24 Σεπ 2020

Μαθητές - Εκπαιδευτικοί / Συλλαλητήριο για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων - VIDEO

- Μέτρα υγειονομικής προστασίας δωρεάν για όλους, κανένα τμήμα πάνω από 15 μαθητές, προσλήψεις διδακτικού προσωπικού και εργαζόμενων καθαριότητας, τα βασικά αιτήματα των μαθητών που βγήκαν στους δρόμους της Αθήνας
- Εκατοντάδες σχολεία υπό κατάληψη: Αρνητές της κυβερνητικής κοροϊδίας, όχι της μάσκας
- Στο πλευρό των μαθητών οι γονείς... συνεχείς είναι οι καταγγελίες για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων στα σχολεία, όπου η ιχνηλάτηση πάει «περίπατο»


   Ολοκληρώθηκε η μαθητική πορεία στο κέντρο της Αθήνας. Στους δρόμους βγήκαν σήμερα μαθητές και εκπαιδευτικοί, διαμαρτυρόμενοι για τα «λειψά» υγειονομικά μέτρα στα σχολεία.
   Οι διαδηλωτές στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο εξέφρασαν επίσης την κάθετη αντίθεσή τους στην υποχρηματοδότηση της Παιδείας εν μέσω πανδημίας.
   Γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές συγκεντρώθηκαν έπειτα από κάλεσμα που απηύθυναν Εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας, φοιτητικοί σύλλογοι και Ομοσπονδίες Γονέων καθώς και η ΟΛΜΕ.
   

 
   Βασικά τους αιτήματα είναι:
   · Μείωση των μαθητών ανά τμήμα, με ανώτατο όριο τους 15 και ανάλογα με το μέγεθος της αίθουσας, έτσι ώστε να μπορούν να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις.
   · Μέτρα υγειονομικής προστασίας δωρεάν για όλους



   · Να λυθεί το ζήτημα με την πολύωρη χρήση μάσκας που δυσκολεύει το μάθημα. Μικρότερες διδακτικές ώρες, επαρκή διαλείμματα.
   · Μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών για την κάλυψη των ελλείψεων στα σχολεία, που προκύπτουν από τις αυξημένες ανάγκες της περιόδου.

   
   · Μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ με έξοδα και ευθύνη του κράτους. Άμεση παρέμβαση σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων σε εργαζόμενο στο σχολείο ή σε μαθητή.
   · Αύξηση του προσωπικού καθαριότητας με μόνιμη σχέση εργασίας, ώστε να μπορούν να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες των σχολείων.
   · Δημιουργία σχολιατρικής υπηρεσίας που θα έχει την ευθύνη για τον έλεγχο λειτουργίας των σχολείων αλλά και τη διαχείριση των κρουσμάτων.
   · Με ευθύνη Υπουργείου Παιδείας, Περιφερειών και Δήμων να βρεθούν κατάλληλοι χώροι για σχολεία με σοβαρά κτηριακά προβλήματα.
   · Ασφαλείς, συχνές και δωρεάν μεταφορές για τους μαθητές.
   · Κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων
   · Καμία σκέψη για κάμερες στις σχολικές αίθουσες.


   Την ίδια ώρα οι καταλήψεις στα σχολεία πληθαίνουν, οι μαθητές διαμαρτύρονται για την απουσία σχεδίου αλλά και την αδιαφορία του υπουργείου Παιδείας εν μέσω της εξαιρετικά κρίσιμης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί εξαιτίας της πανδημίας του κοροναϊού.
   «Δε δεχόμαστε πως ότι διεκδικούμε δεν μπορεί να γίνει», λένε η συντονική επιτροπή των μαθητών. «Ξέρουμε να κάνουμε μαθηματικούς υπολογισμούς. Η κυβέρνηση της ΝΔ λέει πως θα αγοράσει ΦΕΤΟΣ από τη Γαλλία 16 μαχητικά αεροσκάφη Rafale με κόστος που προσεγγίζει τα 4 δισ. ευρώ… Σε εμάς λένε πως δεν έχουν χρήματα για να προσλάβουν όσους καθηγητές λείπουν ή χρειάζονται για να μειωθεί ο αριθμός μαθητών ανά τάξη. Τους πληροφορούμε πως αυτά τα χρήματα αρκούν για να προσληφθούν πάνω από 300.000 καθηγητές για έναν χρόνο!».
   Στο πλευρό των μαθητών οι γονείς. «Τα αιτήματα των μαθητών είναι τα αιτήματα με τα οποία γονείς και εκπαιδευτικοί έχουμε κινητοποιηθεί από την αρχή της πανδημίας και σήμερα παραμένουν ακόμα άλυτα. Γιατί ζούμε την τραγική καθημερινότητα του ελληνικού σχολείου που δεν εξασφαλίζει ισότιμα τη μόρφωση, την υγιεινή και την ασφάλεια των παιδιών μας», αναφέρει η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων (ΑΣΓΜΕ).
   «Εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές όλοι στον αγώνα για την ασφάλεια και την υγιεινή στα σχολεία», τονίζει η ΟΛΜΕ, στο κάλεσμα της για το συλλαλητήριο. «Την ώρα που φουντώνει η πανδημία και αυξάνεται με ταχύτητα ο αριθμός των σχολείων που κλείνουν η κυβέρνηση της ΝΔ έχει πάρει την πολιτική απόφαση να μη δώσει ούτε 1€ προκειμένου να διασφαλίσει στοιχειωδώς τους όρους για την προστασία της υγείας εκπαιδευτικών, μαθητών και των οικογενειών τους. Ακόμα και στις περιπτώσεις που εμφανίζεται κρούσμα covid -19 τα μέτρα που παίρνονται είναι ανεπαρκή, αναγκαζόμαστε να πληρώνουμε ακόμα και τα τεστ από την τσέπη μας. Μέσα σε αίθουσες κλουβιά, με 25αρια τμήματα, ακόμα και 2ώρες συνεχόμενες στην τάξη με τη μάσκα, εκπαιδευτικοί και μαθητές παλεύουμε να τα βγάλουμε πέρα χωρίς καμία στήριξη». 

  Εκατοντάδες σχολεία υπό κατάληψη
   Στα σχολεία όλης της χώρας επικρατεί αναβρασμός με την λίστα των σχολείων που προχωρούν σε κατάληψη καθημερινά να μεγαλώνει. Ενώ τα ΜΜΕ μιλούν αποκλειστικά για «αρνητές της μάσκας», ενώ τα αιτήματα της συντριπτικής πλειοψηφίας των μαθητών αφορούν σε ολιγομελή τμήματα, μέτρα προστασίας και κάλυψη των κενών καθηγητών και προσωπικού καθαριότητας. Οι μαθητές κατηγορούν τα μίντια για διαστρέβλωση των θέσεων τους και τονίζουν ότι δίνουν απάντηση με τους αγώνες τους.
   Η κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία δικαιώνει τα αιτήματα της εκπαιδευτικής κοινότητας. Σε 94 σχολεία έχουν κλείσει τμήμα λόγω κρουσμάτων κοροναϊου ενώ 10 σχολικές μονάδες έχουν αναστείλει τελείως τη λειτουργία τους, μέχρι αυτή τη στιγμή. Μεταξύ αυτών και τα σχολεία της Πέλλας στα οποία ακόμη δεν έχει χτυπήσει καν το πρώτο κουδούνι. Και αυτή η λίστα των σχολείων μεγαλώνει.
   Παράλληλα, συνεχείς είναι οι καταγγελίες για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων στα σχολεία, όπου η ιχνηλάτηση πάει «περίπατο». Τελευταίο «κρούσμα» στα Ιωάννινα, όπου σύμφωνα με τοπική ΕΛΜΕ, ενώ υπήρξαν κρούσματα σε σχολείο της περιοχής, οι υπεύθυνοι αρνήθηκαν να προχωρήσουν στις απαιτούμενες ενέργειες απολύμανσης και ιχνηλάτησης. Αναφορικά με κρούσματα σε σχολείο της Νέας Ιωνίας, ο ΕΟΔΥ ζήτησε από εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους καθαριότητας να διεκπεραιώσουν με δικά τους έξοδα το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ για την ιχνηλάτηση και τα τεστ στις επαφές του κρούσματος.
   Τα παραδείγματα είναι ενδεικτικά και τέτοιου είδους καταγγελίες πληθαίνουν συνεχώς. «Όλοι οι γονείς έχουν και προβληματισμό και αγωνία, είναι για να το πω χαρακτηριστικά “στα κάγκελα”, καθώς σκάνε καθημερινά κρούσματα και δε βλέπουμε κανένα σχεδιασμό από πουθενά. Εκτός αυτού κλείνουνε σχολεία και δεν βλέπουμε να υπάρχει προγραμματισμός σχετικά με το τι θα γίνει στη συνέχεια» επισημαίνει μιλώντας στο tvxs η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής και εκπρόσωπος Τύπου της Ανωτάτης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας, Στέλλα Βαλαβάνη.
   «Έχουμε συνεχή ενημέρωση, ακόμη κι από την περιφέρεια, ότι διαρκώς σκάνε κρούσματα. Το ζήτημα είναι πως δε λαμβάνονται μέτρα ενώπιον αυτής της κατάστασης, ότι δεν διεξάγονται επαναλαμβανόμενα τεστ. Δηλαδή εμφανίζονται κρούσματα σε μια τάξη, το θέμα της ιχνηλάτησης έχει γίνει “λάστιχο” και επιπλέον δεν υπάρχει καμιά μέριμνα για διεξαγωγή τεστ στους καθηγητές αλλά και στους μαθητές, που μπορεί πχ να έχουν αδελφάκι σε άλλο τμήμα με το οποίο μπορεί να έχουν προαυλιστεί μαζί κλπ. Όλα αυτά αποτελούν κρατική ευθύνη, την οποία αρνείται να πάρει η κυβέρνηση» συνεχίζει. «Η κατάσταση είναι εκρηκτική» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.