11 Οκτ 2020

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη μετατρέπει τη δίδυμη -υγειονομική και οικονομική- κρίση σε νεοφιλελεύθερη ευκαιρία

- «Κλείνουν το μάτι» σε ΣΕΒ, τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες
- Κυβερνητικά στελέχη προϊδεάζουν για «νομοθετική καταιγίδα»: Με οδηγό το πόρισμα Πισσαρίδη «ζεσταίνονται» οι μηχανές του οδοστρωτήρα στο εργασιακό δίκαιο και την κοινωνική ασφάλιση


   Κυβερνητικά στελέχη προϊδεάζουν για «νομοθετική καταιγίδα» το επόμενο τετράμηνο, ενώ -με ιδιαίτερο... μεταρρυθμιστικό ζήλο- διαμηνύουν ότι η «πανδημία δεν μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο για την προώθηση των μεγάλων εκσυγχρονιστικών αλλαγών».
   Τη δίδυμη -υγειονομική και οικονομική- κρίση σε νεοφιλελεύθερη ευκαιρία μετατρέπει η κυβέρνηση «κλείνοντας το μάτι» στον Σύνδεσμο Ελλήνων Βιομηχάνων, τις τράπεζες και τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Οι ένοικοι του Μεγάρου Μαξίμου ζεσταίνουν τη μηχανή του οδοστρωτήρα στο εργασιακό δίκαιο, την κοινωνική ασφάλιση και την επαγγελματική εκπαίδευση μέσω της προώθησης σειράς νομοσχεδίων «που θα σπάσουν αυγά», όπως διαμηνύουν σε απειλητικούς τόνους. Στο τέλος της εβδομάδας (το αργότερο τη μεθεπόμενη Δευτέρα) θα ανακοινωθεί η τελική έκθεση της Επιτροπής Πισσαρίδη, που θα αποτελέσει τον οδικό χάρτη της κυβέρνησης στη... μεταρρυθμιστική επίθεση.
   Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δεσμευτεί δημόσια ότι η κυβέρνηση θα κατέθετε στην Κομισιόν το «Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης» -που θα έχει ως κορμό τα νεοφιλελεύθερα προτάγματα της Επιτροπής των “νομπελιστών”- στις 15 Οκτωβρίου. Ωστόσο όπως σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο τελευταίο briefing (έπειτα από σχετική ερώτηση της «Α»), «θα πάμε λίγο πιο πίσω από τις 15 Οκτωβρίου". Επεσήμανε ωστόσο ότι «θα είμαστε από τις πρώτες χώρες που θα το καταθέσουμε. Είμαστε σε αρκετά προχωρημένη προετοιμασία». 

  Με πυξίδα το πόρισμα Πισσαρίδη
   Στους κόλπους της κυβέρνησης ήδη σχεδιάζουν την υλοποίηση του «ευαγγελίου» της Επιτροπής Πισσαρίδη στο όνομα της απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων από το ταμείο ανάπτυξης. Κυβερνητικά στελέχη προϊδεάζουν για «νομοθετική καταιγίδα» το επόμενο τετράμηνο, ενώ -με ιδιαίτερο... μεταρρυθμιστικό ζήλο- διαμηνύουν ότι η «πανδημία δεν μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο για την προώθηση των μεγάλων εκσυγχρονιστικών αλλαγών». Οι ίδιοι κύκλοι δεν διστάζουν να προεξοφλήσουν «ότι οι προωθούμενες μεταρρυθμίσεις θα προκαλέσουν συγκρούσεις με τα κόμματα της αντιπολίτευσης», καθιστώντας κυνικά σαφή τη σκληρότητα των προωθούμενων παρεμβάσεων. Ωστόσο ευελπιστούν σε χλιαρές αντιδράσεις στις τάξεις της κοινωνίας, «που βρίσκεται υπό το σοκ της πανδημίας». 

  Αντεργατικό έκτρωμα
   Στην προμετωπίδα της κυβερνητικής ατζέντας βρίσκεται η κατάθεση, εντός Οκτωβρίου, του εργασιακού νομοσχεδίου, που απειλεί να ενταφιάσει το εργασιακό δίκαιο. Βασική στόχευση του αντεργατικού εκτρώματος του Γ. Βρούτση είναι η κατάργηση της αμοιβής στις υπερωρίες και η θεσμοθέτηση της απλήρωτης εργασίας, καθώς, όπως είχε δηλώσει κυνικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, «φαντάζομαι λίγοι θα είχαν αντίρρηση στο να μπορούν οι εργαζόμενοι να έχουν περισσότερη ευελιξία, εφόσον το επιθυμούν οι ίδιοι». Υπ' αυτό το πρίσμα, σαφής είναι η στόχευση του Μαξίμου να επενδύσει στην απελπιστική κατάσταση των εργαζομένων, όπως η ίδια τη διαμόρφωσε με τα φιλοδωρήματα των 534 ευρώ και την πριμοδότηση των απολύσεων (εποχικοί εργαζόμενοι, πρόγραμμα «Συν-εργασία»).
   Παράγοντες της Ν.Δ. σημειώνουν στην «Α» ότι «σε τέτοιες δύσκολες συνθήκες λόγω της πανδημίας προκύπτουν ανακατατάξεις και αλλάζουν οι προκλήσεις για όλους μας», καθιστώντας με γλυκερό τρόπο σαφές ότι η κυβέρνηση συνειδητά καλλιεργεί το δίλημμα «ανεργία ή απασχόληση-λάστιχο».

  Κοινωνικός αυτοματισμός
   Οι ίδιοι κύκλοι ωστόσο αποδίδουν μεγάλο βάρος στην «κατάργηση των συνδικαλιστικών προνομίων» που προβλέπει το νομοσχέδιο Βρούτση, ισχυριζόμενοι ότι «ένας εργατικός νόμος του 1982 χρειάζεται εξορθολογισμό»! Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση -με την αρωγή των καλοταϊσμένων μιντιακών μηχανισμών- αναμένεται να καλλιεργήσει τις γνωστές πρακτικές του κοινωνικού αυτοματισμού ώστε να περάσει τα σχέδια που καταστρατηγούν τον εργασιακό χάρτη και περιορίζουν τα συνδικαλιστικά δικαιώματα (π.χ. αυστηροποίηση προϋποθέσεων για κήρυξη απεργιών) με τις λιγότερες δυνατές αντιστάσεις... 

  Ασφαλιστικό Πινοσέτ
   Έντονη πολιτική αντιπαράθεση αναμένεται να πυροδοτήσει η κατάθεση -το πρώτο δίμηνο του 2021- του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό, με αιχμή την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, όπως προτάσσει το ενδιάμεσο πόρισμα της επιτροπής Πισσαρίδη. Ο πρωθυπουργός περιορίστηκε να... εγγυηθεί ότι «καμία σύνταξη δεν πρόκειται να κοπεί», σε ερώτηση της «Α» (στη συνέντευξη Τύπου στην ΔΕΘ) που αφορούσε τον τρόπο κάλυψης του κόστους μετάβασης από το αναδιανεμητικό στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα. Υπενθυμίζεται ότι το κεφάλαιο του ασφαλιστικού διαχειρίζεται εξ ολοκλήρου ο υφυπουργός Πάνος Τσακλόγλου που συμμετείχε ενεργά στη διαμόρφωση των προτάσεων των “σοφών” της ελληνικής οικονομίας. 

  Πτωχευτικός Κώδικας στην υπηρεσία των τραπεζών;
   Επιπλέον, κεντρική προτεραιότητα αποτελεί η προώθηση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Οικονομικών υπό τον τίτλο: «Κώδικας διευθέτησης οφειλών και παροχής δεύτερης ευκαιρίας». Πρόκειται για τον Νέο Πτωχευτικό Κώδικα, που θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2021. Πλειάδα εργατολόγων κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το γεγονός ότι με το Σχέδιο Κώδικα επιχειρείται η διευκόλυνση και επιτάχυνση της διαδικασίας ρευστοποίησης της πτωχευτικής περιουσίας, με ταυτόχρονη ενίσχυση της θέσης και προστασίας των πιστωτών. Καταλήγουν δε στο συμπέρασμα ότι «καταργείται κάθε προστατευτικό πλαίσιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις, την κύρια κατοικία». 

  ΕΠΑΛ στα μέτρα του ΣΕΒ
   Ιδιαίτερα ψηλά στη «μεταρρυθμιστική λίστα» της κυβέρνησης είναι η «αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης», καθώς το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί μέχρι το τέλος του έτους. “Γαλάζιοι” παράγοντες διαμηνύουν ότι θα προβλέπεται και «αξιολόγηση των διδασκόντων», προκαλώντας εύλογους συνειρμούς για τις πραγματικές στοχεύσεις της κυβέρνησης. Στις τάξεις των εκπαιδευτικών των ΕΠΑΛ αναβιώνουν οι μέρες του 2013, όταν η κυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ έθεσε σε διαθεσιμότητα-απόλυση 2.500 εκπαιδευτικούς. Τον πρώτο λόγο στις αλλαγές στην επαγγελματική εκπαίδευση θα έχουν οι επιχειρήσεις, καθώς ο πρωθυπουργός είχε επισημάνει από το βήμα της Ετήσιας Γενική Συνέλευσης του ΣΕΒ (Ιούνιος 2020) ότι «πρέπει να αναδιατάξουμε όλη την έννοια της επαγγελματικής εκπαίδευσης με τη συμμετοχή της ιδιωτικής οικονομίας και τις επιχειρήσεις να μας υποδεικνύουν που είναι οι ανάγκες τους». 

  Όχι στις προσλήψεις γιατρών
   Το προσωπείο της «κοινωνικής ευθύνης» θα επιχειρήσει να φορέσει η συντηρητική παράταξη μέσω του νομοσχεδίου για την «ενίσχυση του ΕΣΥ». Στον απόηχο της εντεινόμενης πίεσης που υφίσταται το Σσύστημα Υγείας -ελέω πανδημίας-, προγραμματίζεται η δρομολόγηση της μονιμοποίησης 4.000 νοσηλευτών που υπηρετούν ως επικουρικοί. Οι εξαντλημένοι γιατροί προφανώς μένουν με το χειροκρότημα... 

  Αναβάθμιση ή κατάργηση ΑΣΕΠ;
   Συν τοις άλλοις, ως «τομή» στον τομέα της Δημόσιας Διοίκησης αναμένεται να «σερβιριστεί» το νομοσχέδιο που αφορά την «αναβάθμιση του ΑΣΕΠ». Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη καλέσει την κυβέρνηση να δεσμευτεί ότι «δεν θα καταστρατηγήσει τον νόμο Πεπονή, που έβαλε τέλος στις πελατειακές σχέσεις, δεν θα προχωρήσει σε μειώσεις μισθών το 2021 και δεν θα προχωρήσει σε ιδιωτικοποίηση κρίσιμων δομών του δημόσιου τομέα», χωρίς ακόμη να έχει λάβει απάντηση...
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.