3 Οκτ 2020

Κορωνοϊός / Οι εστίες υπερμετάδοσης εκθέτουν την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Υγειονομικές «βόμβες», αποτέλεσμα της αμεριμνησίας, της ανευθυνότητας και της ιδεοληψίας της κυβέρνησης, που θεωρεί σπατάλη τις δαπάνες για τη δημόσια Υγεία


   Τα επίχειρα της αμεριμνησίας, της ανευθυνότητας και της ιδεοληψίας της κυβέρνησης, που θεωρεί σπατάλη τις δαπάνες για τη δημόσια Υγεία
   Η προβληματική κατάσταση σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της πανδημίας στο κέντρο της Αθήνας, απότοκο αμεριμνησίας και ανευθυνότητας με τραγικές επιπτώσεις σε ανήμπορους γέροντες. Ο 78χρονος άντρας που κατέληξε χθες είχε υποβληθεί στις 15 Σεπτεμβρίου σε τεστ το οποίο ήταν αρνητικό σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη της δομής. Στις 18 Σεπτεμβρίου διακομίστηκε στο Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς», ενώ από τις 21 Σεπτεμβρίου ήταν διασωληνωμένος στο Νοσοκομείο Αεροπορίας μέχρι χθες που κατέληξε. Μέχρι στιγμής είναι 41 οι θετικοί ασθενείς και εργαζόμενοι, σε σύνολο 80 τροφίμων και 13 ατόμων προσωπικού. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι 36 ασθενείς νοσηλεύονται μέχρι στιγμής σε έξι νοσοκομεία της Αθήνας, σε απλούς θαλάμους Covid-19, ενώ αναμένονται τα αποτελέσματα των επαναληπτικών μοριακών τεστ που έχουν διενεργηθεί προκειμένου να επιβεβαιωθούν τα αρχικά αποτελέσματα.
   Αξίζει να σημειωθεί ότι από την τραγική εξέλιξη στο γηροκομείο, πέρα από τις ευθύνες κακουργηματικού χαρακτήρα που αναζητούνται ήδη από την Εισαγγελία Αθηνών, αναδεικνύεται η έλλειψη σχεδίου στοχευμένων προληπτικών ελέγχων του προσωπικού και των φιλοξενούμενων καθώς και η καθυστερημένη αντίδραση του ΕΟΔΥ, ο οποίος δεν πραγματοποίησε αυξημένους ελέγχους στη δομή. Όπως παραδέχτηκε ο πρόεδρος του Οργανισμού Παναγιώτης Αρκουμανέας, όλο τον Σεπτέμβριο δεν υπήρξε καμία επιτήρηση της δομής. Ενδεικτικό της ολιγωρίας και της αμέλειας του ΕΟΔΥ είναι ότι ακόμα κι όταν έλαβε γνώση για θετικό κρούσμα νοσηλευτή και στη συνέχεια, στις 18 Σεπτεμβρίου, για επιβεβαιωμένο κρούσμα ασθενή, οι έλεγχοι που διενήργησε ξεκίνησαν την 28η Σεπτεμβρίου. 

  Τέσσερα κρούσματα στο Χαμόγελο του Παιδιού
   Θετικά στον κορωνοϊό βρέθηκαν τρία παιδιά που φιλοξενούνται σε σπίτι που διατηρεί το Χαμόγελο του Παιδιού στο Μοσχάτο, ενώ θετική εντοπίστηκε και μία εργαζόμενη. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της οργάνωσης Κώστας Γιαννόπουλος στην ΕΡΤ, στα τέλη Σεπτεμβρίου βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό ένας 17χρονος. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν τεστ και βρέθηκαν θετικά άλλα δύο παιδιά και μία εργαζόμενη. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τον Κ. Γιαννόπουλο, χρειάστηκε να παρέμβει ο ίδιος στο γραφείο του υφυπουργού Υγείας Β. Κοντοζαμάνη, καθώς δεν υπήρξε συνεννόηση με τον ΕΟΔΥ και δεν είχαν ξεκινήσει καν οι διεργασίες ιχνηλάτησης. 

  Συναγερμός στην Πέλλα, 114 κρούσματα σε κονσερβοποιία
   Σε υγειονομικές «βόμβες» μετατρέπονται οι μεγάλες κονσερβοποιίες της Πέλλας, αφού την ώρα που η ευρύτερη περιοχή μετρούσε τα «ξέφτια» της συρροής κρουσμάτων SARS-CοV-2 από μεγάλη κονσερβοποιία στα Γιαννιτσά, ξέσπασε δεύτερη σε κονσερβοποιία στην περιοχή της Σκύδρας, που ήδη μετρά 114 κρούσματα.
   Η Πέλλα επιδημιολογικά είναι πάλι «στο κόκκινο» και ουδείς γνωρίζει ακόμα πόσα κρούσματα θα εμφανιστούν τις προσεχείς ημέρες ανάμεσα στους οικείους των εργαζόμενων, ενώ ήδη έκλεισε ένα σχολείο στην περιοχή Λουτροχώρι, στο οποίο φοιτούσε παιδί εργαζόμενης στην κονσερβοποιία που βρέθηκε θετικό στον ιό. Στο συγκεκριμένο εργοστάσιο απασχολούνται περί τους 300 εργαζόμενους, εκ των οποίων πολλοί είναι εποχικοί. Από τα τεστ που τους έγιναν τις προηγούμενες ημέρες φάνηκε ότι πάνω από 1 στους 3 είναι θετικοί/κες στον SARS-CoV-2 κι αυτή η μεγάλη διασπορά δείχνει ότι πιθανότατα δεν τηρούνταν κάποια από τα μέτρα προστασίας στους χώρους της επιχείρησης. Σε αντίθεση με την κονσερβοποιία στα Γιαννιτσά, στη Σκύδρα όλοι οι εργαζόμενοι και οι εποχικοί, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Τζαμπτζή, κατοικούν στην Π.Ε. Πέλλας και έτσι δεν υπάρχει κίνδυνος διασποράς σε άλλες γειτονικές Περιφερειακές Ενότητες. 

  Από την περασμένη Κυριακή τα πρώτα κρούσματα
   Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πρώτα ανησυχητικά μηνύματα ότι η συγκεκριμένη κονσερβοποιία είναι εστία διασποράς του SARS-CoV-2 ήρθαν την περασμένη Κυριακή, όταν δύο εργαζόμενες εμφάνισαν συμπτώματα και από τα τεστ φάνηκε ότι είναι θετικές στον ιό. Παρά ταύτα, μέχρι προχθές το εργοστάσιο λειτουργούσε κανονικά και τμηματικά όσοι και όσες από τους εργαζόμενους μάθαιναν το δυσάρεστο νέο ότι έχουν μολυνθεί από τον ιό έμπαιναν σε καραντίνα. Χθες και όταν φάνηκε ότι συνολικά έχουν μολυνθεί συνολικά 114 εργαζόμενοι/νες μπήκε δεκαήμερο λουκέτο στην κονσερβοποιία από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι το πάθημα με την κονσερβοποιία στα Γιαννιτσά δεν έγινε μάθημα.
   Ο συναγερμός σήμανε από χθες το πρωί. Ήδη απαγορεύτηκε η λαϊκή αγορά στη Σκύδρα, ενώ συνεργεία του ΕΟΔΥ προχωρούν σε ανιχνεύσεις των επαφών των 114 εργατών/τριών. Αργά χθες το απόγευμα έγινε σύσκεψη τοπικών αρχών και ΕΟΔΥ προκειμένου να αποφασιστεί εάν θα ληφθούν και επιπλέον μέτρα στην ευρύτερη περιοχή. 

  Δυσοίωνη πρόβλεψη για έως και 2.000 κρούσματα τον χειμώνα
   Την εκτίμηση ότι θα φτάσουμε σε ανεξέλεγκτη διασπορά του SARS-CoV-2 με έως και 2.000 κρούσματα τον χειμώνα στην περίπτωση που δεν ληφθούν άμεσα νέα μέτρα έκανε χθες ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
   Όπως δήλωσε, και με βάση τα μοντέλα που εφαρμόζει η ομάδα, προς το τέλος Νοεμβρίου θα έχουμε καθημερινά συν 400 κρούσματα κατά μέσο όρο, δηλαδή γύρω στα 800 καθημερινά και στο τέλος Δεκεμβρίου συν 600, δηλαδή γύρω στα 1.400 κατά μέσο όρο καθημερινά. Υπογράμμισε επίσης ότι αν υπάρχει συνδυασμός της Covid-19 και του ιού Η1Ν1 της γρίπης, ο αριθμός των κρουσμάτων μπορεί να εκτοξευθεί στα 2.000 κρούσματα κατά μέσο όρο. Ο καθηγητής του ΑΠΘ έκρουσε ήδη τον κώδωνα κινδύνου για τον συνωστισμό στις σχολικές αίθουσες, προτρέποντας την κυβέρνηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση να βρουν επιπλέον χώρους που να λειτουργήσουν ως διδακτικές αίθουσες και να εφαρμοστεί το μέτρο έως 15 μαθητές ανά τμήμα. 

  Η Πρυτανεία του ΑΠΘ με τις ευλογίες της κυβέρνησης στέλνει πελατεία στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα
   Με τις ευλογίες της κυβέρνησης το δημόσιο πανεπιστήμιο συνήψε συμβάσεις με ιδιωτικά εργαστήρια για τη διενέργεια διαγνωστικών τεστ για το προσωπικό τού μεγαλύτερου πανεπιστημιακού ιδρύματος της βόρειας Ελλάδας
   Την έντονη αντίδραση των μελών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης προκάλεσε η απόφαση της Πρυτανείας να προχωρήσει σε πρόσκληση ενδιαφέροντος προκειμένου να πάρει προσφορές από ιδιωτικά εργαστήρια ώστε τα μέλη της να έχουν καλά και φθηνά τεστ ανίχνευσης Covid-19 στον ιδιωτικό τομέα, με ιδία τη δαπάνη (out-of-pocket). Με την κίνησή της αυτή η Πρυτανεία του ΑΠΘ πριμοδοτεί με το επιστημονικό κύρος της τον ιδιωτικό τομέα και απαλλάσσει την κυβέρνηση από την υποχρέωσή διενέργειας δωρεάν τεστ, μετακυλίοντας το κόστος στους πολίτες.
   Αντί η Πρυτανεία να διεκδικήσει την ενίσχυση των δημόσιων δομών, τη στελέχωσή τους με μόνιμο προσωπικό, ώστε να έχουν όλοι το δικαίωμα πρόσβασης σε δωρεάν και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας και στη διάγνωση της Covid-19, εξυπηρετεί τον σχεδιασμό της κυβέρνησης και την πάγια μεροληψία τής υποστήριξης του ιδιωτικού τομέα, που είναι τελικά ο μόνος κερδισμένος από την πανδημία, καθώς και πακτωλό χρημάτων λαμβάνει από την κυβέρνηση, και καθαρός από Covid-19 είναι, και οι πολίτες θα επωμιστούν τη δαπάνη.
   Πάντως, αν αναλογιστεί κανείς όλους τους εργαζομένους που στοιβάζονται σαν σαρδέλες στα ΜΜΜ και τους γονείς που πληρώνουν τεστ για τα παιδιά τους που συνωστίζονται σε τάξεις των 30 τ.μ. κατά 27, που πληρώνουν από 80 έως 150 ευρώ για τη διενέργεια μοριακού ελέγχου για την Covid-19, η Πρυτανεία του ΑΠΘ έκανε καλό deal. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο τιμοκατάλογος που προέκυψε από την αποδοτικότερη οικονομική προσφορά έχει ως εξής:
   - Ιδιωτικό εργαστήριο στην Εγνατία: 45 ευρώ (+10 ευρώ για τεστ στο σπίτι)
   - Ιδιωτικό εργαστήριο για τεστ στη Σοφούλη: 45 ευρώ
   - Ιδιωτικό εργαστήριο για τεστ στην Τσιμισκή: 50 ευρώ
   - Ιδιωτικό εργαστήριο για τεστ στη Γεωργική Σχολή: 55 ευρώ
   - Ιδιωτικό εργαστήριο για τεστ στην Καλαμαριά: 60 ευρώ
   Αντί ο δημόσιος φορέας εκπαίδευσης στη Θεσσαλονίκη να αξιοποιήσει τις εργαστηριακές υποδομές του ιδρύματος για τη διενέργεια των τεστ (μοριακών και αντισωμάτων), αντί να ληφθούν όλα τα μέτρα για να μπορεί να διασφαλίζεται η όσο το δυνατόν πιο ασφαλής επάνοδος των φοιτητών και του διδακτικού προσωπικού στο πανεπιστήμιο, με αίθουσες διδασκαλίας με ολιγομελή τμήματα για την αποφυγή του συνωστισμού, ο διαγωνισμός χαμηλότερης προσφοράς για το τεστ στον ιδιωτικό τομέα στον οποίο προέβη η Πρυτανεία του ιδρύματος μόνο αποτροπιασμό και καταδίκη προκαλεί από τους πολλούς και κέρδη για τους λίγους. Εξάλλου, τι θα κάνουν και οι κρατικοδίαιτοι επιχειρηματίες της Υγείας; Κλέφτες θα γίνουν;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.