24 Μαΐ 2017

Ξεκινάει σήμερα η Εξεταστική για την Υγεία, με την αμαρτωλή υπόθεση του «Ερρίκος Ντυνάν»

- Έγγραφο - φωτιά για τον Άδωνι Γεωργιάδη
- Η υπόθεση με τις «αρθροσκοπήσεις Σαλμά», όπου, μέσα σε 3 μήνες έγιναν 550 αρθροσκοπήσεις, με κόστος 825.000 ευρώ, αντί για 82.500 ευρώ!

   Με το σκάνδαλο του «Ερρίκος Ντυνάν» ξεκινάει σήμερα Τετάρτη, τις εργασίες της η Εξεταστική Επιτροπή για τα σκάνδαλα στην Υγεία
   Η επιτροπή, που αποτελείται από 23 βουλευτές, καλείται σε διάστημα τριών μηνών να διερευνήσει τη σκανδαλώδη διαχείριση και λειτουργία του ΚΕΕΛΠΝΟ, την εκτίναξη των λειτουργικών δαπανών των νοσοκομείων και της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης με αποκορύφωμα την υπόθεση NOVARTIS, όπως επίσης και την υπόθεση του νοσηλευτικού ιδρύματος «ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ» το οποίο, υπογραμμίζεται πως αποτέλεσε, από το 2000 και έπειτα, επιτομή κακοδιαχείρισης και διαφθοράς.
   Σε ό,τι αφορά την υπόθεση του Νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν», από τη διερεύνηση της οποίας θα ξεκινήσει το έργο της η Επιτροπή, ο πρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αντ. Μπαλωμενάκης τόνισε πρόφατα: «Η περίπτωση του Ντυνάν είναι όντως πολύ αμαρτωλή και θα φανεί. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι εκποιήθηκε εν μία νυκτί με έναν μοναδικό πλειοδότη, σε μία εταιρεία που συστήθηκε πριν από 15-20 μέρες από τον πλειστηριασμό, με κεφάλαιο 60.000 μόνο, για να δώσει 115 εκατ., δηλαδή όσα ήταν και το χρέος, μία καθαρά προκατασκευασμένη διαδικασία. Μπορεί μεν να είναι νόμιμη, νομότυπη, αλλά πίσω από αυτήν κρύβονται διάφορα πράγματα, κρύβονται υπουργικές πιέσεις, αιφνίδιες αλλαγές διοικητικού συμβουλίου, μάλιστα πιθανότατα αναρμοδίως από τον τότε υπουργό, κρύβονται συναλλαγές, κρύβεται μια παρέμβαση υπουργού για να σταματήσει μια προηγούμενη διαδικασία και αντιδικία με τους δανειστές, να μπει το νερό στο αυλάκι, κρύβεται μία υπουργική τροπολογία που συμπεριλαμβάνει το σήμα υπό εκποίηση πάλι παρατύπως και κρύβονται φυσικά και κακοδιαχειρίσεις του προηγούμενου διαστήματος που οδήγησαν ένα νοσοκομείο στην ανάγκη να πουληθεί, δηλαδή σε μία χρεοκοπία ουσιαστικά του νοσοκομείου».

   * ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αυγή: «Σύμφωνο Γεωργιάδη» με ρήτρα εμπιστευτικότητας για πώληση του Ντυνάν! Τι είναι αυτό; Εν τάχει, στη δικογραφία για το ξεπούλημα του Νοσοκομείου Ντυνάν υπάρχει ένα τριμερές σύμφωνο με ρήτρα εμπιστευτικότητας που έχει συνταχθεί στις 28 Μαρτίου 2014. Το σύμφωνο φέρεται να υπογράφηκε από τον τότε υπουργό Υγείας Άδ. Γεωργιάδη, το Νοσοκομείο Ντυνάν και την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία αγόρασε το Ντυνάν μέσω θυγατρικής της. Ζητήθηκε να μην πρωτοκολληθεί; Το ενδιαφέρον είναι ότι το σύμφωνο όχι μόνο έχει ρήτρα εμπιστευτικότητας, αλλά, σύμφωνα με παλιότερο έγγραφο του Δ.Σ. του Ντυνάν, φέρεται να μην πρωτοκολλήθηκε με απαίτηση Γεωργιάδη!

   «Γι αυτά υπάρχουν έγγραφα, ζητήσαμε αποφάσεις διοικητικών συμβουλίων, θα απευθυνθούμε και στον Ερυθρό Σταυρό στην παλιά και την τωρινή διοίκηση γιατί ήδη έχει υπάρξει καταγγελία ότι περιουσιακά στοιχεία του Ερυθρού Σταυρού, όπως αυτό το συγκεκριμένο νοσοκομείο, ενώ είχαν εκ του καταστατικού διατεθεί για κοινωφελείς σκοπούς δόθηκαν σε ιδιωτικά χέρια» πρόσθεσε ο βουλευτής και διευκρίνισε: «Είναι όντως ένα μεγάλο κεφάλαιο, θα το τρέξουμε πρώτο για τον λόγο ότι έχει να κάνει με την εισαγγελική παραγγελία. Στη Βουλή έχει έλθει η δικογραφία, αυτή που θα πάρουμε από σήμερα και κατονομάζει τέσσερις -νομίζω- υπουργούς της προηγούμενης περιόδου ότι είναι ύποπτοι ότι έχουν τελέσει διάφορα αδικήματα».
   Αναφορικά με το ενδεχόμενο ανοίγματος λογαριασμών πολιτικών προσώπων, ο κ. Μπαλωμενάκης γνωστοποίησε: «Αποφασίσαμε να πηγαίνουμε προσεκτικά, κάθε φορά που αποχρώσες ενδείξεις φαίνονται και προκύπτουν για το ζήτημα α’, β’, γ’, δ’ για ένα πρόσωπο -χωρίς φυσικά να το στοχοποιούμε εκ των προτέρων, να το καταδικάζουμε- θα ζητάμε από την αρμόδια Αρχή να ανοίξει ο λογαριασμός. Πρέπει να έλθει φως σε όλα, να διακριβωθεί η διαδικασία και η κίνηση του μαύρου χρήματος. Υπάρχει μία σκέψη να ζητηθεί όχι η διαδικασία της δικαστικής συνδρομής αναγκαστικά μόνο, αλλά οι διαδικασίες που εφαρμόζει το ΣΔΟΕ στους ελέγχους του, δηλαδή να ζητάει απευθείας από τον εξεταζόμενο να δικαιολογήσει εκείνος την προέλευση, την πορεία, τη διαδικασία πώς μπήκαν και βγήκαν χρήματα».
   Ο κ. Μπαλωμενάκης σημείωσε ότι επί προηγούμενων κυβερνήσεων υπήρξαν έρευνες στον χώρο της Υγείας, τα αποτελέσματα των οποίων δεν ανακοινώθηκαν ποτέ. «Αυτό που ξέρω από τις υπηρεσίες του υπουργείου είναι ότι επί των προηγούμενων κυβερνήσεων είχε υπάρξει μία κατατοπιστικότατη, διευρυμένη, πλούσια σε αποτελέσματα έρευνα για την κατάσταση του χώρου της Υγείας. Αν την είδατε κι εσείς, την είδαμε κι εμείς. Μπήκε στα συρτάρια, έχουμε τα ονόματα εκείνων που τη συνέταξαν κι εκείνων που την παρέλαβαν. Αυτό θα θελε η ΝΔ να κάνουμε; Να τα κουκουλώσουμε κι εμείς;» ανέφερε ο βουλευτής καταλήγοντας: «Αν θέλουμε να είμαστε σοβαροί και να έχουμε επιχειρήματα στον πολιτικό λόγο, θα πρέπει η ΝΔ να μας πει τι έπρεπε να κάνουμε τη δικογραφία για παράδειγμα του Ντυνάν, να τη βάζαμε στο συρτάρι ή να κάναμε πως δεν ήλθε καθόλου στη Βουλή;».

  Κλήση Ανδ. Μαρτίνη
   Η Εξεταστική στη σημερινή της συνεδρίαση εκτιμάται ότι θα καλέσει τον Ανδ. Μαρτίνη για να καταθέσει. Παράλληλα, η Επιτροπή αναμένεται να εξετάσει και την δικογραφία που αφορά τις «αρθροσκοπήσεις Σαλμά», που τιμολογήθηκαν επί υπουργίας Βορίδη. Με βάση την Υπουργική Απόφαση Βορίδη που εκδόθηκε στις 22 Δεκεμβρίου 2014, η τιμολόγηση κάθε αρθροσκόπησης ήταν 1.500 ευρώ. Η απόφαση Βορίδη αναιρέθηκε τον Μάρτιο του 2015 και κατέβηκε στα 150 ευρώ. Όμως μέσα σε αυτό το μικρό διάστημα έγιναν 550 «ακριβές» αρθροσκοπήσεις που τιμολογήθηκαν συνολικά στα 825.000 ευρώ, αντί για 82.500 ευρώ!
   Ενδιαφέρον έχει και ο «μίτος της Αριάδνης» για το πώς φτάσαμε στην υπογραφή της Υπουργικής Απόφαση Βορίδη, που ενδεχομένως δείχνει τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος. Όλα ξεκίνησαν από εισήγηση επιτροπής, συνεχίστηκαν με εισήγηση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και, τούτων δοθέντων, προχώρησαν με γνωμοδότηση του ΚΕΣΥ προς τον υπουργό.
 
* ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Φάκελος» Υγεία 

  Οι τρεις άξονες στους οποίους θα κινηθεί η Επιτροπή
   Στην πρώτη συνεδρίαση (4/5) καθορίστηκαν τρεις άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί η Επιτροπή, μετά από εισήγηση του κ. Μπαλωμενάκη, η οποία και έγινε δεκτή. Αυτοί είναι:
   - Η εκτίναξη φαρμακευτικής δαπάνης και των λειτουργικών δαπανών των νοσοκομείων. Υπερτιμολόγηση των φαρμάκων, και των ιατροτεχνολογικών υλικών. Μηχανισμοί και διαδικασίες με τις οποίες γίνονταν η τιμολόγηση, η διαπραγμάτευση αποδεκτών τιμών ,η αποζημίωση των ακριβών φαρμάκων και των υπολοίπων υλικών, οι επιζήμιες συμβάσεις, οι διοικητικές ενέργειες και οι κανονιστικές πράξεις Υπουργών και εμπλεκομένων φορέων εποπτείας τους.
   - Ο τρόπος διαχείρισης στα ΝΠΔΔ και εποπτευόμενα ΝΠΙΔ του χώρου της υγείας και προεχόντως στο ΚΕΕΛΠΝΟ: Προμήθειες, συμβάσεις παροχής υποστηρικτικών υπηρεσιών, χρεώσεις υλικών και εργασιών, προσλήψεις προσωπικού, σύναψη τριγωνικού τύπου συναλλαγών με εταιρίες και προμηθευτές, διαφημιστική δαπάνη.
   - Η περίπτωση του «Ερρίκος Ντυνάν»: Διοίκηση, διαχείριση, αιτίες υπερχρέωσης, δάνεια και συνέπειές τους, η εκποίησή του μέσω πλειστηριασμού με μοναδικό πλειοδότη σε ιδιωτικά συμφέροντα, ενδεχόμενη ζημία σε περιουσιακά στοιχεία του ΕΕΣ, αδιαφανείς επιζήμιες μεταβιβάσεις περιουσιακών στοιχείων του.
   Ο κ. Μπαλωμενάκης πρότεινε να αρχίσει το έργο της Επιτροπή από την υπόθεση του «Ερ. Ντυνάν», να συνεχίσει με τον τρόπο διαχείρισης στα ΝΠΔΔ και εποπτευόμενα ΝΠΙΔ και να ολοκληρωθεί με τα θέματα του φαρμάκου.
   Ο λόγος, όπως εξήγησε ο πρόεδρος της Επιτροπής για να ακολουθηθεί αυτή η σειρά είναι το γεγονός ότι «από την Εισαγγελία έχει διαβιβαστεί στη Βουλή ποινική δικογραφία , καθώς από προηγηθείσα δικαστική διαδικασία έχουν προκύψει ενδείξεις ότι πολιτικά πρόσωπα και δη υπουργοί των προηγούμενων κυβερνήσεων έχουν τελέσει αξιόποινες πράξεις».
   Αναφορικά με το φάρμακο, ο Αντ. Μπαλωμενάκης, πρότεινε «να πάει τρίτο στη σειρά για δύο κυρίως μείζονες λόγους: Επειδή υπάρχει ανάγκη στους περισσότερους να ενημερωθούν για την καθόλου απλή νομοθεσία και πρακτική τιμολόγησης των φαρμάκων, διαχρονικά, να συλλέξουν και να συγκρίνουν στοιχεία, διαδικασία που μπορεί να γίνεται παράλληλα με τις εργασίες και για να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος για την πρόοδο των ερευνών που διεξάγονται από εγχώριες και ξένες διωκτικές αρχές στο θέμα της NOVARTIS, ώστε, όταν θα καταπιαστούν με τον τομέα αυτόν να διαθέτουν πληρέστερη εικόνα»
   Τέλος, στην πορεία των εργασιών, της Εξεταστικής Επιτροπής θα καταρτιστεί από κοινού ο κατάλογος των μαρτύρων που θα κληθούν, όπως δήλωσε ο κ. Μπαλωμενάκης.
   Η βάση του καταλόγου θα προκύψει από τη μελέτη των εγγράφων που θα έχει στη διάθεσή της η Επιτροπή και η ιδιαίτερη πληροφόρηση που θα προκύπτει ότι διαθέτουν συγκεκριμένα πρόσωπα Π.χ οι επιθεωρητές Υγείας, η επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης , κρατικοί λειτουργοί που σχετίζονται με το χώρο της φαρμακευτικής δαπάνης , ερευνητές καθώς μέλη ΔΣ νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.