21 Σεπ 2020

Νεκρούς και καταστροφές αφήνει πίσω του ο «Ιανός» - Απροετοίμαστη η κυβέρνηση - VIDEO & ΦΩΤΟ

- Αλ. Τσίπρας: «Προέχει η επούλωση των πληγών, όταν έρθει η ώρα θα δούμε τις ευθύνες»
- Στην Καρδίτσα κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ / Χρ. Σπίρτζης: «Η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει να παρακολουθεί σαν θεατής την κατάσταση» / Ν. Παππάς: «Δεν υπάρχουν δικαιολογίες για καθυστερήσεις στη στήριξη των πληγέντων»


  Τρεις νεκρούς αφήνει πίσω του ο μεσογειακός κυκλώνας «Ιανός» - Αγωνία επικρατεί για τη 40χρονη γυναίκα που αγνοοείται στο Μουζάκι
   Στους τρεις ανέβηκε ο αριθμός των νεκρών από την θεομηνία που έπληξε την Ελλάδα το τελευταίο τριήμερο, καθώς εντοπίστηκε ο αγνοούμενος από την Καστανιά Καρδίτσας. 
   Ειδικότερα, λίγο πριν από τις 10 το πρωί άνδρες της ΕΜΑΚ εντόπισαν στα χαλάσματα του σπιτιού του τον αγνοούμενο 62χρονο άνδρα στην Καστανιά Καρδίτσας. 
   Υπενθυμίζεται ότι ο «Ιανός» έχει κοστίσει μέχρι στιγμής τη ζωή σε μία ηλικιωμένη στα Φάρσαλα, 86 ετών, και έναν 63χρονο κτηνοτρόφο στην Καρδίτσα. 
   Άνδρες της Πυροσβεστικής σαρώνουν την περιοχή όπου βρίσκονταν μία γυναίκα που αγνοείται. Πρόκειται για τη 40χρονη οδηγό του αυτοκινήτου που παρασύρθηκε στο Μουζάκι Καρδίτσας. Το αυτοκίνητό της εντοπίστηκε χθες, αλλά όχι και η ίδια.


   Η νύχτα ήταν δύσκολη για το χωριό Καλογριανά Καρδίτσας, το οποίο έχει δεχτεί μεγάλους όγκους νερού.
   Τα σωστικά συνεργεία βρίσκονται σε διάφορες περιοχές της Θεσσαλίας, καθώς οι ζημιές είναι μεγάλες με γέφυρες να έχουν καταρρεύσει, σπίτια να έχουν πλημμυρίσει και στο Μουζάκι να έχει υποστεί καταστροφή και το κέντρο Υγείας.

  Κλειστά όλα τα σχολεία στο Μουζάκι της Καρδίτσας
   Κλειστά θα παραμείνουν αύριο Δευτέρα και μεθαύριο Τρίτη, τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και οι παιδικοί σταθμοί και τα νηπιαγωγεία του Δήμου Μουζακίου, σύμφωνα με ανακοίνωση της δημοτικής Αρχής.


      Όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Μουζακίου Φάνης Στάθης, αποφασίστηκε το κλείσιμο των σχολικών μονάδων καθώς η κακοκαιρία έχει προκαλέσει ανυπολόγιστες ζημιές σε υποδομές και κυρίως στο οδικό δίκτυο των περιοχών του δήμου, κάνοντας δυσχερή έως αδύνατη τη μετακίνηση των μαθητών. 

  Βαρύ χτύπημα και στην Κρήτη
   Από το απόγευμα του Σαββάτου στο επίκεντρο του κυκλώνα βρέθηκε η Κρήτη με έντονες βροχοπτώσεις να «πνίγουν» κυριολεκτικά πολλές περιοχές του νησιού.
   Η Πυροσβεστική Υπηρεσία επιχείρησε κατά τη διάρκεια της νύχτας, συνολικά σε έξι περιπτώσεις σε περιοχές του νησιού. Αναλυτικότερα, έγιναν τέσσερις απαντλήσεις υδάτων σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο.
   Στο Ηράκλειο πλημμύρισαν και χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής σε υπόγεια καταστημάτων και στο Ρέθυμνο σε δυο υπόγεια κατοικιών. Επίσης, στο Ρεθυμνο κόπηκαν δυο δέντρα, των οποίων χρειάστηκε η απομάκρυνση.
   Την ώρα της καταιγίδας που διήρκησε στο Ηράκλειο περισσότερο από μιάμιση ώρα, δρόμοι ακόμη και στο κέντρο του Ηρακλείου μετατράπηκαν σε λίμνες, ενώ και πτήσεις που ήταν να αφιχθούν στο αεροδρόμιο Ηρακλείου, τελικά προσγειώθηκαν σε άλλα αεροδρόμια, όπως των Χανίων, λόγω της έντασης του καιρικού φαινομένου. 


  Στις λάσπες η Καρδίτσα
   Εκατοντάδες είναι οι κλήσεις που γίνονται από κατοίκους για αντλήσεις νερού σε κατοικίες και επιχειρήσεις, ενώ από χθες οι καταστηματάρχες και οι κάτοικοι της πόλης της Καρδίτσας δίνουν το δικό τους αγώνα, για να επανέλθουν στην κανονικότητα.
   Το νερό που μετατράπηκε σε λάσπη «τρύπωσε» σε καταστήματα και σπίτια, ενώ το τραγικό τοπίο συμπληρώνουν μισογκρεμισμένα κτίρια, κυρίως στο κέντρο της πόλης.
   Στο δήμο Μουζακίου η εικόνα του γκρεμισμένου κτιρίου του Κέντρου Υγείας δείχνει τη σφοδρότητα και την ένταση της κακοκαιρίας, ενώ τεράστιες και ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές γενικότερα στις υποδομές.


   Στο δήμο Παλαμά, η στάθμη του νερού στις κοινότητες Βλοχού και Μεταμόρφωσης είναι σε οριακό σημείο. Πρόκειται για περιοχές που το 1994 πλημμύρισαν με ανυπολόγιστες καταστροφικές συνέπειες. Επίσης, στον ίδιο δήμο, δύσκολη είναι η κατάσταση και στην κοινότητα Καλογριανών, τα οποία έχουν πλημμυρίσει.
   Ένα σημαντικό κομμάτι της καταστροφής που θα επηρεάσει και την οικονομία της περιοχής, είναι η εικόνα που παρουσιάζει η αγροτική παραγωγή μετά την επέλαση του «Ιανού».
   Οι αγρότες δεν πρόλαβαν να συγκομίσουν την παραγωγή τους, η οποία δέχθηκε τη σφοδρότητα της κακοκαιρίας με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να πουλήσουν και να εισπράξουν.
   Όλοι οι δήμαρχοι της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, επιθυμούν από την πολιτεία ταχείς διαδικασίες, που θα οδηγήσουν άμεσα σε αποζημιώσεις των πληγέντων όλων των κατηγοριών, προκειμένου να ενισχυθεί οικονομικά η τοπική κοινωνία και να επανέλθει έτσι σε μια κατάσταση κανονικότητας. 

  Πάνω από 2.400 κλήσεις για παροχή βοήθειας
   Συνολικά, λόγω των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, από τις νυχτερινές ώρες της 17ης Σεπτεμβρίου 2020, η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει δεχθεί 2.450 κλήσεις για παροχή βοήθειας και αντλήσεις υδάτων, κυρίως: στο νότιο Ιόνιο, στη Δυτική Ελλάδα, στη Στερεά Ελλάδα, στην Πελοπόννησο και στη Θεσσαλία και αρκετές από αυτές είναι σε εξέλιξη, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί 942 απεγκλωβισμοί – διασώσεις μέχρι τώρα.


      Ειδικότερα:
   Στο Νότιο Ιόνιο (Κεφαλονιά, Ιθάκη, Ζάκυνθο και Λευκάδα) οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες έχουν δεχθεί 759 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 93 διασώσεις, 308 αντλήσεις, 426 κοπές δέντρων, και 58 αφαιρέσεις αντικειμένων.
   Στη Δυτική Ελλάδα (Αχαΐα, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία) οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες έχουν δεχθεί 69 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 25 αντλήσεις και 44 κοπές δέντρων.
   Στη Στερεά Ελλάδα (Λαμία, Λουτρά Υπάτης, Λειανοκλάδι, Μακρακώμη και Μεξιάτες) οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες έχουν δεχθεί 257 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 77 διασώσεις, 198 αντλήσεις και 6 κοπές δέντρων.
   Στην Κορινθία (Λουτρά Ωραίας Ελένης) η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει δεχθεί 42 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 40 αντλήσεις υδάτων και 1 αφαίρεση αντικειμένου.
   Στη Θεσσαλία (Μαγνησία, Φάρσαλα, Καρδίτσα, Μουζάκι, Ρούσσο, Τρίκαλα, Λάρισα και Σοφάδες) οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες έχουν δεχθεί 1.372 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 772 διασώσεις, 870 αντλήσεις και 40 κοπές δέντρων. 

  Στα νησιά του Ιονίου ο Χαρδαλιάς
   Η Ιθάκη είναι ο δεύτερος προορισμός για τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος επισκέπτεται τα νησιά του νότιου Ιονίου, όπου επλήγησαν από τον μεσογειακό κυκλώνα "Ιανό".



   Είχε προηγηθεί η Κεφαλονιά, όπου ο υφυπουργός έλεγξε ο ίδιος με το ελικόπτερο τις ζημιές που άφησε πίσω του ο μεσογειακός κυκλώνας, ενώ συμμετείχε και σε σύσκεψη με τους φορείς του νησιού.
   Το πέρασμα του μεσογειακού κυκλώνα από την Κεφαλονιά, μεταξύ των καταστροφών που επέφερε, ήταν σαράντα τρία συνολικά σκάφη, διαφόρων τύπων, να βυθιστούν κατά τη διάρκεια του διημέρου 17/09/2020 - 18/09/2020, ενώ σε εννέα σκάφη προκλήθηκαν υλικές ζημιές και εννέα σκάφη προσάραξαν.

  Τσίπρας / Προέχει η επούλωση των πληγών, όταν έρθει η ώρα θα δούμε τις ευθύνες
   Αυτό αναφέρει σε μήνυμα του στα κοινωνικά δίκτυα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, εκφράζοντας παράλληλα τα ειλικρινή του συλλυπητήρια για τους συνανθρώπους μας που χάθηκαν άδικα και τη συμπαράστασή του στους συμπολίτες μας που είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται.
   Παράλληλα, με εντολή του Αλ. Τσίπρα, κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές στην Καρδίτσα. Το κλιμάκιο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποτελείται από τον Τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη, Χρήστο Σπίρτζη, τον Τομεάρχη Εσωτερικών Κώστα Ζαχαριάδη, τον Τομεάρχη Υποδομών Νίκο Παππά και την αναπληρώτρια Τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη υπεύθυνη για την Πολιτική Προστασία, Χαρά Καφαντάρη.
   Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε σε ανάρτηση του στο twitter: 
   Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια για τους συνανθρώπους μας που χάθηκαν άδικα και τη συμπαράστασή μου στους συμπολίτες μας που είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται. 
   Τούτη την ώρα αυτό που προέχει είναι η γρήγορη αποκατάσταση των ζημιών και η επούλωση των πληγών. Όταν έρθει η ώρα θα δούμε και τις ευθύνες.


  Στην Καρδίτσα κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ - «Πρέπει να βρίσκεται σε εγρήγορση ο Μητσοτάκης, η κυβέρνησή του και ο κρατικός μηχανισμός» τονίζει ο Σπίρτζης
   Τις ευθύνες της κυβέρνησης στον τρόπο αντιμετώπισης του «Ιανού» ανέδειξε ο Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος βρέθηκε στην Καρδίτσα μαζί με κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα από εντολή του Αλέξη Τσίπρα. «Η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει να παρακολουθεί σαν θεατής την κατάσταση και να συνδράμει με κινητοποίηση των κεντρικών υπηρεσιών των υπουργείων» σημείωσε μεταξύ άλλων.
   Ειδικότερα, ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των ανθρώπων που χάθηκαν και ευχήθηκε να υπάρχουν καλά νέα για τους αγνοούμενους συμπολίτες μας. «Η παρουσία μας εδώ με εντολή του προέδρου μας Αλέξη Τσίπρα δηλώνει την συμπαράστασή μας στους συμπολίτες μας που δοκιμάζονται από τις καταστροφές».
   Σύμφωνα με τον Χρ. Σπίρτζη, «ο κυκλώνας Ιανός αναμενόταν εδώ και αρκετές ημέρες. Δεν ήταν κάτι ξαφνικό ή έκτακτο. Η κυβέρνηση, η τοπική αυτοδιοίκηση και ειδικά η περιφέρεια Θεσσαλίας, η πολιτική προστασία όφειλαν να ήταν απόλυτα προετοιμασμένες . Δεν αρκούν τα μηνύματα του κ. Μητσοτάκη και των υπουργών του για να βρίσκονται οι πολίτες σε εγρήγορση. Πρέπει να βρίσκεται σε εγρήγορση ο ίδιος, η κυβέρνηση του, οι περιφερειάρχες και ο κρατικός μηχανισμός».
«Δυστυχώς», συνεχίζει ο Χρ. Σπίρτζης, «δεν υπήρχε εγρήγορση και προετοιμασία στη Θεσσαλία. Έσπασαν αναχώματα χωρίς να υπάρχει η παραμικρή επέμβαση από τις αρμόδιες υπηρεσίες και πλημμύρισε η πόλη της Καρδίτσας. Έφραξαν γέφυρες εξαιτίας του μη καθαρισμού ρεμάτων δημιουργώντας μεγάλες ζημιές στο οδικό δίκτυο και εκτροπή των υδάτων εντός οικιστικών περιοχών. Τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και τις τηλεπικοινωνίες, ο αποκλεισμός οικισμών και η απουσία συνεργείων ως τώρα, αποδεικνύουν την έλλειψη προετοιμασίας και ετοιμότητας στην ευρύτερη περιοχή της Περιφέρειας Θεσσαλίας».
   «Επειδή το φαινόμενο θα μετατοπιστεί και σε άλλες περιοχές της χώρας η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει να παρακολουθεί σαν θεατής την κατάσταση και να συνδράμει με κινητοποίηση των κεντρικών υπηρεσιών των υπουργείων.
   Θεωρούμε αυτονόητο ότι δεν θα πρέπει εγκαταλειφθούν οι πολίτες στις μεγάλες καθυστερήσεις που εδώ και 15 μήνες επανήλθαν στις αποκαταστάσεις των καταστροφών» κατέληξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.