16 Μαρ 2016

Το αδιαχώρητο στην ανοιχτή εκδήλωση για το ΕΣΠΑ και τα 3 παραλειπόμενα στο Επιμελητήριο Άρτας

Όλγα Γεροβασίλη: Επανεκκίνηση της τοπικής οικονομίας - Τα προγράμματα ΕΣΠΑ να αφήσουν το αποτύπωμά τους στον τόπο

   Αυτό που έγινε το βράδυ της Πέμπτης 10 Μαρτίου στην ανοιχτή εκδήλωση για τις δράσεις και τα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ, αποδίδεται μόνο με την φράση "Πολύ μικρό το κτίριο για να χωρέσει το ενδιαφέρον του κόσμου".
   Πραγματικά, όχι μόνο η συνεδριακή αίθουσα, αλλά και ο εξώστης και το ισόγειο, όπου υπήρχε ζωντανή μετάδοση της εκδήλωσης σε video-wall γέμισαν ασφυκτικά με ανθρώπους που ήρθαν να ακούσουν, να ρωτήσουν, να ενημερωθούν.
   Παρακάτω θα διαβάσετε το ρεπορτάζ της εκδήλωσης όπως την είδαν οι τοπικοί δημοσιογράφοι. Εγώ θα σας πω για τρία από τα λεγόμενα παραλειπόμενα:

   - Η εντυπωσιακά μεγάλη παρουσία του κόσμου λειτούργησε σαν "ανάχωμα" σε μια μικρή ομάδα 10-15 περίπου ατόμων -αγροτών από το μπλόκο του Κομποτίου, όπως έμαθα- που ήθελαν να διαμαρτυρηθούν για την κυβερνητική πολιτική. (Παρένθεση: Τι δουλειά είχαν οι αγρότες από το Κομπότι, να πάνε πρώτα στο Εργατικό Κέντρο, όπου εκείνη την ώρα υπήρχε εκδήλωση της ΑΔΕΔΥ, να λάβουν οδηγίες από κομματικό στέλεχος και μετά να έρθουν στο Επιμελητήριο, το ξέρουν μόνο αυτοί και ο ινστρούχτορας. Κλείνει η παρένθεση). Τέλος πάντων, τρία λοιπόν νεαρά παιδιά από την ομάδα μπήκαν στο κτίριο, έκαναν "κατόπτευση", είδαν την εκπληκτικά μεγάλη συγκέντρωση, κατέβηκαν κάτω και προφανώς μετέφεραν στους άλλους ότι και να θέλουν, δεν θα μπορέσουν να μπουν στην κεντρική αίθουσα. Ήταν ανθρωπίνως αδύνατο. Μέχρι και στις σκάλες υπήρχε κόσμος. Έτσι, παρέμειναν για λίγη ώρα απέναντι από το κτίριο πριν αποχωρήσουν τελικά...
   - Οι αίθουσες δεν είναι κατασκευασμένες για να υποδεχθούν τόσο μεγάλο αριθμό ατόμων. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον εξώστη, όπου υπάρχει ένας διάδρομος, που οδηγεί από τις θέσεις των καθημένων στην έξοδο κινδύνου, υπήρξε ανησυχία για το κατά πόσο μπορεί να αντέξει το βάρος των ορθίων, εάν αυτοί προσπαθήσουν να σταθούν εκεί για να παρακολουθήσουν από ψηλά την εκδήλωση. Έτσι, υπήρξε προσπάθεια "αποσυμφόρησης" και αρκετοί όρθιοι οδηγήθηκαν στο ισόγειο, όπου υπήρχε το video-wall. Κι εκεί όμως σύντομα ο κόσμος γέμισε ασφυκτικά τον χώρο, με αποτέλεσμα αρκετοί να αναγκαστούν να φύγουν, καθώς δεν μπορούσαν ούτε εκεί να παρακολουθήσουν την εκδήλωση.
   - Την ώρα που στο βήμα βρισκόταν η Όλγα Γεροβασίλη και μιλούσε για την ανάγκη να αξιοποιηθούν τα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το ΕΣΠΑ, έτσι ώστε να αφήσουν το αποτύπωμά τους στον τόπο, μπήκε στην αίθουσα καθυστερημένος ο δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης. Τότε η Όλγα Γεροβασίλη διέκοψε την ομιλία της, τον καλωσόρισε, του επεσήμανε ότι η σημασία της εκδήλωσης είναι η αξιοποίηση των προγραμμάτων προς όφελος ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας και του δήλωσε ότι η άρνηση από μέρους του να αξιοποιήσει την ευκαιρία για 100% χρηματοδότηση ώστε το ΞΕΝΙΑ και το Κάστρο να είναι ανοιχτό για τους Αρτινούς, αποτελεί λάθος απόφαση που μπορεί να κοστίσει στο παλλαϊκό αίτημα να ξανανοίξει το ΞΕΝΙΑ.
   Και, χωρίς να θέλω να παριστάνω τον Τειρεσία, φοβάμαι ότι, όπως λέμε σήμερα για τον δήμαρχο που κάποτε έκλεισε το Κάστρο με αλυσίδα και έβαλε κάθετα στην πύλη μια σκουπιδιάρα, μετά από 15 χρόνια θα μιλάμε για τον άλλο δήμαρχο που έβαλε κάθετα στην πύλη δυο συλλόγους και το ΞΕΝΙΑ παρέμεινε νεκρό και αποκομμένο από την καθημερινότητα των Αρτινών.
   Για την εκδήλωση, λοιπόν, όπως διαβάζω στην ΗΧΩ της Άρτας:

Το έντονο ενδιαφέρον του κόσμου για νέες ευκαιρίες, που παράλληλα αναδεικνύει και την αγωνία τους για το μέλλον, αποτυπώθηκε στο αδιαχώρητο που παρατηρήθηκε στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Άρτας, όπου ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Αλέξης Χαρίτσης αρμόδιος για θέματα Ιδιωτικών - Δημοσιών Επενδύσεων & ΕΣΠΑ παρουσίασε την Πέμπτη, 9 Μαρτίου, το νέο αναπτυξιακό πλαίσιο, τις νέες δράσεις των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ.
ESPA XARITSHS 2016 MARTIOS APO EPIMELHTHRIO PANEL KALOGIANNHΑνοίγοντας την εκδήλωση ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χρήστος Παπάζογλου, αναφέρθηκε στην ένταση που διαπερνά την κοινωνία εξαιτίας του ασφαλιστικού και ακολούθως του φορολογικού ζητήματος, ζήτησε από τον Υφυπουργό Ανάπτυξης την θεσμοθέτηση ενός απλού, δίκαιου και κυρίως ανταγωνιστικού φορολογικού συστήματος, καθώς και ενός βιώσιμου και αναπτυξιακού ασφαλιστικού πλαισίου. Επιβεβλημένη χαρακτήρισε εξάλλου, την όσο το δυνατόν συντομότερη άρση των τραπεζικών περιορισμών, τη διευθέτηση του προβλήματος των κόκκινων δανείων, και την άμεση ενεργοποίηση του επενδυτικού νόμου και των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ.
Γεροβασίλη: Να αφήσουν το «αποτύπωμά» τους
«Τα προγράμματα ΕΣΠΑ πρέπει να αφήσουν το "αποτύπωμά" τους στον τόπο. Και ειδικά στην Ήπειρο με τις πολλές ιδιαιτερότητες και τις σοβαρές ανισότητες. Όπως το ανάγλυφο της Περιφέρειας, τα περιορισμένα όρια της παραγωγικής γης, το μικρό μέγεθος των κλήρων» υποστήριξε η υφυπουργός στον πρωθυπουργό και κυβερνητική εκπρόσωπος κα Όλγα Γεροβασίλη και τόνισε «Δεν πρέπει να χαθεί η παραμικρή ευκαιρία, να κατευθυνθούν όλοι οι πολύτιμοι πόροι σε πραγματικά παραγωγικές και κοινωνικά χρήσιμες επενδύσεις».
Η κυβερνητική εκπρόσωπος, διευκρίνισε ότι το νέο ΕΣΠΑ, δεν θα σχεδιαστεί σε κλειστά υπουργεία, αλλά μπαίνει στη διαβούλευση και στην διαρκή επικοινωνία με τις τοπικές κοινωνίες, τους αρμόδιους φορείς και όλους τους ενδιαφερόμενους. «Οι τοπικές κοινωνίες είναι αυτές που πρέπει να πάρουν στο χέρι τους τον σχεδιασμό, γιατί ξέρουν πολύ καλύτερα από κάθε υπουργό και κάθε υπουργείο, ποιες είναι οι πραγματικές ανάγκες», τόνισε χαρακτηριστικά.
ESPA XARITSHS 2016 MARTIOS APO EPIMELHTHRIO PANEL PAPAZOGLOYΗ κα Γεροβασίλη αναφέρθηκε και στην υπόθεση του ΞΕΝΙΑ, χαρακτηρίζοντάς την ως «χαμένη ευκαιρία» να αξιοποιηθεί προς όφελος της αρτινής κοινωνίας ως ένας αυτοδιαχειριζόμενος πολυχώρος, με ελεύθερη πρόσβαση, που θα προωθούσε τις δράσεις των τοπικών δομών. «Χάθηκε η ευκαιρία να προστατευτεί η δημοτική περιουσία. Ο δημόσιος χώρος ως κοινό αγαθό. Και προς αυτό θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το ΕΣΠΑ. Ας μην χαθούν κι άλλες τέτοιες ευκαιρίες», υποστήριξε.
Χρ. Παπάζογλου: Χρηματοδότηση του Επιχειρηματικού Πάρκου
Στη δική του τοποθέτηση ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χρήστος Παπάζογλου, σε ότι αφορά το ΕΣΠΑ επισήμανε την ανάγκη μείωσης της γραφειοκρατίας, απλούστευσης και επιτάχυνσης των διαδικασιών κατάθεσης φακέλων, τις αξιολογήσεις και την ένταξη στις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ (ΣΕΣ 2014-2020).
ESPA XARITSHS 2016 MARTIOS APO EPIMELHTHRIO PAPAZOGLOY XARITSHS EPIXRYSOMENH ELIAΣε ότι αφορά την Ήπειρο και ειδικότερα την Άρτα, που -όπως είπε- υπάγονται στις μειονεκτικές περιφέρειες της Ελλάδας και της Ευρώπης, ζήτησε να υπάρξει ειδικό αναπτυξιακό σκέλος με πρόβλεψη υψηλότερων επιδοτήσεων και επιχορηγήσεων (60% επιδότηση έναντι 50% που προβλέπεται), ταχύτερες διαδικασίες υλοποίησης επενδύσεων και επίσης, σχεδίαση δράσεων και παρεμβάσεων προσαρμοσμένων στις ιδιαιτερότητες και τις πραγματικές ανάγκες της περιοχής μας! «Απαιτείται Ειδικό Αναπτυξιακό Πρότυπο για την Άρτα, με επίκεντρο τον πρωτογενή τομέα, την μεταποίηση και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις», τόνισε χαρακτηριστικά.
Επίσης ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα κατασκευής του Επιχειρηματικού Πάρκου Άρτας, διεκδικώντας την άμεση χρηματοδοτική ενίσχυση του έργου.
Χαρίτσης: Οκτώ βασικοί άξονες
Αναπτύσσοντας τις νέες δράσεις επιχειρηματικότητας του ΕΣΠΑ ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Αλέξης Χαρίτσης επισήμανε πως το αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης στοχεύει στη μετεξέλιξη του παραγωγικού υποδείγματος της οικονομίας, στην κατεύθυνση δραστηριοτήτων υψηλής προστιθέμενης αξίας και στα νέα καινοτομικά παραγωγικά συστήματα δημιουργίας ανταγωνιστικών προϊόντων αλυσίδων αξίας σε όλη την παραγωγική δραστηριότητα.
ESPA XARITSHS 2016 MARTIOS APO EPIMELHTHRIO SYSKEPSH 1Σε αυτή τη λογική εντάσσεται, όπως είπε, η προκήρυξη των τεσσάρων νέων δράσεων που χρηματοδοτούνται από τα προγράμματα ΕΣΠΑ της νέας περιόδου 2014-2020 και συγκεκριμένα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία 2014-2020». Οι προσκλήσεις απευθύνονται σε υφιστάμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, νέους επιστήμονες και αυτοαπασχολούμενους. Οκτώ είναι οι βασικοί άξονες για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου και την στρατηγική «έξυπνης εξειδίκευσης»:
1. Αγρο-διατροφή
2. Βιοεπιστήμες, Υγεία - Φάρμακα
3. Τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών
4. Ενέργεια
5. Περιβάλλον και βιώσιμη ανάπτυξη
6. Μεταφορές
7. Υλικά – κατασκευές
8. Τουρισμός – Πολιτισμός - Δημιουργικές Βιομηχανίες

ESPA XARITSHS 2016 MARTIOS APO EPIMELHTHRIO SYSKEPSH 2Απλοποίηση διαδικασιών
Σημαντική προτεραιότητα για την κυβέρνηση αποτελεί η απλοποίηση των διαδικασιών και ο περιορισμός της γραφειοκρατίας στη φάση της υποβολής και αξιολόγησης των προτάσεων. Οι προτάσεις θα υποβάλλονται εκ μέρους των ενδιαφερόμενων μόνον ηλεκτρονικά και θα κατατίθεται φυσικός φάκελος με δικαιολογητικά μετά την αξιολόγηση. Οι αξιολογητές θα επιλέγονται ηλεκτρονικά κατά τυχαίο τρόπο από το Μητρώο Αξιολογητών και θα είναι από διαφορετικές Περιφέρειες σε σχέση με τις προτάσεις.
Όπως είπε θα υπάρχουν διευκολύνσεις στο μέτωπο της ρευστότητας. Το Υπουργείο βρίσκεται σε διαδικασία δημιουργίας καταπιστευτικού λογαριασμού (escrow account), ο οποίος θα αποτελέσει έναν μηχανισμό, με τον οποίο οι προκαταβολές θα τίθενται στη διάθεση των επενδυτών χωρίς την προσκόμιση εγγυητικών. Αναλήψεις θα μπορούν να γίνουν αποκλειστικά για την πληρωμή δαπανών που περιλαμβάνονται στο εγκεκριμένο πρόγραμμα.
Ερωτηθείς, ο κ. Χαρίτσης, ανέφερε πως σύντομα θα ανακοινωθεί ο Φορέας Διαχείρισης των Προγραμμάτων, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, να υπάρξουν σε δεύτερη φάση προγράμματα για ενίσχυση της εστίασης και του λιανεμπορίου, που δεν επιδοτούνται στις τρέχουσες δράσεις.
Ανακοίνωσε εξάλλου, πως το αμέσως επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουν δράσεις όπως η ενίσχυση διδακτορικών και μεταδιδακτορικών ερευνητών, για τη στήριξη και μέγιστη εφικτή αξιοποίηση του ερευνητικού και επιστημονικού έργου των ιδρυμάτων και φορέων της περιοχής (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ΤΕΙ Ηπείρου)
Άμεσα, σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας θα προκηρυχθούν δράσεις για την Κοινωνική και Συνεταιριστική Οικονομία, συνολικού προϋπολογισμού 136 εκατ. ευρώ.

ESPA XARITSHS 2016 MARTIOS APO EPIMELHTHRIO SYSKEPSH 3Δράσεις για την Ήπειρο
Πέρα από τα συνήθη έργα που θα υλοποιηθούν από το τομεακό πρόγραμμα του Περιβάλλοντος προϋπολογισμού περίπου 500 εκατ. ευρώ (υποδομές για συλλογή και επεξεργασία αστικών λυμάτων, διαχείριση απορριμμάτων, αναβάθμισης δικτύων ύδρευσης, διαχείρισης κινδύνων πλημμυρών), όπως ανέφερε ο κ. Χαρίτσης, ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ήπειρο παρουσιάζουν δυο συγκεκριμένες δράσεις:
– αναβίωση μονοπατιών που αναδεικνύουν παραδοσιακούς οικισμούς ή συνδέουν δύο σημεία (αφετηρία - τέρμα) με ιδιαίτερο περιβαλλοντικό, τουριστικό, αρχαιολογικό ή θρησκευτικό ενδιαφέρον. Παρεμβάσεις αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού ήπιας μορφής σε κτίρια αρχιτεκτονικής αξίας και πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Δημιουργία ή/και παρεμβάσεις αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού ήπιας μορφής σε δημοτικές κατασκηνώσεις/camping που βρίσκονται σε περιοχές αυξημένου περιβαλλοντικού, πολιτιστικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος.
-Βελτίωση και αναζωογόνηση του αστικού περιβάλλοντος μέσω ολοκληρωμένων, πιλοτικών ή/και καινοτόμων παρεμβάσεων.

ESPA XARITSHS 2016 MARTIOS APO EPIMELHTHRIO FOREISΠρογράμματα κοινωνικής πολιτικής
Σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας, επισήμανε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, «έχουμε προχωρήσει, στον ανασχεδιασμό των προγραμμάτων κοινωνικής πολιτικής δημιουργώντας ένα δίκτυο αλληλοσυμπληρούμενων δομών στο σύνολο σχεδόν των δήμων της χώρας για τους ανθρώπους που έχουν πληγεί πιο πολύ από την οικονομική κρίση».
Οι δομές που θα επιδοτηθούν είναι: Κοινωνικά Παντοπωλεία, Δομές Σίτισης, Κοινωνικά Φαρμακεία, Ημερήσια Κέντρα Φιλοξενίας και Υπνωτήρια Αστέγων, Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων και Κέντρα Φροντίδας ΑμεΑ, Κέντρα Κοινότητας.
Τα 250 Κέντρα Κοινότητας, που θα δημιουργηθούν σε όλη τη χώρα θα έχουν ξεχωριστό ρόλο, καθώς θα αναλάβουν την ενημέρωση του κόσμου για επιδόματα και ευνοϊκές ρυθμίσεις που δικαιούται, ενώ θα κατευθύνουν τους άνεργους σε πιθανές διαθέσιμες θέσεις εργασίας. Σύντομα θα γίνουν οι προκηρύξεις 1.500 θέσεων εργασίας που θα στελεχώσουν τις παραπάνω κοινωνικές δομές. Στην περιφέρεια Ηπείρου δημιουργούνται 31 δομές.
Τέλος ο κ. Χαρίτσης αναφερόμενος σε μεγάλα έργα που παρουσιάζουν καθυστερήσεις τόνισε ότι συγκροτήθηκε κυβερνητική επιτροπή έργου για την επιτάχυνση οδικών αξόνων όπως η Ιόνια Οδός και περιβαλλοντικών έργων όπως βιολογικοί καθαρισμοί Δήμων που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ 2007-2013, ώστε να ολοκληρωθεί η κατασκευή τους πριν τον Μάρτιο του 2017, οπότε εκπνέει η συμβατική προθεσμία. Σε αντίθετη περίπτωση η χώρα θα αναγκαστεί να καταβάλει τεράστιες επιστροφές κονδυλίων.
Τατιάννα Καλογιάννη: Η περιφέρεια αρωγός
Στο Στρατηγικό Σχεδιασμό της Περιφέρειας Ηπείρου για τα έτη 2015-2020 αναφέρθηκε στο χαιρετισμό της η αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ιωαννίνων και Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος & Υποδομών κα Τατιάννα Καλογιάννη, ενώ υποστήριξε πως η περιφέρεια θα σταθεί αρωγός και συμπαραστάτης κάθε επιχειρηματία.
«Είναι αναγκαίο να κοιτάξουμε το μέλλον και να συνεργαστούμε, γιατί οφείλουμε να ανταποκριθούμε στην ελπίδα που έχουν εναποθέσει σε μας οι γενιές που έρχονται.
Γενικά ο ρόλος μας, συνοψίζεται στο να προετοιμαζόμαστε να διαχειριστούμε την Ελλάδα στην μετα – επιδoτήσεων εποχή. Κανείς πλέον δεν θα χρηματοδοτεί οποιονδήποτε και οτιδήποτε, αν για το σκοπούμενο έργο ή ενέργεια, δεν είναι τεχνικοοικονομικά κατοχυρωμένες οι προσδοκώμενες αξίες και προσδιορίσιμος ο χρόνος της κτήσης τους. Μπορούμε να υπάρξουμε σ’ αυτό το ανταγωνιστικό περιβάλλον; Έχουμε τη δύναμη και το σθένος να απελευθερώσουμε τη δυναμική που βρίσκεται εγκλωβισμένη στο συμπιεσμένο ελατήριο, με το οποίο προσομοιάζεται η εθνική μας οικονομία; Η Περιφερειακή Αρχή της Ηπείρου απαντά καταφατικά» τόνισε η κ. Καλογιάννη.
Σε ότι αφορά τη συνεργασία της Περιφέρειας με την κεντρική διοίκηση ανέφερε: «Εμείς επιζητούμε τη συνεργασία με την Κεντρική Κυβέρνηση, κάτι που δεν είναι πάντα εφικτό. Οι αλλαγές των διοικήσεων του Κράτους δεν πρέπει να ακυρώνουν αγώνες και προσπάθειες των αιρετών αυτοδιοικητικών αρχών, που και στα πλαίσια των νόμων λειτουργούν και το δίκαιο των τοπικών κοινωνιών αντιλαμβάνονται στο σωστό χρόνο και αντιδρούν προς την εξυπηρέτηση των αναγκών τους, ευχερέστερα.
Οι αυτοδιοικήσεις δεν ανταγωνίζονται, ούτε επιδιώκουν την αντικατάσταση της Κεντρικής διοίκησης. Ολοκληρώνουν τη χρηστή διοίκηση προς συμφέρον του Πολίτη και της Κοινωνίας».
Β. Τσίρκας: Είναι ευκαιρία να μπούμε σε νέα εποχή
«Η περιοχή μας μπορεί να επωφεληθεί αποφασιστικά από την πλειοψηφία των προσφερόμενων Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, με αιχμή του δόρατος εκείνα που αφορούν την Αγροτική Ανάπτυξη, την Επιχειρηματικότητα και την Καινοτομία, καθώς και τις Υποδομές Μεταφορών, το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη.
Η περιοχή της Άρτας διαθέτει τόσο το επιχειρηματικό δυναμικό όσο και μια πληθώρα νέων επιστημόνων που μπορούν να εκμεταλλευτούν τις προκλήσεις του νέου ΕΣΠΑ. Είναι μια ευκαιρία για τον Νομό της Άρτας που μπορεί να δώσει αναπτυξιακή πνοή και να μπούμε σε μια νέα εποχή με προοπτική για τους νέους, τους επιχειρηματίες, την τοπική κοινωνία» τόνισε μιλώντας στην εκδήλωση για το ΕΣΠΑ ο βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βασίλης Τσίρκας.
«Δεν θέλουμε να επαναληφθεί το ΕΣΠΑ των κολλητών και των κομματικών φίλων» υποστήριξε ο βουλευτής Άρτας κ. Βασίλης Τσίρκας στο χαιρετισμό του. «Οι μεγάλες παρεμβάσεις, που πρέπει να τεθούν στο τραπέζι της συζήτησης πρέπει να έχουν στραμμένο το βλέμμα: Στον Πρωτογενή τομέα, την παραγωγή, τη μεταποίηση, τον αγροτοδιατροφικό τομέα, τα μεγάλα αρδευτικά έργα που θα συνδεθούν άμεσα με την παραγωγή και θα μειώσουν το κόστος της, τον Αμβρακικό κόλπο και την ανάπτυξη των γύρω περιοχών με σεβασμό στο περιβάλλον, τα Τζουμέρκα και την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής με έργα στρατηγικής σημασίας, όπως είναι ο παραλίμνιος δρόμος που θα ανοίξει τον δρόμο για την ανάπτυξη των Τζουμέρκων, ο εναλλακτικός τουρισμός, το χιονοδρομικό κέντρο, την ενεργειακή εξοικονόμηση, τον πολιτισμό, τον τουρισμό και την ανάδειξη των μνημείων, την ενίσχυση των υποδομών της υγείας και της παιδείας, του αθλητισμού, τη μείωση της ανεργίας των νέων», υπογράμμισε.
Δ. Μαγκούτης: Δέσμευση για το Επιχειρηματικό Πάρκο
«Ζητώ από όλους όσοι εμπλέκονται στην υπόθεση και παρευρίσκονται στη σημερινή εκδήλωση, να δεσμευτούν εδώ και τώρα δημοσίως ότι θα συνδράμουν την πολυετή προσπάθεια της Διοίκησης του Επιμελητηρίου για προώθηση και ταχεία υλοποίηση του Επιχειρηματικού Πάρκου. Δέσμευση ρητή και κατηγορηματική ώστε να αρθούν τα εμπόδια, οι διαφορετικές προσεγγίσεις ακόμη και οι δυσνόητες επιφυλάξεις!» ήταν η επισήμανση κατά την τοποθέτηση του Δημήτρη Μαγκούτη, Β’ Αντιπροέδρου Επιμελητηρίου Άρτας στην κεδήλωση για το ΕΣΠΑ.
«Η Έλλειψη επιχειρηματικού πάρκου στην Άρτα –τόνισε ο κ. Μαγκούτης- στερεί πολύτιμους πόρους και χρηματοδοτήσεις ακόμη και από το ΕΣΠΑ και τον νέο αναπτυξιακό καθώς προβλέπεται προνομιακή αντιμετώπιση για επιχειρήσεις που θα ιδρυθούν και θα λειτουργούν σε Επιχειρηματικά Πάρκα. Ειδικά για μονάδες μεταποίησης που αφορούν και ενδιαφέρουν ιδιαίτερα την περιοχή μας πέραν των λοιπών χρηματοδοτικών περιορισμών απαιτείται και σωρεία εξειδικευμένων κοστοβόρων μελετών»
Ενώ «σε ότι αφορά αυτό καθ’ αυτό το ΕΣΠΑ, απαιτείται ειδικό αναπτυξιακό σχέδιο ακόμη και με διαδικασίες fast track σχεδιασμένο ειδικά για μειονεκτικές ζώνες όπως η Ήπειρος και η Άρτα ώστε να ξεπεραστούν τα πολυποίκιλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί, οι επαγγελματίες και οι οιονεί επενδυτές.
Ένα αναπτυξιακό σχέδιο που θα εκπονηθεί σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς αλλά την κυρίαρχη άποψη πρέπει να την έχουν τα άμεσα υποκείμενα υλοποίησής της δηλαδή οι άνθρωποι της αγοράς» είπε ο κ. Μαγκούτης.
ΣΥΣΚΕΨΗ
Πριν την ανοικτή εκδήλωση, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου με τους δύο υπουργούς, παρουσία του βουλευτή Άρτας κ. Βασίλη Τσίρκα και των αντιπεριφερειαρχών Π.Ε. Ιωαννίνων και Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος & Υποδομών κας Τατιάννας Καλογιάννη και Π.Ε. Άρτας Βασίλη Ψαθά.
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης δεσμεύτηκε να εξετάσει άμεσα το ζήτημα της κατασκευής του Επιχειρηματικού Πάρκου στην Άρτα. Τόνισε ωστόσο, ότι δεν μπορεί να υπάρξει χρηματοδότηση μέσω του ΕΣΠΑ, αλλά «μπορούν να κινητοποιηθούν κεφάλαια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα επενδύσεων». Όπως είπε, οι χρηματοδοτήσεις από Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα κινηθούν προς τρεις πυλώνες: α)Ενεργειακή εξοικονόμηση, β) Τουριστικές υποδομές, γ) Επιχειρηματικά Πάρκα.
Σε ότι αφορά το αίτημα της διοίκησης για υλοποίηση δράσεων που θα ενισχύουν τον αγροδιατροφικό τομέα και ιδιαίτερα τη σύσταση Ομάδων Παραγωγών, σύσταση συνεργατικών σχημάτων και ΚΟΙΝΣΕΠ, τη μεταποίηση, τυποποίηση και προώθηση εξαγωγών των προϊόντων, ο υφυπουργός υποστήριξε πως στόχος της κυβέρνησης είναι η ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των προϊόντων και η απόκτηση αναγνωρίσμου Εθνικού σήματος με στόχο την εξωστρέφεια και στο β’ κύκλο του ΕΣΠΑ, αλλά και η ενίσχυση των συνεργατικών σχημάτων με επίκεντρο την αγροδιατροφή και θα υπάρξουν στοχευμένες δράσεις προς αυτή ακριβώς την κατεύθυνση.
Η Διοίκηση του Επιμελητηρίου, στο προσεχές διάστημα, θα διοργανώσει και άλλες εξειδικευμένες παρουσιάσεις για όλες τις δράσεις του ΕΣΠΑ 2014-2020, όπου θα παρουσιασθούν αναλυτικά οι λεπτομέρειες και τα τεχνικά στοιχεία των προγραμμάτων.
Όλγα Γεροβασίλη: Επανεκκίνηση της τοπικής οικονομίας 
Κατά το χαιρετισμό της η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη στην ανοικτή εκδήλωση με θέμα «Επιχειρηματικότητα, Νέο Αναπτυξιακό Πλαίσιο, ΕΣΠΑ 2014-2020», στο Επιμελητήριο Άρτας, τόνισε:
«Η σημερινή εκδήλωση είναι πολύ σημαντική για δύο λόγους.
-Την επανεκκίνηση της τοπικής οικονομίας μέσω της οικοδόμηση ενός νέου μοντέλου αξιοποίησης του ΕΣΠΑ
-Την αλλαγή μίας ολόκληρης φιλοσοφίας μέσα από τη συνεργασία της κεντρικής εξουσίας, με την αυτοδιοίκηση και τους τοπικούς φορείς.
Εμείς δεν σχεδιάζουμε σε κλειστά γραφεία ερήμην των πολιτών. Δεν αποφασίζουμε για τη διαχείριση πολύτιμων πόρων ερήμην των τοπικών κοινωνιών. Γι’ αυτό ακριβώς βρίσκεται σήμερα εδώ ο αρμόδιος υπουργός. Όχι απλά να παρουσιάσει το νέο αυτό μοντέλο αξιοποίησης του ΕΣΠΑ. Αλλά και για να τεθεί η βάση ενός ανοικτού και συνεχούς διαλόγου με τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου.
Η κατάσταση που παραλάβαμε ήταν απογοητευτική.
Στα πλαίσια ενός πελατειακού συστήματος εξουσίας, χάθηκαν και οι λιγοστές ευκαιρίες αξιοποίησης των αναπτυξιακών εργαλείων τα περασμένα χρόνια. Το ΕΣΠΑ κατάντησε σε μεγάλο βαθμό ένα ακόμη πεδίο εξυπηρέτησης συμφερόντων. Δεν αξιοποιήθηκε για τη σταθεροποίηση της οικονομίας και την ουσιαστική στήριξη των παραγωγικών δυνάμεων της Ελλάδας. Σπαταλήθηκε σε δαιδαλώδεις και αδιαφανείς διαδικασίες. Σε ανθρώπους με πρόσβαση στην εξουσία και σε θνησιγενή εγχειρήματα. Χωρίς σοβαρό σχεδιασμό και αναπτυξιακή προοπτική.
Με την ανάληψη των καθηκόντων της πρώτης Αριστερής κυβέρνησης αλλάξαμε τη φιλοσοφία διαχείρισης του ΕΣΠΑ.
Τι πετύχαμε;
-Να αυξήσουμε την κοινοτική συμμετοχή στο 100%, δηλαδή στο σύνολο της επένδυσης.
-Να αυξήσουμε και την προκαταβολή, δίνοντας τεράστιες ανάσες σε αυτό το περιβάλλον οριακής ρευστότητας.
-Να αντιμετωπίσουμε την κακοδιαχείριση των προηγούμενων κυβερνήσεων, επιτυγχάνοντας την μεταφορά έργων και τη διασφάλιση πόρων όπου χρειαζόταν.
Και τα αποτελέσματα ήταν άμεσα, εμφανή και έμπρακτα:
Η απορρόφηση του ΕΣΠΑ 2007-13 απογειώθηκε. Η Ελλάδα ανέβηκε στην κορυφή των 28 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ταυτόχρονα είμαστε έτοιμοι, πρώτοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ 2014-20.
Από αυτό το σημείο λοιπόν ξεκινά το μεγάλο έργο για την παραγωγική και δίκαιη αξιοποίηση του νέου ΕΣΠΑ. Την αποφασιστική αλλαγή της φιλοσοφίας. Τη διάθεσή του με βάση πραγματικά οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια.
Σε όλα αυτά όμως θα αναφερθεί διεξοδικά ο κ. Χαρίτσης στη συνέχεια. Επαναλαμβάνω ωστόσο από τα λεγόμενά του το πιο σημαντικό:
Τα προγράμματα ΕΣΠΑ να αφήσουν το "αποτύπωμά" τους στον τόπο.
Και ειδικά στην Ήπειρο με τις πολλές ιδιαιτερότητες και τις σοβαρές ανισότητες. Όπως το ανάγλυφο της Περιφέρειας, τα περιορισμένα όρια της παραγωγικής γης, το μικρό μέγεθος των κλήρων.
Προχωράμε όμως και σε ολοκληρωμένο σχεδιασμό. Ο αναπτυξιακός νόμος ολοκληρώνεται μέσα στο Μάρτιο. Έτσι μπαίνει η βάση για την εκκίνηση ενός νέου μοντέλου παραγωγικής οικονομίας. Απαλλαγμένο από παθογένειες του παρελθόντος. Με ίσες ευκαιρίες και ξεχωριστή μέριμνα για τον μικρομεσαίο παραγωγό και τις νέες μορφές κοινωνικής οικονομίας.
Σε αυτό το έργο οι τοπικοί φορείς και οι πολίτες θα είναι συμμέτοχοι και συνεργάτες. Κι αυτό για να μη χαθεί η παραμικρή ευκαιρία να κατευθυνθούν όλοι οι πολύτιμοι πόροι σε πραγματικά παραγωγικές και κοινωνικά χρήσιμες επενδύσεις.
Ειδικά το δεύτερο χαρακτηριστικό αποτελεί ζήτημα θεμελιώδους πολιτικής φιλοσοφίας. Και σε αυτό το σημείο θα μου επιτρέψετε μία μικρή αναφορά στη χαμένη ευκαιρία, εδώ στην Άρτα, να αξιοποιηθεί το ΞΕΝΙΑ προς όφελος της αρτινής κοινωνίας. Για παράδειγμα ως ένας αυτοδιαχειριζόμενος πολυχώρος. Με ελεύθερη πρόσβαση. Που θα προωθούσε τις δράσεις των τοπικών δομών. Χάθηκε η ευκαιρία να προστατευτεί η δημοτική περιουσία. Ο δημόσιος χώρος ως κοινό αγαθό. Και προς αυτό θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το ΕΣΠΑ. Ας μην χαθούν κι άλλες τέτοιες ευκαιρίες.
Το νέο ΕΣΠΑ πρέπει και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο για την ουσιαστική προώθηση βιώσιμων συνεργατικών σχημάτων και κοινωνικά ωφέλιμων δράσεων και υποδομών».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.