22 Οκτ 2020

Τριήμερη αναστολή λειτουργίας στην «Πίνδο» λόγω κρουσμάτων

- Πληροφορίες για κρούσματα υπήρχαν από χθες το πρωί
- Μέχρι στιγμής, από κανέναν επίσημο φορέα δεν έχει γίνει γνωστός ο αριθμός των θετικών κρουσμάτων, ενώ από την Διοίκηση του Πτηνοτροφικού δεν έχει εκδοθεί καμία επίσημη ανακοίνωση


   Κλείνουν για ένα τριήμερο οι εγκαταστάσεις του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων «Πίνδος» και αναστέλλεται η λειτουργία προκειμένου να γίνει απολύμανση στους χώρους μετά από κρούσματα Covid-19 μεταξύ των εργαζομένων. 
   Το κλείσιμο της μονάδας έκανε γνωστό ο Περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης κατά την συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. 
   Μέχρι στιγμής, από κανέναν επίσημο φορέα δεν έχει γίνει γνωστός ο αριθμός των θετικών κρουσμάτων, ενώ από την Διοίκηση του Πτηνοτροφικού δεν έχει εκδοθεί καμία επίσημη ανακοίνωση.
   Οι πρώτες πληροφορίες για ύπαρξη κρουσμάτων έφτασαν χθες το πρωί και εν πολλοίς επιβεβαιώθηκαν από τον μεγάλο αριθμό για το Νομό Ιωαννίνων -32 συνολικά- που ανακοινώθηκαν χθες το απόγευμα. 
   Σήμερα φαίνεται ότι υπήρξε συνέχεια, με αποτέλεσμα την απόφαση για τριήμερη αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης. 
   Έτσι, όπως έγινε γνωστό από τον Περιφερειάρχη, η επιχείρηση κλείνει για ένα τριήμερο προκειμένου να γίνουν εκτενείς απολυμάνσεις στους χώρους και το προσωπικό θα επιστρέψει αφού πρώτα υποβληθεί σε τεστ υπό την εποπτεία του ΕΟΔΥ.

   Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες υπήρξε η παρακάτω ανακοίνωση - καταγγελία του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων:

Κλιμάκιο του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων με επικεφαλής τον πρόεδρο του, Νίκο Έξαρχο πραγματοποίησε σήμερα 12:00 π.μ. συνάντηση με στελέχη της Περιφέρεια Ηπείρου, παρά την πρόθεση του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλ. Καχριμάνη να την παρεμποδίσει καταφερόμενος με ύβρεις ενάντια στον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου. 

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η ενημέρωση από πλευράς Περιφέρειας Ηπείρου για την επιδημιολογική κατάσταση στους εργασιακούς χώρους του νομού και η επείγουσα ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων για την προστασία της υγείας των εργαζομένων. 

Ως Εργατικό Κέντρο επικεντρωθήκαμε στον υπαρκτό κίνδυνο μετατροπής των μεγάλων βιομηχανιών τροφίμων της περιοχής σε εστίες υπερμετάδοσης του κορωνοϊού με απρόβλεπτες συνέπειες για την υγεία των εργαζόμενων σε αυτές, των οικογενειών τους, της διασποράς του ιού σε ολόκληρη την τοπική κοινωνία. 

Αποτυπώθηκε με τραγικό τρόπο η ανυπαρξία ουσιαστικών ελέγχων από πλευράς Περιφέρειας Ηπείρου αφού εξουσιοδοτημένη δημόσια αρχή για την άσκηση αυτών, είναι η Κτηνιατρική Διεύθυνσης της Περιφέρειας, υπηρεσία αρμόδια για την πιστοποίηση της ποιότητας τροφίμων και όχι της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους εργασιας. Η όποια παρέμβαση των κτηνιάτρων εξαντλείται στην συμβουλευτική για την χρήση ατομικών μέσων προστασίας και τήρησης εύλογων αποστάσεων, οπού αυτές είναι ικανές να τηρηθούν λόγο των «περιορισμών» που θέτει η παραγωγική διαδικασία. Επιβεβαιώνεται ότι θεσμικά έχει διασφαλιστεί η ασυλία της εργοδοσίας από τον οποιοδήποτε ενοχλητικό έλεγχο για την τήρησης των μέτρων προστασίας των εργαζομένων από την Πανδημία.

Τις τελευταίες μέρες πληθαίνουν οι αναφορές εργαζομένων στις βιομηχανίες της «Πίνδου» και του «Νιτσιάκου» για απουσία μεγάλου αριθμού συναδέλφων από την εργασία, ενώ εντείνεται οι φημολογία για εκτεταμένη διασπορά κρουσμάτων λόγω συγχρωτισμού των εργατών στην παραγωγική διαδικασία. Άγνωστος αριθμός εργατών έχει μπει σε προληπτική καραντίνα χωρίς ενημέρωση των συναδέλφων που εξαναγκάζονται σε υπερωριακή απασχόληση για την κάλυψη της παραγωγής. 

Μάλιστα εύλογος αριθμός εργατών σε συγκεκριμένα τμήματα της παραγωγής δεν λαμβάνουν ούτε ρεπό εδώ και δεκαπέντε μέρες με αποτέλεσμα να διαμορφώνονται εξαντλητικές συνθήκες εργασιας. Παράλληλα είμαστε αποδέκτες καταγγελιών για απαίτηση της εργοδοσίας είτε να μην αποκαλύπτονται πιθανά κρούσματα είτε σε ενδεχόμενη διενέργεια διαγνωστικού τεστ να δίνονται στοιχεία συγγενικών προσώπων ώστε να μην στοχοποιείται η επιχείρηση. Αποτέλεσμα η παρεμπόδιση πραγματοποίησης ιχνηλάτησης εντείνοντας τον κίνδυνο διασποράς του ιού στην πόλη μας. 

Υπό το βάρος των καταγγελιών αυτών αποσπάσαμε δέσμευση για άμεση διενέργεια μαζικών διαγνωστικών τεστ στο σύνολο των εργαζομένων από εξουσιοδοτημένο υγειονομικό κλιμάκιο συμβεβλημένο με την Περιφέρεια. Είναι επικίνδυνη η πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να αναθέσει την προστασία της υγείας των εργαζομένων από τον κορωνοϊό στην εκάστοτε εργοδοσία όταν μοναδικό κριτήριο των επιλόγων της τελευταίας είναι η κάλυψη των αναγκών της παραγωγής, η διασφάλιση της κερδοφορίας. Απόδειξη τον παραπάνω είναι τα όσα λέχθηκαν στην ενημέρωση κλιμακίου συνδικαλιστών του Εργατικού Κέντρου με επικεφαλής τον Γραμματέα του, Ηλία Κων/νο από την Διεύθυνση Ασφάλειας και Υγείας της Επιθεώρησης Εργασιας. 

Από τα μέσα Μαρτίου και μέχρι σήμερα έχουν διενεργηθεί μόλις 135 έλεγχοι σε επιχειρήσεις του νομού με αντικείμενο την παροχή συμβουλών, υποδείξεων και παροτρύνσεων για την εφαρμογή των απαιτούμενων μέτρων αφού η αντιμετώπιση του κορωνοϊού δεν αποτελεί αντικείμενο του Σώματος Επιθεώρησης της Εργασίας. Ενώ έχουν καταρτιστεί αναλυτικές οδηγίες για καταστήματα εστίασης και εμπορίου δεν υπάρχει αντίστοιχη μέριμνα για την βιομηχανία. 

Συμπερασματικά η διασφάλιση της υγείας των εργαζομένων από τον κορωνοϊό έχει ανατεθεί αποκλειστικά στον εκάστοτε εργοδότη σε συνεννόηση με τον γιατρό εργασίας (για επιχειρήσεις με πάνω από 50 εργαζομένους) σύμφωνα με τις υποδείξεις του ΕΟΔΥ. Απαιτούμε τώρα να παρθούν άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας όλων των εργαζομένων με ευθύνη της εργοδοσίας και του κράτους.

 Τώρα να πραγματοποιηθούν δωρεάν περιοδικά μαζικά διαγνωστικά τεστ σε όλους τους εργαζόμενους. Σε περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος διενέργεια διαγνωστικού τεστ για όλα τα μέλη τις οικογένειας χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση του εργαζομένου. 

 Δωρεάν τεστ σε ανέργους και τις οικογένειές τους, σε παιδιά παιδικών σταθμών και σχολείων, με ευθύνη των αρμόδιων αρχών.

  Ουσιαστική προφύλαξη ευπαθών ομάδων, με άδειες ειδικού σκοπού, με συχνή και δωρεάν ιατρική παρακολούθηση, με επίταξη ξενοδοχείων - καραντίνας. 

 Συχνοί έλεγχοι σε χώρους συνωστισμού για ελέγχους τήρησης όλων των απαραίτητων μέτρων, για τήρηση των αποστάσεων σε μονάδες παραγωγής, σε μέσα μεταφοράς, σε αίθουσες σχολείων. Συχνές απολυμάνσεις, αύξηση του μόνιμου προσωπικού καθαριότητας σε νοσοκομεία, σχολεία, χώρους δουλειάς. 

 Άδειες μετ’ αποδοχών, να μη "φαγώνονται" οι κανονικές άδειες και τα ρεπό. Να μην αξιοποιηθεί το απαράδεκτο μέτρο αναπλήρωσης μέσω απλήρωτων υπερωριών. Καμία μείωση εισοδήματος για τις λαϊκές οικογένειες, καμία απόλυση!

  Με κρατική ευθύνη να δοθούν αποζημιώσεις σε ελεύθερους επαγγελματίες και αγροτοκτηνοτρόφους - πτηνοτρόφους που αγωνίζονται για την επιβίωσή τους. Τώρα θέσπιση του αφορολόγητου και για τους ελεύθερους επαγγελματίες, καμία σκέψη για κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, διαγραφή χρεών σε τράπεζες και εφορία. 

 Κοινά κλιμάκια ΕΟΔΥ - εργατικών και άλλων σωματείων, μαζικών φορέων σε χώρους δουλειάς, σχολεία και γειτονιές."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.