29 Φεβ 2012

Πρόταση για τη δημιουργία ειδικού χώρου για παγοδρόμια και παιχνίδια

- Υπάρχει λύση, αρκεί να θέλουμε να την δούμε
- Είναι ευθύνη όλων μας να χαράξουμε το δρόμο που επιθυμούμε για την Άρτα

   Η Άρτα έχει πρόβλημα ελεύθερων χώρων. Όλοι το γνωρίζουμε αυτό. Αντί όμως να κάνουμε κάτι για να το λύσουμε, φροντίζουμε με τις πράξεις μας ή την αμέλειά μας να το διογκώνουμε. 'Ετσι, οι πλατείες μας είναι γεμάτες τραπεζοκαθίσματα και γυάλινα διαχωριστικά καταστημάτων που παράτυπα απαγορεύουν την απρόσκοπτη διέλευση των πεζών, οι πεζόδρομοι γεμάτοι αυτοκίνητα και μηχανάκια, τα πεζοδρόμια απαγορευτικά και επικίνδυνα για ανθρώπους με πρόβλημα, μανάδες με καροτσάκια κλπ.
   Και σα να μην έφτανε αυτό, έρχεται ο Δήμος και επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την ήδη ασφυκτική κατάσταση, κλείνοντας ολόκληρη την πλατεία Σκουφά και τον χώρο στα Ψαροπλιά για 5 εβδομάδες τουλάχιστον (τονίζω το "τουλάχιστον", λόγω της εμπειρίας παρελθόντων ετών).
   Όμως παρά ταύτα, είναι γεγονός ότι ο Δήμος μας χρειάζεται έσοδα και πρέπει να τα έχει. Έτσι λοιπόν επανέρχομαι στην πρόταση που έκανα χθες. Έγραφα λοιπόν:...


Γιατί αφήνουμε ανεκμετάλλευτο το Εκθεσιακό Κέντρο;

   Είναι τεράστιο, μπορεί να φιλοξενήσει για μεγάλα χρονικά διαστήματα ανάλογες δραστηριότητες, διαθέτει parking (για όσους έρχονται από τα γύρω χωριά) και απέχει μόλις 5 λεπτά με τα πόδια από το κέντρο της Άρτας (Λαϊκή Αγορά - 2ο Δημοτικό - συνοικία Αγίου Νικολάου). 
   Επιπρόσθετα, εκεί υπάρχει ο δημοτικός παιδότοπος και μην ξεχνάμε και το δημοτικό αναψυκτήριο, το οποίο μισθώνεται για να μένει ανοιχτό όλο τον χρόνο. 
   Δίπλα ακριβώς υπάρχει και το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής, που ρημάζει ανεκμετάλλευτο, καθώς δεν υπάρχουν οι πόροι για την λειτουργία του. Ας μισθώνεται κι αυτό για κάποια χρονικά διαστήματα σε ιδιώτες με ηλεκτρικά αυτοκίνητα, carts κλπ και με τα έσοδα να χρηματοδοτείται η λειτουργία του Πάρκου, που μόνο καλό έχει να προσφέρει στα παιδιά μας. 
   Πιο δίπλα υπάρχει ο δημοτικός κινηματογράφος Ορφέας, που κι αυτός έχει ερημώσει και που θα μπορούσε να αποκτήσει ξανά ζωή και να αποφέρει έσοδα, εάν "σπρώξουμε" την παιδική διασκέδαση προς εκείνη την περιοχή. Σκεφτείτε πώς κάνουν τα βλαστάρια μας για παιδικές ταινίες και θα κατανοήσετε ότι με ανάλογο ρεπερτόριο και ο Ορφέας θα μπορούσε να αποτελέσει πηγή εσόδων. Και ο χώρος θα μπορούσε κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί επίσης για παιδικό θέατρο, καραγκιόζη, διαδραστικά δρώμενα κλπ 
   Εκτός από έσοδα, θα δημιουργούνταν και θέσεις εργασίας, καθώς η περιοχή θα μπορούσε να λειτουργεί ως θεματικό πάρκο παιδικής διασκέδασης για μεγάλο χρονικό διάστημα του έτους.
   Άλλοι Δήμοι θα έδιναν τα πάντα για να έχουν μια τέτοια έκταση προς εκμετάλλευση κι εμείς, όπως και τόσα άλλα, την αφήνουμε έρημη να χάνεται.
   
   Στα Τρίκαλα, ο Δήμος Τρικκαίων διοργανώνει κάθε χρόνο, κατά την περίοδο των γιορτών Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, τον "Μύλο των Ξωτικών" σε ένα χώρο που απέχει πάνω από 1,5 χλμ από το κέντρο της πόλης. Εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες απ' όλη την Ελλάδα πηγαίνουν να επισκεφτούν μια παιχνιδούπολη, αφήνοντας έτσι εκατομμύρια ευρώ στα Τρίκαλα.
   Είχα την τύχη να πάω φέτος σε εκδρομή με το σχολείο των παιδιών και ζήλεψα. Και θύμωσα. Τίποτε παραπάνω δεν έχουν τα Τρίκαλα από εμάς, εκτός ίσως από έλλειψη κοντόφθαλμης θεώρησης 
   
   Τι είναι αυτό που μας εμποδίζει να αξιοποιήσουμε το Εκθεσιακό Κέντρο, με τον τρόπο που περιέγραψα νωρίτερα; Μόνο για το παζάρι του Σεπτεμβρίου το θέλουμε, για να "φιλοξενεί" τσαντίρια από νάιλον και τον υπόλοιπο χρόνο για να διανυκτερεύουν παράνομα τα καραβάνια των διερχόμενων Ρομά;
   Και ας μην σπεύσουν όσοι έχουν άλλους... λόγους να υπερασπίζονται την κατάληψη των πλατειών, να αντιτείνουν ότι οι ιδιώτες ενδιαφέρονται επιχειρηματικά μόνο για τις πλατείες και δεν θα προσέρχονταν εάν ο προσφερόμενος προς μίσθωση χώρος ήταν το Εκθεσιακό Κέντρο. Διότι, εάν καταντήσουμε να αποφασίζουμε για το πώς θέλουμε να αναπτύξουμε την πόλη μας, ανάλογα με τα επιχειρηματικά συμφέροντα κάποιων, τότε γιατί να σταματήσουμε στις πλατείες; 
   - Επίκειται η δημοπράτηση του Βυζάντιου; Ας το δώσουμε για χαρτοπαικτική λέσχη, προς χάριν της πράσινης (τσόχας) και αειφόρου (για την γκανιότα) ανάπτυξης!
   - Ετοιμαζόμαστε να αξιοποιήσουμε το ΞΕΝΙΑ; Ας το δώσουμε για καζίνο, με αντισταθμιστικά οφέλη για τους Αρτινούς (δωρεάν μάρκες) ή για πολυτελή οίκο ανοχής με αναβίωση αρχαίων ερωτικών βουκολικών δρώμενων στον περιβάλλοντα χώρο με Σάτυρους και Νύμφες να τρέχουν και να "ερωτοκυλιούνται" ανάμεσα στις πορτοκαλιές. (Και με τα ανάλογα "αντισταθμιστικά οφέλη" για τους άρρενες Αρτινούς)!!! 
   Τερατολογώ, απλά για να δείξω ότι πρέπει να ακολουθείται ένας χρυσός κανόνας στις αποφάσεις μας, όπου τα μικροσυμφέροντα και οι μικροπαραγοντισμοί δεν μπορεί να έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα από την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της πόλης μας.
   
   Για την ώρα, ας πούμε "ό γέγοναι, γέγοναι", ας πάρουν οι ιδιώτες μέχρι το τέλος Μαρτίου την πλατεία Σκουφά και μέχρι το τέλος Απριλίου τα Ψαροπλιά, αλλά ας θέσουμε κάπου το "σημείο μηδέν", την αφετηρία. Εκτός κι αν δεν μας νοιάζει πού θα καταλήξουμε, οπότε είμαστε όλοι άξιοι της μοίρας μας και δεν δικαιούμαστε να κάνουμε παράπονα στα καφενεία και να γκρινιάζουμε για την τελματωμένη Άρτα.
   Αυτή είναι η πολύ απλή πρόταση που κάνω, ώστε και ο Δήμος να έχει έσοδα από την μίσθωση χώρου για την ανάπτυξη παγοδρομίων, παιχνιδιών κλπ και να μην υπάρχουν οι απόλυτα φυσιολογικές αντιδράσεις για την προσβολή και την υποβάθμιση των μοναδικών μνημείων της Άρτας, που (ας μην το ξεχνάμε) πάνω τους επενδύουμε για την τουριστική ανάπτυξη του τόπου και να απελευθερωθούν οι δημόσιοι χώροι, που έτσι κι αλλιώς είναι φυλακισμένοι σε πλεξιγκλάς!

   ΥΓ1: Η πρόταση που κάνω και η φράση "ό γέγοναι, γέγοναι", ουδόλως απαλλάσσει το Δημοτικό Συμβούλιο, την Δημοτική Αρχή και τις Υπηρεσίες από τις τυχόν ευθύνες τους. Η "ελαφρότητα" ψήφισης των θεμάτων, η μη σύγκληση της Επιτροπής Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού, η αδειοδότηση (ή μη) της Βυζαντινής Εφορείας Αρχαιοτήτων, δημιουργούνε ζητήματα που οι πολίτες τα βλέπουν και τα αξιολογούνε. Αποτέλεσμα; Όταν αυτοί που θα έπρεπε να θέτουν το παράδειγμα, αποδεικνύεται ότι περί άλλων τυρβάζουν, είναι λογικό οι πολίτες να θεωρούν το Δήμο σαν κάτι ξένο προς αυτούς, με αποτέλεσμα με τη σειρά τους να μη δείχνουν κανένα ενδιαφέρον για την πρόοδο και την ανάπτυξή του.

   ΥΓ2: Όταν πριν λίγες ημέρες η τέως Προϊσταμένη της 18ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Άρτας - Πρέβεζας, Αγαθονίκη Τσιλιπάκου αποχαιρετούσε τους Αρτινούς για να αναλάβει τη διεύθυνση του  Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη, είπε: 
   «Η ίδια η πόλη έχει φοβερό πλούτο τον οποίο κανείς, αν δεν ζήσει στην πόλη, δεν το ξέρει. Συνήθως επισκιάζεται από άλλες πόλεις, παραθαλάσσιες, ορεινές. Όλες οι πόλεις της Ελλάδας είναι όμορφες αλλά επισκιάζεται η Άρτα. Νομίζω ότι έχει πάρα πολλά να δώσει και αν βρεθούν άνθρωποι που φροντίσουν να αναδείξουν τα μνημεία της, είτε από το Υπουργείο Πολιτισμού είτε από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, νομίζω ότι δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από κανένα άλλο, ας το πούμε, τουριστικό ή πολιτιστικό κέντρο».
   Δεν χρειάζεται να θυμίσω ποιοι την χειροκρότησαν για τα λόγια της. 
   Ας τα κάνουν πράξη...

5 σχόλια:

  1. Με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο η πρόταση που αναρτήθηκε.Πολύ σωστά και επιτυχημένα στοχοποιούνται τα προτερήματα και τα οφέλη από την εκ νέου εκμετάλλευση των "ξεχασμένων και ερειπωμένων " κοινόχρηστων χώρων.Αυτό το μήνυμα και η σημασία της αναρτήσεως πρέπει να φθάσει στους υπεύθυνους με την έννοια ότι ποτέ δεν είναι αργά να εισακουστούν και σωστές σκέψεις τρίτων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. άνεργος άφραγκος και σαλταρισμένος29 Φεβρουαρίου 2012 στις 2:47 μ.μ.

      δεν καταλαβαίνω ρε μάγκες γιατί όλα πρέπει να κινούνται γύρω απο το χρήμα και τα έσοδα προς τον δήμου.όλοι αυτοί οι χώροι δέν χτίστηκαν με τα λεφτά και τις πλάτες αρτινών εργαζομένων?
      δημοτικά τέλη δεν πληρώνουμε?
      φπα δεν πληρώνουμε?
      εκλογές δεν γίνονται σε αυτή τη πόλη?
      επιδή δηλαδή υπάρχουν "τοπικοι άρχοντες" εξαπανέκαθεν κοσκοτάδες (που λέει και ο περιφερόμενος), τα κονδύλια εξαφανίζονται, το πλιάτσικο και η εγκατάλειψη συμπληρώνουν το σκηνικό της κοροϊδίας που τρώμε?
      θα τους πούμε και μπράβο όταν θα θα μας φτιάξουν ΑΥΤΟΙ
      ότι θεωρούν σωστό για ΕΜΑΣ και θα μας καλούν να πληρώσουμε και το αντίστοιχο (συμβολικό ή όχι) χρηματικό ποσό?
      είμαστε άξιοι της μοίρας μας όσο καθόμαστε και περιμένουμε απο τους φωστήρες να μαντέψουν και να φροντίσουν για τις ανάγκες και τα θέλω μας.
      το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι οι πολιτικές και οικονομικές τους μπίζνες.
      σε λίγο θα μαζεύουν λεφτά απο τα παιδάκια που παίζουν στις μπασκέτες στα σχολεία,και εμείς θα λέμε ?τι ωραία? ο δήμος μεριμνεί.
      και κάτι τελευταίο.
      τα πάρκα, οι πλατείες και ότι είναι δημόσιο είναι του Δήμου (δηλαδή όλων των πολιτών)και όχι του Δημάρχου των συμβούλων και των ψηφοφόρων του καθενός απο αυτούς.

      Διαγραφή
  2. περιφερόμενος πολίτης29 Φεβρουαρίου 2012 στις 11:59 π.μ.

    Είσαι αλλάργα νυχτωμένος φιλαράκο.Αυτά που γράφεις είναι ωραία αλλά φαντάζουν όνειρα θερινής νύχτας.Εδώ φιλαράκο είναι Αρτα και κουμάντο κάνουν οι ατσίδες της πιάτσας.Οπως λέμε τα καλά παιδιά. Η Αρτα εξ απανέκαθεν είχε καλά παιδιά τζιμάνια σε τέτοιες καταστάσεις. Πιστεύεις αλήθεια ότι θα αφήσουν ευκαιρία να πάει χαμένη.Πιστεύεις αλήθεια ότι δεν υπάρχουν Κωσκωτάδες ντυμένοι αχυράνθρωποι!!!!.Πιστεύεις ότι δεν τάχουν βρεί με την εξουσία!!!. Πιστεύεις ότι δεν θα τακτοποιήσουν τα δικά τους παιδιά όπου κιαν βρίσκονται!!!! Πιστεύεις ότι θα χαραμίσουν τις ευκαιρίες αυτές για τον λαό της Αρτας!!!Πιστεύεις ότι θα τηρήσουν νόμους και αρχές!!!! Αν τα πιστεύεις φιλαράκο ίσως χρειάζεται να κάνεις κάποια επίσκεψη σε κανέναν ψυχολόγο -σε κανένα ψυχία.... γιατί μερικοί από τους εξουσιαστές είναι αποφασισμένοι για τα πάντα.Τι χρειαζόμαστε τις εκλησιές και τις πλατείες.Μπορούν να φέρουν χρήματα αυτά.Η απάντηση είναι όχι.Αμα όμως φτιάξουμε παγοπέδιλα και λούνα παρκ τότε θα σοδεύουν μερικοί κισως οφεληθούν και τα τζιμάνια.Κάνε καμιά βολτα στα πέριξ και σε μερικά γραφεία και τότε θα ανακατασκευάσεις τα παραπάνω γραφούμενα.Εχει μάκρος και ζόρι αυτό το θέμα που πρόβαλες εκτός εάν έχεις κάποιο κόψιμο οπότε πήγαινε προς ποταμό για ανακούφιση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Άλλες πόλεις με το 1/3 του βυζαντινού και αρχαιολογικού μας πλούτου θα έκαναν θαύματα. Αλλά, αν η Ελλάδα είναι η χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας...εδώ είναι η πρωτεύουσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 5 λεπτά από το κέντρο, ναι... αλλά ρώτα αν έχει διάθεση ο Αρτινός να ξεκουνηθεί!!! Θυμάται κανείς τον Θερινό κινηματογράφο; Μόνιμη δικαιολογία: "ποιος πάει μέχρι εκεί"... Μην ξεχνάς ότι εκεί υπάρχει και 2ος κινηματογράφος, χειμερινός, που λειτούργησε μόνο 2 μήνες και έχει μηχανή προβολής ήχο dobly surround.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.