12 Μαρ 2021

Όλγα Γεροβασίλη: O Πρωθυπουργός εγγυήθηκε ενότητα, ασφάλεια και ευημερία. Απέτυχε και στα τρία

Επένδυσε σε στρατηγική έντασης, απειλώντας την ίδια τη δημοκρατία


   Από το βήμα της Βουλής τοποθετήθηκε η Όλγα Γεροβασίλη, Βουλευτής Άρτας και Γραμματέας της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, σχετικά με όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες μέρες, με το δυναμιτισμό της κοινωνικής ειρήνης κα ιτον φαύλο κύκλο της βίας και της καταστολής, στον οποίο επενδύει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μια απέλπιδα προσπάθειά του να αλλάξει η ατζέντα και να κρυφτούν στους καπνούς οι εγκληματικές του ευθύνες στη διαχείρισης της πανδημίας και τις ανυπολόγιστες ακόμα καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία.
   Η κ. Γεροβασίλη τίνισε με έμφαση ότι «ο Πρωθυπουργός εγγυήθηκε ενότητα, ασφάλεια και ευημερία. Απέτυχε και στα τρία.
   Επένδυσε σε στρατηγική έντασης, απειλώντας συχνά την ίδια τη δημοκρατία. Δόθηκε στη δημοσιότητα το όνομα του παιδιού που ξυλοκοπήθηκε από non-paper της Νέας Δημοκρατίας. Αυτά τα στοιχεία τα έχει η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αττικής. Ή η Ασφάλεια πήγε στο Μαξίμου ή το Μαξίμου στην Ασφάλεια. Δεν ξέρω, πάντως σίγουρα δεν έπρεπε να είναι στο Μαξίμου ακριβώς.
   Ξέρετε, αυτά επικοινωνιακά πέφτουν ως μολότοφ από την πλευρά της Κυβέρνησης. Επικοινωνιακές Μολότοφ. Δυναμιτίζουν το κλίμα. Ο Πρωθυπουργός, ο οποίος έχει και την πρώτη ευθύνη διατήρησης του ήπιου κλίματος και της συναίνεσης, της συνεννόησης, της ηρεμίας, της κοινωνικής ειρήνης, θα πρέπει ο ίδιος, αντί για λόγια, να προβεί σε πράξεις.»


Ολόκληρη η ομιλία της Όλγας Γεροβασίλη:

Θέλω να αναφερθώ  με αφορμή το ζήτημα που έθεσε ο κος Βαρουφάκης αλλά έθιξε και  ο κος Κεγκέρογλου για την αυριανή συζήτηση για την επίκαιρη ερώτηση που  κατέθεσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας και θα απαντήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κοιτάξτε, κύριοι συνάδελφοι, το είπα και στη Διάσκεψη των Προέδρων που έθεσε το ζήτημα εκεί ο κ. Γρηγοριάδης, ότι ο Πρόεδρος, ο Αλέξης Τσίπρας, είχε καταθέσει από τον Δεκέμβριο αίτημα για προ ημερησίας συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών Αρχηγών, όλων των πολιτικών Αρχηγών, για τα ζητήματα της δημοκρατίας.

Θυμίζω ότι δεν προέκυψαν τώρα, αλλά έχουν ξεκινήσει από το φθινόπωρο του 2019 με την εισβολή της αστυνομίας στον κινηματογράφο για την ταινία «Τζόκερ» και φτάνοντας μέχρι τα αποτρόπαια που βλέπουμε τις τελευταίες μέρες. Σε αυτό το αίτημα ο κ. Μητσοτάκης δεν απάντησε ποτέ, διότι προφανώς δεν ήθελε μία συζήτηση διευρυμένη μεταξύ όλων των πολιτικών Αρχηγών στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Με την ένταση των φαινομένων τις τελευταίες μέρες, ναι, ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε μια επίκαιρη ερώτηση που πια είναι ένας προς έναν, μήπως συζητηθεί νωρίτερα, για να μην χάνεται η επικαιρότητα από τα γεγονότα.

Άρα είναι επιλογή προσωπική του κ. Μητσοτάκη να μην έρθει στο ελληνικό Κοινοβούλιο να απαντήσει σε όλους τους πολιτικούς Αρχηγούς, διότι προφανώς δεν θέλει σύσσωμη την Αντιπολίτευση απέναντί του, που έτσι και αλλιώς είναι για τα θέματα της δημοκρατίας. Επέλεξε να απαντήσει μόνον στον Αλέξη Τσίπρα αύριο.

Ωστόσο, στη Διάσκεψη των Προέδρων, που ετέθη το ζήτημα από τον κο Γρηγοριάδη, συνηγορήσαμε και ενισχύσαμε το αίτημα του ΜέΡΑ25. Άρα, επιλογή του κου Μητσοτάκη είναι να απαντήσει αύριο και στους δύο πολιτικούς Αρχηγούς που έχουν καταθέσει το ερώτημα. Έτσι, όταν απευθύνεστε προς κάποιον υπεύθυνο, προφανώς αυτός ο υπεύθυνος δεν είναι ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συνεχίζω. Δεν μπορώ να αποφύγω να μιλήσω για τα γεγονότα των τελευταίων ημερών όπως αντιλαμβανόμαστε όλοι.

Είδαμε το όργιο αστυνομικής καταστολής, την αναίτια επίθεση αστυνομικών σε πολίτες που έκαναν βόλτες, τον ξυλοδαρμό νεαρού εκεί και όλα όσα ακολούθησαν και φτάσαμε στην εγκληματική επίθεση στον αστυνομικό, με τον τραυματισμό του αστυνομικού και όλα όσα έγιναν το βράδυ εκείνο μετά τον τραυματισμό του αστυνομικού.

Δυστυχώς, δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό αλλά για συνεχείς, επαναλαμβανόμενες συστηματικές πρακτικές υπέρμετρης και παράνομης βίας. Περιστατικά που δεν διερευνήθηκαν ποτέ.

Θυμίζω πως από αυτά τα περιστατικά που έχουν συμβεί όλο αυτό το διάστημα δεν έχει διερευνηθεί. Ούτε ένα από όλα αυτά. Έχουν «ανέβει» βίντεο. Ευτυχώς υπάρχει το διαδίκτυο, ευτυχώς υπάρχουν οι πολίτες, αλλιώς δεν θα τα βλέπαμε όλα αυτά.

Βεβαίως, υπάρχουν και διαχρονικά ζητήματα διερεύνησης των περιστατικών και της αστυνομικής αυθαιρεσίας και της διαφθοράς. Επί των ημερών μας, λοιπόν, το πρώτον το 2016 επί υπουργίας κου Τόσκα, θεσμοθετήθηκε ο Εθνικός Μηχανισμός Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας για τα Σώματα Ασφαλείας και έδωσε τότε την αρμοδιότητα στον Συνήγορο του Πολίτη,  ως εγγυητή και ως εξωτερικό παράγοντα πέραν του Σώματος της Αστυνομίας, ως μία Ανεξάρτητη Αρχή η οποία μπορεί να εγγυηθεί τη διαδικασία.

Η Κυβέρνηση επέλεξε να μην συνεχίσει αυτή την οδό, αλλά να κάνει άλλη μία επιτροπή με τον κο Αλιβιζάτο. Ο κος Αλιβιζάτος τώρα, δεύτερη φορά, δεν μπορεί να απειλήσει με παραίτηση. Ο ίδιος είπε ότι δεν λειτούργησε ποτέ η Επιτροπή, αλλά τελικά αποφάσισε και ο ίδιος να πει ότι, δήθεν, για όλα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης, η Ελληνική Αστυνομία έχει μία εξαιρετική υπηρεσία, αυτή των Εσωτερικών Υποθέσεων, η οποία με τροπολογία που κατατέθηκε το 2019, που υπογράφω εγώ και ο Φώτης Κουβέλης, αναβαθμίστηκε. Συνενώσαμε τις αρμόδιες υπηρεσίες της Αστυνομίας, του Λιμενικού και του Πυροσβεστικού Σώματος σε μία, για να ενισχύσουμε τον ρόλο, τον τρόπο και τη μέθοδο λειτουργίας και με έναν μηχανισμό αναδιοργάνωσης της υπηρεσίας.

Επίσης, νομοθετήσαμε ο διοικητής της υπηρεσίας αυτής να ορίζεται μετά από γνώμη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, για να υπάρχει λογοδοσία προς το Ελληνικό Κοινοβούλιο, με τριετή θητεία. Αναβαθμίσαμε την ανεξαρτησία και αυτής της θέσης. Αυτά ήταν δύο σημαντικά βήματα που έγιναν στις μέρες μας, για να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα αυτά. Υπάρχουν αντιστάσεις στην Ελληνική Αστυνομία. Υπάρχει κακώς νοούμενη συναδελφικότητα και «αλληλεγγύη». Υπάρχουν τάσεις συγκάλυψης. Αντιμετωπίσαμε και αυτό σε μεγάλο βαθμό, όχι πάντα. Υπήρχαν μεμονωμένα περιστατικά και επί των ημερών μας.

Ωστόσο, δίναμε μία μάχη, η οποία είχε διάρκεια και είχε δοθεί σαφές σήμα προς όλους τους αστυνομικούς και από την πολιτική ηγεσία και από τη φυσική ηγεσία, σήμερα δεν βλέπουμε τη φυσική ηγεσία πουθενά, ότι δηλαδή δεν μπορούν να μένουν ατιμώρητα και δεν μπορούν να είναι ανεξέλεγκτοι οι αστυνομικοί. Εν πάση περιπτώσει, σήμερα τίποτα από όλα αυτά δεν διερευνάται.

Στη συνέχεια είδαμε και ένα διάγγελμα του Πρωθυπουργού, ο οποίος μας είπε μεταξύ πολλών άλλων, ότι πρέπει να ρίξουμε τους τόνους όλοι. Να συμφωνήσω ότι είναι μια σωστή κατεύθυνση. Πλην όμως ο Πρωθυπουργός το είπε μεν, αλλά στην πράξη, τί είδαμε τελικά σήμερα τα ξημερώματα;

Είδαμε σε μία κατάληψη στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, που έχει αναγγελθεί από χθες ότι θα έληγε σήμερα στις 11.00´, ότι αποφασίστηκε μία πολυέξοδη, θεαματική επιχείρηση από την Ελληνική Αστυνομία, με drones, με ελικόπτερα κ.λπ. για μια κατάληψη η οποία στα αλήθεια είχε λήξει. Αυτό δεν είναι επικοινωνιακό σόου, χωρίς ουσία, χωρίς αντικείμενο, μόνο επίδειξη ισχύος;

Ωστόσο -και κλείνω με αυτό- ο Πρωθυπουργός εγγυήθηκε, λέει, ενότητα, ασφάλεια και ευημερία. Απέτυχε και στα τρία.

Επένδυσε σε στρατηγική έντασης, απειλώντας συχνά την ίδια τη δημοκρατία. Δόθηκε στη δημοσιότητα το όνομα του παιδιού που ξυλοκοπήθηκε από non-paper της Νέας Δημοκρατίας. Αυτά τα στοιχεία τα έχει η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αττικής. Ή η Ασφάλεια πήγε στο Μαξίμου ή το Μαξίμου στην Ασφάλεια. Δεν ξέρω, πάντως σίγουρα δεν έπρεπε να είναι στο Μαξίμου ακριβώς.

Ξέρετε, αυτά επικοινωνιακά πέφτουν ως μολότοφ από την πλευρά της Κυβέρνησης. Επικοινωνιακές Μολότοφ. Δυναμιτίζουν το κλίμα. Ο Πρωθυπουργός, ο οποίος έχει και την πρώτη ευθύνη διατήρησης του ήπιου κλίματος και της συναίνεσης, της συνεννόησης, της ηρεμίας, της κοινωνικής ειρήνης, θα πρέπει ο ίδιος, αντί για λόγια, να προβεί σε πράξεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.