8 Αυγ 2021

Πολιτική Προστασία γιοκ. Σήκωσαν ψηλά τα χέρια!

- Βιώνουμε το αποτέλεσμα των επιλογών Μητσοτάκη
- Ζούμε αυτό που ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο Νίκος Χαρδαλιάς έχουν ονομάσει «υποδειγματική λειτουργία του κρατικού μηχανισμού»


   Ζούμε αυτό που ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο Νίκος Χαρδαλιάς έχουν ονομάσει «υποδειγματική λειτουργία του κρατικού μηχανισμού». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε τις επιλογές του: επέλεξε ένα αστυνομοκεντρικό κράτος διορίζοντας το (εξωκοινοβουλευτικό) πρόσωπο που θα συμβόλιζε το δόγμα «νόμος και τάξη» - εξωκοινοβουλευτικοί είναι και τα άλλα πρόσωπα της πολιτικής ηγεσίας του ΠΡΟΠΟ. Στη συνέχεια, η κυβέρνηση της Ν.Δ. διόρισε γενικό γραμματέα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. που ήταν στο Μάτι και αρχηγό της Πυροσβεστικής τον επιχειρησιακό αξιωματικό εκείνης της βραδιάς.
   Το αποτέλεσμα των επιλογών Μητσοτάκη το βιώσαμε όταν, στις 2:30 το βράδυ της Παρασκευής στο Πευκόφυτο, ένας κάτοικος που μόλις είχε φτάσει από τη φωτιά στα Κιούρκα (Αφίδνες) διαμαρτυρήθηκε: «Αν είχαμε τόσους πυροσβέστες όσους αστυνομικούς, με έναν κουβά νερό ο καθένας τους θα την είχαν σβήσει».
   Δεν ήταν μια απλή διαμαρτυρία ενός ανθρώπου που είχε απαυδήσει βλέποντας να καταστρέφεται η περιουσία του, αλλά η καταγραφή μιας πραγματικότητας. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσέλαβε χιλιάδες αστυνομικούς για να συλλαμβάνουν τους φοιτητές, συνοριοφύλακες και ειδικούς φρουρούς, όλους χωρίς Πανελλαδικές εξετάσεις. Δεν προσέλαβε πυροσβέστες και δεν ανανέωσε τον στόλο των οχημάτων της Πυροσβεστικής. Αντίθετα, όταν, το 2018 - 2019, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μονιμοποίησε 2.093 πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης, η Ν.Δ. καταψήφισε τη ρύθμιση. Και μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο Κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τη δυσανεξία του γι’ αυτή την πολιτική: «Έχω κουραστεί σε αυτή τη χώρα να ακούω ότι η λύση σε κάθε πρόβλημα είναι παραπάνω προσλήψεις». 

  Το κράτος της Ν.Δ. 
   Όμως το πρόβλημα δεν περιορίζεται σε κάποιες βασικές πολιτικές επιλογές. Αφορά την ανυπαρξία εφαρμόσιμου σχεδίου, σε επίπεδο πυρόσβεσης και Πολιτικής Προστασίας. Το κράτος αδυνατεί να προστατεύσει τον πολίτη και την περιουσία του. Ο Κ. Μητσοτάκης σήκωσε ψηλά τα χέρια: «Η ταυτόχρονη επίτευξη όλων αυτών των στόχων είναι απλά ανέφικτη», είπε με κυνισμό, αναφερόμενος στην προστασία της ανθρώπινης ζωής, την προφύλαξη των περιουσιών, του φυσικού περιβάλλοντος και των κρίσιμων υποδομών. Επισημαίνεται ότι ο Κ. Μητσοτάκης είχε την τύχη να ελέγχει πολιτικά πλήρως όλες τις κρατικές δομές: την κυβέρνηση, τους δήμους, τις Περιφέρειες. Τα αποτελέσματα της διακυβέρνησης της Ν.Δ. κατέστησαν ορατά. 

  Ερωτήματα
   Οι καταστροφικές πυρκαγιές δεν έπεσαν από τον ουρανό. Πολλές από αυτές -και μάλιστα οι πιο καταστροφικές- οφείλονται σε αναζωπυρώσεις. Δηλαδή είχαν σβήσει τη φωτιά και όφειλαν να την επιτηρούν. Η συζήτηση μετά την καταστροφή θα πρέπει να αφορά και τις ευθύνες της Πυροσβεστικής, η οποία δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από τον ηρωισμό των πυροσβεστών και των εθελοντών. Η φωτιά στις Αδάμες (την επόμενη ημέρα της Βαρυμπόμπης) ήταν αναζωπύρωση και έκαψε τη βορειοανατολική Αττική. Το ίδιο και η φωτιά στο Διαβολίτσι της Μεσσηνίας. Και η πυρκαγιά που έκαψε την Αγία Άννα στην Εύβοια ήταν από ελεγχόμενη κατάσταση. Ομοίως και η φωτιά στην Αχαΐα, η οποία ξεκίνησε Δευτέρα, περιορίστηκε και τους ξέφυγε το Σάββατο φτάνοντας στην παραλία. Αυτό δεν είναι επαναλαμβανόμενη ανικανότητα;
   Το ότι ο «Ρώσος γίγαντας» Μπέριεφ δεν πετούσε τις ημέρες του καύσωνα επειδή έπρεπε να πάει για συντήρηση, καθώς είχε συμπληρώσει τις ώρες πτήσης, δεν είναι ανοργανωσιά; Αφού ήξεραν όλοι ότι τη Δευτέρα είχε καύσωνα, γιατί δεν έβαλαν το Μπέριεφ στο υπόστεγο μερικές μέρες νωρίτερα ώστε να το έχουν τις ημέρες αυξημένου κινδύνου;
   Το ίδιο ακριβώς φαίνεται ότι έκαναν και με τα Καναντέρ. Σύμφωνα με πληροφορίες, είχε δοθεί εντολή να αποκατασταθούν όλες οι βλάβες τους την Τρίτη (όταν ξεκίνησε η φωτιά στη Βαρυμπόμπη). Υπογραμμίζεται ότι τα Καναντέρ βρίσκονταν στη Σκύρο λόγω του καύσωνα. Η Πολεμική Αεροπορία τα απέσυρε στο νησί επειδή τα Καναντέρ δεν απογειώνονται σε θερμοκρασίες άνω των 38 βαθμών Κελσίου και στο Λεκανοπέδιο το θερμόμετρο θα έδειχνε 42 - 44 βαθμούς, γεγονός που θα επηρέαζε την πυκνότητα του αέρα και τη δυνατότητα απογείωσης.
   Αυτές οι επιλογές είχαν ως αποτέλεσμα να καθυστερήσει για 2 - 3 ώρες η εμφάνιση εναέριων πτητικών μέσων στη Βαρυμπόμπη. Τα Καναντέρ έπρεπε να βγουν από το υπόστεγο, να πετάξουν από τη Σκύρο στην Αττική, να βάλουν νερό στον Ευβοϊκό και μετά να μπουν στην κατάσβεση.
   Ακόμα και τα ελικόπτερα που είχαν ως βάση το αεροδρόμιο Τατοΐου εμφανίστηκαν στη Βαρυμπόμπη με καθυστέρηση.
   Βεβαίως, σε πολύ σημαντικότερο πρόβλημα αναδείχθηκε η έλλειψη μέσων. Ο δήμαρχος Μαντουδίου από το απόγευμα της Τρίτης φώναζε για εναέρια μέσα και ακόμα φωνάζει. Ο δήμαρχος λέει ότι «χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν 24 ώρες από την πρώτη εκδήλωση της φωτιάς στο χωριό Δάφνη, την περασμένη Τρίτη, για να εμφανιστούν εναέρια μέσα πυρόσβεσης στη βόρεια Εύβοια». Την Πέμπτη, τους πήραν τα ελάχιστα πτητικά για να τα στείλουν στην Αττική.
   Η δήμαρχος της Οιχαλίας στη Μεσσηνία δήλωσε ότι «μας άφησαν να καούμε». Στην Ολυμπία έλεγαν πως είχαν την ελπίδα ότι ο πρωθυπουργός, όταν πήγε την Τετάρτη στην περιοχή, θα έφερνε μερικά πυροσβεστικά αεροπλάνα μαζί του, αλλά διαψεύστηκαν. Μόλις έφυγε, εξαφανίστηκαν τα εναέρια μέσα... 

  Δασικοί χάρτες, εκτός σχεδίου
   Ακόμα και σε επίπεδο σχεδιασμού και ενεργοποίησης της ευρωπαϊκής συνδρομής παρατηρήθηκε καθυστέρηση. Το σύστημα IRIS 2.0, που υπολογίζει την εξέλιξη μιας φωτιάς, δεν ενεργοποιήθηκε από την Πυροσβεστική. Η δε συνδρομή της υπηρεσίας RescEU έγινε την Πέμπτη, αφού είχε επέλθει η μεγάλη καταστροφή, και οι δυνάμεις μπήκαν στη μάχη όταν το κακό είχε γίνει.
   Υπογραμμίζεται ακόμη ότι φέτος υπήρξε και μια σειρά επιλογών της κυβέρνησης, όπως: αναστολή δασικών χαρτών, επαναφορά δόμησης στα εκτός σχεδίου, μετάθεση ολοκλήρωσης κτηματολογίου, οικιστικές πυκνώσεις, έμμεση επέκταση οικισμών μέσα από τους νέους πολεοδομικούς χάρτες με τις αναγνωρίσεις των εκτός σχεδίου και τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.