29 Οκτ 2020

Γιάννενα: Ένα lockdown που άργησε τρεις και κάτι εβδομάδες - VIDEO

Προφανώς και δεν θα μάθουμε ποτέ όλες τις αλήθειες...


   Ίσως δεν μάθουμε ποτέ, γιατί άργησε αυτό το προαναγγελθέν εδώ και πολλές ημέρες τοπικό lockdown στο Νομό Ιωαννίνων.
   Η θρυλούμενη παρέμβαση του Περιφερειάρχη Ηπείρου στην αποτροπή πάση θυσία του κλεισίματος των Ιωαννίνων, θα παραμείνει ένας αστικός μύθος που θα αξιοποιείται από τους υποστηρικτές και του αντιπάλους του Αλ. Καχριμάνη αναλόγως: οι μεν για να λένε ότι ο Περιφερειάρχης πάσχισε για να αποτρέψει το κλείσιμο, αν και το ήθελε η Αθήνα, οι δε για να τον κατηγορήσουν πως έπαιξε μικροπολιτικά παιχνίδια για μερικές εκατοντάδες ψηφαλάκια.
   Το μόνο σίγουρο είναι πως ενώ στις άλλες περιοχές, Κοζάνη, Καστοριά και Σέρρες, η επιβολή του lockdown αποφασίστηκε με συνοπτικές διαδικασίες και μέσα σε λίγες μέρες αθροιστικά πολλών κρουσμάτων για την κάθε περιοχή, στα Γιάννενα δόθηκαν από την πολιτεία πολλές ευκαιρίες για να αποφύγουν το έσχατο μέσο αναχαίτισης της νόσου, αλλά δυστυχώς δεν το εκμεταλλεύτηκαν. 
   Θυμίζουμε εδώ πως τα πρώτα έκτακτα περιοριστικά μέτρα (κλείσιμο καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στις 00:00, υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους, ανακοινώθηκαν για το Δήμο Ιωαννιτών στις 5 Οκτωβρίου, πριν από 23 ολόκληρες μέρες δηλαδή! Δύο ημέρες αργότερα, τα μέτρα επεκτάθηκαν σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων, λόγω της εμφάνισης των πρώτων κρουσμάτων covid-19 στο Μέτσοβο. Και τότε όμως, επιχειρήθηκε μια διαχείριση κρίσης σε χαμηλούς τόνους που δεν είχε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, ούτε για την υγεία των Μετσοβιτών, ούτε για την οικονομία της περιοχής.
   Μία εβδομάδα αργότερα κι ενόσω τα κρούσματα ανεβαίνουν (66 νέες διαγνώσεις από την Παρασκευή 9 ως τη Δευτέρα 12/10), στις 13 Οκτωβρίου, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Χαρδαλιάς οριοθετεί τα Γιάννενα ως διακεκαυμένη ζώνη, λόγω των 200 ενεργών κρουσμάτων και των 24 νοσηλειών! Τέσσερις μέρες μετά, ο κ. Χαρδαλιάς έρχεται στα Γιάννενα για να προειδοποιήσει πως βρισκόμαστε τόσο… κοντά αλλά και τόσο μακριά από το τοπικό lockdown… Tα ενεργά κρούσματα εκείνο το Σάββατο, 17 Οκτωβρίου, έχουν ανέλθει στα 256! Ούτε και τότε παίρνει τη δύσκολη απόφαση η πολιτεία να κλείσει τα Γιάννενα.
   Στις 21 Οκτωβρίου και ενώ θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι ο Νομός θα μπει στις «κόκκινες» περιοχές, δίνεται μια ακόμα ευκαιρία από τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, που βάζει σε lockdown την Καστοριά, αλλά διατηρεί τα Γιάννενα στο επίπεδο 3, δίνοντας μια ακόμα ευκαιρία για να επαναξιολογήσει την κατάσταση η ειδική επιτροπή των λοιμωξιολόγων ως το Σάββατο 24 Οκτωβρίου. Η Επιτροπή δεν μάθαμε ποτέ αν συνεδρίασε εκείνο το Σάββατο, το μόνο που ξέρουμε είναι πως είδαμε τα κρούσματα να κάνουν ρεκόρ στο Νομό Ιωαννίνων το περασμένο Σαββατοκύριακο και κάπου εκεί μάλλον, ο κύβος ερρίφθη… Εν τω μεταξύ, οργίαζε το κουτσομπολιό ότι η απόφαση για το κλείσιμο καθυστερεί λόγω των υψηλών κρατήσεων που είχαν τα Ζαγοροχώρια, κυρίως από τη Θεσσαλονίκη, για τις ημέρες από το Σαββατοκύριακο ως την αργία της 28ης Οκτωβρίου. Και κάπου εκεί, ο Περιφερειάρχης ανακοινώνει στο Περιφερειακό Συμβούλιο πως στον Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό «ΠΙΝΔΟΣ» υπάρχει εστία της πανδημίας. Στις επίμονες ερωτήσεις της αντιπολίτευσης για τον αριθμό των κρουσμάτων, ο κ. Καχριμάνης απαντά «κάμποσα»… Πρόβλημα όμως, αντιμετωπίζει και η επιχείρηση ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ αλλά κανείς δε μιλά επίσημα.
   Την Τρίτη 27/10 έρχονται εσπευσμένα στα Γιάννενα, άνθρωποι της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, του ΕΟΔΥ και της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (!) για να εποπτεύσουν τους ελέγχους για covid-19 στο προσωπικό των δύο επιχείρησεων. Είναι προφανές, λόγω της παρουσίας της Αρχής Διαφάνειας, ότι η πανδημία αποκτά άλλες διαστάσεις στην Ήπειρο. Στις δηλώσεις του με τον Εθνικό Διοικητή Πολιτικής Προστασίας Β. Παπαγεωργίου, ο Περιφερειάρχης αναφέρει σε μια αποστροφή του λόγου του πως «Δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα, ούτε οι επιχειρήσεις έχουν να κρύψουν τίποτα»… Ποιος μέμφθηκε την Περιφερειακή Αρχή ότι προσπάθησε να κρύψει κάτι, αυτή ή οι επιχειρήσεις που έχουν πρόβλημα και νοιώθει την ανάγκη να απολογηθεί ο Περιφερειάρχης, για να τον ακούσει ο υφιστάμενος του Χαρδαλιά;
   Στην ίδια συνέντευξη τύπου, ο πρώην διοικητής της Πυροσβεστικής και νυν επικεφαλής της ΓΓΠΠ αρνείται να δώσει τις διαστάσεις του προβλήματος στις δύο πτηνοτροφικές βιομηχανίες, όμως ο Ν. Χαρδαλιάς λίγες ώρες αργότερα επικαλείται τους ελέγχους στις επιχειρήσεις της περιοχής, άρα αποδίδει την απόφαση για το lockdown και στα κρούσματα στις δύο επιχειρήσεις. Ο Περιφερειάρχης νωρίτερα έχει πει πως υπάρχει πρόβλημα με τους μετανάστες εργάτες, κάνοντας για τρίτη φορά το ίδιο λάθος: να στοχοποιήσει μια συγκεκριμένη ομάδα, ως αιτία διάδοσης του κορωνοϊού στο Νομό μας (πρώτα ήταν οι μαθητές στις σχολικές καταλήψεις, μετά οι διαδηλωτές στις συγκεντρώσεις κατά της «Χρυσής Αυγής» και τώρα οι μετανάστες!). Και όλως περιέργως, στην ανακοίνωση των κρουσμάτων της Τρίτης από τον ΕΟΔΥ, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στις δύο επιχειρήσεις, προφανώς και δε συμπεριλαμβάνονται στα 21 κρούσματα που ανακοινώθηκαν το απόγευμα της Τρίτης.
   Εκτιμώ πως τα κρούσματα στις δύο επιχειρήσεις ήταν η αφορμή που έψαχνε ο κ. Χαρδαλιάς για να επιβάλλει το lockdown στα Γιάννενα και για να παρακάμψει τις ενοχλητικές πιέσεις των τοπικών παραγόντων για την αποτροπή του. Όταν υπήρξαν εστίες σε άλλες παραγωγικές μονάδες της χώρας δεν οδήγησαν εύκολα σε lockdown καθώς όπως συνηθίζει να λέει ο Υφυπουργός, οι συγκεκριμένες συρροές είναι ελεγχόμενες. Έτσι συμβαίνει και εδώ αν όντως πρόκειται για κρούσματα κατά βάση σε μετανάστες. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν λίγη όσμωση με την υπόλοιπη κοινότητα, οπότε το πρόβλημα λογικά ελέγχεται.
   Και κάτι τελευταίο: ξεχώρισα στη δήλωση Χαρδαλιά με την απόφαση για το τοπικό lockdown των Ιωαννίνων, την αναφορά του «στις άοκνες, πραγματικά άοκνες προσπάθειες των εμπλεκόμενων φορέων και στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της περιοχής τις τελευταίες ημέρες«… να αναχαιτίσουν τη νόσο και να αποτρέψουν το κλείσιμο. Μου ακούστηκε αρκετά απολογητική η συγκεκριμένη αναφορά, και ψάχνοντας τις αντίστοιχες ανακοινώσεις των lockdown σε Κοζάνη (εδώ) και Καστοριά (εδώ) διαπίστωσα ότι ο κ. Χαρδαλιάς δεν έκανε καμία μνεία στους αυτοδιοικητικούς των δύο περιοχών: άραγε εκεί οι Δήμαρχοι και ο Περιφερειάρχης δεν πάσχισαν για να αντιμετωπίσουν την πανδημία και να εμποδίσουν το κλείσιμο; Ή μήπως υπήρξαν λιγότερο φορτικοί απέναντι στις αποφάσεις και το έργο των λοιμωξιολόγων και του κ. Χαρδαλιά;
   Αλλά, όπως είπαμε, προφανώς και δεν θα μάθουμε ποτέ όλες τις αλήθειες…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.