6 Φεβ 2021

Νέο απίστευτο επιτελικό αλαλούμ: Στον «αέρα» τα μέτρα που ανακοίνωσαν την Παρασκευή

Ανακοίνωσαν μέτρα τα οποία δεν μπορούν να εφαρμοστούν, καθώς δεν έχει εκδοθεί ακόμα το σχετικό ΦΕΚ
- Δεν έχουν τέλος οι προχειρότητες, κάθε μέρα που περνάει η κυβέρνηση αποδεικνύει ότι κινείται με τη λογική του «βλέποντας και κάνοντας»
- ΣΥΡΙΖΑ: «Ενημερώνουμε τον κ. Μητσοτάκη και το επιτελικό του κράτος πως, σε δημοκρατικά πολιτεύματα, για να έχουν ισχύ τα μέτρα, πρέπει να βγουν σε ΦΕΚ. Δεν αρκεί ο λόγος του αυτοκράτορα»


   Δεν έχουν τέλος οι προχειρότητες της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη η οποία κάθε μέρα που περνάει αποδεικνύει ότι κινείται με τη λογική του «βλέποντας και κάνοντας».
   Παρά το γεγονός ότι τα νέα έκτακτα μέτρα ενάντια στην πανδημία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή είχαν ώρα εφαρμογής από τις 6 το πρωί του Σαββάτου, εντούτοις δεν έχει δημοσιευθεί ακόμα το σχετικό ΦΕΚ. Αυτό σημαίνει ότι ουσιαστικά όλα τα μέτρα είναι στον «αέρα» και δεν μπορούν να εφαρμοστούν. Υπενθυμίζεται ότι αρχής γενόμενης από αυτό το Σαββατοκύριακο, σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, τα καταστήματα θα είναι κλειστά. Επίσης, θα υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα.
   «Ενημερώνουμε τον κ. Μητσοτάκη και το επιτελικό του κράτος πως σε δημοκρατικά πολιτεύματα για να έχουν ισχύ τα μέτρα πρέπει να βγουν σε ΦΕΚ. Δεν αρκεί ο λόγος του αυτοκράτορα» σχολιάζει με νόημα ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.
   Ειδικότερα, η αξιωματική αντιπολίτευση κάνει λόγο για κυβέρνηση επιτελικής αυθαιρεσίας. Όπως σημειώνει, «η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη αρνείται να πάρει ουσιαστικά μέτρα για τις πραγματικές εστίες διασποράς. Ισχυρίζεται πως δεν κολλάει στα ΜΜΜ που στοιβάζονται οι άνθρωποι κάθε μέρα, δεν κολλάει στα σχολεία που άνοιξαν πάλι με αυξημένο αριθμό μαθητών, δεν κολλάει στα εργοστάσια που λειτουργούν χωρίς ελέγχους και τεστ. Κολλάει, όμως, εάν κάποιος θελήσει να περπατήσει μετά τις 6 το Σαββατοκύριακο.
   Σε λίγες μέρες, όταν θα έχει γίνει πάλι η ζημιά, ο κ. Μητσοτάκης θα ανακοινώσει νέα μέτρα, αφού αυτά θα έχουν αποτύχει. Η αποτυχία του έχει κουράσει τους πολίτες.
   Σε κάθε περίπτωση πάντως, ενημερώνουμε τον κ. Μητσοτάκη και το επιτελικό του κράτος πως σε δημοκρατικά πολιτεύματα για να έχουν ισχύ τα μέτρα πρέπει να βγουν σε ΦΕΚ. Δεν αρκεί ο λόγος του αυτοκράτορα». 

  Τα μέτρα που βρίσκονται στον «αέρα»
   Κατά τη διάρκεια των ανακοίνωσεων της Παρασκευής, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς είχε ανακοινώσει για Αττική, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική τα εξής μέτρα:
   - Κάθε Σάββατο και Κυριακή επιτρέπεται η μετακίνηση μέχρι τις 6 το απόγευμα. Συγκεκριμένα η μετακίνηση γίνεται μόνο με SMS και για τους 6 λόγους που συνοδεύουν τη χρήση του και μόνο μέχρι τις 6 το απόγευμα. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας για το Σάββατο και την Κυριακή ξεκινά στις 6 το απόγευμα και ισχύει μέχρι τις 5 το πρωί.
   - Αναστέλλεται η λειτουργία των Λυκείων δια ζώσης . Για τα Λύκεια θα εφαρμόζεται η μέθοδος της τηλεκπαίδευσης. Οι υπόλοιπες σχολικές βαθμίδες ( δημοτικά, γυμνάσια ) και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί θα λειτουργούν με φυσική παρουσία.
   - Το λιανεμπόριο και οι δραστηριότητες που μέχρι σήμερα είχαν ανοίξει θα λειτουργούν πλέον με τη μέθοδο του click away. Δεν υπάρχει, δηλαδή, η μέθοδος του click in shop. Κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής καθώς και οι υπηρεσίες διαιτολογίας και διαιτολογικών μονάδων, οι υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, αλλά και τα ΚΤΕΟ λειτουργούν κανονικά, με τους όρους και τα μέτρα που ήδη ισχύουν. Τόσο το λιανεμπόριο όσο και αυτά τα καταστήματα και υπηρεσίες, θα λειτουργούν από Δευτέρα έως και Παρασκευή από τις 7 το πρωί έως τις 8 το βράδυ και μόνο. Το Σάββατο θα παραμένουν κλειστά.
   - Το Σάββατο παραμένουν ανοιχτά μόνο τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα τροφίμων, οι φούρνοι, τα βενζινάδικα και τα φαρμακεία και μόνο από τις 7 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα.
   - Η λειτουργία λαϊκών αγορών αναστέλλεται τα Σαββατοκύριακα. Η συγκεκριμένη διάταξη που αφορά στις λαϊκές αγορές θα ισχύσει από το επόμενο Σαββατοκύριακο.
   - Οι χώροι λατρείας λειτουργούν με τον τρόπο που ισχύει μέχρι σήμερα.
   Από τα μέτρα ανακοινώθηκε ότι εξαιρείται η Περιφερειακή Ενότητα Νήσων από αυτά, διότι δεν παρατηρείται οποιαδήποτε έξαρση της πανδημίας και χωροταξικά είναι ξεκομμένη από την υπόλοιπη ηπειρωτική περιοχή. Τα μέτρα που αφορούν στην Περιφέρεια Αττικής, δεν περιλαμβάνουν την 8η Περιφερειακή Ενότητα, που είναι η Περιφερειακή Ενότητα Νήσων, η οποία εντάσσεται στο επίπεδο Α- Επιτήρησης (κίτρινο) και ισχύουν τα μέτρα που προβλέπονται γι αυτό το επίπεδο.
   Αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα είχε ανακοινωθεί ότι θα ισχύουν από σήμερα στις 6 το πρωί για τους δήμους Θήρας, Μυκόνου, Χαλκιδέων, Πατρέων και Αγίου Νικολάου Λασιθίου.
   Πιο συγκεκριμένα στις περιοχές αυτές ανακοινώθηκε ότι:
   - Αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου, καθώς και των κομμωτηρίων, των κουρείων, των κέντρων αισθητικής καθώς και των υπηρεσιών διαιτολογίας και διαιτολογικών μονάδων, των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, αλλά και των ΚΤΕΟ και των πρακτορείων ΟΠΑΠ.
   - Ανοιχτά παραμένουν μόνο τα super market, τα καταστήματα τροφίμων και τα φαρμακεία.
   - Αναστέλλεται η δια ζώσης λειτουργία των σχολείων όλων των βαθμίδων και των βρεφονηπιακών σταθμών. Τα σχολεία θα λειτουργούν με τη μέθοδο της τηλε-εκπαίδευσης. Τα δημοτικά σχολεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί θα συνεχίσουν να λειτουργούν στους δήμους Μυκόνου και Θήρας, μόνο, λόγω της μη ανίχνευσης μεταλλάξεων, αλλά και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των αιτιών της διασποράς του ιού στα νησιά αυτά.
   - Ελαχιστοποιούνται οι μετακινήσεις από και προς τους δήμους αυτούς - η είσοδος και η έξοδος από αυτούς του πέντε δήμους θα επιτρέπεται μόνο για λόγους εργασίας.
   - Αναστέλλεται η λειτουργία των δικαστηρίων.
   - Δεν επιτρέπεται η τέλεση κάθε είδους λειτουργιών και ιεροπραξιών παρουσία πιστών στους χώρους λατρείας, με εξαίρεση τις κηδείες, καθώς και η ατομική προσευχή.
   - Επιπλέον, με δεδομένα τα ευρήματα που προέκυψαν από την ιχνηλάτηση, στις περιοχές αυτές αναστέλλεται και η οικοδομική δραστηριότητα για τις επόμενες 15 ημέρες.
   Ακόμη, στις πέντε αυτές περιοχές, όπως και στις «κόκκινες» περιοχές συνεχίζουν να ισχύουν τα εξής:
   - Δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία των πολιτών από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 5 το πρωί, με μοναδική εξαίρεση τη μετακίνηση για λόγους υγείας, για λόγους εργασίας και για σύντομη βόλτα κατοικίδιου γύρω από τη μόνιμη κατοικία.
   - Παραμένουν σε αναστολή κάθε είδους αθλητικής δραστηριότητας, καθώς και η λειτουργία των χώρων πολιτισμού.
   Την ίδια στιγμή ανακοινώθηκαν αλλαγές στο επίπεδο Β- Αυξημένου Κινδύνου του χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας ο οποίος από σήμερα στις 6 το πρωί θα άλλαζε. Συγκεκριμένα στις κόκκινες περιοχές ανακοινώθηκε ότι ανήκουν:
   Ο Δήμος Εορδαίας, ο δήμος Θηβαίων, ο δήμος Τανάγρας, ο δήμος Σπάρτης, ο δήμος Ζακύνθου, η περιφερειακή Ενότητα Λέσβου, ο δήμος Ρεθύμνης, ο δήμος Πύδνας-Κολινδρού, ο δήμος Διρφύων-Μεσσαπίων, ο δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης και ο δήμος Τεμπών.
    Στις περιοχές αυτές που εντάχθηκαν στο «κόκκινο» ανακοινώθηκαν τα παρακάτω μέτρα:
   - Aπαγορεύεται η κυκλοφορία από τις 18:00 μέχρι τις 05:00 το πρωί
   - Λειτουργία λιανεμπορίου με τη μέθοδο click away και λειτουργία καταστημάτων ένδυσης, υπόδησης, βιβλιοπωλείων, κομμωτηρίων και καταστημάτων προσωπικής περιποίησης με προκαθορισμένο ραντεβού (click-in-a-shop) και με 1 άτομο ανά 25τ.μ.
   - H λειτουργία των Νηπιαγωγείων, των Δημοτικών, καθώς και των Γυμνασίων πραγματοποιείται δια ζώσης, ενώ στα Λύκεια ισχύει η τηλεκπαίδευση.
   - Παράλληλα, η πραγματοποίηση λειτουργιών στις εκκλησίες θα πραγματοποιείται με ανώτατο όριο πιστών τα 9 άτομα και συγκεκριμένα έναν πιστό ανά 25 τ.μ.
   - Τα καταστήματα παραμένουν κλειστά τις Κυριακές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.