7 Φεβ 2021

Το ακορντεόν ξεχαρβαλώνεται, ο Μητσοτάκης παρατηρεί

"Πληρώσαμε τις αντιφάσεις τους. Να μην πληρώσουμε άλλο την ανικανότητά τους", τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, για την αλλοπρόσαλλη κυβερνητική πολιτική


   Το τρίτο κύμα της πανδημίας έρχεται, η κοινωνία βυθίζεται στην απόγνωση, ο Κ. Μητσοτάκης παρατηρεί έπειτα από τρεις μήνες παλινωδιών και ανικανότητας. Αυτό είναι το τρίπτυχο της κριτικής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, που υψώνει τους τόνους ασκώντας σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση της Ν.Δ. και το ακορντεόν της αποτυχίας και θέτοντας επιτακτικά την ανάγκη λήψης μέτρων για την αποφυγή διασποράς του ιού στα μέσα μεταφοράς, στους εργασιακούς χώρους και στα σχολεία.
   Για ασυνάρτητη και χαώδη διαχείριση της πανδημίας μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας, στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, την Παρασκευή. "Η κυβέρνηση συνεχίζει στον δρόμο της αποτυχίας και πια έχει χάσει κάθε έλεγχο", τόνιζε η αξιωματική αντιπολίτευση, μετά την ανακοίνωση του... λοκντάουν του σαββατοκύριακου, έπειτα από την πολύωρη και θυελλώδη συνεδρίαση της επιτροπής των ειδικών. Όπως εκτιμά ο ΣΥΡΙΖΑ, το τρίτο κύμα είναι προ των πυλών. Επισημαίνει ότι ο Κ. Μητσοτάκης μετά το αποτυχημένο άνοιξε - κλείσε της αγοράς εξελίσσεται σε αμήχανο παρατηρητή μιας κοινωνίας σε απόγνωση.
   "Πληρώσαμε τις αντιφάσεις τους. Να μην πληρώσουμε άλλο την ανικανότητά τους", είναι το αυστηρό μήνυμα της Κουμουνδούρου, με τον Αλέξη Τσίπρα να τονίζει πως η λογική του ακορντεόν είναι η συνταγή της αποτυχίας, τόσο για την οικονομία όσο και για τη προστασία της παγκόσμιας υγείας. Ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία αναδεικνύει την αποτυχία της κυβέρνησης Μητσοτάκη σε μια σειρά από βασικά πεδία κάνοντας λόγο για μέτρα εκ των υστέρων, "αφού έχει γίνει η ζημιά", που σε ορισμένες περιπτώσεις φαντάζουν απολύτως αλλοπρόσαλλα. 

  Δεν κάνουν τίποτα για σχολεία, ΜΜΜ και εργασιακούς χώρους
   Πρώτον, δεν γίνονται μαζικά δωρεάν τεστ στον πληθυσμό ώστε να έχουμε ουσιαστική ιχνηλάτηση και πολύ πιο αξιόπιστη επιδημιολογική εικόνα. Όπως σημείωσε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχιά, ο χαμηλός αριθμός μοριακών τεστ κάθε μέρα επιβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει πραγματική εικόνα για τη διασπορά στην κοινότητα και σε πολλές περιπτώσεις οι ειδικοί καλούνται να κάνουν εισηγήσεις στα τυφλά. Δεύτερον, δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο για τις μεγάλες εστίες διασποράς του ιού. Μπορεί τα σαββατοκύριακα να μπαίνει λουκέτο παντού και να απαγορεύεται η κυκλοφορία, ωστόσο όλη την εβδομάδα ο κόσμος θα συνεχίσει να συνωστίζεται στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ στους μεγάλους εργασιακούς χώρους θα συνεχίζεται η εργασία χωρίς ελέγχους και πρωτόκολλα.
   Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του ο Νάσος Ηλιόπουλος, την ώρα που ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου έχει δηλώσει ότι οι περισσότερες μολύνσεις συμβαίνουν στα μέσα μεταφοράς και τους εργασιακούς χώρους, ο Κ. Μητσοτάκης είπε στη Βουλή ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν σοβαρή διασπορά στα μέσα μεταφοράς, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έχει αρνηθεί οποιοδήποτε συσχετισμό ανάμεσα στη διασπορά του ιού και τους χώρους εργασίας.
   Τρίτον, τα σχολεία ξανανοίγουν ακριβώς όπως άνοιξαν το φθινόπωρο για να κλείσουν άρον - άρον. Χωρίς λιγότερους μαθητές, χωρίς μαζικά τεστ. 

  Η άρση της πατέντας στο επίκεντρο της συζήτησης στην Ευρώπη
   Την ώρα που ο σχεδιασμός της Κομισιόν για τον εμβολιασμό βρίσκει στην ξέρα της ελλιπούς και εκ των πραγμάτων αποτυχημένης στρατηγικής και της ανικανότητας των μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών να ανταποκριθούν στις συμφωνίες που έχουν υπογράψει, η συζήτηση για τα πνευματικά δικαιώματα των εμβολίων, την άρση της πατέντας δηλαδή, κερδίζει σταθερά έδαφος. Το ζήτημα ανέδειξε το Politico μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα, αναδεικνύοντας μάλιστα την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για "δεξαμενή πατεντών". "Η άρση της πατέντας και η δυνατότητα μαζικής παραγωγής των εμβολίων είναι αναγκαία. Επίσης, μικρή σημασία έχει ποιος και πού παράγει τα εμβόλια, στη Δύση ή στην Ανατολή, αρκεί αυτά να είναι αποτελεσματικά και σε επάρκεια για όλο τον πληθυσμό", ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Πολιτικό Συμβούλιο, βάζοντας πλέον στο τραπέζι και την παράμετρο αγοράς εμβολίων και εκτός Ε.Ε. 

  Πρωθυπουργός και υπουργοί ωσεί εκπρόσωποι των φαρμακευτικών
   Μίλησε για μείζον ηθικό και πολιτικό ζήτημα, καθώς "δεν μπορεί όλη η Ευρώπη να σύρεται πίσω από τα κέρδη λίγων εταιρειών", κατηγορώντας μάλιστα την κυβέρνηση πως, αντί να κάνει το παν σε διεθνές επίπεδο για να εξασφαλίσει τη μέγιστη δυνατή παραγωγή εμβολίων, ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του μιλούν ως εκπρόσωποι των μεγάλων φαρμακοβιομηχανιών και αναμασούν τις ίδιες δικαιολογίες για τις μεγάλες ελλείψεις και τις καθυστερήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.