11 Νοε 2020

Το 20% των επιχειρήσεων της Άρτας αναμένεται να κλείσουν οριστικά, μετά και το δεύτερο lockdown! - VIDEO

- Σε απόγνωση οι επαγγελματίες της Άρτας, ταφόπλακα στις επιχειρήσεις εστίασης και τα εμπορικά καταστήματα
- Τι δήλωσαν στο arta2day οι πρόεδροι Εμπορικού Συλλόγου και Εστίασης Άρτας
- «Τα μέτρα "στήριξης" είναι ανεπαρκή, είναι απλά μια μετακύλιση της κρεμάλας που έρχεται» 


   Ταφόπλακα στις επιχειρήσεις της εστίασης και τα εμπορικά καταστήματα χαρακτηρίζουν παράγοντες του κλάδου το νέο lockdown, που μπήκε σε εφαρμογή στις 7 Νοεμβρίου, εκτιμώντας ότι τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης είναι ανεπαρκή. 
   Για την κατάσταση στην αγορά της Άρτας μίλησαν στο arta2day ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, Δημήτρης Χουλιάρας και ο Πρόεδρος Εστίασης και Διασκέδασης Άρτας, Γιώργος Γκανιάτσας και είναι πολύ ενδιαφέροντα όσα είπαν.
   Παρακολουθείστε το video: 


   Αναμένουν εκατοντάδες οριστικά λουκέτα σε επιχειρήσεις, που, ενώ προσπαθούσαν να ορθοποδήσουν από το πρώτο lockdown, δέχονται το τελειωτικό χτύπημα με το νέο υποχρεωτικό κλείσιμο για τουλάχιστον ένα μήνα, οι πιθανότητες επέκτασής του είναι πολλές και δεν θα καταφέρουν να ανοίξουν. Σημειώνουν δε, ότι ήδη από το προηγούμενο lockdown σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων δεν επαναλειτούργησε. 


   Όσον αφορά τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων, που ανακοινώθηκαν το Σάββατο από την κυβέρνηση, οι παράγοντες του χώρου τα θεωρούν ανεπαρκή. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο Πρόεδρος Πρόεδρος Εστίασης και Διασκέδασης Άρτας «Τα μέτρα "στήριξης" δεν είναι βοήθεια, είναι απλά μια μετακύλιση της κρεμάλας που έρχεται» 


   Επίσης, συνέντευξη παραχώρησε στο «Μαχητή Άρτας» και στη δημοσιογράφο Ειρήνη Κατσούλα ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Άρτας, ο οποίος μίλησε για προχειρότητα της κυβέρνησης σχετικά με τα μέτρα στήριξης των επαγγελματιών, τα οποία θα οδηγήσουν στο άμεσο μέλλον, όπως ο ίδιος τόνισε, πολλούς επιχειρηματίες στο οριστικό κλείσιμο των καταστημάτων τους. Το 20% των επιχειρήσεων της Άρτας αναμένεται να κλείσουν οριστικά, μετά και το δεύτερο lockdown! 
   Για αθέτηση υποσχέσεων από πλευράς κυβέρνησης έκανε λόγο ο Δημήτρης Χουλιάρας, ο οποίος επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η βοήθεια που δόθηκε στους επιχειρηματίες εμπορικών καταστημάτων μετά το πρώτο lockdown ήταν κατά τη γνώμη του ανύπαρκτη! 
   Επιπρόσθετα, ο ίδιος εξέφρασε την αγανάκτησή του ως προς τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, τονίζοντας ότι πέραν της μείωσης ενοικίου και της αποζημίωσης όσων μπουν σε αναστολή εργασίας, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα άλλο μέτρο που να στηρίζει τους ιδιοκτήτες εμπορικών καταστημάτων μέσα στο δεύτερο κύμα της πανδημίας. 
   «Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, φτάσαμε σε ένα δεύτερο lockdown, ενώ οι υποσχέσεις ήταν ότι δεν θα υπάρξει ένα δεύτερο καθολικό lockdown παρά μόνο τοπικά λοκ ντάουν. Δεν ευελπιστώ ότι τα μέτρα που υποσχέθηκε η κυβέρνηση προς τους επαγγελματίες του δικού μας κλάδου θα τηρηθούν, αφού και μετά το πρώτο lockdown οι ενισχύσεις δεν δόθηκαν σε όσους πραγματικά τις είχαν ανάγκη, αλλά σε εκείνους που θα τις έπαιρναν ούτως ή άλλως και χωρίς τον COVID-19. Η στήριξη πρέπει να γίνεται βάσει πτώσης τζίρου, εφόσον μια επιχείρηση είναι και παραμένει κλειστή για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, πώς γίνεται να μην επηρεάζεται; Πληττόμενη επιχείρηση είναι αυτή που έχει πτώση τζίρου κατά τη διάρκεια ενός συγκεκριμένου μήνα σε σχέση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους, όλα τα υπόλοιπα είναι ημίμετρα! Κατά την πρώτη φάση στήριξης, είδαμε τραγελαφικά περιστατικά όσον αφορά τους ΚΑΔ, ότι για παράδειγμα ένας τεχνίτης διαστημοπλοίου ήταν πληττόμενος ΚΑΔ, ενώ όσοι πωλούσαν καύσιμα και είχαν πρατήρια καυσίμων δεν ήταν, την ίδια ώρα που αυτοκίνητα δεν κυκλοφορούσαν λόγω της καραντίνας κι αφού η αγορά ήταν κλειστή!»
   Και συνέχισε: «Το Υπουργείο έχει μπερδέψει ποιος είναι πληττόμενος και ποιος όχι. Από την πρώτη καραντίνα μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση είχε περίπου έξι μήνες να οχυρωθεί, ώστε να είναι έτοιμη για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, ωστόσο δεν έγινε τίποτα, και τώρα φτάσαμε στο δεύτερο lockdown. Η κυβέρνηση μίλησε για οικονομικές ελαφρύνσεις, μα όλα πηγαίνουν προς τα πίσω, δεν υπάρχει κάποια ουσιαστική οικονομική ελάφρυνση παρά μόνο πάγωμα των υποχρεώσεων για λίγους μήνες. Μα τα έξοδα συσσωρεύονται και πάνε προς τα πίσω, δεν εξαφανίζονται ούτε μειώνονται. Εκτός από τη μείωση ενοικίου και την αποζημίωση όσων μπουν σε αναστολή εργασίας, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα άλλο μέτρο που να στηρίζει τους ιδιοκτήτες εμπορικών καταστημάτων μέσα στο δεύτερο κύμα της πανδημίας».
   Όσον αφορά την προσωπική του εκτίμηση για το τί μέλλει γενέσθαι, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Άρτας πιστεύει ότι οι εξελίξεις θα είναι δυσοίωνες, αν και προτιμά να διατηρεί μια μικρή ελπίδα ζωντανή.
   «Πρώτον, πιστεύω ότι η κυβέρνηση αυτήν τη στιγμή επιδεικνύει προχειρότητα, αφού δεν έχει ακόμη οργανωθεί στο τί μέτρα θα πάρει για να στηρίξει την κοινωνία. Και δεύτερον, αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να στηρίξει την ελληνική κοινωνία, αυτούς που πραγματικά το έχουν ανάγκη, κι αυτό φάνηκε από την πρώτη καραντίνα, ευνοήθηκαν όσοι επιχειρηματίες δεν το είχαν πραγματικά ανάγκη, ενώ όσοι το είχαν, τελικά έμειναν αβοήθητοι να αντιμετωπίσουν μόνοι τους τις πληγές τους...Στο Νομό Άρτας είναι καταγεγραμμένες στο Επιμελητήριο περίπου τρεισήμισι χιλιάδες επιχειρήσεις, βάσει στοιχείων το 20% από αυτές αντιμετωπίζουν κίνδυνο να κλείσουν! Μέτρα στήριξης ανύπαρκτα και ο κίνδυνος οριστικού κλεισίματος να ελλοχεύει.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.