11 Οκτ 2016

Σημαντικές προεκτάσεις διεθνούς ενδιαφέροντος έχουν οι συλλήψεις για αρχαιοκαπηλία στα Γιάννενα!

- Σε ποιον Μακεδόνα βασιλιά ανήκε το χρυσό στεφάνι που προσπάθησαν να πουλήσουν οι αρχαιοκάπηλοι;
- Στο Υπουργείο Πολιτισμού παραδόθηκαν τα κατασχεμένα αρχαία αντικείμενα

   Ιδιαίτερα σημαντικές προεκτάσεις διεθνούς ενδιαφέροντος έχουν οι δύο μεγάλες υποθέσεις λαθρανασκαφής και αρχαιοκαπηλίας, που εξιχνιάστηκαν από την Ασφάλεια Πάτρας, με την σύλληψη 26 ατόμων και από την Ασφάλεια Αττικής με την σύλληψη τριών ατόμων στα Γιάννενα και την ανεύρεση μιας ολόχρυσης βασιλικής στεφάνης ανεκτίμητης αξίας στα Γιάννενα.
   Την σοβαρότητα αυτή ακριβώς των δύο υποθέσεων, υπογράμμισε με την παρουσία του στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη το απόγευμα, ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς, ο οποίος παρέλαβε προσωπικά κάποια από τα κατασχεθέντα αντικείμενα, από τον αναπληρωτή Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Παύλος Μπακογιάννης.
   Όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, τα αρχαία αντικείμενα που εμπορεύονταν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης που εξαρθρώθηκε από την Ασφάλεια Πατρών, ή τουλάχιστον πολλά από αυτά, φαίνεται πως περνούσαν μέσα από τέσσερις μεγάλους οίκους δημοπρασιών στην Ευρώπη.Όπως δήλωσε σήμερα, στο πλαίσιο της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ο διευθυντής της Ασφάλειας Πάτρας, αστυνομικός διευθυντής Απόστολος Μπαρτζακλής, ήδη από το καλοκαίρι έχει ζητηθεί από την χώρα μας, μέσω δικαστικής συνδρομής, να ερευνηθούν οι δραστηριότητες των τεσσάρων οίκων δημοπρασιών και ο βαθμός εμπλοκής τους στην υπόθεση.
   Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ενημέρωσης, πρόκειται για τους εξής οίκους:
   1. Οίκος δημοπρασιών ΝΟMOS AG με έδρα στην Ζυρίχη Ελβετίας ZAHRINGERSTRASSE 27, ZURICH.
   2. Οίκος δημοπρασιών NUMISMATIK NAUMANN GmbH με έδρα στην Βιέννη Αυστρίας, οδό NIBELUNGENGASSE 1-3.
   3. Οίκος δημοπρασιών GORNY & MOSCH GmbH με έδρα στο Μόναχο Γερμανίας, GIESSENER MUNZHANDLUNG MAXIMILIANPLATZ 20 MUNICH.
   4. Οίκος δημοπρασιών ROMA NUMISMATICS με έδρα στo Λονδίνο Αγγλίας, 20 Fitzroy Square.
   Ο κ. Μπαρτζακλής ανέφερε επίσης, ότι ο ένας από τους συλληφθέντες, ομολόγησε στον ανακριτή ότι έχει νοικιάσει στην Γερμανία αποθήκη μέσα στην οποία φυλάει έναν αρχαιολογικό θησαυρό αμύθητης αξίας, ενώ ανάλογα αντικείμενα έχει και σε τραπεζικές θυρίδες επίσης στην Γερμανία. Αυτό σημαίνει ότι η υπόθεση έχει πολύ μέλλον μέχρι να αποκαλυφθούν όλες οι πτυχές της.
   Παράλληλα εξετάζονται όλες οι πιθανές διασυνδέσεις των μελών της εγκληματικής οργάνωσης, καθώς είναι παλιοί στον συγκεκριμένο χώρο. Ειδικά το όνομα του φερόμενου ως αρχηγού της οργάνωσης, 69 ετών, είχε απασχολήσει και το 1993, για την υπόθεση υπεξαίρεσης αρχαίων από τα μουσεία Σικυώνος και Κορίνθου, στην οποία είχε εμπλακεί και το όνομα του τότε υπαρχηγού της ΕΛ.ΑΣ, Κωνσταντίνου Νηστικάκη, ο οποίος όμως τελικά αθωώθηκε.
   Από την άλλη, ο διευθυντής της Ασφάλειας Αττικής, υποστράτηγος Χρήστος Παπαζαφείρης, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ανέφερε ότι οι τρεις συλληφθέντες προχτές στα Γιάννενα και συγκεκριμένα δύο Έλληνες 58 και 56 ετών και ένας Αρμένιος 52 ετών, κατείχαν ένα χρυσό στεφάνι της ελληνιστικής περιόδου, με στερεωμένα 20 σφυρήλατα χρυσά φύλλα βελανιδιάς, που εκτιμάται ότι είναι μεταξύ αυτών που φορούσαν βασιλείς της περιόδου, γι' αυτό είναι ανυπολόγιστης αξίας. Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι το συγκεκριμένο στεφάνι το είχαν στην κατοχή τους οι αρχαιοκάπηλοι πάνω από τρία χρόνια και δεν έχουν αποκαλύψει που το βρήκαν, γεγονός που αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρχουν και άλλα ανάλογα αρχαία αντικείμενα από παλιές λαθρανασκαφές, ίσως και δεκαετίας. Για τον λόγο αυτό ούτε και αυτή η υπόθεση έχει κλείσει.
   Σε ειδική τελετή στο υπουργείο, ο αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, συνεπικουρούμενος από τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Κωνσταντίνο Τσουβάλα, παρέδωσε στον υπουργό Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά, το παραπάνω χρυσό στεφάνι και δύο εικόνες, (μία του Χριστού, του 19ου αιώνα και μία της Παναγίας του 20ου αιώνα), που είχαν τα μέλη της ίδιας σπείρας, καθώς και μεγάλο αριθμό αρχαιοελληνικών και ρωμαϊκών νομισμάτων, που κατασχέθηκαν στην σπείρα της Πάτρας.
   Στην ομιλία του ο κ. Τόσκας τόνισε στον κ. Μπαλτά ότι «με δικαιολογημένη υπερηφάνεια παραδίδει στα χέρια του, σε σίγουρα χέρια, στα χέρια των εκπροσώπων του πολιτισμού στη χώρα μας, τα κειμήλια αυτά της πολιτιστικής μας κληρονομιάς που βρέθηκαν από την Ελληνική Αστυνομία σε δύο ξεχωριστές αστυνομικές επιχειρήσεις».
   Παράλληλα υπογράμμισε: «Οι προσπάθειες μας βρίσκουν διεθνή απήχηση με χαρακτηριστικό παράδειγμα την πρόσφατη εκλογή της χώρας μας στο εκτελεστικό συμβούλιο της UNESCO και η Ελληνική Αστυνομία, φορέας και όργανο διατήρησης και προστασίας της ιστορικής μας μνήμης, θέλει να μετέχει του πολιτιστικού γίγνεσθαι και γι' αυτό θεωρούμε πολύ σημαντική την παρουσία σας σήμερα με την ευκαιρία της παράδοσης των κειμηλίων που είχαν συληθεί και ευτυχώς βρέθηκαν».
   Τέλος ο κ. Τόσκας αναφέρθηκε στην προσπάθεια που είναι σε εξέλιξη για τη συγκρότηση ενός ιστορικού αρχείου της Αστυνομίας και τη συγκρότηση του Πολιτιστικού Κέντρου της Ελληνικής Αστυνομίας. Στο πλαίσιο αυτό υλοποιείται η λειτουργία του γραφείου στο οποίο θα μπορούν να απευθύνονται όσοι έχουν φάκελο από χαλεπούς καιρούς, προκειμένου να ζητήσουν τα προσωπικά τους δεδομένα που διατηρούνταν εκείνη την εποχή.
 
Χρυσό στεφάνι ανεκτίμητης αξίας
   Όσον αφορά στην εξάρθρωση της τριμελούς εγκληματικής οργάνωσης αυτό που αξίζει ιδιαίτερα να σημειωθεί είναι ότι σκόπευε να διαθέσει στο εμπόριο ένα χρυσό στεφάνι της ελληνιστικής περιόδου, ανεκτίμητης αρχαιολογικής αξίας, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι το ποσό που θα ζητούσαν έφτανε το 1 εκατομμύριο ευρώ.
   Την υπόθεση χειρίστηκαν αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων, Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Περιβάλλοντος, οι οποίοι μετά από πολύμηνες αστυνομικές έρευνες, κατάφεραν να διακριβώσουν τα στοιχεία τριών ατόμων, τα οποία κατείχαν παράνομα αρχαίο χρυσό στεφάνι, που προόριζαν για πώληση στη χώρα μας ή το εξωτερικό, έναντι μεγάλου χρηματικού αντιτίμου.
   Για την υπόθεση οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε, το Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2016, συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση στα Ιωάννινα, όπου συνελήφθηκαν οι παραπάνω τρεις εμπλεκόμενοι και συγκεκριμένα δύο ημεδαποί, ηλικίας 58 και 56 ετών και 52χρονος αλλοδαπός υπήκοος Αρμενίας.
   Στη κατοχή τους βρέθηκε κατασχέθηκε χρυσό στεφάνι της ελληνιστικής περιόδου, με στερεωμένα είκοσι σφυρήλατα χρυσά φύλλα βελανιδιάς. Σύμφωνα με επιστημονική εκτίμηση αρμοδίων αρχαιολόγων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων το χρυσό στεφάνι είναι ανεκτίμητης αρχαιολογικής και εμπορικής αξίας.
  Σε ποιον Μακεδόνα βασιλιά ανήκε το χρυσό στεφάνι που προσπάθησαν να πουλήσουν οι αρχαιοκάπηλοι;
   Στο συμπέρασμα ότι το χρυσό στεφάνι που βρέθηκε στα χέρια αρχαιοκάπηλων στα Γιάννενα μπορεί να ανήκει σε συλλογή περιδέραιων βασιλέων της Μακεδονίας καταλήγουν αξιωματικοί της Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας της Ασφάλειας Αττικής και αρχαιολόγοι που συνεργάζονται μαζί τους για την υπόθεση.
   Πρόκειται για ένα σπάνιο στεφάνι-περιδέραιο της ελληνιστικής περιόδου που κοσμούσε τα κεφάλια βασιλέων, το οποίο ενδεχομένως αποτελούσε μέρος μίας ευρύτερης μακεδονικής συλλογής. Οι βασιλείς συνήθιζαν να δίνουν στους απογόνους τους τα περιδέραια με σκοπό να περνούν από γενιά σε γενιά στην αιωνιότητα. Ένα παρόμοιο στεφάνι είχε βρεθεί στα χέρια αρχαιοκάπηλων πριν από περίπου 20 χρόνια και πλέον οι αρχαιολόγοι θα ερευνήσουν το κατά πόσο τα δύο αρχαία αντικείμενα προέρχονται από την ίδια συλλογή
   Επίσης, στην κατοχή καθώς και σε έρευνες σε αυτοκίνητο των συλληφθέντων και σε οικίες σε Θεσσαλονίκη και Κομοτηνή βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο θρησκευτικές εικόνες, σημαντικής αρχαιολογικής αξίας, ανιχνευτής μετάλλων, αεροβόλο πιστόλι, συσκευές αποθήκευσης ψηφιακών δεδομένων (usb) καθώς και κινητά τηλέφωνα.
πηγή

Το Δελτίο Τύπου της Αστυνομίας αναφέρει:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Άλλη μια επιτυχία της Ελληνικής Αστυνομίας στον τομέα της προστασίας των αρχαιοτήτων και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς 
  
Εξιχνιάστηκε από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής σημαντική υπόθεση κατοχής, μεταφοράς και περαιτέρω διάθεσης, αρχαίων αντικειμένων
Βρέθηκε και κατασχέθηκε χρυσό στεφάνι της ελληνιστικής περιόδου, ανεκτίμητης αρχαιολογικής αξίας
Στο πλαίσιο οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης, που εκτυλίχθηκε σε Ιωάννινα, Κομοτηνή και Θεσσαλονίκη, συνελήφθησαν τρία άτομα
Επίσης βρέθηκαν στη κατοχή τους, μεταξύ άλλων, δυο θρησκευτικές εικόνες σημαντικής αρχαιολογικής αξίας

Η Ελληνική Αστυνομία κατάφερε ένα ακόμα καίριο χτύπημα στα οργανωμένα κυκλώματα των αρχαιοκάπηλων οι όποιοι με την εγκληματική τους δράση  πλήττουν ανεπανόρθωτα την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας.
Ειδικότερα, η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής κατάφερε να εξιχνιάσει μια σημαντική υπόθεση κατοχής, μεταφοράς και περαιτέρω διάθεσης, αρχαίων αντικειμένων ανεκτίμητης αξίας.
Την υπόθεση χειρίστηκαν αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων, Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Περιβάλλοντος, οι οποίοι μετά από πολύμηνες αστυνομικές έρευνες, κατάφεραν να διακριβώσουν τα στοιχεία τριών ατόμων τα οποία κατείχαν παράνομα αρχαίο χρυσό στεφάνι, που προόριζαν για πώληση στη χώρα μας ή το εξωτερικό, έναντι μεγάλου χρηματικού αντιτίμου. 
Για την υπόθεση οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε, προχθές, Σάββατο 08 Οκτωβρίου 2016, συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση στα Ιωάννινα, όπου συνελήφθηκαν οι παραπάνω τρεις εμπλεκόμενοι και συγκεκριμένα δύο ημεδαποί, ηλικίας 58 και 56 ετών και 52χρονος αλλοδαπός υπήκοος Αρμενίας.
Στη κατοχή τους βρέθηκε κατασχέθηκε χρυσό στεφάνι της ελληνιστικής περιόδου, με στερεωμένα είκοσι σφυρήλατα χρυσά φύλλα βελανιδιάς.
Σύμφωνα με επιστημονική εκτίμηση αρμοδίων αρχαιολόγων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων το χρυσό στεφάνι είναι ανεκτίμητης αρχαιολογικής και εμπορικής αξίας.
Επίσης, στην κατοχή καθώς και σε έρευνες σε αυτοκίνητο των συλληφθέντων  και σε οικίες σε Θεσσαλονίκη και Κομοτηνή βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο θρησκευτικές εικόνες, σημαντικής αρχαιολογικής αξίας, ανιχνευτής μετάλλων, αεροβόλο πιστόλι, συσκευές αποθήκευσης ψηφιακών δεδομένων (usb) καθώς και κινητά τηλέφωνα.
Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή και τους ασκήθηκε ποινική δίωξη κακουργηματικού χαρακτήρα, ενώ παραπέμφθηκαν για την διενέργεια κύριας ανάκρισης.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η Ελληνική Αστυνομία χειρίστηκε άλλη μια σημαντική υπόθεση αρχαιοκαπηλίας, με την εξάρθρωση από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Πατρών - διεθνικού χαρακτήρα - εγκληματικής οργάνωσης που δραστηριοποιούνταν συστηματικά στη λαθρανασκαφή, μεταφορά και εμπορία αρχαίων αντικειμένων, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό (σχετικό τοαπό 5-10-2016 Δελτίο Τύπου-Παρουσίαση Γ.Ε.Δ. Δυτικής Ελλάδας).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.