10 Νοε 2020

Χτες τους έφταιγε η Cisco, σήμερα «έπεσε» το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο...

- Μετά το φιάσκο της Δευτέρας, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα συνεχίζονται τα προβλήματα με την τηλεκπαίδευση
- Φταίνε οι μαθητές, λέει το υπουργείο!


   Δεκάδες χιλιάδες μαθητές και χιλιάδες εκπαιδευτικοί, ειδικά αυτοί που προσπάθησαν από το σχολείο τους να συνδεθούν με το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο αντίκρισαν εικόνες που γράφανε: «σφάλμα κατά τη σύνδεση με τη βάση δεδομένων».
   Προκειμένου να γίνουν μαθήματα στο webex, πρέπει προηγουμένως τα Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο να ταυτοποιήσει τον κάθε χρήστη ώστε να του επιτραπεί η είσοδος στην υπηρεσία webex. Για να γίνει είσοδος στην Τηλεδιάσκεψη WebEx πρέπει οι χρήστες να συνδεθούν στην κεντρική υπηρεσία πιστοποίησης (SSO) με το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης που διαθέτουν στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο.
   Λόγω μεγάλου φόρτου, όμως, το ΠΣΔ «κράσαρε», με αποτέλεσμα να μη μπορεί να ταυτοποιήσει όλους τους χρήστες.
   Το πρόβλημα εστιάζεται σήμερα σε διάφορες περιοχές του Λεκανοπεδίου, ιδίως όμως στην περιφέρεια και έχουν γίνει αναφορές δυσλειτουργίας σε Κρήτη, Ρόδο, ορισμένες περιοχές της Κέρκυρας, Καρδίτσα, Δράμα, Λευκάδα, Σύρο, κά.
   Είναι η δεύτερη συνεχόμενη μέρα που τα προβλήματα συνεχίζονται, καθώς χθες, Δευτέρα, πρώτη μέρα της τηλεκπαίδευσης, το σύστημα «έπεσε» πανελλαδικά μετά τη δεύτερη ώρα μαθήματος.   
   Αν και η Γ.Γ. του υπ. Παιδείας δήλωσε νωρίτερα στην ΕΡΤ πως τα προβλήματα ξεπεράστηκαν και εντός της ημέρας θα αποσταλούν νέοι σύνδεσμοι και κωδικοί στους εκπαιδευτικούς, τα προβλήματα εξακολουθούν να υπάρχουν κάνοντας δύσκολη τη ζωή εκπαιδευτικών και μαθητών.
   Μάλιστα, το υπουργείο Παιδείας δε δίστασε νωρίτερα σε νέα του ανακοίνωση να ρίξει την ευθύνη στους εκπαιδευτικούς για το πρόβλημα στο σύστημα, ζητώντας να μην μπαίνουν εκτός ωραρίου και να συνδέονται μόνο αν έχουν μάθημα!
   Και, ακόμα χειρότερα, πηγές του υπουργείου Παιδείας, μιλώντας στο ΑΠΕ, υποστήριξαν ούτε λίγο, ούτε πολύ ότι την ευθύνη για την κατάρρευση του συστήματος του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου έχουν οι μαθητές! 
   Όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν από το υπουργείο Παιδείας: «το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο αντιμετωπίζει δυσκολία στο να ανταποκριθεί, καθώς, εκτός από τους εκπαιδευτικούς, σήμερα εισέρχονται και μαθητές, με αποτέλεσμα το Δίκτυο να "πέφτει" συχνά από το πρωί».   
   Ξέχασε η υπουργός Παιδείας ότι πριν από λίγες μέρες δήλωσε: «είμαστε καθ' όλα έτοιμοι για τη μεταφορά της μαθησιακής διαδικασίας στην εξ αποστάσεως μορφή της», ωστόσο όλοι στα σχολεία γνωρίζουν ότι δεν έγινε καμιά ουσιαστική προετοιμασία.
   Και αυτό φαίνεται τις δυο πρώτες μέρες εφαρμογής της τηλε «εκπαίδευσης» με τη κατάρρευση της Webex χθες και σήμερα του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου. 

  Η μόνη λύση: Ανοιχτά σχολεία με λιγότερους μαθητές
   Αναδεικνύεται πολύ καθαρά για μια ακόμα φορά ότι η τηλε «εκπαίδευση» βαθαίνει τις εκπαιδευτικές ανισότητες και την ισότιμη πρόσβαση στο αγαθό της εκπαίδευσης, καθώς στα ιδιωτικά σχολεία δεν εμφανίστηκαν τα τεχνικά προβλήματα που εμφανίστηκαν στα δημόσια. Είτε γιατί είχαν συνάψει συμβάσεις με άλλες πλατφόρμες από αυτήν που έπεσε, είτε γιατί είχαν προβλέψει και διέθεταν και άλλες εναλλακτικές επιλογές, το σύστημα στα ιδιωτικά σχολεία πάντως λειτούργησε χωρίς προβλήματα.
   Μόνη λύση είναι η άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων του εκπαιδευτικού κινήματος, για λιγότερους μαθητές ανά τμήμα, προσλήψεις εκπαιδευτικών και καθαριστών/καθαριστριών, συνεχείς ελέγχους με δωρεάν τεστ στα σχολεία, ασφαλείς μετακινήσεις, αύξηση των κονδυλίων προς τις σχολικές επιτροπές.
   Όποιο και αν είναι το κόστος, αφού μόνο έτσι εξασφαλίζεται η ασφαλής λειτουργία των σχολείων. Κάθε μέρα που περνάει τα σχολεία μένουν κλειστά με αποκλειστικά δική τους ευθύνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.