19 Απρ 2021

Μεγάλα προβλήματα με την προανάρτηση του κτηματολογίου στην Π.Ε. Άρτας

Η ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ - ΛΕΥΚΑΔΑΣ, δια του πρώην Πρόεδρου του ΤΕΕ Ηπείρου, Γιώργου Παππά, παίρνει θέση και προτείνει λύσεις για το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στο Νομό μας


   Η ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ - ΛΕΥΚΑΔΑΣ, δια του πρώην Πρόεδρου του ΤΕΕ Ηπείρου, Γιώργου Παππά, παίρνει θέση και προτείνει λύσεις για το πρόβλημα που δημιουργήθηκε από την προανάρτηση του κτηματολογίου στο Νομό μας.
   Εισάγει το φλέγον θέμα, που απασχολεί όχι μόνο τους μηχανικούς, αλλά και πλήθος κόσμου, που είδε ή μάλλον δεν είδε, στους πίνακες που προαναρτήθηκαν, τις περιουσίες τους, όπως τις είχαν δηλώσει, και σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει: 

   Η προανάρτηση του Κτηματολογίου στην Π.Ε. Άρτας έχει επιφέρει πολύ μεγάλη αναστάτωση και μια σειρά προβλημάτων, τόσο στους ιδιοκτήτες, όσο και στους συναδέλφους -στους οποίους οι συμπολίτες μας είχαν αναθέσει τη δήλωση των ιδιοκτησιών τους, μέσω του γραφείου κτηματογράφησης που η ανάδοχος εταιρεία λειτουργεί στην περιοχή μας.

   Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός πως για τη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων υπάρχει αναντιστοιχία των δηλωθέντων "δικαιωμάτων" με τα αναρτηθέντα.   
   Η διαθέσιμη -δε- πληροφορία στην πλατφόρμα της προανάρτησης δεν είναι τέτοια που να αιτιολογεί εξατομικευμένα την εν λόγω αναντιστοιχία.
   Τα δύο αυτά γεγονότα έχουν προκαλέσει μια γενική σύγχυση κι αναταραχή σε όλους τους εμπλεκόμενους στις δηλώσεις κτηματογράφησης, διατάραξη της εμπιστοσύνης μεταξύ μηχανικού, αναδόχου εταιρείας και πολίτη, έναν περιττό εργασιακό φόρτο, τόσο στους συναδέλφους ελεύθερους επαγγελματίες, όσο και στους εργαζόμενους της αναδόχου εταιρείας, πύκνωση της μετάβασης στο γραφείο κτηματογράφησης εν μέσω πανδημίας, που θα μπορούσε και θα έπρεπε να αποφευχθεί κ.ο.κ.

   Η Νομαρχιακή Επιτροπή Άρτας του ΤΕΕ Ηπείρου, δια του Προέδρου της, εξέδωσε ανακοίνωση, όπου περιγράφει το πρόβλημα και κάποιους από τους πιθανούς λόγους της δημιουργίας του.

   Η παράταξή μας, επιδιώκοντας όχι να καταγράψει απλά το πρόβλημα, αλλά να συνεισφέρει στο να βρεθεί λύση στα παραπάνω, μετά από αναλυτική ενημέρωση για το σύνολο των σταδίων που πρέπει να ακολουθηθούν για την κάθε "δήλωση" και μετά από ενημέρωση από πάρα πολύ μεγάλο αριθμό συναδέλφων σχετικά με τις παραμέτρους του δημιουργηθέντος προβλήματος, διαμόρφωσε την άποψη πως το εν λόγω ζήτημα συγκεντρώνει πολύ ισχυρές πιθανότητες να έχει προκληθεί:
   α) από διαδικασίες που σχετίζονται με την επιλογή/δυνατότητα ή όχι περαιτέρω ηλεκτρονικής επεξεργασίας των στοιχείων των υποβληθέντων δηλώσεων κτηματογράφησης από την ανάδοχο εταιρεία στην πλατφόρμα της ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε. κατά το στάδιο της προανάρτησης,
   β) από όρους της σύμβασης μεταξύ της εταιρείας και της ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε. όσον αφορά τα στάδια της μελέτης κτηματογράφησης (χρόνος εκπόνησης, προϋποθέσεις προανάρτησης, πρώτης ανάρτησης κ.ο.κ.),
   γ) από αυτοματοποιημένη προτεραιοποίηση ισχύος νομικών εγγράφων απόδειξης της ιδιοκτησίας, τόσο μεταξύ ιδιωτών, όσο και μεταξύ δημοσίου και ιδιωτών, με αποτέλεσμα κάποια "δικαιώματα" να καθίστανται συγκριτικά ανίσχυρα έναντι άλλων.

   Επιπρόσθετα, το ιδιαίτερα περιορισμένο χρονικό όριο διατύπωσης αντιρρήσεων για την προανάρτηση (μέχρι τις 10 Μαΐου) δεδομένων των συνθηκών δυσχερούς επαγγελματικής λειτουργίας εξαιτίας των υγειονομικών περιορισμών, εγκυμονεί τον κίνδυνο να μεταφερθεί ο ρόλος επανελέγχου των υποβληθέντων στοιχείων από την πλευρά της αναδόχου εταιρείας, που τα διαχειρίστηκε και τα έχει στη διάθεσή της, στους συναδέλφους Μηχανικούς. Παρόλο που αυτοί ενσυνείδητα και αποδεδειγμένα, μέσω της υποβολής των φακέλων δήλωσης κρηματογράφησης, έχουν ολοκληρώσει την επαγγελματική τους υποχρέωση απέναντι στους ενδιαφερόμενους πολίτες.

   Έτσι, στην κατεύθυνση άρσης του προεκτεθέντος προβλήματος, η ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ-ΛΕΥΚΑΔΑΣ εισάγει το θέμα στη ΔΕ του ΤΕΕ Ηπείρου, ώστε να ληφθεί Απόφαση που θα καταδεικνύει τα παραπάνω, ζητώντας:
   1. από την ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε.
      α) το "κατέβασμα" της συγκεκριμένης προανάρτησης ή στην χειρότερη περίπτωση την διεύρυνση του χρόνου υποβολής αντιρρήσεων κατά -τουλάχιστον- ένα εξάμηνο, ώστε να έχει ολοκληρωθεί και η διαδικασία αντιρρήσεων επί των δασικών χαρτών για την Π.Ε. Άρτας,
      β) τον εμπλουτισμό της πλατφόρμας της στην επόμενη προανάρτηση με στοιχεία νομιμοποιητικών εγγράφων, αιτιολόγηση της απόρριψης μέρους ή του συνόλου των δηλωθέντων δικαιωμάτων κ.λ.π., φυσικά με τρόπο ώστε να διασφαλίζονται τα προσωπικά δεδομένα
   και
   2. από την ανάδοχο εταιρεία
      α) τον επανέλεγχο του συνόλου των δηλώσεων που χρησιμοποιήθηκαν για την προανάρτηση, κάνοντας χρήση αποκλειστικά και μόνο των ήδη υποβληθέντων στοιχείων που έχει στην κατοχή της, δίχως δηλαδή επαναϋποβολή των ήδη κατατιθεμένων ίδιων εγγράφων και σχεδίων από ιδιοκτήτες και μηχανικούς,
      β) την αξιοποίηση του αρχείου της και την αποστολή εξατομικευμένου ενημερωτικού εγγράφου (ηλεκτρονικού ή/και εγγράφου) στο σύνολο των πολιτών που υπέβαλαν φακέλους, ώστε να είναι γνώστες της προανάρτησης, των συνεπειών της και των ενεργειών που πιθανόν οφείλουν να κάνουν.

   Η υπερψήφιση της εν λόγω πρότασης της παράταξής μας από τη Δ.Ε. του ΤΕΕ/ΤΗ και η συνακόλουθη αποδοχή και υλοποίηση της Απόφασης της Δ.Ε. από τους αποδέκτες της, συντελεί και στη διευκόλυνση της απρόσκοπτης ολοκλήρωσης του σημαντικού έργου του εθνικού κτηματολογίου και στην καλύτερη διασφάλιση των δικαιωμάτων των πολιτών -όσον αφορά την κατοχύρωση της νόμιμης ιδιοκτησίας τους- και στην προστασία -από απαξίωση- της επιστημονικής και επαγγελματικής οντότητας των συναδέλφων Μηχανικών. 

Άρτα, 18 Απριλίου 2021
Για την ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ-ΛΕΥΚΑΔΑΣ
Γιώργος Παππάς
Μέλος Δ.Ε. ΤΕΕ/ΤΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.