27 Φεβ 2021

Ομολογία Παπαευαγγέλου: Το lockdown απέτυχε, οι ειδικοί αναζητούν «πιο έξυπνες λύσεις»

- Το lockdown δε μείωσε την επιδημική καμπύλη με τον αναμενόμενο, από τους ειδικούς, τρόπο
- «Πυρκαγιές - εξάρσεις σε πολλές περιοχές της χώρας», με «τόσες συρροές - μετά από συναντήσεις σε σπίτια, σε εργασιακούς χώρους, σε κλειστές δομές - δε μπορεί να υποχωρήσει η φωτιά»


   Στην παραδοχή πως το lockdown δε μείωσε την επιδημική καμπύλη με τον αναμενόμενο, από τους ειδικούς, τρόπο προχώρησε χθες η κ. Παπαευγγέλου, εξηγώντας πως η εφαρμογή των μέτρων διαφέρει σε σχέση με την περασμένη Άνοιξη. Αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου στις περισσότερες περιοχές της χώρας.
   Το επιδημιολογικό φορτίο αυξήθηκε σε όλη τη χώρα την τελευταία εβδομάδα - παρά το lockdown και τους πρόσθετους περιορισμούς - με τον κυλιόμενο μέσο όρο των ημερήσιων κρουσμάτων να αγγίζει τα 1.500 και τα ενεργά περιστατικά του ιού να φτάνουν τις 12.000 ανέφερε χθες η κ. Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση για την επιδημία. Η αυξητική τάση αφορά μάλιστα τις περισσότερες περιφερειακές ενότητας της χώρας, όπως είπε.
   Παράλληλα, αύξηση κατέγραψαν και οι νοσηλευόμενοι ασθενείς με κορονοϊό, οι οποίοι υπολογίζονται σε 2.500 αυτή την ώρα, ενώ οι εισαγωγές ανά 24ωρο είναι 260 κατά μέσο όρο, σύμφωνα με την καθηγήτρια. Και «αν και το 53% των νοσηλευόμενων είναι άνω των 65 ετών, το 1/3 εξ αυτών είναι άνθρωποι μέσης ηλικίας, 45 - 65 ετών, και αρκετοί είναι διασωληνωμένοι», πρόσθεσε.
   Η δε αύξηση της πίεσης στο ΕΣΥ της Αττικής είναι εμφανής, παρατήρησε, με πληρότητα 88% στις Covid ΜΕΘ. Κατά την κ. Παπαευαγγέλου, μικρή αύξηση παρατηρήθηκε και στον αριθμό των ανθρώπων που χάνουν καθημερινά τη μάχη με τον ιό, ενώ εκτιμάται πως αυτός ο αριθμός θα ανέβει κι άλλο τις επόμενες εβδομάδες.
   Μιλώντας πιο συγκεκριμένα για τις περιοχές που προβληματίζουν τους ειδικούς, η καθηγήτρια σημείωσε πως αύξηση των κρουσμάτων σημειώνεται στον Πειραιά, ο οποίος μετρά πάνω από 1.100 ενεργά κρούσματα, όπως και στη Δυτική Αττική, με ανάλογο μέγεθος ενεργών περιστατικών. Στις άλλες περιοχές του λεκανοπεδίου οι επιστήμονες βλέπουν «σταθεροποίηση, με μικρή αύξηση» όπως είπε η ίδια, θυμίζοντας, ωστόσο, πως ο Κεντρικός Τομέας Αθηνών αποτελεί μία «σημαντικά επιβαρυμένη περιοχή».
   Ακολούθως, το μέλος της Επιτροπής έκανε λόγο για «πολλές μικρές πυρκαγιές - εξάρσεις σε πολλές περιοχές της χώρας», υπογραμμίζοντας πως με «τόσες συρροές - μετά από συναντήσεις σε σπίτια, σε εργασιακούς χώρους, σε κλειστές δομές - δε μπορεί να υποχωρήσει η φωτιά».
   Παραδέχθηκε, δε, πως «δεν παρατηρήθηκε η μείωση του ιικού φορτίου που περιμέναμε ότι θα υπάρξει με το lockdown, περιμέναμε ταχύτερη μείωση της καμπύλης», τονίζοντας πως στο αποτέλεσμα αυτό - που δεν επιτρέπει να προχωρήσουμε σε άνοιγμα - ενδεχομένως συνέβαλλαν καιρικές συνθήκες και οι μεταλλάξεις του ιού, κύριο χαρακτηριστικό των οποίων είναι η ευκολότερη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο.
   Εξάλλου, είναι σαφές, συνέχισε, πως το lockdown δε μπορεί να αποδώσει όπως την Άνοιξη, καθώς η εφαρμογή των μέτρων είναι διαφορετική. Σχολίασε πως «δε διαφέρουμε από την Ευρώπη, παντού ο κόσμος έχει κουραστεί», λόγος για τον οποίο οι ειδικοί αναζητούν «πιο έξυπνες λύσεις» διεθνώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.