13 Δεκ 2020

Μείζονα ερωτήματα για την αξιοπιστία των rapid tests: Αρνητικοί στο μοριακό έλεγχο και οι δέκα «θετικοί» τελωνειακοί και αστυνομικοί στην Κακαβιά!

- Το ίδιο συνέβη πριν μερικές ημέρες στο Αγρίνιο, όπου 25 αστυνομικοί βρέθηκαν «θετικοί» σε rapid, τα οποία, όμως, δεν επαληθεύτηκαν μοριακά
- Εάν τόσο εύκολα βγαίνουν ψευδώς θετικά, πόση εμπιστοσύνη μπορεί να έχουμε στα 173 αρνητικά rapid tests, που έγιναν στην Άρτα το Σάββατο;


   Χθες σήμανε συναγερμός στον Μεθοριακό Σταθμό Κακκαβιάς (διαβάστε ΕΔΩ), καθώς τρεις τελωνειακοί και επτά αστυνομικοί βρέθηκαν θετικοί σε rapid tests από τις ΚΟΜΥ που βρίσκονται στα σύνορα.
   Σήμερα, όμως, σήμανε λήξη συναγερμού για το Τελωνείο και το Αστυνομικό Τμήμα της Κακαβιάς, καθώς και οι δέκα τελωνειακοί και αστυνομικοί βρέθηκαν αρνητικοί στον Covid-19, μετά τον μοριακό έλεγχο που έγινε. 
   Αξιοσημείωτο είναι ότι ο μοριακός έλεγχος έγινε μετά από πιέσεις που ασκήθηκαν, καθώς, εδώ και μερικές ημέρες, τα θετικά rapid tests δηλώνονται απευθείας στο σύστημα του ΕΟΔΥ, καθώς έχει αποφασιστεί ότι δεν απαιτείται μοριακός έλεγχος. 
   Ένα παρόμοιο προηγούμενο, όμως, που είχε σημειωθεί σε Αστυνομική Υπηρεσία του Αγρινίου, ήταν αυτό που έκανε όλους να επιμείνουν για τη διενέργεια μοριακού ελέγχου. Στο Αγρίνιο, πριν μερικές ημέρες, 25 αστυνομικοί βρέθηκαν «θετικοί» σε rapid ,τα οποία όμως δεν επαληθεύτηκαν μοριακά. 
   Το γεγονός αναδεικνύει μείζονα ερωτήματα για την αξιοπιστία των rapid tests, που χρησιμοποιεί ο ΕΟΔΥ και διενεργούνται κατά εκατοντάδες τόσο από τις ΚΟΜΥ που είναι εγκαταστημένες στην Κακαβιά, όσο και από τις κινητές μονάδες ανά την Ήπειρο δημιουργούνται μετά από όσα συνέβησαν με Τελωνειακούς και Αστυνομικούς. 
   Και τα ερωτήματα γίνονται περισσότερα καθώς εδώ και λίγες μέρες το Υπουργείο Υγείας έχει εξομοιώσει ουσιαστικά τα rapid tests με τον μοριακό έλεγχο, κρίνοντας ότι ο δεύτερος δεν απαιτείται αν το τεστ είναι θετικό. 
   Έτσι, το Σάββατο, μετά την «συρροή» στην Κακαβιά, υπήρξε πολύ μεγάλη επιμονή και από τον χώρο της αστυνομίας και από τους τελωνειακούς προκειμένου να πραγματοποιηθεί μοριακός έλεγχος με δεδομένο ότι το σύνολο αυτών που είχαν βρεθεί «θετικοί» ήταν και ασυμπτωματικοί. 
   Παράλληλα και από το πρωί του Σαββάτου είχε ξεκινήσει η ιχνηλάτηση των «θετικών», είχαν τεθεί σε καραντίνα δεκάδες που θεωρήθηκαν στενές επαφές, έγιναν απολυμάνσεις στους χώρους του Μεθοριακού Σταθμού και μεγάλες ανακατατάξεις στη λειτουργία του Τελωνείου και του Αστυνομικού Τμήματος. 
   Μία αναστάτωση, δηλαδή, άνευ προηγουμένου, μαζί με την τεράστια αγωνία τόσο για τους δέκα όσο και για δεκάδες άλλους που θα μπορούσαν να έχουν εκτεθεί στον ιό. 
   Τι συνέβη ή τι συμβαίνει με τα rapid test του ΕΟΔΥ; Κανένας δεν έχει απαντήσει μέχρι στιγμής και μόνο ο ίδιος ο Οργανισμός μπορεί και πρέπει να δώσει τις απαραίτητες διευκρινίσεις. 
   Προς το παρόν δεν το έχει κάνει…
   Το θέμα πάντως αυτή την φορά δεν θα κλείσει, καθώς, όπως διαβάζω στο Epiruspost, αναμένεται να φτάσει σύντομα στη Βουλή.


   Υπάρχει. όμως, και άλλο ένα ερώτημα, Αρτινού ενδιαφέροντος, το οποίο απαιτεί απάντηση: Εάν είναι τόσο εύκολο να βγαίνουν ψευδώς θετικά τα rapid tests, μήπως είναι ομοίως εύκολο να βγαίνουν και ψευδώς αρνητικά; Επαναπαυόμαστε στην «αρνητικότητα» ή πρέπει να ανησυχούμε;
   Ο λόγος που το ρωτάω, είναι επειδή, το Σάββατο 12 και σήμερα, Κυριακή 13 Δεκεμβρίου πραγματοποιούνται δωρεάν rapid tests στους πολίτες της Άρτας, που πήγαιναν για τον σκοπό αυτό με τα αυτοκίνητά τους στο Εκθεσιακό Κέντρο «Κώστας Βάγιας» στην Άρτα.
   Όπως πληροφορούμαι, χθες, πρώτη μέρα διενέργειας των drive through rapid test covid19, υπήρξε μεγάλη προσέλευση και διενεργήθηκαν 173 rapid tests, τα οποία βγήκαν όλα αρνητικά.
   Είναι, όμως, όντως αρνητικά; Πόσο αξιόπιστα είναι; Ποιο είναι το ποσοστό ψευδούς αρνητικότητας; Αυτά τα ερωτήματα μόνο ο ΕΟΔΥ μπορεί να τα απαντήσει. Και καλό θα είναι να το κάνει...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.