17 Ιαν 2021

Σοφία Μπεκατώρου / Παρέμβαση εισαγγελέα και νέα καταγγελία από την αθλήτρια της ιστιοπλοΐας, Μαρίνα Ψυχογιού

- Νίκος Κακλαμανάκης: «Παράγοντες της ομοσπονδίας απειλούσαν παιδιά για να μην μιλήσουν... πρέπει να μπει ένα τέλος στην ομερτά»
- Όλγα Γεροβασίλη: «Μία γενναία αποκάλυψη που σπάει φράγμα σιωπής, και δίνει το μήνυμα σε όσους ασκούν τέτοιου είδους βία να μην κοιμούνται ήσυχοι... Πολιτεία και κοινωνία πρέπει να κάνουν πολλά βήματα ακόμη ώστε οι "έξοδοι κινδύνου" των θυμάτων κακοποίησης να είναι ορατές και ανοιχτές»


   Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου, ζήτησε την έναρξη προκαταρκτικής έρευνας, μετά την καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου ότι ο αντιπρόεδρος της ΕΙΟ και στέλεχος της ΝΔ την βίασε όταν ήταν 21 ετών.
   Η χρυσή Ολυμπιονίκης θα κληθεί τη Δευτέρα ή την Τρίτη να καταθέσει εκ νέου, αφού, όπως η ίδια έχει πει, έχει κάνει, ήδη, καταγγελία σε εισαγγελέα πριν βγει δημόσια να αποκαλύψει την σεξουαλική κακοποίησή της από τον μεγαλοπαράγοντα της Ομοσπονδίας, Αριστείδη Αδαμόπουλο.
   Την ίδια ώρα, μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι καταγγελίες από αθλήτριες για σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση, μετά τη δημόσια καταγγελία – εξομολόγηση της Σοφίας Μπεκατώρου.
   Μετά την Μάνια Μπίκοφ και την Ραμπέα Ιατρίδου, μια ακόμα αθλήτρια της ιστιοπλοΐας και μέλος επί δέκα χρόνια της εθνικής ομάδας, βρήκε το κουράγιο να καταγγείλει τη σεξουαλική παρενόχληση που βίωσε.
   Η Μαρίνα Ψυχογιού με κείμενό της στο sportsfeed, επισημαίνει ότι τέτοια γεγονότα γίνονται συνεχώς και ότι καμιά αθλήτρια δεν το καταγγέλλει.
   «Γιατί κι αν δεν τη βγάλουν τρελή, ή ότι τα θέλει κι αυτή, το λιγότερο που θα συμβεί είναι ότι θα βρεθεί στη δυσμένεια του προπονητή, του εφόρου ή του ομοσπονδιάρχοντα. Και θα αισθανθεί ντροπή μπροστά στην οικογένεια, τους φίλους, το κοινωνικό περιβάλλον. Οπότε, για το καλό κυρίως το δικό της αλλά και των αγαπημένων της, προσπαθεί να το διαχειριστεί όσο καλύτερα και ανώδυνα γίνεται. Οι θύτες συνεχίζουν ακάθεκτοι, κι αν δεν τους κάτσει, ή σταματήσει να τους κάθεται μία, πάνε στην επόμενη».
   Η αθλήτρια της ιστιοπλοΐας στο κείμενό της περιγράφει τη σεξουαλική παρενόχληση που δέχθηκε σε ηλικία 20 ετών από μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΙΟ.

Η καταγγελία της Μαρίνας Ψυχογιού

«Διαβάζω τη μαρτυρία της Σοφίας και όχι, δεν πέφτω από τα σύννεφα. Δεν μένω έκπληκτη από αυτά που περιγράφει, ακούγονται τόσο γνώριμα. Πολλά τα μηνύματα συμπαράστασης αλλά πολλά και τα απαξιωτικά σχόλια, με κορυφαίο αυτό της εθνικής αρχής του αθλήματός μας, η οποία φαίνεται πως δυσκολεύεται να το πιστέψει.

Τέτοια περιστατικά γίνονται συνέχεια. Κάθε μία το αντιμετωπίζει όπως μπορεί. Ποτέ όμως, καμία, δεν το καταγγέλλει. Γιατί ακόμη κι αν δεν τη βγάλουν τρελή, ή ότι τα θέλει κι αυτή, το λιγότερο που θα συμβεί είναι ότι θα βρεθεί στη δυσμένεια του προπονητή, του εφόρου ή του ομοσπονδιάρχοντα. Και θα αισθανθεί ντροπή μπροστά στην οικογένεια, τους φίλους, το κοινωνικό περιβάλλον. Οπότε, για το καλό κυρίως το δικό της αλλά και των αγαπημένων της, προσπαθεί να το διαχειριστεί όσο καλύτερα και ανώδυνα γίνεται. Οι θύτες συνεχίζουν ακάθεκτοι, κι αν δεν τους κάτσει, ή σταματήσει να τους κάθεται μία, πάνε στην επόμενη.

Την άνοιξη του 1993 ήμουν 20 ετών. Είχα μόλις κερδίσει το πανελλήνιο/πρόκριση και παρακαλούσα τους ομοσπονδιάρχοντες να με συμπεριλάβουν στην εθνική ομάδα. Είχα μόλις τελειώσει μια συνάντηση για το θέμα στο ΝΟΤΚ, στο Δέλτα Φαλήρου, και έφευγα να για να επιστρέψω στο σπίτι μου με το λεωφορείο.

Μέλος του ΔΣ της ΕΙΟ με πλησιάζει και προσφέρεται να με πάει. Ηλιακή τάξη του παππού μου ο κύριος, σε αυτήν την ηλικία έτσι τους μετράς τους μεγαλύτερους ανθρώπους. Έκανε κρύο και σκέφτηκα γιατί όχι, ευχαριστώ πολύ. Βγαίνοντας από το ΝΟΤΚ είχε τότε μια αφετηρία λεωφορείων, τις γραμμές 450 και 550.

Ο κύριος λοιπόν σταματά το αυτοκίνητο και αρχίζει μια συζήτηση ότι για να με στηρίξει η ΕΙΟ πρέπει να υπάρχει κάποιος που να παλεύει για μένα και αυτός μπορεί να αναλάβει να με βοηθήσει αν είμαι κι εγώ καλό κορίτσι. Με ευγένεια και ωραία λόγια και κολακεία απλωνόταν. Έπιασε το πόδι μου, ερχόταν πολύ κοντά μου, μου έλεγε να μη φοβάμαι, ότι γίνεται είναι για το καλό μου. Ήταν πολύ άβολη κατάσταση, προσπαθούσα να καταλάβω πως είναι δυνατόν αυτός ο μεγάλος άνθρωπος να με πλησιάζει έτσι, προσπαθούσα να αποφασίσω τι πρέπει να κάνω.

Δεν ήταν εύκολο να αντιδράσω, θα ήταν αγένεια να του πω ότι δε θέλω να με πάει στο σπίτι ή να του μιλήσω άσχημα. Κάποια στιγμή πήγε να με φιλήσει και του είπα ότι εγώ θα κερδίζω στη θάλασσα και δε χρειάζομαι τέτοια υποστήριξη γιατί είναι άδικο για όλους τους άλλους που δε θα έχουν κάποιον να τους υποστηρίζει. Άνοιξα την πόρτα, βγήκα από το αυτοκίνητο και έτρεξα και μπήκα στο λεωφορείο που περίμενε στην αφετηρία. Στο δρόμο για το σπίτι αποφάσισα ότι δε θα πω τίποτε σε κανέναν γιατί αν το μάθουν οι γονείς μου θα με σταματήσουν από την ιστιοπλοΐα.

Και βέβαια δεν υπήρχε περίπτωση να πω τίποτε σε κανέναν στο περιβάλλον του αθλήματος γιατί αυτό θα σήμαινε ακόμη περισσότερη δυσμένεια. Απλά, φρόντισα να μην του δώσω ποτέ ξανά την ευκαιρία να βρεθεί μόνος του μαζί μου. Ούτε στον συγκεκριμένο ούτε σε οποιονδήποτε άλλον. Δεν το θυμήθηκα τώρα. Τώρα όμως είναι ώρα να κάνουμε κάτι για το θέμα. Όχι τόσο για να τιμωρηθούν οι θύτες των διάφορων περιστατικών στο παρελθόν αλλά πολύ πιο σημαντικό, για να δημιουργήσουμε ένα ασφαλέστερο περιβάλλον για όλους στην κοινωνία που ζούμε. Να μην υπάρχουν οι συνθήκες ώστε να δημιουργούνται τέτοιες καταστάσεις.
Μαρίνα Ψυχογιού
μέλος της Εθνικής ομάδας ιστιοπλοΐας 1988-98, Ολυμπιακό στέλεχος αγώνων της World Sailing».

  Νίκος Κακλαμανάκης: Παράγοντες της ομοσπονδίας απειλούσαν παιδιά για να μην μιλήσουν... πρέπει να μπει ένα τέλος στην ομερτά


   Την απόλυτη στήριξή του στη Σοφία Μπεκατώρου εξέφρασε ο ολυμπιονίκης Νίκος Κακλαμανάκης, μιλώντας στην εκπομπή «Έλα Χαμογέλα» του OPEN TV, δηλώνοντας: «Από τα 19 μου έλεγα ότι η Ομοσπονδία είναι κράτος εν κράτει», ενώ τόνισε πως «πρέπει να μπει ένα τέλος στην ομερτά».
   Ο χρυσός ολυμπιονίκης δήλωσε την αμέριστη συμπαράστασή του στη Σοφία Μπεκατώρου, αναφέροντας πως δεν είναι μόνο σπουδαία αθλήτρια αλλά και άνθρωπος και πως τα όσα κατήγγειλε έρχονται να προστεθούν σε όσα ο ίδιος είχε κάνει γνωστά από χρόνια για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία.
   Ο Νίκος Κακλαμανάκης κατήγγειλε πως παράγοντες της ομοσπονδίας «απειλούσαν παιδιά για να μην μιλήσουν». Αναφορικά με το εάν είχαν έρθει σε γνώση του άλλα τέτοια περιστατικά κακοποίησης, ο ολυμπιονίκης απάντησε: «Είχα ακούσει διάφορα πράγματα δεξιά και αριστερά...».
   Όχι στην κουλτούρα του βιασμού και της σιωπής, κατέληξε ο ολυμπιονίκης.
   Για το τόσο σοβαρό θέμα που αποκάλυψε η Σοφία Μπεκατώρου, ρωτήθηκε σήμερα το πρωί σε συνέντεξ'η της στο ραδιοφωνικό σταθμό «στο Κόκκινο» η Όλγα Γεροβασίλη, Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.

   Για το τόσο σοβαρό θέμα που αποκάλυψε η Σοφία Μπεκατώρου, ρωτήθηκε σήμερα το πρωί σε συνέντευξή της σήμερα το πρωί στο ραδιοφωνικό σταθμό «στο Κόκκινο 105,5» η Όλγα Γεροβασίλη, Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία και Βουλευτής Άρτας.


   Αργότερα το μεσήμέρι, η Όλγα Γεροβασίλη παραχώρησε συνέντευξη στον REAL FM και στους Σ. Κοτρώτσο και Π. Αμυρά.
   Καλούμενη να σχολιάσει τις καταγγελίες Μπεκατώρου, επισήμανε ότι πρόκειται για μία συνταρακτική μαρτυρία και ότι αυτό το επώδυνο -για κάθε θύμα- «άνοιγμα» προέτρεψε και άλλους/ες να βγουν και να μιλήσουν για το συγκλονιστικό θέμα της σεξουαλικής κακοποίησης, της βίας και της παρενόχλησης. «Δε μπορώ όμως παρά να σχολιάσω ότι η στάση κάποιων είτε ως έκπληξη είτε ως συγκλονισμός είτε ως αμφισβήτηση είναι αρκετά υποκριτική, όπως αποκαλύπτεται εδώ, καθώς φαίνεται, ότι οι ενδείξεις υπήρχαν, ότι κάποιοι γνώριζαν ή υποπτεύονταν, αλλά προτίμησαν να αδρανήσουν ή να κρατήσουν κλειστά στόματα και πόρτες. Παρακολουθήσαμε μισόλογα παραγόντων αυτές τις μέρες και βεβαίως είδαμε την κατάπτυστη ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας περί «δυσάρεστου γεγονότος». Μία ανακοίνωση αμήχανη, πιθανώς ενοχική και σίγουρα χωρίς ενσυναίσθηση.
   Τα φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας, σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης δεν είναι σπάνια και συμβαίνουν συχνά πίσω από κλειστές πόρτες σπιτιών, γυμναστηρίων, οργανωμένων δραστηριοτήτων. Χώρων υποτίθεται προστατευμένων πίσω από τις πόρτες των οποίων κρύβονται εγκληματικές πράξεις. Συχνά δε το θύμα -που συνήθως είναι γυναίκα- φοβάται να μιλήσει μήπως καταστραφεί το όνειρο για το οποίο αγωνιζόταν, φοβάται μήπως βρεθεί στη θέση της κατηγορούμενης και της απολογούμενης. Αυτά για μια ευαίσθητη ηλικία, για ευαίσθητες ψυχές δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμα ζητήματα.
   Στην ερώτηση του δημοσιογράφου κατά πόσον μία διακομματική προσπάθεια θα συνέβαλε ώστε να μην υπάρξει κανένα περιθώριο για τέτοιες πράξεις, η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική συμμαχία επισήμανε ότι όντως αυτό είναι θέμα που υπερβαίνει τους κομματικούς σχηματισμούς, ότι υπάρχουν στο κοινοβούλιο επιτροπές που εργάζονται πάνω σε αυτό το αντικείμενο, ωστόσο δεν φαίνεται να είναι αρκετό γιατί αυτός είναι ένας διάλογος που πρέπει να εμπλέξει ευρύτερα την κοινωνία και τους φορείς. Είμαστε συχνά αντιμέτωποι με τέτοια θέματα, όπως αυτό ή παρόμοια, θέματα ενδοοικογενειακής βίας στα οποία επίσης υπάρχει πέπλο σιωπής και φόβου να μιλήσουν γυναίκες και παιδιά, που είναι συνήθως οι βιαζόμενοι, οι εκμεταλλευόμενοι. Και όλοι ξέρουμε επίσης ότι συνήθως οι δράστες, οι θύτες είναι άτομα, άνδρες κυρίως, που έχουν είτε θέσεις εξουσίας είτε βρίσκονται σε σχέσεις εμπιστοσύνης με τα θύματα. Είναι ένα σύνθετο πλέγμα και πολυπαραμετρικό και η κοινωνία θα πρέπει να κάνει πολλά βήματα ούτως ώστε οι έξοδοι κινδύνου των θυμάτων να είναι ορατές και ανοιχτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.