11 Σεπ 2020

Μυστική διπλωματία και ψέματα

- Από άρθρο του Μητσοτάκη σε ξένες εφημερίδες ενημερώθηκε ο ελληνικός λαός ότι η κυβέρνηση είχε καταλήξει σε "έγγραφή συμφωνία" με την Τουρκία στο Βερολίνο!
- Όλα τα κόμματα διέψευσαν τον Στ. Πέτσα, που ισχυρίστηκε ότι είχε υπάρξει ενημέρωση και έβαλε επιλεκτικά κατά του ΣΥΡΙΖΑ...
- ΣΥΡΙΖΑ: "Καταφεύγει στα ψέματα και τις ύβρεις για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα"


   Ακόμη ένα κρίσιμο κομμάτι στο ανακατεμένο παζλ των χειρισμών της κυβέρνησης έναντι των προκλήσεων του Ταγίπ Ερντογάν, αναφορικά με «έγγραφη συμφωνία με την Τουρκία» στη μυστική τριμερή στο Βερολίνο, «ανακάλυψαν» χθες οι Έλληνες πολίτες και μαζί τους και οι πολιτικοί αρχηγοί, ξανά από το εξωτερικό και όχι από ενημέρωση της Αθήνας.
   Με άρθρο του («Times», «Frankfurter Allgemeine Zeitung», «Le Monde») o πρωθυπουργός ανέφερε πως «όταν το Βερολίνο προσφέρθηκε να μεσολαβήσει, καθίσαμε καλόπιστα για να προσπαθήσουμε να βρούμε κοινό έδαφος. Καταφέραμε ακόμη και να καταλήξουμε σε ‘έγγραφη συμφωνία’. Το αποτέλεσμα ήταν να αποσυρθεί τελικά η Τουρκία αποκαλύπτοντας ανεπίσημες αλλά απόρρητες συζητήσεις».
   Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσπάθησε ανεπιτυχώς να διασκεδάσει τις εντυπώσεις λέγοντας ότι οι πολιτικοί αρχηγοί είχαν ενημερωθεί από τον πρωθυπουργό. Όμως ο Αλ. Τσίπρας και σύσσωμη η αντιπολίτευση τον άδειασαν, υπογραμμίζοντας ότι δεν είχαν καμία ενημέρωση για έγγραφη συμφωνία και κατηγόρησαν τον Κυρ. Μητσοτάκη για μυστική διπλωματία ζητώντας ενημέρωση «έστω και τώρα».
   Παραβλέποντας τα «πυρά» της ελάσσονος αντιπολίτευσης, ο Στ. Πέτσας προσπάθησε να στήσει κόντρα με τον ΣΥΡΙΖΑ για να θολώσει τα νερά και να λάβει, τελικά, αποστομωτική απάντηση από την Κουμουνδούρου.
   Με τη δημοσιοποίηση του άρθρου Μητσοτάκη ο Γ. Κατρούγκαλος ζήτησε εξηγήσεις για το περιεχόμενο της συμφωνίας και για το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δεν αποκάλυψε στους αρχηγούς ότι υπέγραψε συμφωνία. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ισχυρίστηκε ότι «ο κ. Τσίπρας είχε πλήρη ενημέρωση από τον πρωθυπουργό για το περιεχόμενο όλων αυτών των συζητήσεων όλο το προηγούμενο διάστημα».
   Παρά την εκτενή δήλωση Τσίπρα και τις δηλώσεις των άλλων αρχηγών, ο Στ. Πέτσας επανήλθε λέγοντας ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «ψεύδεται ασυστόλως» και πως «ο διπλωματικός του σύμβουλος είχε ενημερωθεί από τη διπλωματική σύμβουλο του πρωθυπουργού για όλα τα τεκταινόμενα στην τριμερή συνάντηση στο Βερολίνο».

  ΣΥΡΙΖΑ διαψεύδει Πέτσα
   Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε ευθέως τον Στ. Πέτσα ότι «καταφεύγει στα ψέματα και στις ύβρεις για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα» και κάλεσε τον Κυρ. Μητσοτάκη να ενημερώσει «τι ακριβώς συμφώνησε και σε ποιους όρους δέσμευσε τη χώρα γραπτώς στο Βερολίνο ερήμην του ελληνικού λαού».
   Ειδικότερα επισήμανε ότι ο πρωθυπουργός συναντήθηκε για ώρες με τον Αλ. Τσίπρα και όλους τους αρχηγούς κομμάτων, «χωρίς να αναφερθεί σε οποιαδήποτε συμφωνία ή διακανονισμό με την Τουρκία, όπως έγινε εμφανές από όλες τις σχετικές ανακοινώσεις αρχηγών». Επιπλέον τόνισε ότι «ουδεμία ενημέρωση υπήρξε του διπλωματικού συμβούλου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ότι υπήρξε συμφωνία ή ‘written understanding’ Ελλάδας - Τουρκίας».
   Πρόσθεσε πως «μόνο αφού η τριμερής συνάντηση στο Βερολίνο είχε αποκαλυφθεί από τον Τούρκο ΥΠΕΞ, τότε υπήρξε όντως ενημέρωση για ορισμένες από τις εξελίξεις στο Βερολίνο και για την προσπάθεια να υπάρξει αποκλιμάκωση, με σαφή όμως διευκρίνιση ότι τίποτε δεν είχε υπογραφεί από καμία πλευρά και η Τουρκία δεν είχε έως εκείνη τη στιγμή συναινέσει σε τίποτα. Επίσης καμία ενημέρωση για συμφωνία επί οποιουδήποτε κειμένου δεν υπήρξε ούτε εκ των υστέρων».

  Σύσκεψη ΣΥΡΙΖΑ για τα εξοπλιστικά
   Αργότερα ο Αλ. Τσίπρας πραγματοποίησε ευρεία σύσκεψη για τη διαρκή κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας και τα εξοπλιστικά προγράμματα που επεξεργάζεται η κυβέρνηση.

  Άγνοια Γεννηματά
   Πλήρη άγνοια για ύπαρξη έγγραφης συμφωνίας δήλωσε και η Φ. Γεννηματά κατηγορώντας τον Κυρ. Μητσοτάκη ότι «το απέκρυψε και από τα κόμματα και από τον ελληνικό λαό» και ζητώντας αμέσως ενημέρωση.

  ΚΚΕ: Καμία ενημέρωση
   Καμιά ενημέρωση για συμφωνία με την Τουρκία δεν υπήρξε στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Δ. Κουτσούμπα υπογράμμισε το ΚΚΕ σημειώνοντας ότι «ο πρωθυπουργός έχει ευθύνη που δεν ενημέρωσε σχετικά με το περιεχόμενο αυτής της συμφωνίας και πρέπει να το κάνει άμεσα».

  Βολή Βελόπουλου
   «Δεν περίμενα ποτέ από τον Έλληνα πρωθυπουργό να λέει τόσα ψέματα. Μου είπε ότι δεν μιλάει με την Τουρκία, ούτε με τη Γερμανία για τα ελληνοτουρκικά» είπε στη Βουλή ο Κυρ. Βελόπουλος.

  ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν λέει την αλήθεια στον λαό
   "Πληροφορηθήκαμε όλοι σήμερα από το άρθρο του κ. Μητσοτάκη σε ευρωπαϊκές εφημερίδες ότι ο ίδιος υπέγραψε δεσμεύσεις για τη χώρα έναντι της Τουρκίας σε ένα έγγραφο που μένει κρυφό μέχρι και σήμερα και ουδείς γνωρίζει το ακριβές περιεχόμενό του.
   Δεν είναι η πρώτη φορά που ο ελληνικός λαός ενημερώνεται από τον διεθνή Τύπο για μείζονος σημασίας πρωτοβουλίες του Έλληνα πρωθυπουργού σε κρίσιμα εθνικά θέματα. Από την ανακοίνωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, άλλωστε, έμαθαν τόσο τα πολιτικά κόμματα όσο και οι πολίτες ότι υπήρξαν οι εν λόγω συνομιλίες στο Βερολίνο με τη μεσολάβηση της Γερμανίας.
   Ενώ από το tweet του γ.γ. του ΝΑΤΟ κ. Στόλτενμπεργκ μάθαμε για συναίνεση του πρωθυπουργού σε τεχνικές συνομιλίες με την Τουρκία την ώρα που το «Oruc Reis» σαρώνει μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
   Στις πιο κρίσιμες στιγμές για τη χώρα το ζήτημα πια δεν είναι ούτε η έλλειψη στρατηγικής ούτε η έλλειψη συνεννόησης με την αντιπολίτευση. Ούτε καν οι εκ των υστέρων τραγελαφικές θεωρίες περί «θορύβων», «ανέμων» και «συνομιλιών που δεν είναι συνομιλίες». Το ζήτημα είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν λέει την αλήθεια στον ελληνικό λαό.
   Διεξάγει μυστική διπλωματία και χρησιμοποιεί άλλη γλώσσα εκτός και άλλη γλώσσα εντός της χώρας φοβούμενος πάντα μην απογοητεύσει το κόμμα του και την εκλογική του πελατεία. Δεσμεύει τη χώρα έναντι της Τουρκίας, χωρίς να ενημερώσει κανέναν, αλλά και χωρίς να ζητήσει, όπως θα όφειλε, καμία εξουσιοδότηση για να υπογράψει δεσμεύσεις. Ούτε από Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, ούτε από τη Βουλή των Ελλήνων, ούτε καν από το υπουργικό του συμβούλιο.
   Έστω και τώρα, λοιπόν, έχει υποχρέωση να ενημερώσει άμεσα τον ελληνικό λαό και τα πολιτικά κόμματα για το έγγραφο που υπέγραψε εν κρυπτώ με την Τουρκία και τους όρους στους οποίους η Ελλάδα δεσμεύθηκε".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.