3 Σεπ 2020

Δυστυχώς... κλατάραμε!

- Το επιτελικό κράτος του Μητσοτάκη τα κατάφερε και πάλι: Τελείωσαν τα αντιδραστήρια για τεστ κορονοϊού στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας!
- Επιτελικό μπάχαλο ή σκοπιμότητα;
- Ανδρέας Ξανθός: Η ανικανότητά τους βλάπτει σοβαρά τη Δημόσια Υγεία


   Το επιτελικό κράτος της κυβέρνησης Μητσοτάκη τα κατάφερε και πάλι. Κατάφερε να μεγαλώσει το άγχος πολιτών και την αγωνία υγειονομικών για τη δημόσια υγεία εν μέσω του δεύτερου κύματος της πανδημίας και μάλιστα λίγες μέρες πριν από το γεμάτο κινδύνους άνοιγμα των σχολείων.
    Δεν πρόλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης να εκφράσει χθες το πρωί την ικανοποίησή του για τον σταθερά αυξανόμενο αριθμό των τεστ που διενεργούνται ανά ημέρα για τον κορωνοϊό και λίγες ώρες αργότερα το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας έκανε γνωστό ότι τελείωσαν τα αντιδραστήρια για εργαστηριακούς ελέγχους για τον SARS-CoV-2, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να κάνει τεστ.
   Η είδηση πως τα αντιδραστήρια για τη διεξαγωγή μοριακών τεστ κοροναϊού στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας έχουν τελειώσει και, μάλιστα, δεν θα αποκατασταθούν μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου, προκαλεί μεγάλη αναστάτωση αλλά και σοβαρά ερωτήματα για την ετοιμότητα και την οργάνωση του συστήματος υγείας, πόσο μάλλον όταν η αιτιολογία ήταν πως υπήρξε «αλόγιστη χρήση εξετάσεων».
   Δηλαδή, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, με επίσημο έγγραφο, όχι μόνο δηλώνει επισήμως την αδυναμία του να ανταποκριθεί στο ρόλο του, αλλά ο διορισμένος από την κυβέρνηση πρόεδρός του αναφέρει πως τα δείγματα που αποστέλλονται από τα δημόσια νοσοκομεία και τα συνεργεία του ΕΟΔΥ είναι περιττά και γίνονται χωρίς λόγο.


  Ανδρέας Ξανθός: Η ανικανότητα βλάπτει σοβαρά την Υγεία
   «Την ώρα που η πανδημία είναι σε έξαρση και αυξάνονται καθημερινά οι ανάγκες διαγνωστικών τεστ στη χώρα, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας δηλώνει επισήμως την αδυναμία του να ανταποκριθεί στον ρόλο του. Και μάλιστα με την εξωφρενική αιτιολόγηση ότι υπήρξε «αλόγιστη χρήση εξετάσεων»!
   Δηλαδή «ο πρόεδρος του ΕΚΕΑ που έχει ορίσει η κυβέρνηση μας λέει ότι τα δείγματα που αποστέλλονται από τα δημόσια νοσοκομεία και τα συνεργεία του ΕΟΔΥ είναι περιττά και γίνονται χωρίς λόγο!» τονίζει σε ανακοίνωσή του ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Αν. Ξανθός.
   «Είναι προφανές ότι δεν μπορούν η διοίκηση του ΕΚΕΑ και το υπουργείο Υγείας να διασφαλίσουν την προμήθεια αντιδραστηρίων στην αιχμή της πανδημίας στη χώρα και ότι αδυνατούν να καλύψουν τις απαιτήσεις της ενισχυμένης επιδημιολογικής επιτήρησης μέσω διευρυμένου testing για τον έλεγχο της διασποράς του ιού στην κοινότητα. Αυτή η ανικανότητα όμως... βλάπτει σοβαρά τη δημόσια υγεία» καταλήγει ο τέως υπουργός..

  Έλλειψη οργάνωσης ή σκοπιμότητα;
   Η πρώτη διαπίστωση είναι πως σε μια περίοδο έξαρσης του δεύτερου κύματος με διαδοχικά αρνητικά ρεκόρ κρουσμάτων το βασικό εργαστήριο του Λεκανοπεδίου που εξετάζει περίπου το 10% των δειγμάτων της χώρας «ξέμεινε» από αναλώσιμα, δείγμα κακού προγραμματισμού και οργάνωσης. Αυτό σημαίνει ότι θα διοχετευτεί ένας μεγάλος αριθμός αλλά και κόστος για τεστ σε ιδιωτικά («συνεργαζόμενα») εργαστήρια που θα φτάσει 1 εκατ. ευρώ, ίσως και παραπάνω σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις. Όμως το ερώτημα είναι γιατί οι ιδιώτες έχουν επαρκή ποσότητα αναλωσίμων ενώ το Εθνικό Κέντρο έχει «ξεμείνει;». Παράλληλα, υγειονομικές πηγές επισημαίνουν την πληροφορία ότι υπάρχουν εργαστήρια που λειτουργούν ως ιδιωτικά και συνδέονται με Καθηγητές που στελεχώνουν την αρμόδια Επιτροπή. Ως εκ τούτου, θεωρούν ότι είναι απαραίτητο να γνωστοποιηθεί από το Υπουργείο Υγείας που θα διοχετευτούν τα τεστ το προσεχές διάστημα.
   Η χθεσινή ομολογία αποτυχίας έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή. Το ζητούμενο τώρα είναι πώς θα καλυφθεί το κενό που αφήνει η αδυναμία του εθνικού πυλώνα στον μοριακό έλεγχο.
   Τον περασμένο Μάιο ο υφυπουργός Υγείας είχε υποστηρίξει πως αν χρειαστεί θα υπάρξει συμφωνία με τον ιδιωτικό τομέα για τη διενέργεια των ελέγχων, αποφεύγοντας να πει οτιδήποτε για την αναγκαία, όπως φαίνεται, επίταξη ιδιωτικών κλινικών.
   Μένει να φανεί αν τελικά το έργο θα ανατεθεί σε καλοπληρωμένες αλυσίδες διαγνωστικών κέντρων, όπως φοβούνται οι νοσοκομειακοί γιατροί της ΕΙΝΑΠ. Με αυτόν τον τρόπο η έλλειψη των αντιδραστηρίων του ΕΚΕΑ μπορεί να μετατραπεί από κρίση σε επιχειρηματική ευκαιρία...

  Συνεχίζεται η «θολή» ενημέρωση
   Το νέο πρόβλημα εκτός από την αποδιοργάνωση των υποδομών για την αντιμετώπιση της πανδημίας υπενθυμίζει και ένα πολύ σημαντικό επιστημονικό ζήτημα, που είναι η απόκρυψη των στοιχείων για τα τεστ που γίνονται καθημερινά. Μετά από μήνες άρνησης διεξαγωγής μαζικών τεστ, το Υπουργείο και η κυβέρνηση ακόμη και σήμερα δεν ανακοινώνουν σε ποιες περιοχές γίνονται κάθε μέρα τα τεστ, όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Σε συνδυασμό με τις αποκαλύψεις για απόκρυψη κρουσμάτων σε διάφορες περιοχές, στη διάρκεια του καλοκαιριού, δημιουργούνται σοβαρές υπόνοιες, σε επιστημονικό αλλά και πολιτικό επίπεδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.