6 Νοε 2020

Απάτη Μητσοτάκη - Σταϊκούρα για το επίδομα των 800 ευρώ - Το 800άρι που είναι... στην καλύτερη περίπτωση 611,8 ευρώ!

- Η τριπλή κυβερνητική εξαπάτηση με την αποζημίωση
- Το τρικ της αναλογικής καταβολής


   Το επίδομα των 800 ευρώ που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και εξειδίκευσε ο Χρήστος Σταϊκούρας για τους εργαζόμενους που θα μπουν σε αναστολή σύμβασης, είναι στην πραγματικότητα 612 ευρώ!
   Και έτσι, για ακόμη μια φορά, η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την ίδια συνταγή: Ψέματα, επικοινωνία και βέβαια λιγότερα χρήματα για όσους θα μπαίνουν σταδιακά σε αναστολή σύμβασης τον Νοέμβριο, ενώ "αόρατοι" για την κυβέρνηση παραμένουν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι και άνεργοι.
   Αρχικά ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε αποζημίωση 800 ευρώ για όσους τεθούν σε αναστολή σύμβασης εργασίας, για να αποδειχθεί τελικά ότι οι αποζημιώσεις δεν θα ξεπεράσουν στις περισσότερες περιπτώσεις τα 600 ευρώ. 
   Ακολούθως ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας διευκρίνισε ότι η αποζημίωση ειδικού σκοπού, ύψους 800 ευρώ, θα δοθεί αναλογικά για όσους τεθούν σε αναστολή τον Νοέμβριο και ολόκληρη για όσους έχουν τεθεί σε καθεστώς αναστολής για όλο τον μήνα. Και σε αυτή την περίπτωση δεν ειπώθηκε όλη η αλήθεια, καθώς, όπως διευκρινίστηκε, η αποζημίωση των 800 ευρώ αφορά τις προσλήψεις εργαζομένων μέχρι τις 4.11 που θα μπουν σε αναστολή. 
   Για παράδειγμα, τι ισχύει για τους εργαζόμενους στην εστίαση που τα μαγαζιά έκλεισαν στις 2 Νοεμβρίου; Αν απολύθηκε την περασμένη Δευτέρα ένας εργαζόμενος της εστίασης -επειδή το μαγαζί έκλεισε-, σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις παραμένει εντελώς ακάλυπτος, ενώ, αν διατηρεί τη σχέση εργασίας του, θα λάβει μέρος της αποζημίωσης των 534 ευρώ και μέρος της αποζημίωσης των 800 ευρώ όταν τεθεί σε αναστολή σύμβασης εργασίας;
   «Οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων μέχρι και (προ)χθες, 4 Νοεμβρίου 2020, τίθενται σε αναστολή κατά τον μήνα Νοέμβριο, θα λάβουν, εντός Δεκεμβρίου, αντί για 534 ευρώ, 800 ευρώ, υπολογιζόμενο αναλογικά για τις ημέρες που τέθηκαν σε αναστολή» σημείωσε ο Χρ. Σταϊκούρας. 
   Με άλλα λόγια, το ανώτερο ποσό που θα λάβει ένας εργαζόμενος δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 611,8 ευρώ
   Και αυτό καθώς, όπως διευκρινίζει ο δικηγόρος - εργατολόγος Δ. Τεμπονέρας: «Οι εργαζόμενοι που θα τεθούν σε αναστολή σύμβασης από το Σάββατο, που ισχύουν τα νέα μέτρα, δεν πρόκειται να λάβουν επ’ ουδενί 800 ευρώ αποζημίωση (με εξαίρεση πιθανόν μόνο για όσους ήδη είναι σε αναστολή σύμβασης τον Οκτώβριο και θα παραταθεί η αναστολή τους) διότι θα έχουν ήδη εργαστεί μέχρι και αύριο 6.11.2020. Στην καλύτερη περίπτωση θα λάβουν 611,8 ευρώ για 23 ημέρες αναστολής (με ημερήσια αποζημίωση 26,6 ευρώ), καταδικασμένοι και πάλι στην απόλυτη φτώχεια»! 



  Τα επιδόματα 
   Όσον αφορά τα επιδόματα, η εφάπαξ οικονομική ενίσχυση, ύψους 400 ευρώ, σε μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους, κατ’ αναλογίαν της ενίσχυσης του Απριλίου, αφορά μόλις 130.000 άνεργους που απέκτησαν την ιδιότητα του μακροχρόνια ανέργου μετά την 1η Μαρτίου 2020. Με αυτό τον τρόπο το 70% των μακροχρόνια ανέργων μένουν εκτός οικονομικής ενίσχυσης. Τέλος, επεκτείνονται όλα τα επιδόματα ανεργίας που έληξαν και λήγουν τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο κατά 2 μήνες. 
   «Τα μέτρα που η κυβέρνηση προκλητικά χαρακτηρίζει "έγκαιρα", "αποτελεσματικά" και "κοινωνικά δίκαια" είναι τα ίδια μέτρα που έχουν οδηγήσει ήδη, πριν από το νέο lockdown, σε 130.000 νέους ανέργους, στο 12% των εργαζομένων με μισθό κάτω από 200 ευρώ» τόνισε σε δήλωσή της η τομεάρχης Εργασίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.