10 Ιουν 2022

Πάνω από 2,40 η βενζίνη στην Άρτα, αλλά η κοροϊδία της κυβέρνησης Μητσοτάκη καλά κρατεί!

- Αρνούνται, με εκτός τόπου και χρόνου επιχειρήματα, να κάνουν την αυτονόητη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης
- Σε ρεκόρ 28ετίας ο πληθωρισμός, στο 11,3%, από την εγκληματική αδράνεια της κυβέρνησης ΝΔ να πάρει ουσιαστικά μέτρα για την ακρίβεια


   Επιστρέφοντας το μεσημέρι από τη δουλειά αντίκρυσα την εικόνα που βλέπετε στη φωτογραφία, από βενζινάδικο στην είσοδο της Άρτας. Όχι σε κάποιο ΣΕΑ Εθνικής Οδού, όχι σε κάποιο πρατήριο σε απομακρυσμένο νησί, αλλά μέσα στην πόλη. Πάνω από 2,40 ευρώ η απλή αμόλυβδη βενζίνη, πάνω από 2 ευρώ το πετρέλαιο κίνησης!
   Η πεισματική άρνηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να μειώσει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα έχει φέρει την Ελλάδα στις πρώτες θέσεις της Ε.Ε. στις τιμές βενζίνης και πετρελαίου. Και, δυστυχώς, όπως λένε οι ειδικοί, η ιλιγγιώδης αύξηση των τιμών των καυσίμων θα συνεχιστεί, κάνοντας μαύρες προβλέψεις για μέση τιμή στη βενζίνη στα 2,60 - 2,80 ευρώ μέσα στο καλοκαίρι!   
   Δύο φορές έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία τροπολογία στη Βουλή για μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, τον Σεπτέμβριο του 2021 και τον Μάρτιο του 2022, δύο φορές η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρνήθηκε την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ, η οποία, ειρήσθω εν παρόδω, αποτελεί και προτροπή της Κομισιόν, την οποία έχουν ήδη ακολουθήσει 19 χώρες της Ε.Ε.
   Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία αφορά τη μείωση του ΕΦΚ σε βασικά είδη ευρείας κατανάλωσης, όπως το φυσικό αέριο, η βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης και η πρόταση ήταν να ισχύσει έως και την 31η Δεκεμβρίου 2022, με τη χρονική διάρκεια ισχύος της να μπορεί να παραταθεί για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η υπέρμετρη οικονομική επιβάρυνση των καταναλωτών από το οξυμένο κύμα ακρίβειας, που τροφοδοτεί τον πληθωρισμό (11,3% ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ για τον Μάιο, ρεκόρ 28ετίας!), που γονατίζει τα νοικοκυριά, αλλά και τις επιχειρήσεις, καθώς η κατανάλωση φυσικά μειώνεται.
   Πώς απάντησε η κυβέρνηση; Φυσικά με την καταψήφιση της πρότασης, αλλά και με επιχειρήματα εκτός τόπου και χρόνου, που μόνο οργή προκαλούν με την προκλητικότητά τους.
   Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς; Τον απερίγραπτο Άδωνι Γεωργιάδη, που ισχυρίστηκε πως δεν μειώνουν τον ΕΦΚ στα καύσιμα, επειδή θα ευνοηθούν όσοι έχουν Πόρσε Καγιέν!;!;!; Τον Κώστα Σκρέκα, που δήλωσε ότι η μείωση του ΕΦΚ δεν θα λύσει το πρόβλημα ακρίβειας στα καύσιμα, αλλά στο ερώτημα γιατί η Κύπρος έχει φθηνότερα απάντησε επειδή έχει λιγότερους φόρους!;!;!;
   Με λίγα λόγια, όχι μόνο είναι υπεύθυνοι για την απόγνωση των πολιτών, αλλά μας δουλεύουν και από πάνω!
   Ή μήπως να θυμηθώ το προχθεσινό προκλητικό και εκβιαστικό ψευτοδίλημμα, ξανά από τον Γεωργιάδη, που, όπως φαίνεται, έχει χάσει κάθε μέτρο.: «Άμα πούμε θα αφαιρέσουμε τον φόρο από τα καύσιμα, δεν θα πληρώσουμε συντάξεις. Σας αρέσει;»!!!
   Το ονομάζω «ψευτοδίλλημα», διότι πρόκειται περί εξόφθαλμης διαστρέβλωσης της πραγματικότητας από τον μετρ στο είδος πρώην τηλεπωλητή και νυν υπουργό του Μητσοτάκη και αντιπρόεδρο της ΝΔ. Κανείς δεν προτείνει την κατάργηση του φόρου, είναι γνωστό ότι μέσα από τη φορολογία πληρώνεται η δημόσια υγεία, η δημόσια παιδεία, μισθοί και συντάξεις, το κοινωνικό κράτος, η κατασκευή και συντήρηση αναγκαίων υποδομών, οι αμυντικές δαπάνες και ένα σωρό άλλα στοιχεία της κρατικής μηχανής. Όταν, όμως, έχεις προϋπολογίσει τα φορολογικά σου έσοδα από τα καύσιμα, με τιμή βενζίνης 1,40 - 1,50 ευρώ, τότε έχεις την ευχέρεια να μειώσεις τον φορολογικό σου συντελεστή, όπως έχουν κάνει ήδη τόσες άλλες χώρες της Ε.Ε., χωρίς να αποκλίνεις από τους στόχους που έχεις προϋπολογίσει.
   Εκτός και αν τα επιπλέον έσοδα τα θέλουν για να συνεχίζουν να ταΐζουν με δημόσιο χρήμα, με τα λεφτά μας δηλαδή, τους κολλητούς τους. Κοντά στα 7 δισ. είναι αυτό το φαγοπότι, 4 δισεκατομμύρια σε κλειστούς διαγωνισμούς και 2,7 δισ. σε απευθείας αναθέσεις. Και μάλιστα, απευθείας αναθέσεις, για τις οποίες η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε φροντίσει να νομοθετήσει την αύξηση του ορίου από τις 20.000 στις 60.000 ευρώ και την άρση κάθε ορίου για αναθέσεις που έχουν να κάνουν με την πανδημία. Είναι χαρακτηριστικό ότι καταχρηστικά, στο όνομα του κορωνοϊού, έγιναν 2,7 δισ. απευθείας αναθέσεις, ενώ την πανδημία αφορούσαν μονάχα τα 320 εκατ. ευρώ. Πρόκειται δηλαδή για πραγματικό γιουρούσι, για κυριολεκτικό πλιάτσικο στο δημόσιο χρήμα με τη σφραγίδα Μητσοτάκη.
   Είναι προφανές ότι με αστεία μέτρα-ψίχουλα, όπως το Fuel Pass των 40 ευρώ το τρίμηνο, δεν δίνεται λύση, αλλά απλά επιτείνεται η αίσθηση της κοροϊδίας. Ο ΕΦΚ πρέπει να μειωθεί άμεσα ως ένα από τα μέτρα, μαζί με το πλαφόν στα τιμολόγια ενέργειας, τη μείωση ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής, την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, που οφείλει η κυβέρνηση να πάρει για να αντιμετωπίσει το κύμα της ακρίβειας. Που ούτε παροδικό είναι, όπως μας έλεγαν πέρυσι τον Σεπτέμβριο, ούτε μπορούμε όλοι μας να τρέχουμε ανέμελα με ξέπλεκα μαλλιά στα λιβάδια,  ακολουθώντας τη «συμβουλή» του Κυριάκου Μητσοτάκη στους νέους να μην κοιτάνε μόνο τα λεφτά και να δουν τη ζωή λίγο πιο ολιστικά....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.