9 Ιουν 2013

Γιάννενα: Πόλη Χωρίς Σύνορα

- Τι κάνουν οι UrbanSurvivors στο ArtCafe «Θυμωμένο Πορτραίτο»;
- Ποιοι είναι οι «Αόρατοι» στα Παλιά Σφαγεία Ιωαννίνων;
- Πώς είναι να ζει κάποιος σε «Ζώνη Κινδύνου»;
- Τι μήνυμα στέλνει ο Ευγένιος Τριβιζάς
- Τι γνωρίζουμε για την πρόσβαση στα φάρμακα;
- Πώς στέλνουμε μήνυμα αλληλεγγύης μέσα από τη μουσική;

   Τα Γιάννενα είναι ο πρώτος σταθμός της καμπάνιας ευαισθητοποίησης «Πόλεις Χωρίς Σύνορα» που ξεκινούν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins Sans Frontières/MSF) την επόμενη εβδομάδα. Με κεντρικό μήνυμα «Στα Γιάννενα πονάμε για τον άλλο», οι MSF θέτουν στόχο να μιλήσουν για τον πόνο και τις ανάγκες των πλέον ευάλωτων και αποκλεισμένων ανθρώπων παντού όπου η οργάνωση λειτουργεί προγράμματα. Εκθέσεις φωτογραφίας, ανοιχτές συζητήσεις, προβολές ταινιών, δημιουργική απασχόληση για παιδιά και μουσικά δρώμενα πλημμυρίζουν δρόμους και κεντρικά σημεία της πόλης από τις 10 έως τις 23 Ιουνίου ανοίγοντας ένα ζωντανό διάλογο μεταξύ των πολιτών και της οργάνωσης για την αξία της αλληλεγγύης και της αμερόληπτης προσφοράς με κριτήριο μόνο την ανθρώπινη ανάγκη.
   Τι κάνουν οι UrbanSurvivors στο ArtCafe «Θυμωμένο Πορτραίτο»; Ποιοι είναι οι «Αόρατοι» στα Παλιά Σφαγεία Ιωαννίνων και πώς είναι να ζει κάποιος σε «Ζώνη Κινδύνου»; Τι μήνυμα στέλνει ο αγαπημένος μικρών και μεγάλων Ευγένιος Τριβιζάς μέσα από το καινούργιο του παραμύθι; Τι γνωρίζουμε για την πρόσβαση στα φάρμακα και πώς μπορούμε να στείλουμε ένα δυνατό μήνυμα αλληλεγγύης μέσα από τη μουσική;
   Οι “UrbanSurvivors” μάς συστήνονται μέσα από μια έκθεση φωτογραφίας στο ArtCafé, όπου ο φακός πέντε διάσημων φωτογράφων του πρακτορείου Noor/Apeironανοίγει ένα παράθυρο στον αγώνα επιβίωσης εκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν σε παραγκουπόλεις στην Κένυα, τη Νότιο Αφρική, το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν, την Αϊτή.
   Στο πλαίσιο του φεστιβάλ Photometria τα Παλιά Σφαγεία της πόλης γεμίζουν μέσα από ένα installation με τα πορτραίτα «Αόρατων», ξεχασμένων ασθενών των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που μας κοιτούν στα μάτια ζητώντας μας να τους βγάλουμε από τη λήθη, ενώ η ταινία «Αόρατοι» σε παραγωγή Χαβιέρ Μπαρδέμ κάνει ορατά τα ξεχασμένα θύματα των ενόπλων συγκρούσεων ισορροπώντας ανάμεσα στο ντοκιμαντέρ και τη μυθοπλασία.
   Η ταινία «Πρόσβαση στη ζώνη κινδύνου» με αφηγητή τον Ντάνιελ Ντέι Λιούις πραγματεύεται τις τεράστιες ανθρωπιστικές ανάγκες των θυμάτων πολέμου.
   Παράλληλα με τις προβολές και τις εκθέσεις, εθελοντές και εκπρόσωποι της οργάνωσης μοιράζονται εμπειρίες και προβληματισμούς με το κοινό στο πλαίσιο ανοιχτών συζητήσεων.
   Ένα από τα κεντρικά θέματα αυτών των συζητήσεων είναι η «Πρόσβαση στα φάρμακα» στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Ιωαννίνων.
   Αλλά και οι μικρότεροι φίλοι του ανθρωπιστικού έργου έχουν τη θέση τους σ’ αυτή την αλυσίδα αλληλεγγύης στα Γιάννενα: Το «εργαλείο» τους θα είναι «Γιατροί του Βασιλιά και οι Φρικαλέοι δράκοι», το παραμύθι που ο αγαπημένος Ευγένιος Τριβιζάς έγραψε και αφιέρωσε στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, σχετικά με την αξία της ανθρωπιστικής δράσης, το οποίο θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
   Ακόμη, η ομάδα capoeira «Copanhia Pernas Pro Ar» και το σύνολο Κλαρινέτων Σαξοφώνων του Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων μας καλούν σε κεντρικούς δρόμους της πόλης για να στείλουμε δυνατά το μήνυμα «Πονάμε για τον άλλον».
   Διαβάστε το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων εδώ: http://www.msf.gr/cwb/ioannina

Είσοδος Ελεύθερη

   Πιστεύοντας ότι οι άνθρωποι, οι ανάγκες, η αλληλεγγύη και η αμερόληπτη προσφορά δεν γνωρίζουν σύνορα, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καλούν τους πολίτες των Ιωαννίνων να ενημερωθούν, να συμμετάσχουν ενεργά και να μεταδώσουν τα μηνύματα της καμπάνιας μετατρέποντας τα Γιάννενα σε μια «Πόλη Χωρίς Σύνορα».
   Με την ευγενική υποστήριξη: Δήμου Ιωαννιτών, Φεστιβάλ Photometria, Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων, ΚΔΑΠ Ρόδα CAFÉ Θυμωμένο Πορτραίτο, Copanhia Pernas Pro Ar

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.