22 Οκτ 2020

Εκτός κυβερνητικού σχεδιασμού η δημιουργία και στελέχωση ΜΕΘ στην Ήπειρο

- Ερώτηση των βουλευτών Ηπείρου του ΣΥΡΙΖΑ
- Να εξηγήσει η κυβέρνηση τους λόγους που ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας, το Πανεπιστημιακό, βρίσκεται εκτός προγραμματισμού για τη δημιουργία και στελέχωση νέων ΜΕΘ, παρά το γεγονός ότι υπάρχει αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο του κορωνοϊού στην περιοχή


   Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία της Ηπείρου (Μερόπη Τζούφη, Όλγα Γεροβασίλη, Μάριος Κάτσης και Κώστας Μπάρκας), με θέμα «Κλίνες ΜΕΘ στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων», στην οποία τονίζουν ότι, ενώ στα νοσοκομεία της χώρας έχει ξεκινήσει η κατασκευή και στελέχωση νέων ΜΕΘ, η Ήπειρος δεν περιλαμβάνεται στο σχεδιασμό της κυβέρνησης, παρά το γεγονός ότι υπάρχει αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο του κορωνοϊού στην περιοχή, με τα Ιωάννινα να βρίσκονται στο επίπεδο 3 του ΕΟΔΥ (αυξημένη επιτήρηση) και την Πρέβεζα στο επίπεδο 2 (επιτήρηση). 
   Στο πλαίσιο αυτό, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία της Ηπείρου ζητούν από την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό να εξηγήσει τους λόγους που ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, βρίσκεται εκτός προγραμματισμού για τη δημιουργία και στελέχωση νέων ΜΕΘ. Επίσης, ζητούν την άμεση κάλυψη των οργανικών θέσεων της Γενικής ΜΕΘ με κατάλληλο και εξειδικευμένο προσωπικό. 
   Την ερώτηση συνυπογράφουν οι τομεάρχες Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Ανδρέας Ξανθός, Δώρα Αυγέρη και Γιώργος Βαρεμένος.

   Ακολουθεί η ερώτηση:


22-Οκτ-2020

ΕΡΩΤΗΣΗ

- προς τον υπουργό Υγείας

Θέμα: «Κλίνες ΜΕΘ στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων»

Το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων (ΠΓΝΙ) αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας, δυναμικότητας 845 κλινών για την νοσηλεία ασθενών από την Βορειοδυτική Ελλάδα. Ενδεικτικά για το έτος 2019:

§  σύνολο νοσηλευμένων ασθενών 61.378,

§  εξετασθέντεςασθενείς σε τακτικά ιατρεία 275.560,

§  εξετασθέντες ασθενείςσε ΤΕΠ 70.057.

Στο ΠΓΝΙ λειτουργεί η Γενική ΜΕΘ (14 κλίνες), η οποία κατά το 2019 είχε κάλυψη 125% νοσηλεύοντας 373 ασθενείς. Υποστηρίζει όλα τα «βαριά» μετεγχειρητικά περιστατικά (αγγειοχειρουργικά, νευροχειρουργικά, χειρουργική ήπατος), ενώ διαθέτει κλίνη για τις θρομβολύσεις ασθενών με Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο (ΑΕΕ). Το ποσοστό κάλυψης αποτυπώνει πως οι κλίνες δεν επαρκούν με αποτέλεσμα τη συχνή αναβολή χειρουργικών περιστατικών.

Ως νοσοκομείο αναφοράς για την πανδημία του κορονοϊού έχει αναπτύξει 55 ειδικές κλίνες, όπου σήμερα νοσηλεύονται 40 ασθενείς, όπως και μια νέα ΜΕΘ COVID 8 κλινών. Σημειώνεται πως η εν λόγω μονάδα δημιουργήθηκε πριν αρκετά χρόνια με χρηματοδότηση ΕΣΠΑ, ωστόσο ήταν κλειστή μέχρι πρόσφατα λόγω έλλειψης προσωπικού. Πλέον, η νέα ΜΕΘ λειτουργεί με το ιατρικό προσωπικό της υπάρχουσας ΜΕΘ αλλά και την μετακίνηση εντατικολόγων από άλλα νοσοκομεία της περιφέρειας, καθώς διαθέτει τρεις κενές οργανικές θέσεις.

Αν και έχει ήδη ξεκινήσει η κατασκευή νέων Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και ο υφυπουργός Υγείας Γιώργος Κοντοζαμάνης υπέγραψε την κατανομή 186 νέων οργανικών θέσεων ειδικευμένων γιατρών των πρόσθετων κλινών νοσηλείας των ΜΕΘ σε 17 νοσοκομεία της χώρας, διαπιστώνεται πως τα νοσοκομεία της Ηπείρου δεν περιλαμβάνονται στο σχεδιασμό.

Το ζήτημα αναδείχθηκε στη Βουλή ήδη από τις 17-Σεπτ-2020, έπειτα από κατάθεση σχετικής ερώτησης και αιτήματος κατάθεσης εγγράφων από 48 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με επικεφαλής τον τομεάρχη υγείας Ανδρέα Ξανθό. Πιο ειδικά για το ΠΓΝΙ, οι ελλείψεις προσωπικού και η απουσία σχεδιασμού για τη δημιουργία νέων κλινών ΜΕΘ στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού, διαπιστώθηκε και κατά την επίσκεψη κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Ιωαννίνων στο νοσοκομείο. 

Παράλληλα, όσον αφορά την Περιφέρεια Ηπείρου, το επιδημιολογικό φορτίο είναι αυξημένο στην περιφερειακή ενότητα Ιωαννίνων (επίπεδο 3: αυξημένης επιτήρησης) και ακολουθεί η περιφερειακή ενότηταΠρέβεζας (επίπεδο 2: επιτήρησης). 

Σύμφωνα με τα παραπάνω, ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

1.      Ποιοι είναι οι λόγοι που το ΠΓΝΙ, ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας, βρίσκεται εκτός του προγραμματισμού της κυβέρνησης για τη δημιουργία και στελέχωση νέων ΜΕΘ;

2.      Ποιες ενέργειες προτίθεται να αναλάβει ώστε να καλυφθούν άμεσα οι οργανικές θέσεις της Γενικής ΜΕΘ του νοσοκομείου;


Οι ερωτώντες βουλευτές 


Τζούφη Μερόπη

 

Γεροβασίλη Όλγα

 

Κάτσης Μάριος

  

Μπάρκας Κώστας

 

Αυγέρη Δώρα

  

Βαρεμένος Γεώργιος

 

Ξανθός Ανδρέας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.