην παραλία Αρτολίθια, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.
   Το Δημοτικό Συμβούλιο Πρέβεζας γνωμοδότησε θετικά για την εν λόγω μελέτη και την προτεινόμενη λύση, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία ενημέρωση των κατοίκων και χωρίς οι ίδιοι να έχουν εκφράσει άποψη.
   Το ακριβές σημείο του τελικού αποδέκτη βρίσκεται μεταξύ της παραλίας Λεύκα κι Αρτολίθια, κάτω από τη Μονή της Αγίας Πελαγίας, σε μία από καθαρές και παρθένες περιοχές της παραλιακής ζώνης.
   Το πιο εξωφρενικό είναι ότι η συγκεκριμένη μελέτη ξεκίνησε προ Καλλικράτη, πριν δηλαδή η συγκεκριμένη περιοχή περάσει στο Δήμο Πρέβεζας και το ακόμη χειρότερο ότι άλλες λύσεις, πιο φιλικές προς το περιβάλλον, που υποδεικνύει σήμερα η επιστήμη αλλά και πιο οικονομικές για τους κατοίκους απορρίφθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες.
   Το κόστος κατασκευής του συγκεκριμένου έργου ανέρχεται στα 28 εκατομμύρια ευρώ και της ετήσιας λειτουργίας του ξεπερνά το μισό εκατομμύριο. Μισό εκατομμύριο που θα το καταβάλλουν οι τέσσερις χιλιάδες κάτοικοι της εν λόγω περιοχής.
   Αξιοσημείωτο δε είναι ότι στην ίδια μελέτη δεν περιλαμβάνονται τα εσωτερικά δίκτυα αποχέτευσης, η κατασκευή των οποίων θα εκτοξεύσει το κόστος ακόμη περισσότερο.
   Οι κάτοικοι της παραλιακής ζώνης της Πρέβεζας πάντως είναι πλέον ανάστατοι με τις εξελίξεις αυτές και έστω και τώρα ζητούν την επανεξέταση της μελέτης πριν περάσει στο στάδιο της κατασκευής, όπου πλέον τα πράγματα θα είναι μη αναστρέψιμα.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.