11 Οκτ 2020

Όλγα Γεροβασίλη: Η νεοφιλελεύθερη αντιδημοκρατική ατζέντα στρώνει χαλί στο φασισμό

Κερδήθηκε μία σημαντική μάχη, ο πόλεμος, όμως συνεχίζεται γιατί ο φασισμός ζει ανάμεσά μας. Λύση δίνει η εμβάθυνση της δημοκρατίας και η ευημερία του λαού. Αυτό είναι το μήνυμά μας προς όλους τους δημοκρατικούς πολίτες


Συνέντευξη της Όλγας Γεροβασίλη, γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, βουλευτή Άρτας, στην εφημερίδα «Η Βραδυνή»

   Την ώρα που η πανδημία αλλάζει τη ζωή μας, την οικονομία και τις εργασιακές σχέσεις, πώς πιστεύετε ότι θα πρέπει να κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ώστε να απαντήσει στα προβλήματα της κοινωνίας και να κερδίσει ευρύτερη απήχηση;
   Σε πάρα πολλές χώρες, η υγειονομική κρίση ανέδειξε την αξία του δημοσίου συστήματος υγείας. Εκεί, προσέλαβαν υγειονομικό προσωπικό και δημιουργήθηκαν δομές για την υποδοχή ασθενών. Αλλού, ως βασικό μέτρο πρόληψης προέκριναν την μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη. Έτσι, εξασφάλισαν χώρους και προσέλαβαν εκπαιδευτικούς. Αλλού, ακόμα και σε χώρες με συντηρητικές κυβερνήσεις, στηρίχθηκε η εργασία και το κοινωνικό κράτος ώστε να μην υπάρξει σημαντική κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας.
   Εδώ, ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση του επέλεξαν έναν ξεχωριστό δρόμο. Ενώ η κοινωνία τους έδωσε άφθονο χρόνο, συμμορφούμενη στα μέτρα κοινωνικού περιορισμού, δεν έκαναν τίποτε από τα παραπάνω. Έκαναν όμως πολλές απευθείας αναθέσεις με αφορμή τον κορονοϊό!
   Από την αρχή αυτής της ιστορίας επισημαίνουμε την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσής των υποδομών, του εξοπλισμού και του προσωπικού στην υγεία και στην εκπαίδευση καθώς και την ανάγκη ύπαρξης ενός εμπροσθοβαρούς προγράμματος για τη στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και ιδιαίτερα των πλέον πληττόμενων κλάδων της οικονομίας όπως ο τουρισμός και ο επισιτισμός. Δυστυχώς, η κυβέρνηση επέλεξε το «βλέποντας και κάνοντας».
   Είναι λοιπόν και πάλι δική μας υπόθεση να υπενθυμίσουμε στους πολίτες πως λύσεις υπάρχουν. Η στήριξη του κοινωνικού κράτους. Η ταχύτερη οικονομική ανασυγκρότηση και η επιστροφή σε ρυθμούς ανάπτυξης που η χώρα μας απώλεσε σχεδόν αμέσως μόλις ανέλαβε ο κ.Μητσοτάκης την ευθύνη της διακυβέρνησης.
   
   Οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες έχουν περιοριστεί σημαντικά λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Πώς θα μπορούσε να αποκατασταθεί η λειτουργία του κοινοβουλίου ειδικά ενόψει κρίσιμων νομοσχεδίων που επίκεινται στη Βουλή, όπως για παράδειγμα ο Προϋπολογισμός; Μπορεί να λειτουργήσει η δημοκρατία με περιορισμούς;
   Είναι κατανοητό πώς σε αυτές τις συνθήκες δίνεται προτεραιότητα στην υγεία και ασφάλεια. Ανάλογα πρέπει να προσαρμόζεται και το πρόγραμμα και οι λειτουργίες του Κοινοβουλίου. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως η κυβέρνηση μπορεί να νομοθετεί σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης. Δεν μπορεί να παρουσιάζονται στη διαβούλευση νομοσχέδια με 20 άρθρα και στη Βουλή να έρχονται με περισσότερα από τα διπλά. Κάποιος να τους πει επιτέλους πως τα θαύματα δεν είναι για τα νομοσχέδια αλλά για τους άρτους!
   Ο ρόλος μας ως υπεύθυνη αξιωματική αντιπολίτευση είναι να παρακολουθούμε και να ελέγχουμε αυτή τη επικίνδυνη κυβέρνηση για τις πρακτικές της. Ταυτόχρονα, προτείνουμε συγκεκριμένες λύσεις, όπως για παράδειγμα τη χρήση της νέας τεχνολογίας σε περιπτώσεις ονομαστικής ψηφοφορίας, όπως εκείνες για τη Βόρεια Μακεδονία που ακόμα περιμένουμε.
   Όμως δεν θα αποφύγουν το διάλογο και έλεγχο. Ούτε εκεί, ούτε στη συζήτηση του προϋπολογισμού που θα αποκαλύψουμε πως οι παραδοχές της κυβέρνησης κινούνται στη σφαίρα του μύθου και η αδιαφορία της, ιδιαίτερα για τους ευάλωτους και τους πληττόμενους από την κρίση ξεπερνά τα όρια του κυνισμού.
   
   Πρόσφατα ανακοινώθηκε από το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία η συγκρότηση ενός Πειθαρχικού οργάνου, με τη δική σας συμμετοχή και του Δημήτρη Τζανακόπουλου. Τι αρμοδιότητες θα έχει και πώς θα λειτουργεί; Θα έχει δικαιοδοσία διαγραφής μελών;
   Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία δυναμώνει μέσα από μία διαρκή διαδικασία συνθέσεων. Το σύνολο της λειτουργίας μας εξασφαλίζει τον εσωτερικό διάλογο και τη δυνατότητα γόνιμων συγκλίσεων. Κανείς δεν περισσεύει στο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και πολύ σωστά το καταστατικό μας δεν προβλέπει τη διαγραφή μελών.
   Είναι αλήθεια όμως, πως έχουμε απέναντι μας έναν αδίστακτο πολιτικό αντίπαλο ο οποίος είναι έτοιμος να αξιοποιήσει το οτιδήποτε σε βάρος μας. Έτσι λοιπόν χρειαζόμαστε ένα μηχανισμό ανατροφοδότησης, κομματικό και κοινοβουλευτικό, ο οποίος θα διασφαλίζει την αδιατάρακτη επαφή μας με την κοινωνία, προλαμβάνοντας τυχόν αστοχίες ή παρερμηνείες.
   
   Εσείς προσωπικά θα ήσασταν υπέρ της επιλογής διαγραφής ή επιβολής πειθαρχικών ποινών ενός μέλους που δεν ακολουθεί κεντρικές επιλογές του κόμματος;
   Η απομόνωση στην πολιτική μπορεί να είναι πιο επωδυνη από μια έτσι κι αλλιώς αδύνατη βάσει καταστατικού διαγραφή. Δεν ξέρω λοιπόν κατά πόσο μπορεί να αισθάνεται άνετα στο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ένα στέλεχος το οποίο επιλέγει μία μοναχική διαδρομή, έξω από τις δημοκρατικές συλλογικές αποφάσεις του.
   
   Πώς βλέπετε την προοπτική ποσόστωσης των συντονιστικών ή των νομαρχιακών επιτροπών με νέα μέλη και σε ποιο ποσοστό;
   Η συζήτηση που αφορά στον οργανωτικό και λειτουργικό μετασχηματισμό και είναι ακόμα σε εξέλιξη, βασίζεται στις ομόφωνες αποφάσεις για τη διεύρυνση του κόμματός και την αντιστοίχιση του με τις κοινωνικές μας αναφορές. Είναι δεδομένο, πως η ίδια μας η ταυτότητα δεν εμπεριέχει εσωτερικά στεγανά και φέουδα, επετηρίδες και τοτέμ.
   Μέσα από αυτή τη γόνιμη διαδικασία,, με προσήλωση στις βασικές αρχές μας, εμπλουτίζουμε τον προοδευτικό προγραμματικό λόγο μας και δημιουργούμε τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να μπορέσουμε να τον υλοποιήσουμε προς όφελος της κοινωνίας.
   
   Τέλος, δεν μπορώ να μην σας ρωτήσω για τη Χρυσή Αυγή και την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου στις 7 Οκτωβρίου. Θα ήθελα λίγα λόγια για το φασιστικό μόρφωμα που κατάφερε να μπει στο κοινοβούλιο κι αν ο κίνδυνος και οι αιτίες ανόδου του έχουν σταματήσει να υφίστανται.
   Το φασισμό, φανερό και κρυφό, για να τον νικήσουμε πρέπει να τον καταλάβουμε. Όσο εκδηλώνεται η φοβία στη διαφορετικότητα, ο σεξισμός και άλλα στερεότυπα ως μέρος της «κανονικότητας», ιδιαίτερα από καλλιτέχνες δημοσιογράφους και πολιτικούς, πέφτει νερό στο μύλο του. Όσο συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις εξακολουθούν να προωθούν με κάθε τρόπο την υπονόμευση των ατομικών, κοινωνικών, και πολιτικών δικαιωμάτων προσπαθώντας να επιβάλλουν τη φτωχοποίηση, τις νεοφιλελεύθερες και αντιδημοκρατικές ατζέντες, ανοίγουν κερκόπορτες. Και μη γελαστεί κάποιος πως χάρηκαν όλοι με την απόφαση αυτή. Κάποιοι, που κάποτε τους ονόμαζαν σταγονίδια, την ώρα της ανακοίνωσης της απόφασης, διέλυαν ετσιθελικά τη μεγάλη συγκέντρωση έξω από το Εφετείο, προπηλακίζοντας και τραυματίζοντας βουλευτές και πολίτες.
   Κερδήθηκε, λοιπόν, μία σημαντική μάχη, ο πόλεμος, όμως συνεχίζεται γιατί ο φασισμός ζει ανάμεσά μας. Λύση δίνει η εμβάθυνση της δημοκρατίας και η ευημερία του λαού. Αυτό είναι το μήνυμά μας προς όλους τους δημοκρατικούς πολίτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.