4 Σεπ 2020

Άραγε κατανοούν εκεί στην κυβέρνηση ότι το πρόβλημα δεν είναι... ποιος την έχει μεγαλύτερη;

Το -15,2% σοκάρει. Αλλά ο Μητσοτάκης, αντί να ασχολείται με το πρόβλημα, προτάσσει την επικοινωνιακή του διαχείριση


   Τα στοιχεία σοκάρουν. Η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 15,2% το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση του ΑΕΠ σε όλη τη διάρκεια της μεταπολιτευτικής περιόδου, αφού ακόμα και στην εποχή των μνημονίων η μεγαλύτερη συρρίκνωση του ΑΕΠ σημειώθηκε το 2011, που άγγιξε το 8,8%.
   Σε απόλυτους αριθμούς επιστρέψαμε στα μεγέθη που είχε η οικονομία το 1996. Γυρίσαμε, δηλαδή, 24 χρόνια πίσω. Πρόκειται βέβαια για αριθμούς, οι οποίοι δεν έχουν καμία σημασία αν δεν τους φανταστούμε στη ζωή των πολιτών. Κι εκεί ακριβώς βρίσκεται το πρόβλημα, που μπορεί να μην έχει εκδηλωθεί σε όλη του την έκταση -λόγω των προστατευτικών μέτρων που έχουν ληφθεί ώς τώρα- αλλά είναι αρκετά μεγάλο και βαθύ. Οι επόμενοι μήνες θα δείξουν όλη του την έκταση.
   Δεν χωράει αμφιβολία ότι αυτή η ιστορική βουτιά του ΑΕΠ της χώρας οφείλεται, κυρίως, στην κρίση που προκάλεσε στην εγχώρια και την παγκόσμια οικονομία η πανδημία του κορονοϊού. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν έχει ευθύνες. Έχει, και μάλιστα πολύ μεγάλες. Κι αυτό δεν αφορά μόνο τα όσα συνέβησαν αλλά και εκείνα που έρχονται καθώς ούτε η πανδημία εξαφανίστηκε ούτε η κρίση.
   Από την αρχή της υγειονομικής κρίσης φάνηκε ότι δεν υπήρχε ξεκάθαρο κυβερνητικό σχέδιο για την αντιμετώπισή της. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ή δεν αντιλαμβανόταν περί τίνος επρόκειτο ή προσπαθούσε να κρύψει την αλήθεια.
   Άλλοτε μας έλεγαν πως δεν θα έχουμε ύφεση της οικονομίας και άλλοτε ότι η ζημιά θα είναι μικρή. Πάνω σε αυτές τις λογικές επιλέχτηκαν πολιτικές που δεν βοηθούσαν στη στήριξη της οικονομίας, όπως για παράδειγμα η επιδότηση της ανεργίας αντί της επιδότησης της εργασίας.
   Στην ίδια λογική κινείται και σήμερα η κυβέρνηση. Αντί να ασχολείται με το πρόβλημα προτάσσει την επικοινωνιακή του διαχείριση. Ο κ. Μητσοτάκης μάς είπε χθες ότι η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία έχουν μεγαλύτερη συρρίκνωση του δικού τους ΑΕΠ. Προφανώς δεν αντιλαμβάνεται το μέγεθος και τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας -που τα μνημόνια τη διέλυσαν- όταν προβαίνει σε συγκρίσεις με τις συγκεκριμένες χώρες. Τραγικό, καθώς προϋπόθεση για να λύσεις ένα πρόβλημα είναι να το αντιλαμβάνεσαι σωστά.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.