16 Νοε 2020

Το ΚΙΝΑΛ εκτός του αντιδεξιού μετώπου

- «Νίκησε ο Λοβέρδος», λέει συνεργάτης της Φώφης Γεννηματά
- Διχασμός στο ΚΙΝΑΛ
- Ηχηρή διαφοροποίηση Καστανίδη από τη γραμμή ΚΙΝΑΛ, ιδιαίτερης σημασίας οι απαντήσεις του σε χρήστες του twitter


   «Και να σκεφτεί κανείς ότι τη ματωμένη σημαία του Πολυτεχνείου την έχει η ΠΑΣΠ. Αλλά νίκησε ο Λοβέρδος». Με τη σκέψη αυτή εξηγεί συνεργάτης της προέδρου του ΚΙΝΑΛ Φώφης Γεννηματά την άρνησή της να υπογράψουν οι βουλευτές του κόμματός της το κοινό κείμενο με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25 εναντίον του κυβερνητικού αυταρχισμού για τον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου.
   Η συσπείρωση Α. Τσίπρα - Δ. Κουτσούμπα - Γ. Βαρουφάκη ενάντια στην χουντικής εμπνεύσεως απαγόρευση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, λειτούργησε σαν θρυαλλίδα για την ανάδυση του εσωτερικού διχασμού του Κινήματος Αλλαγής, που έχει εγκλωβιστεί στην αδιέξοδη (όπως δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις) τακτική των ίσων αποστάσεων.
   Σύμφωνα με πληροφορίες, η Φ. Γεννηματά δεν απάντησε καν στο τηλεφώνημα του Γ. Βαρουφάκη και είχε μια σύντομη και άγονη επικοινωνία με τον γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος στη συνέχεια χαρακτήρισε «απαράδεκτη τη στάση της».
   Στο επιτελείο της Φ. Γεννηματά εκφράστηκαν και οι δύο απόψεις, υπέρ και κατά της υπογραφής, αλλά τελικά επικράτησε η απόρριψη της πρότασης με κεντρικό επιχείρημα ότι θα δημιουργούταν ανάφλεξη στην κοινοβουλευτική ομάδα. Οι συνεργάτες της θεώρησαν δεδομένο ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος, που είναι και συνταγματολόγος θα ξεσπάθωνε υπέρ της κυβερνητικής απόφασης, ενώ πιθανή θεωρούσαν μια έντονη αντίδραση της Νάντιας Γιαννακοπούλου και της ευρωβουλευτή Εύας Καϊλή.
   Καθοριστική ήταν η παρέμβαση του καθηγητή Νίκου Αλιβιζάτου υπέρ της συνταγματικότητας της κυβερνητικής απόφασης.
   Εντύπωση πάντως προκαλεί σε στελέχη του ΚΙΝΑΛ το γεγονός ότι δεν υπήρξε καμία αντίδραση από την πλευρά της κυβέρνησης όλο το τελευταίο 24ωρο, γεγονός που εκλαμβάνουν ως ένδειξη αμηχανίας. Επίσης, θεωρούν σημαντικό πολιτικό γεγονός τη συνέργεια όλων των κομμάτων της Αριστεράς για πρώτη φορά στην μεταπολιτευτική ιστορία της. Και αναρωτιούνται ποια θα είναι η συνέχεια και αν διαφαίνεται δυνατότητα διαμόρφωσης αντιδεξιού μετώπου απέναντι στο αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο.

  Διαφοροποίηση Καστανίδη από τη γραμμή ΚΙΝΑΛ


   Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης, με ανάρτησή του στο twitter, διατυπώνει την αντίθεσή του με την απόφαση του κόμματός του να μην υπογράψει το κοινό κείμενο ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25 για την κυβερνητική αυθαιρεσία.
   Ο Χάρης Καστανίδης αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανάρτησή του: 
   «Υπάρχουν δύο διακριτά μεταξύ τους θέματα. 
   1.Δεν πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο η δημόσια υγεία με συγκεντρώσεις και πορείες. 
   2.Η απόφαση της κυβέρνησης, δια του αρχηγού της ΕΛΑΣ, να απαγορεύσει γενικώς τις υπαίθριες δημόσιες συναθροίσεις είναι προδήλως αντισυνταγματική».


   Ιδιαίτερη σημασία έχουν οι απαντήσεις που δίνει ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ στους χρήστες του twitter που του θέτουν ερωτήματα. 
  Για παράδειγμα σε ερώτηση χρήστη: «Πολύ σωστά. Το κείμενο γιατί δεν το συνυπογράψατε μαζί με τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης;», ο Χάρης Καστανίδης απάντησε: «παρακαλώ, αλλού την ερώτηση».


   Σε σχόλιο άλλου χρήστη που αναφέρει: «Βέβαια οι Μανιτάκης και Αλιβιζάτος (που δεν τους λες και δεξιούς) δεν συμφωνούν με την αντισυνταγματικότητα. Αλλά τι ξέρουν αυτοί...», ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ απαντά:« Αγαπητέ Λουκά, είναι απολύτως λογικό οι Αλιβιζάτος και Μανιτάκης να θεωρούν συνταγματική την γενική απαγόρευση δημοσίων συναθροίσεων της ΕΛΑΣ, διότι απλούστατα είναι οι συντάκτες του σχεδίου πάνω στο οποίο στηρίχθηκε η κυβέρνηση για να κάνει τον πρόσφατο νόμο για τις συναθροίσεις.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.