30 Μαρ 2021

Ένα ξεχασμένο μονοπάτι στο λόφο της Περάνθης αποκτά ξανά ζωή - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

- Ένας διαφορετικός ξεχωριστός τόνος, για περιπατητές – αθλούμενους, σε ένα τοπίο σημαντικής περιβαλλοντικής και αισθητικής αξίας
- Ευτύχημα για την πόλη μας η ύπαρξη, σε τόσο κοντινή απόσταση, δασικών χώρων και χώρων πρασίνου οι οποίοι μπορούν να βελτιωθούν, οργανωθούν και να λειτουργήσουν για αναψυχή των κατοίκων


  Μια πολύ ενδιαφέρουσα ανακοίνωση του Συλλόγου Δρομέων Άρτας έφτασε στο ηλεκτρονικό μου ταχυδρομείο και τη μοιράζομαι μαζί σας.
   Όπως αναφέρει:
   Ο Σύλλογος Δρομέων Άρτας, ως ενεργό κύτταρο της κοινωνίας και βλέποντας τη μεγάλη ανάγκη που προέκυψε τον τελευταίο καιρό λόγω της πανδημίας για διέξοδο των ανθρώπων, μέσω της άθλησης και της επαφή τους με τη φύση, πρόσθεσε ένα ακόμη λιθαράκι στο έργο που επιτελούν τα μέλη του στη πόλη μας και που το συγκεκριμένο είχε ξεκινήσει πριν τρία χρόνια, τη χρονιά ίδρυσης του συλλόγου.
   Εδώ και αρκετούς μήνες ο Σύλλογός μας σε συνεργασία με μέλη του Ορειβατικού Συλλόγου Άρτας ανέδειξαν ένα ξεχασμένο μονοπάτι, που ένα κομμάτι του είχε κατασκευαστεί εδώ και περίπου 40 χρόνια, σε ένα τοπίο σημαντικής περιβαλλοντικής και αισθητικής αξίας εντός του λόφου Περάνθης.
   Ο κόπος όλων ανταμείφθηκε με τον καλύτερο τρόπο, αφού μετά την διάνοιξη νέων, τον καθαρισμό των ήδη υπαρχόντων, τη σήμανση και χαρτογράφηση όλων των μονοπατιών ώστε να καταστεί ασφαλής η χρήση τους, ένας περιαστικός χώρος που είναι και το κοντινότερο δασικό οικοσύστημα εντός της πόλης και αποτελεί ένα φυσικό, ιδανικό χώρο αναψυχής, είναι επισκέψιμο για τους κατοίκους της, τόσο για περίπατο, όσο και για άθληση.
    Η διαδρομή των μονοπατιών είναι ξεχωριστή και υπάρχουν ενδιαφέροντα στοιχεία που δημιουργούν ξεχωριστή αισθητική απόλαυση και προκαλούν ιδιαίτερη ευχαρίστηση στους επισκέπτες που θέλουν να γνωρίσουν το δάσος από κοντά. Κατά μήκος του εντοπίζονται χαρακτηριστικές θέσεις θέας, όπου αναδεικνύεται το πανοραμικό τοπίο της πεδινής περιοχής της Άρτας, ως τον Αμβρακικό κόλπο, καθώς και το φράγμα Πουρναρίου, οι τεχνητές λίμνες του ποταμού Αράχθου και το παραλίμνιο πάρκο.
   Οι χρήστες του, μπορούν να επιλέγουν τη διαδρομή και το μήκος που θέλουν να διανύσουν, καθώς και το τοπίο που τους ευχαριστεί (στεγασμένο απο πεύκα και κυπαρίσσια, ανοιχτό με θέα).
 

   Από τεχνικής πλευράς χαρακτηρίζεται εύκολο με μεγαλύτερο υψόμετρο τα 218 μέτρα. Χρησιμοποιώντας κάποιος όλο το δίκτυο των μονοπατιών μπορεί να καλύψει μια διαδρομή μεγαλύτερη των 9 χλμ.
   Η παρακάτω φωτογραφία, από τη σελίδα του Συλλόγου στο facebook, απεικονίζει τα μονοπάτια στο λόφο της Περάνθης.


   Στην ανατολική πλευρά του λόφου, κατά μήκος της διαδρομής του, υπάρχουν πολυβολεία τα οποία σύμφωνα με κάποιες μαρτυρίες κατασκευάστηκαν επί Τουρκοκρατίας και οι τελικές τους παρεμβάσεις έγιναν στην κατοχή ή στον εμφύλιο, δίνοντας ένα διαφορετικό ξεχωριστό τόνο, προσφέροντας στους περιπατητές – αθλούμενους τη γνωριμία με την ιστορία και τον πολιτισμό της πόλης μας.
 

   Επίσης, υπάρχουν σκέψεις ώστε το περιαστικό δάσος να συνδεθεί με μονοπάτια και με άλλους χώρους πρασίνου της Άρτας και ιδιαίτερα με το παραλίμνιο πάρκο, με το οποίο γειτνιάζει, δημιουργώντας έτσι ένα δίκτυο πράσινων διαδρομών.
   Με αυτά τα δεδομένα, θα πρέπει να θεωρηθεί ευτύχημα για την πόλη μας η ύπαρξη, σε τόσο κοντινή απόσταση, δασικών χώρων και χώρων πρασίνου οι οποίοι μπορούν να βελτιωθούν, οργανωθούν και να λειτουργήσουν για αναψυχή των κατοίκων της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.