28 Φεβ 2021

Το γαλάζιο ακορντεόν ξεκουρδίστηκε

Πανικός στο Μαξίμου για την οικονομική καθίζηση, αλλά η κυβέρνηση αναλώνεται σε ευχολόγια και προσπάθειες εμψύχωσης των πολιτών


   «Σίγησε» το κυβερνητικό ακορντεόν για τη διαχείριση της οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας μετά τη χρονική επιμήκυνση του lockdown κατά μία εβδομάδα στην Αττική και τις άλλες «κόκκινες» περιοχές.
   Το, ούτως ή άλλως ατελέσφορο, σύστημα «άνοιξε - κλείσε» της αγοράς και των εκπαιδευτικών βαθμίδων που φιλοδοξεί να καθιερώσει το πρωθυπουργικό επιτελείο μέχρι την όρθωση του περίφημου τείχους ανοσίας σκοντάφτει στην ίδια την «επιτελική» ανικανότητα στη διαμόρφωση συνθηκών περιορισμού της διασποράς.
   Ένα χρόνο μετά την πρώτη επίσημη καταγραφή κρούσματος κορωνοϊού στη χώρα μας, η κυβέρνηση αναλώνεται σε ευχολόγια, λανσάρει το "εμβολιακό success story" και πραγματοποιεί ασκήσεις εμψύχωσης των πολιτών με όχημα τη φράση -όπως την εκστόμισε προχθές ο Νίκος Χαρδαλιάς - «συνεχίζουμε και να είστε σίγουροι, θα νικήσουμε»! 

  Εμβολιακό «success story» και η ευθύνη στους πολίτες
   Σε παράλληλο χρόνο ωστόσο, η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να θεσπίσει μέτρα προστασίας στα μέσα μαζικής μεταφοράς και να εντείνει τους ελέγχους στους εργασιακούς χώρους που αποτελούν τις βασικές εστίες διασποράς σε συνθήκες lockdown μέσα... στα lockdown. Παράλληλα, από το φθινόπωρο και μετά, το ΕΣΥ έχει μετατραπεί σε «σύστημα μίας νόσου», με αποτέλεσμα την αύξηση της νοσηρότητας και της θνητότητας εξαιτίας της καθυστερημένης διάγνωσης και θεραπείας άλλων, πλην Covid-19, ασθενειών.
   Φυσικά, όπως έχει δηλώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «έχουμε κάνει το καλύτερο το οποίο μπορούσαμε να κάνουμε», καθώς «δεν μπορούμε να 'γεννήσουμε' νοσηλευτές, γιατρούς, αναισθησιολόγους». Και την ευθύνη για την έλλειψη αποδοτικότητας των οριζόντιων κυβερνητικών λουκέτων την επωμίζονται οι πολίτες, καθώς ο πρωθυπουργός, στην πρόσφατη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, είπε με δηκτικό ύφος ότι «η επιτυχία μας στον εμβολιασμό δημιουργεί και κάποια αισθήματα γενικότερου εφησυχασμού»! 

  Πανικός λόγω οικονομικής καθίζησης
   Στο Μαξίμου ωστόσο, έχει σημάνει συναγερμός λόγω της οικονομικής καθίζησης που προκαλούν τα διαδοχικά περιοριστικά μέτρα. Ήδη ο Χρήστος Σταϊκούρας παραδέχτηκε ότι «το τρέχον έτος δεν πρόκειται να καλυφθούν οι απώλειες της πανδημίας» και επιχειρώντας να αμβλύνει τις ανησυχίες της αγοράς και των εργαζομένων ανέφερε αόριστα ότι «αυτό, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και στη βάση των σημερινών δεδομένων, θα καταστεί εφικτό το 2022». Κυβερνητικές πηγές ήδη προετοιμάζουν το έδαφος για σχεδιασμούς μνημονιακής έμπνευσης. Υπενθυμίζουν ότι το μηνιαίο κόστος του lockdown σε εθνικό επίπεδο είναι περίπου 3 δισ. ευρώ, ενώ οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί αυτή την περίοδο στις «κόκκινες» περιοχές (μεταξύ των οποίων είναι και η Αττική) στοιχίζουν περίπου 2,7 δισ. ευρώ, καθώς το 67% του τζίρου της οικονομίας παράγεται σε αυτές τις περιοχές. Παράλληλα, για κάθε μήνα που συνεχίζονται τα μέτρα, ο ρυθμός ανάπτυξης υποχωρεί κατά 0,8% και το πρωτογενές αποτέλεσμα επιβαρύνεται κατά 0,7%... 

  Διαφορετικό μήκος κύματος με επιστήμονες
   Σε αυτό το ζοφερό φόντο καταγράφεται το διαφορετικό μήκος κύματος ανάμεσα στην κυβέρνηση και την επιτροπή των ειδικών για το τι μέλλει γενέσθαι από τις 8 Μαρτίου που ολοκληρώνεται η παράταση... της παράτασης της αναστολής της οικονομικής δραστηριότητας. Συνεργάτες του πρωθυπουργού άφηναν να διαρρεύσει ότι «βασική προτεραιότητα του πρωθυπουργού είναι να ανοίξει κανονικά το λιανεμπόριο στις 8 Μαρτίου», ενώ, σε παράλληλο χρόνο, πηγές της επιτροπής των ειδικών θεωρούσαν μονόδρομο την επέκταση του καθολικού lockdown μέχρι την Καθαρά Δευτέρα (15.3). Προκειμένου το Μαξίμου να μην δώσει λαβές για ερμηνείες περί διάστασης με τους επιστήμονες, διαμήνυσε αργότερα ότι «την επόμενη Παρασκευή θα εκτιμηθεί η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα και ειδικά στην Αττική και τότε θα ληφθούν οι αποφάσεις», δείχνοντας προς την 16η Μαρτίου. Σε δεύτερο πλάνο έχει τεθεί πλέον το άνοιγμα των σχολείων, με την κυβέρνηση να δίνει προτεραιότητα στους μαθητές της Γ' Λυκείου και του Δημοτικού. 

  Αναπάντητα ερωτήματα
   Διέξοδο στην άσκηση... αντιπολίτευσης στον ΣΥΡΙΖΑ αναζητά η κυβέρνηση, για τον απεγκλωβισμό της από την υπόθεση του Δημ. Λιγνάδη. Η κεντρική στόχευση της Ν.Δ. είναι η κατασίγαση της συζήτησης για τις πολιτικές ευθύνες του πρωθυπουργού, καθώς «ο φάκελος βρίσκεται πλέον στα χέρια της Δικαιοσύνης».
   Η εικόνα ωστόσο του απομονωμένου, την Πέμπτη, στη Βουλή, πρωθυπουργού να υποπίπτει σε παιδαριώδεις αντιφάσεις και να στηρίζει τη Λίνα Μενδώνη, που αποτελεί κόκκινο πανί για το σύνολο σχεδόν του καλλιτεχνικού κόσμου, προκαλεί σκεπτικισμό στους κόλπους της Κ.Ο. Βουλευτές της Ν.Δ. αναγνωρίζουν ότι έμειναν αναπάντητα δύο βασικά ερωτήματα από τον πρωθυπουργό στα πιεστικά ερωτήματα της αντιπολίτευσης. «Αυτά αφορούν τους λόγους κατάργησης της διαγωνιστικής διαδικασίας για τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή στο Εθνικό Θέατρο, με αποτέλεσμα να απολογούμαστε, αλλά και την αδράνεια που επιδείχτηκε στην ειδοποίηση της Δικαιοσύνης, από τη στιγμή που και ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι ζητήθηκε η παραίτηση του Λιγνάδη στις 6 Φεβρουαρίου», όπως επισημαίνει βουλευτής, της παλιάς φρουράς της Ν.Δ., στην ΑΥΓΗ. 

  «Κόκκινο πανί» η Μενδώνη
   Τέλος, η «προερχόμενη από το ΠΑΣΟΚ» Λίνα Μενδώνη δεν έχει ερείσματα στο γαλάζιο στρατόπεδο, παρά το γεγονός ότι «είναι αποτελεσματική υπουργός», όπως ισχυρίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι με εντολή Μητσοτάκη της έχουν «απαγορευτεί» οι δημόσιες εμφανίσεις στα ΜΜΕ αλλά και στη Βουλή ώστε να εκτονωθεί η μήνις προς το πρόσωπό της!
   Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η υπουργός Πολιτισμού θα επανεμφανιστεί δίπλα στον κ. Μητσοτάκη στην προγραμματισμένη εκδήλωση για τα εγκαίνια της Εθνικής Πινακοθήκης, στις 24 Μαρτίου. Όπως όμως προβλέπει, με δηλητηριώδη στόμφο, γαλάζιο στέλεχος, «δύσκολα θα τους δούμε σε πλάνα ή και φωτογραφίες μαζί»...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.