25 Μαρ 2021

Οι Αρτινοί αγωνιστές, οι δικοί μας ήρωες

- 200 Χρόνια από την Επανάσταση του 1821
- Πολλά είναι τα γεγονότα που διαδραματίσθηκαν στην Άρτα, πρίν και μετά από την έναρξη της Επανάστασης. Πολλά εξ αυτών είναι άγνωστα όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στους Αρτινούς.


   Πολλά είναι τα γεγονότα που διαδραματίσθηκαν στην Άρτα, πρίν και μετά από την έναρξη της Επανάστασιη του 1821. Πολλά εξ αυτών είναι άγνωστα όχι στην Ελλάδα, αλλά και στους Αρτινούς.
   «Τις 30 Μαγιού ο Καραϊσκάκης και ο Γιαννάκης Κουτελίδας, αφού μαθαν τους Τούρκους εις το Κομπότι, πήραν σαράντα Έλληνες και πήγαν και πολέμησαν αρκετές ώρες και ως ολίγοι οι Έλληνες φύγαν χωρίς να βλαβθή ούτε τόνα μέρος ούτε τα’ άλλο. Τις 8 Γιούνη ξαναπήγαν πίσω εις Κομπότι ο Καραϊσκάκης και ο Κουτελίδας με τους ολίγους Έλληνες και πολέμησαν ως έξι ώρες και σκοτώθηκαν κάμποσοι Τούρκοι και πληγωθήκανε. Επληγώθη και ο Καραϊσκάκης εις την φύση, Περιπαίζοντας τους Τούρκους τους γύρισε τον κώλο και πληγώθη» γράφει στα απομνημονεύματά του ο Μακρυγιάννης.
   Ένα από τα βιβλία που αναφέρονται στα ιστορικά γεγονότα της Επανάστασης του 1821 είναι του γνωστού δικηγόρου και παλιού βουλευτή, Δημήτριου Καρατζένη με τίτλο «Η Άρτα εις την Επανάστασιν του 1821, Θυσίαι και Αγωνισταί». 
   Όπως σημειώνεται στον πρόλογο του βιβλίου «Επίπονος έρευνα αρκετών ετών εις διάφορα αρχεία, δημόσια και ιδιωτικά, μας επέτρεψε να ευρύνωμεν σημαντικά εις έκτασιν τα γνωστά μέχρι τώρα όρια της συμβολής της επαρχίας Άρτης εις τον αγώνα της Ανεξαρτησίας του 1821 και να τα παρουσιάσωμεν εις το ανά χείρας βιβλίον μας. Από τους ιστορικούς μας ήσαν γνωσταί αι μάχαι αι οποίαι έγιναν εις την περιοχήν της κατά το πρώτον και δεύτερον έτος της επαναστάσεως, ως και τα ονόματα περιωρισμένου αριθμού οπλαρχηγών οι οποίοι ηγήθησαν των αγωνιστών της. Έμειναν όμως άγνωστοι αι θυσίαι, αι καταστροφαί της, ως και ο μεγάλος αριθμός των πολεμιστών της όστις απ’ αρχής της επαναστάσεως πήρε τα όπλα κατά του κατακτητού»…
   Και στην εισαγωγή ο συγγραφέας αναφέρει: «Είμεθα εις το 1818…
   Το μυστικόν της Εταιρείας αυτής (σ.σ. Φιλική Εταρεία) φθάνει εις την Άρταν και πρώτοι το πληροφορούνται οι Μοστραίοι, ο Γώγος Μπακόλας, ο Γεώργιος Τσαρακλής, ο Γιάννης Μακρυγιάννης, οι αδελφοί Κοτελίδα, ο Οικονόμου από την Σκουληκαριάν και ένας άλλος μικρός αριθμός Αρτινών (…) όλοι οι μυηθέντες συγκεντρώνουν τώρα όπλα, βόλια, γιαταγάνια και κρυφά τα βγάζουν έξω από την πόλιν. Δια το σκοπόν αυτόν κινούνται ο Αναστάσιος Χαβέλας εις το Κομπότι, οι Κοσσυβακαίοι και Αναγνώστης Λαβδαριάς εις το Ραδοβύζι, ο Νικόλαος Γαρουφαλιάς εις τον Κάμπο, το ίδιο ο Οικονόμος της Μητρπόλεως και ο Γιάννης Μακρυγιάννης μέσα από την Άρταν. Την άνοιξιν του 1821 είναι όλα έτοιμα εις την επαρχίαν της Άρτης…».
   Αυτοί και άλλοι, όπως ο Γιώργος Καραϊσκάκης, είναι οι δικοί μας ήρωες της Επανάστασης του 1821 που σήμερα γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την έναρξή της.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.