3 Δεκ 2020

Δεν ανοίγουν τα σχολεία

Επιτροπή λοιμωξιολόγων: Τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν επιτρέπουν το άνοιγμα, το θέμα θα συζητηθεί ξανά την επόμενη εβδομάδα


   Τα σχολεία πρόκειται να παραμείνουν κλειστά και τα μαθήματα θα συνεχίσουν να γίνονται μέσω τηλεκπαίδευσης, αποφάσισε κατά πλειοψηφία η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων.
   Μάλιστα, σημειώνουν πως τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν επιτρέπουν το άνοιγμα των σχολείων, ενώ το θέμα θα συζητηθεί ξανά την επόμενη εβδομάδα.
   Έτσι, νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια πρόκειται να παραμείνουν κλειστά.
   Σημειώνεται, πως η αναβολή στο άνοιγμα των σχολείων, έρχεται λίγες ώρες μετά την παράταση του lockdown έως τις 14 Δεκεμβρίου, που ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
   Ο ίδιος διευκρίνισε πως «η παράταση των γενικών υφιστάμενων περιοριστικών μέτρων κρίνεται επιβεβλημένη καθώς το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να είναι υψηλό. Προτεραιότητα παραμένει η προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής».
   Πλέον, αυξάνεται η πιθανότητα το άνοιγμα των σχολείων να μεταφερθεί για το 2021, όταν θα έρθουν τα πρώτα εμβόλια κατά του κορονοϊού στην Ελλάδα.
   Μπορεί λοιπόν, το άνοιγμα στην εκπαίδευση να γίνει όπως στο χώρο της εστίασης. Δηλαδή τα σχολεία να ανοίξουν όχι μόνο όταν φτάσουν τα εμβόλια στην Ελλάδα, αλλά κι όταν γίνουν ήδη οι πρώτοι εμβολιασμοί. 

  Γιατί «όχι» στο άνοιγμα 
   Σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους, τα σχολεία δεν πρέπει να ανοίξουν, όχι γιατί ο ιός μεταδίδεται μεταξύ των παιδιών, αλλά μεταξύ των γονιών που συνωστίζονται έξω από τις σχολικές δομές.
   Μάλιστα, η τωρινή επιδημιολογική εικόνα στην Ελλάδα δείχνει μέχρι στιγμής σταθεροποίηση των κρουσμάτων, όχι όμως μείωση.
   Όπως ανέφερε ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνω,ν Θεοκλής Ζαούτης, η επιδημιολογική εικόνα της χώρας δεν επιτρέπει το άνοιγμα των σχολείων το προσεχές διάστημα, με την επόμενη τοποθέτηση των ειδικών επί του θέματος να αναμένεται το επόμενο 10ημερο.
   Πρόσθεσε, δε, ότι τα σχολεία «δεν είναι λογικό να ανοίξουν 3-4 μέρες πριν τις γιορτές» αν ως τότε εκτιμηθεί πως κάτι τέτοιο θα είναι εφικτό, γεγονός που φέρνει πιο κοντά το σενάριο το κουδούνι να «χτυπήσει» ξανά το 2021.
   Αλλά και ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της Επιτροπής τωνεεμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος, οποίος υποστήριξε ότι με τα σημερινά δεδομένα, πιθανότατα τα Γυμνάσια και τα Λύκεια θα ανοίξουν μετά τις γιορτές ενώ κάτι τέτοιο ενδέχεται να γίνει και με τα δημοτικά σχολεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.