14 Οκτ 2020

Η ώρα της φυλακής για τους ναζί

- Την απόφασή του για τις ποινές στους 57 καταδικασθέντες της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή ανακοινώνει στις 12 το δικαστήριο
- Η εισαγγελέας πρότεινε 13ετή κάθειρξη για τους διευθύνοντες, 7ετή στα μέλη που δεν έχουν ελαφρυντικά, ισόβια στον Ρουπακιά


   Στις 12 το μεσημέρι ανακοινώνονται οι ποινές στους 57 καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής. Στη συνέχεια, το δικαστήριο θα απασχολήσει και το ζήτημα των συγχωνεύσεων των ποινών.
   Ωστόσο, το επόμενο σημαντικό βήμα είναι εάν θα δοθεί ανασταλτική δύναμη στην έφεση και σε ποιους κατηγορούμενους, οι οποίοι δεν θα οδηγηθούν στη φυλακή μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση σε δεύτερο βαθμό. Για τους υπόλοιπους θα εκδοθούν εντάλματα σύλληψης.
   Πρώτη, θα λάβει τον λόγο η εισαγγελέας, και στη συνέχεια οι αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης. Στο τέλος θα ανακοινωθεί η απόφαση των δικαστών.
   Ως εκ τούτου, άγνωστο παραμένει αν κατά την σημερινή διαδικασία θα κριθεί αν και ποιοι κατηγορούμενοι θα οδηγηθούν στην φυλακή.
   Στις 11:30 η πρωτοβουλία «Δεν είναι αθώοι» καλεί σε αντιφασιστική συγκέντρωση στο Εφετείο. «Όλοι κι όλες 11.30 π.μ στο Εφετείο! Το χρωστάμε στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Στην ίδια την Ιστορία. Να τσακίσουμε το φασισμό και τις αιτίες του!» αναφέρει το κάλεσμα. 

  Η πρόταση της εισαγγελέως
   Την Τετάρτη η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου πρότεινε ισόβια για τον Γιώργο Ρουπακιά, ενώ για τους επτά της ηγετικής ομάδας πρότεινε ποινή φυλάκισης 13 ετών. Η εισαγγελική πρόταση αφορά στους Νίκο Μιχαλολιάκο, Ηλία Κασιδιάρη, Ιωάννη Λαγό, Χρήστο Παπά, Ηλία Παναγιώταρο, Γιώργο Γερμενή και Αρτέμη Ματθαιόπουλο.
   Υπενθυμίζεται ότι για τη διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης ο Ποινικός Κώδικας προβλέπει ως ανώτερη ποινή τα 15 χρόνια.
   Επιπλέον, η εισαγγελέας της Έδρας, πρότεινε ποινή φυλάκισης 7 ετών για τους πρώην βουλευτές στους οποίους δεν αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό: Ελένη Ζαρούλια, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Αντώνης Γρέγος, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης, Νίκος Κούζηλος και Δημήτρης Κουκούτσης.
   Για τους πρώην βουλευτές οι οποίοι καταδικάστηκαν για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση αλλά τους αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό, Μίχος, Μπούκουρας, Αλεξόπουλος και Αρβανίτης η εισαγγελέας προτείνει 5 χρόνια κάθειρξη.
   Επίσης η ίδια πρότεινε 8 χρόνια κάθειρξης για τις απόπειρες ανθρωποκτονίας και μικρότερες ποινές σε όσους είχαν ελαφρυντικά.
   Αξίζει να σημειωθεί ότι για τους Μιχαλολιάκο, Λαγό και Κασιδιάρη η συνολική ποινή των εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 14 χρόνια μαζί με αυτές για παραβίαση του νόμου περί όπλων. Για τους πυρηνάρχες Πατελη και Πανταζή που καταδικάστηκαν για συνέργεια στην δολοφονία Φύσσα, για οπλοκατοχή αλλά και ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης η ποινή φτάνει στα 12 χρόνια.
   Για την επίθεση στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ, που υπόθεση η οποία έχει μετατραπεί σε πλημμέλημα, η εισαγγελέας για τρεις κατηγορούμενους ζήτησε φυλάκιση 10 μηνών και για έναν κατηγορούμενο 6 μηνών για κάθε πράξη.

  Προκαλούν οι συνήγοροι των ναζί
   Προκλητικός ήταν ο συνήγορος και αδερφός του Νίκου Μιχαλολιάκου που καταδικάστηκε για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης,Τάκης Μιχαλόλιας, ο οποίος και αναφέρθηκε στην αγόρευση του συνηγόρου Πολιτικής Αγωγής Θανάση Καμπαγιάννη.
   Συγκεκριμένα ο συνήγορος αναφέρθηκε στο σημείο που ο Θ. Καμπαγιάννης κάλεσε την πρόεδρο να αποφασίσει αν είναι με τις μέλισσες ή με τους λύκους, ο κ. Μιχαλόλιας είπε: «Την ιστορία δεν θα τη γράψουν μόνο οι μέλισσες αλλά και οι λύκοι και οι λύκοι θα τη γράψουν πραγματικά. Μέχρι τώρα τη γράφουν οι κηφήνες, όχι οι μέλισσες».
   Εκ των συνηγόρων του Γιάννη Λαγού υποστήριξε στην αγόρευσή του ότι «έχει αγιοποιηθεί ο Παύλος Φύσσας» και συνέχισε λέγοντας πως «η Εκκλησία πρέπει να κάνει Θυρανοίξια και να γιορτάζει τη γιορτή του οσίου Παύλου». 

  Υπόθεση απόπειρας ανθρωποκτονίας στους Αιγύπτιους αλιεργάτες
   Αρνητικά σχόλια προκάλεσε η επχειρηματολογία του συνηγόρου υπεράσπισης ενός εκ των καταδικασθέντων, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ είπε ότι ο πελάτης του πήγε για «χαβαλέ». Είπε χαρακτηριστικά:
   Πούλια: «Για ένα μεμονωμένο περιστατικό, 20χρονων, ηλίθιων παιδιών που πήγαν να κάνουν ένα χαβαλέ».
   Πρόεδρος: Να μην γυρίσουμε στην ουσία. Και η λέξη «χαβαλές»...
   Πούλια: Την ανακαλώ, κα Πρόεδρε... Είναι σα να εξαφανίζεται όλο το ελαφρυντικό αν επιβληθεί η ποινή των 7 ετών, χωρίς να ληφθεί υπόψη το ελαφρυντικό που δόθηκε.
   Και συνέχισε την υπερασπιστική γραμμή υποστηρίζοντας: «Κατσαρίδα να δει θα τρέξει να φύγει. Αν τον φυσήξω εγώ, κα πρόεδρε, θα εκτοξευθεί από το Εφετείο και θα φτάσει στην Ευελπίδων. Αν ανατρέξει κανείς και φέρει στη μνήμη του τους Αιγύπτιους, θεωρώ ότι ήταν σωματώδεις.»
   Δεν υπήρχε εγκληματική δράση ούτε πριν ούτε μετά. Δε μπορούν οι κατηγορούμενοι να αντιμετωπιστούν όλοι με τον ίδιο τρόπο. Το Δικαστήριό σας είναι πολύ έμπειρο και θα πρέπει όλα αυτά να τα λάβει υπόψη.
   Θα μπορούσε να τρομάξει τους αλιεργάτες;
   Για την απόπειρα ανθρωποκτονίας των Αιγύπτιων αλιεργατών έχουν καταδικαστεί και οι πέντε δράστες.
   Στους τέσσερις Αγριογιάννη Δημήτρη, Ευγενικό Μάρκος, Μαρία Θωμά, Παπαδόπουλο Κωνσταντίνο, αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας και τους προτάθηκε ποινή 7 .
   Στον τότε πυρηνάρχη της Χρυσής Αυγής στο Πέραμα, Αναστάσιο Πανταζή, ο οποίος κατηγορείται και για την πρόκληση επικίνδυνης σωματικής βλάβης στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ δεν αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό και προτάθηκε ποινή 10 ετών. 

  Επιστροφή Λαγού στις Βρυξέλλες 
   Μετά την εισαγγελική πρόταση για 13 χρόνια κάθειρξης, δημοσιεύματα, κάνουν λόγο για ταξίδι του Γ. Λαγού στις Βρυξέλλες.
   Μάλιστα, δημοσιεύονται φωτογραφίες που τον δείχνουν να κάθεται σε αίθουσα αναμονής, στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος».
   Υπενθυμίζεται ότι το χθεσινό σόου του για εξαίρεση του δικαστηρίου, έπεσε στο κενό καθώς δεν έγινε δεκτό το αίτημά του. «Τα επιχειρήματα του αιτούντα δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την έκφραση δυσπιστίας προς το δικαστήριο καθώς κάτι τέτοιο απαιτεί την παράθεση συγκεκριμένων περιστατικών που να έχουν λάβει χώρα στο δικαστήριο και όχι την αντίληψη του αιτούντος για γεγονότα που έγιναν εκτός του δικαστηρίου». 

  Η πρώτη αντίδραση Καιδιάρη
   Μέσω Twitter εμφανίστηκε ο κρυπτόμενος Ηλίας Κασιδιάρης, ο οποίος δεν παρουσιάστηκε στο Εφετείο. Η καταδικασμένος ναζί, σύγκρινε τον εαυτό του με τον... Θεμιστοκλή τον Κολοκοτρώνη. 


  Θ. Καμπαγιάννης: Συνειδητά χαμηλότερες oι ποινές στην εισαγγελική πρόταση
   «Για τις συνέργειες και τις απόπειρες στις ανθρωποκτονίες, οι ποινές θα μπορούσαν να φτάσουν τα 15 έτη (την αναγνωρίζει αυτή τη δυνατότητα η εισαγγελέας προτείνοντας 10 έτη κάθειρξης στον Πανταζή για απόπειρα ανθρωποκτονίας, δηλαδή άνω των 8 ετών, κατ' άρθρο 83 περ. α' ΠΚ)», τονίζει με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook ο δικηγόρος πολιτικής αγωγής των Αιγύπτιων αλιεργατών, Θανάσης Καμπαγιάννης κάνοντας λόγο για «συνειδητά χαμηλότερες ποινές, ιδίως για τα επιμέρους κακουργήματα». 


  Ν. Ηλιόπουλος: Ο Ρουπακιάς θα μείνει περισσότερο στην φυλακή με βάση το νέο Π.Κ.
   «Τεράστια νίκη για τη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη» χαρακτήρισε τόσο την «καταδίκη ως εγκληματική οργάνωση των νεοναζί» όσο και τις προτάσεις επιβολής ποινών στους κατηγορουμένους για τη δίκη της Χρυσής Αυγής. ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος.
   Ο ίδιος μιλώντας στον Alpha 98.9 FM, επεσήμανε ότι «με το νέο Ποινικό Κώδικα ο δολοφόνος του Παύλου Φύσσα θα μείνει περισσότερο στη φυλακή» και κατηγόρησε την κυβέρνηση Μητσοτάκη για «κατασπατάληση του χρόνου που κέρδισε η ελληνική κοινωνία για την αντιμετώπιση της πανδημίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.