28 Μαρ 2021

Self tests: Το απόλυτο κυβερνητικό μπάχαλο και τα αναπάντητα ερωτήματα

Μέσα σε έξι μέρες, η κυβέρνηση έχει αλλάξει τρεις φορές θέση σε σχέση με τη δήλωση των self test από τους πολίτες!


   Απόλυτο μπάχαλο με τα self test επικρατεί στην κυβέρνηση, η οποία, μετά από ένα χρόνο, θυμήθηκε να ενδιαφερθεί για μαζικά τεστ και επιδημιολογική επιτήρηση της διασποράς, καθώς μέσα σε έξι μέρες έχει αλλάξει τρεις φορές θέση σε σχέση με τη δήλωση των τεστ.
   Και αν ακόμη δεν έχει καταλάβει κανείς τι θα ισχύσει με τα εν λόγω τεστ, αυτό που έχει γίνει σαφές είναι η επιλογή της κυβέρνησης να μετακυλήσει το κόστος της «ατομικής επιδιομιολογικής επιτήρησης», στους πολίτες, καθώς αντί να συνταγογραφήσει για όλους τα μοριακά τεστ, ώστε να είναι δωρεάν, ετοιμάζεται να δώσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για self test μειωμένης αξιοπιστίας.
   Ωστόσο, το ζήτημα δεν είναι μόνο ότι τα self test δεν είναι αρκετά αξιόπιστα, αλλά το γεγονός ότι, όταν τα εν λόγω τεστ θα βγαίνουν θετικά, οι άνθρωποι θα πρέπει να κάνουν μοριακό τεστ, το οποίο θα πληρώσουν από την τσέπη τους, ώστε να επιβεβαιώσουν το αποτέλεσμα.
   Όσον αφορά στο μπρος - πίσω της κυβέρνησης, για το αν τα self test θα δηλώνονται, αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι πριν μία εβδομάδα ο κ. Σκέρτσος έλεγε πως δεν θα δηλώνονται, μετά ο κ. Πιερρακάκης ότι θα δηλώνονται προαιρετικά και χθες το Μέγαρο Μαξίμου διέρρεε ότι θα δηλώνονται υποχρεωτικά, αδειάζοντας τους υπουργούς της κυβέρνησης.
   Την ίδια ώρα, βέβαια, η κυβέρνηση με τριήμερο φωτογραφικό διαγωνισμό προϋπολογισμού 40 εκατ. ευρώ για την προμήθεια 10.000.000 self test, φέρεται να μεριμνά για όσους τη στηρίζουν.
   Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του με ανακοίνωσή του τονίζει ότι «η κα Πελώνη εγκαλεί τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για αντιπολίτευση “λάσπης στον ανεμιστήρα” ανήμερα της Εθνικής Γιορτής, μόνο που ξέχασε να αναφέρει ότι η κυβέρνησή της ήταν αυτή που επέλεξε να ανακοινώσει μεσάνυχτα παραμονή της 25ης Μαρτίου με fast track διαδικασίες τον διαγωνισμό των self tests».
   Παράλληλα, αναφορικά με τον διαγωνισμό για τα self test, σχολιάζει ότι αναμένει τη στάση του πρωθυπουργού ο οποίος «πιάστηκε με τη γίδα στην πλάτη» και ξεκαθαρίζει ότι «για τον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ είναι προφανές ότι τα self test δεν είναι η λύση που χρειαζόμαστε σήμερα για τον αποτελεσματικό έλεγχο της πανδημίας. Μπορούν να έχουν μόνο συμπληρωματικό ρόλο, αλλά θα είναι τραγικό λάθος να υποκαταστήσουν την ανάγκη μαζικών μοριακών και rapid τεστ, μετά από συνταγογράφηση και αποζημίωση τους από τον ΕΟΠΥΥ, που επιμένει να αρνείται η κυβέρνηση».
   Τέλος, η αξιωματική αντιπολίτευση καλεί την κυβερνητική εκπρόσωπο να πάψει να αγνοεί:
  • τους επιστήμονες και την αντιπολίτευση που επί ένα χρόνο ζητούν συνταγογράφηση και αποζημίωση των μοριακών test από τον ΕΟΠΥΥ και μαζικούς στοχευμένους ελέγχους σε εστίες υπερμετάδοσης (χώρους εργασίας, ΜΜΜ, σχολεία, δομές υψηλής ευαλωτότητας)
  • την οδηγία του ίδιου του ECDC, που λέει ότι τα self test μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο συμπληρωματικά και σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσουν τα μοριακά τεστ
  • ότι τα self test έχουν σημαντικά μειωμένη αξιοπιστία σε σχέση με τα μοριακά
  • ότι τα self test, εάν δεν διασφαλιστεί πως θα δηλώνονται τα αποτελέσματά τους, δεν θα συνδράμουν στην επιδημιολογική εικόνα της διασποράς, την απομόνωση και την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων
  • ότι οι πολίτες με τα «δωρεάν self test» δεν θα γλιτώνουν την οικονομική επιβάρυνση, αφού ακόμα και αν κάποιος βγει θετικός, μετά υποχρεούται να πληρώσει κανονικά για test για επιβεβαίωση του κρούσματος
  • ότι η αγορά γίνεται άρον-άρον και δεν υπάρχει καμία απολύτως οργάνωση για τη διανομή τους, ενώ οι φαρμακοποιοί δηλώνουν πλήρη άγνοια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.