13 Δεκ 2020

Όλγα Γεροβασίλη: Η κυβέρνηση καλύπτει την πραγματικότητα με αδιαφάνεια και περίεργη σιωπή

- «Αυτό δεν είναι μοντέλο διακυβέρνησης. Είναι η αβάσταχτη ελαφρότητα της ανευθυνότητας και της αμεριμνησίας. Αυτή την εγκληματική ανευθυνότητα πληρώνει η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα και όλη η Ελλάδα»
- «Δεν αρκεί η αγιογράφηση του δήθεν αιφνιδιασμένου κ. Μητσοτάκη, που δεν βρίσκει το θάρρος να απολογηθεί ούτε για τα αυτονόητα»


   «Αυτό δεν είναι μοντέλο διακυβέρνησης. Είναι η αβάσταχτη ελαφρότητα της ανευθυνότητας και της αμεριμνησίας. Αυτή την εγκληματική ανευθυνότητα πληρώνει η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα και όλη η Ελλάδα» δηλώνει, μεταξύ άλλων, στην εφημερίδα «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ της Κυριακής» η Όλγα Γεροβασίλη, Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Βουλευτής Άρτας, η οποία εκτιμά ότι το κόμμα της είναι έτοιμο να συζητήσει με την κοινωνία τη δική του οπτική, το δικό του πρόγραμμα.

   Αναλυτικά η συνέντευξη που παραχώρησε η Όλγα Γεροβασίλη στο δημοσιογράφο Ιάσονα Μπάντιο

- Η πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας εδώ και αρκετές εβδομάδες είναι ασφυκτική, λόγω των εκατοντάδων ασθενών με κορονοϊό. Φοβάστε ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί και στην Αθήνα τους επόμενους μήνες; 

Το γεγονός πως τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση εξαιτίας της έλλειψης κλινών και προσωπικού δε σημαίνει πως στην υπόλοιπη Ελλάδα τα πράγματα είναι ρόδινα. Δυστυχώς, σε ό,τι αφορά την πανδημία, από τα πρακτικά των λοιμωξιολόγων έως και τις πραγματικές δυνατότητες του συστήματος υγείας, η κυβέρνηση καλύπτει, όσο μπορεί, την πραγματικότητα με αδιαφάνεια και περίεργη σιωπή. 

Αυτού του είδους  η αντιμετώπιση  αποσκοπεί στην αποσιώπηση των εγκληματικών ευθυνών της και της ομολογημένης πλέον και από τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη δήθεν “ανεμελιάς” της. Τι και αν όλοι βάλαμε πλάτη, δίνοντας χρόνο στην κυβέρνηση να προετοιμάσει τη χώρα. Τι και αν οι επιστήμονες μιλούσαν για ένα βέβαιο, δεύτερο κύμα. Ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει σήμερα αιφνιδιασμένος! Δεν ενίσχυσε το ΕΣΥ, δεν προσέλαβε υγειονομικό προσωπικό, αύξησε το όριο των μαθητών ανά τάξη, άνοιξε τον τουρισμό ανεξέλεγκτα, μας είπε πως δεν μπορούσε να “γεννήσει” λεωφορεία και δεν σκέφθηκε να αυξήσει έστω τους ελέγχους για τον κορονοϊό. Έφθασε στο απίστευτο: αντί για ΜΕΘ και υγειονομικούς, έστειλε στη Θεσσαλονίκη αστυνομικούς! Αυτό είναι το κοινωνικό κράτος κατά τον κ. Μητσοτάκη!

Αυτό δεν είναι μοντέλο διακυβέρνησης. Είναι η αβάσταχτη ελαφρότητα της ανευθυνότητας και της αμεριμνησίας. Αυτή την εγκληματική ανευθυνότητα πληρώνει η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα και όλη η Ελλάδα!

 

- Η κυβέρνηση επενδύει στην άμεση κυκλοφορία του εμβολίου. Συμφωνείτε με αυτή την προσέγγιση; Πόσο άμεση μπορεί να είναι η διάθεση του εμβολίου ώστε να εμβολιαστεί ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας;

Το να “πουλάς” ελπίδα, αφήνοντας την κοινωνία να πιστεύει πως το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο “αύριο”, εκτός από ανέντιμο είναι και επικίνδυνο. Είναι ανέντιμο γιατί η διαδικασία ώστε να φτάσουμε στην συλλογική ανοσία θα διαρκέσει μήνες. Αναρωτιέται εύλογα ένας λογικός άνθρωπος αν αυτό το κλίμα εφησυχασμού που καλλιεργούν ενόψει του εμβολίου, θα βοηθήσει στη διατήρηση της συγκέντρωσης του κοινωνικού συνόλου στην τήρηση των μέτρων προστασίας.

Τί μπορεί όμως κάποιος να αναμένει από μια τέτοια κυβέρνηση; Εν μέσω πανδημίας και χιλιάδων θυμάτων, ο υπουργός Υγείας μας διαβεβαιώνει πως δε θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός πριν έρθουν τα εμβόλια! Ο υπουργός Προστασίας από τους Πολίτες έχει μετατρέψει τη χώρα σε εμπόλεμη ζώνη! Ο κ. Μητσοτάκης μας παρουσιάζει το ξαναζεσταμένο φαγητό του ΔΝΤ, την έκθεση Πισσαρίδη, ως μοντέλο ανάπτυξης. Αυτή η αδυναμία επαφής με την πραγματικότητα είναι επικίνδυνη!

 

- Πώς τοποθετείστε στην αξιωματική αντιπολίτευση σε σχέση με την επανέναρξη λειτουργίας της αγοράς αλλά και των σχολείων; Είναι ασφαλές να ανοίξουν επιχειρήσεις και σχολεία πριν από την πρωτοχρονιά;

Για να υπάρξει νέα εκκίνηση της κοινωνικής δραστηριότητας, θα πρέπει να έχουν εκλείψει οι λόγοι που επέβαλαν τη διακοπή της. Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει δυνατότητα για να αποτιμηθεί η πραγματική κατάσταση. Τα τεστ μειώνονται διαρκώς κρατώντας μας στις χαμηλότερες σχετικές θέσεις στην Ε.Ε. Οι ειδικοί πρέπει να γνωμοδοτούν βάσει στοιχείων, αλλιώς καταφεύγουν σε χρησμούς. Και ήδη θρηνούμε αρκετά θύματα για να παίρνουμε έτσι ανάλαφρα το θέμα του σχεδιασμού, ιδιαίτερα στη δημόσια υγεία.

Η κυβέρνηση πρέπει να μεριμνήσει ώστε να παρασχεθούν στους ειδικούς όλα τα αναγκαία στοιχεία. Ταυτόχρονα θα πρέπει να σπεύσει να πράξει έστω και τώρα ότι δεν έπραξε τους τελευταίους μήνες. Να ενημερώσει - επιτέλους - με διαφάνεια και ειλικρίνεια τους ειδικούς, την κοινωνία και την αγορά για την πραγματικότητα. Δεν αρκεί η αγιογράφηση του δήθεν αιφνιδιασμένου κ. Μητσοτάκη, που δεν βρίσκει το θάρρος να απολογηθεί ούτε για τα αυτονόητα.

 

- Τι αποτίμηση κάνετε σε σχέση με την στρατηγική του κόμματος σας καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας; Γιατί δεν φαίνεται να καρπώνεστε πολιτικά την δυσαρέσκεια των πολιτών για την οικονομική και κοινωνική κρίση που έπεται;

Βάλαμε και συνεχίζουμε να βάζουμε πλάτη. Αρχικά στην προσπάθεια να κερδηθεί χρόνος για τις αναγκαίες προετοιμασίες - που είδαμε πώς σπαταλήθηκε - και τώρα στο να ελεγχθούν τα αποτελέσματα της κυβερνητικής ανικανότητας και ιδεοληψίας. Ως υπεύθυνη αξιωματική αντιπολίτευση,δεν θα σταθούμε αμέριμνα να παρακολουθούμε την καταστροφική πορεία αυτής της κυβέρνησης. Βασική ευθύνη μας, εκτός από την προετοιμασία για την ανάληψη της ευθύνης της διακυβέρνησης, είναι και η ενεργή αμφισβήτηση μιας κυβέρνησης που διολισθαίνει ολοένα και περισσότερο στην πόλωση, τη συκοφαντία και την αποτυχία. Χρέος μας είναι να προστατεύσουμε την κοινωνία και να διαφυλάξουμε την ποιότητα της δημοκρατίας από τον ηθικό κατήφορο της νέας δεξιάς.

 

- Θεωρείτε υπαρκτό τον κίνδυνο τα στελέχη και οι βουλευτές του κόμματος σας να έχουν μπει σε μια διαδικασία «εν αναμονή κυβέρνησης», με αποτέλεσμα να έχουν μειωμένα κοινωνικά και πολιτικά αντανακλαστικά; Είναι όσο μαχητική θα έπρεπε η αντιπολίτευση σας εντός και εκτός Βουλής;

Μια ολόκληρη κοινωνία βλέπει απέναντί της να ορθώνεται ένα αδίστακτο καθεστώς που καταπνίγει με αυταρχισμό κάθε φωνή αμφισβήτησής του. Βλέπει μια κυβέρνηση να στοχοποιεί τη νεολαία, για να καλύψει τις ευθύνες της, κατηγορώντας τη ακόμα και για τον κορονοϊό, βιαιοπραγώντας σε βάρος της σε κάθε ευκαιρία. Εξαπολύει κρεσέντο καταστολής σε κάθε πτυχή της κοινωνικής δραστηριότητας, χωρίς καν να έχουν αρχίσει να εκδηλώνονται αντιδράσεις στα τραγικά αποτελέσματα της καταστροφικής οικονομικής πολιτικής της. Την ώρα που θρηνούμε χιλιάδες θύματα, την ώρα που καταστρέφεται η οικονομία και η κοινωνία, το θράσος αυτού του καθεστώτος φθάνει σε τέτοιο σημείο, ώστε να δημοσιεύει αυτούσιες ακόμα και οι οδηγίες που εκπέμπονται από το επικοινωνιακό και χρηματοδοτικό κέντρο του Μεγάρου Μαξίμου.

Με δεδομένη και ομολογημένη την ανικανότητα αυτής της κυβέρνησης, το πολιτικό δίλημμα της κοινωνίας μπροστά στην επόμενη μέρα τίθεται ξεκάθαρα. Ποιος μπορεί να εμπιστευθεί τη διαχείριση κονδυλίων σε ένα σύστημα το οποίο έχει ως  απόλυτη προτεραιότητα την εξυπηρέτηση των χορηγών του; Μπορεί η διάλυση του κοινωνικού κράτους να δώσει οποιαδήποτε αναπτυξιακή προοπτική; Το  πιο δανεισμένο κόμμα στην Ευρώπη, που προκλητικά νομοθετεί τη ρευστοποίηση της προσωπικής περιουσίας των πολιτών μπορεί να δώσει οποιαδήποτε εγγύηση ευαισθησίας;

Ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία είναι έτοιμος να συζητήσει με την κοινωνία τη δική του οπτική, το δικό του πρόγραμμα. Παρουσιάζουμε τις επόμενες μέρες το σχέδιό μας για την αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων του ταμείου ανάκαμψης ώστε να επιτευχθούν  πολλαπλασιαστικά ευεργετικά αποτελέσματα. Όχι για τους συνήθεις χορηγούς του καθεστώτος, αλλά για την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών και τη στήριξή του κόσμου της εργασίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών. Το σχέδιό μας για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της οικονομίας με στόχο την άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, τη βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη,. Για την εδραίωση ενός κοινωνικού κράτους, εγγυητή των οικονομικών, κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων. Αυτή είναι η επόμενη προοδευτική διακυβέρνηση και αυτή προσπαθεί πάση θυσία το σημερινό καθεστώς να εμποδίσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.