24 Σεπ 2020

Γεροβασίλη: Η ΝΔ Κόβεται στο σχεδιασμό σε οικονομία και δημόσια υγεία / Αριστεύει στην ανικανότητα επιβάλλοντας συνωστισμό σε μέσα μεταφοράς - σχολεία

Οι επικοινωνιακοί μηχανισμοί Μητσοτάκη είναι καταδικασμένοι να βρουν τοίχο στην πραγματική ζωή


Παρέμβαση της Όλγας Γεροβασίλη: Γραμματέα της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτή Άρτας, στο Action24 και στην εκπομπή του Γ. Πολίτη «x2»

   Στη διαχείριση του μαξιλαριού συγκρούονται μετωπικά δύο λογικές: Η μία είναι των τωρινών διαχειριστών του μαξιλαριού που βαφτίζουν το νεοφιλελευθερισμό, την έλλειψη σχεδίου και την ατολμία τους σε σύνεση και υπευθυνότητα και η άλλη είναι των δημιουργών του μαξιλαριού που βάσει σχεδίου το συγκέντρωσαν και βάσει σχεδίου προτείνουν να χρησιμοποιηθεί ώστε η κρίση να είναι ανατάξιμη για όλους 
   Καλούμενη να σχολιάσει τα της διαχείρισης του μαξιλαριού από την κυβέρνηση και την επιχειρηματολογία περί συνετής διαχείρισης, θύμισε ότι O ΣΥΡΙΖΑ είναι που φρόντισε να υπάρχει το μαξιλάρι των 37 δισ. Υπήρξαμε η μοναδική κυβέρνηση που παρέδωσε τη χώρα με γεμάτα ταμεία, για πρώτη φορά, εδώ και πολλές δεκαετίες. Γνωρίζουμε λοιπόν πολύ καλά και τη φύση και τη σύσταση και το λόγο ύπαρξης του μαξιλαριού. Άρα, γνωρίζουμε ότι τα 16 δισ. είναι χρήματα κλειδωμένα για τις ανελαστικές υποχρεώσεις της χώρας. Όπως επίσης γνωρίζουμε πολύ καλά ότι τα υπόλοιπα χρήματα προορίζονται για να διασφαλίσουν τη σταθερότητα σε μία στιγμή παγκόσμιας κρίσης ώστε να μη βρεθεί η χώρα σε αδυναμία δανεισμού, ανελεύθερη δηλαδή στις αγορές.
   Ουδέποτε λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ προέβη σε πλειοδοσία σε σχέση με αυτά τα χρήματα, παρά τα όσα λέγονται. Ούτε στο πρόγραμμά μας «Μένουμε Όρθιοι» και «Μένουμε Όρθιοι ΙΙ», ούτε φυσικά στις πρόσφατες προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ για 8 δισ έκτακτα μέτρα και 3 δισ μόνιμα μέτρα όπου τα πρώτα προορίζονται για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την ενίσχυση της εργασίας -και όχι βεβαίως της ανεργίας. Ζητούμενο είναι η όποια βλάβη δημιουργείται από την κρίση να καθίσταται ανατάξιμη. Διότι, οσο μειώνει κανείς τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης που βιώνουμε και λόγω της πανδημίας (και βεβαίως λόγω της προηγούμενης διαχείρισης της κυβέρνησης που φρόντισε με τις πολιτικές της να θεσει την οικονομία σε υφεσιακή τροχιά πριν την πανδημία, από το τέλος του 2019 και στο α τρίμηνο του 20), τόσο λιγότερες θα είναι οι ανάγκες που θα προκύψουν για να επανέλθει η οικονομία σε μία σταθερότητα, όταν τελειώσει όλο αυτό. Αυτή είναι η λογική μας. Αυτη ΄τη λογική προτάξαμε και την εποχή του λοκ ντάουν με το πρόγραμμα που προτείναμε στην κυβέρνηση, ούτως ώστε να μην περιέλθουμε στην κατάσταση της μη ανατάξιμης κρίσης. Δυστυχώς, η κυβέρνηση ακολούθησε την προσφιλή της λογική του «βλέποντας και κάνοντας», σε συνδυασμό με μία σωρεία λάθος προβλέψεων.
   Παρά τα όσα ισχυρίστηκε νωρίτερα ο κ. Γεραπετρίτης, σήμερα εξακολουθούν να υπάρχουν οι προϋποθέσεις να διασφαλίσουμε ότι η βλάβη είναι ανατάξιμη. Η χώρα είναι σήμερα σε θέση να ξοδέψει το ποσόν των 11 δισ. που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ εκ των οποίων τα 3 είναι φοροαπαλλαγές (εισφορά αλληλεγγύης, μείωση προκαταβολής φόρου επιχειρήσεων στο 50% και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος). Είναι καλό να μην αποσιωπάται ότι η χώρα σήμερα μπορεί και δανείζεται με τόσο χαμηλά επιτόκια και εξαιτίας της ύπαρξης αυτού του μαξιλαριού. Επίσης, έχουν ανασταλεί οι δημοσιονομικοί περιορισμοί από την πλευρά της Ευρώπης η οποία συν τοις άλλοις επεξεργάζεται ένα σχέδιο ενίσχυσης των πληγέντων χωρών. 

  Αν υπήρχε σχέδιο, θα υπήρχε και ισορροπία ανάμεσα στο άνοιγμα της οικονομίας το καλοκαίρι και στην αποτροπή της β' φάσης της επιδημίας η οποία εξελίσσεται ανεξέλεγκτα!
   Υπήρχε τρόπος να μην ξεφύγει η κατάσταση με την πανδημία. Στηρίξαμε το λοκ ντάουν. Προείχε η υγεία των πολιτών. Συμβάλαμε με όλες μας τις δυμάμεις, μαζί και με όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ούτως ώστε οι πολίτες να είναι πεισμένοι ότι έπρεπε να τηρηθούν τα μέτρα. Στη συνέχεια όταν αυτό τελείωσε είπαμε ότι η κυβέρνηση πρέπει να παρουσιάσει ένα συνεκτικό σχέδιο ώστε να ανοίξει η οικονομία και ο κ. Μητσοτάκης πήγε στη Σαντορίνη και είπε: Ελάτε! Η πρόσκληση αυτή όμως δε συνοδεύτηκε από μέτρα εισόδου στη χώρα. Φυσικά και έπρεπε να ανοίξει ο τουρισμός λόγω του ρόλου που έχει για το ΑΕΠ. Όμως όχι όπως συνέβη, χωρίς ελέγχους και κάτω από την πίεση των αεροπορικών εταιρειών και μεγάλων τουριστικών επιχειρήσεων. Άρα ήταν μία κίνηση η οποία έθεσε ως προτεραιότητα την οικονομία και όχι την υγεία. Θα μπορούσε να συμβεί με σχέδιο που θα εξασφάλιζε ισορροπία ανάμεσα στο άνοιγμα της οικονομίας και στην αποτροπή της δεύτερης φάσης της επιδημίας η οποία ως φαίνεται σήμερα εξελίσσεται … ανεξέλεγκτα! 

  Εντάσσεται η καταδίκη των πολιτών σε συνωστισμό στα Μέσα μεταφοράς και των παιδιών στις σχολικές αίθουσες σε κάποιο σχέδιο αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης;
   Όλοι γνωρίζουμε ότι το πρόβλημα είναι μεγάλο. Δεν υιοθετώ την άποψη ενός λοκντάουν. Ωστόσο το γεγονός ότι η κυβέρνηση κινείται με ημίμετρα είναι μεγάλο πρόβλημα. Δε μπορεί να επιτρέπεις το συνωστισμό στα μέσα μεταφοράς και τους μαθητές στις τάξεις 25 ατόμων και πάνω και ταυτόχρονα να πηγαίνεις να κλείνεις τις πλατείες. Διότι έτσι και αναξιόπιστος γίνεσαι και αναποτελεσματικός. Η κυβέρνηση πρέπει να σοβαρευτεί. Είμαστε στο και 5 όχι στο παρά πέντε. Το σύστημα υγείας είναι κοντά στο να κρασάρει και να δούμε εικόνες στη χώρα μας που απευχόμαστε όλοι και βεβαίως και όλοι οι πολίτες (και οι νέοι οι οποίοι τώρα έχουν μπει στο στόχαστρο) χάρη στην πειθαρχία των οποίων είχαμε αυτά τα θετικά αποτελέσματα κατά την πρώτη περίοδο. Η κυβέρνηση στερείται σχεδίου. Και τώρα που οι πολιτικές της προτεραιότητες έρχονται σε σύγκρουση με τους επιστήμονες που αποθέωνε στο πρώτο διάστημα (όπως και εμείς) οι τελευταίοι δεν εισακούγονται. Το αποτέλεσμα; Συγκεχυμένα μηνύματα προς την κοινωνία. Αντιφάσεις, ανακολουθίες και ανικανότητα. Η καταστροφή έρχεται, ας σοβαρευτούνε! 

  7 μήνες μετά το λοκ ντάουν: Η κυβέρνηση κόβεται στον σχεδιασμό και αριστεύει στις πρακτικές βίας
   Η πρώτη περίοδος ήταν εύκολη. Το δύσκολο ήταν ο σχεδιασμός μετά το λοκ ντάουν. Εκεί κρίνεται μία κυβέρνηση. Και όντως κρίθηκε. Έχει επιβάλλει στους πολίτες να δέρνονται στα μέσα μεταφοράς. Ο κόσμος είναι φοβισμένος, απελπισμένος και αγανακτισμένος. Και σε όσους από την κυβέρνηση καταφεύγουν και πάλι στο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ φταίει και για τα λεωφορεία ας συνειδητοποιήσουν ότι είναι 14 μήνες που κυβερνούν τη χώρα !Η Πανδημία ξεκίνησε αρχές Μαρτίου και 7 μήνες μετά βρισκόμαστε σε αυτό το σημειο. Διότι η κυβέρνηση δεν έδρασε με σχέδιο, ούτε επειγόντως, ούτε επιτακτικά ούτε με γνώμονα την υγεία των πολιτών. Ει μη μόνον σε αυτά τα δύσκολα για τα οποία ουδέποτε μερίμνησε δείχνει με το δάχτυλο τους ίδιους πολίτες οι οποίοι πειθάρχησαν ευλαβικά κατά την πρώτη φάση της πανδημίας και ενοχοποιεί τους νέους διότι η νεολαία φταίει επειδή κινείται και αναπνέει. Είναι ανησυχητικό και επικίνδυνο. Ποιο; Το ότι στα δύσκολα η κυβέρνηση καταφεύγει στη χρήση πρακτικών βίας. Εκεί τα πάει εξαιρετικά! Εκεί επιδεικνύει γρήγορα αντανακλαστικά. Άραγε αυτά τα θέματα θα τα λύσουμε με τη χρήση βίας και περιστολής των δικαιωμάτων; Ας μετατρέψουν τότε τη χώρα σε μία απέραντη φυλακή και ας τελειώνουμε! 

  Ο ΣΥΡΙΖΑ και αντιπολιτεύεται υπεύθυνα και διαθέτει ολοκληρωμένο πρόγραμμα διακυβέρνησης. Η κυβέρνηση; θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων; Θα στηρίξει επιτέλους το ΕΣΥ; Ή θα οραματίζεται απλώς τη στράτευση στα 18;
   H κριτική στην κυβέρνηση είναι ένα κομμάτι των υποχρεώσεων της αντιπολίτευσης -και του Τύπου εννοείται, άλλο αν αυτό γίνεται και σε ποιο βαθμό. Βεβαίως ένα κόμμα οφείλει να διαθέτει με μία συνεκτική, ολοκληρωμένη πρόταση που θα δίνει διέξοδο στα προβλήματα των πολιτών και την οποία θα εμπιστεύονται. Ο ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν κάνει και τα δύο. Ο πρόεδρος στη ΔΕΘ, εκτός των έκτακτων μέτρων και μόνιμων μέτρων αναφορικά με τη στήριξη της οικονομίας της εργασίας και της υγείας. Και γι αυτό στα μόνιμα μέτρα περιλαμβάνονται και οι προσλήψεις στην υγεία και στην παιδεία. Αυτούς τους δύο κρίσιμους τομείς αφορούσαν οι 15,000 προσλήψεις για τις οποίες μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ. Δε μιλά ούτε για προσλήψεις στην αστυνομία ούτε για στράτευση στα 18, το όραμα δηλαδή το οποιο σιγά σιγά ξετυλίγει η Νέα Δημοκρατία!
   Εν ολίγοις, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη έθεσε όλους τους στόχους για ένα πρόγραμμα που περιέχει όλους τους άξονες στους οποίους θα κινηθούμε: ισχυρό κοινωνικό κράτος, ένα κράτος που καλλιεργεί το κατάλληλο έδαφος και για τους επενδυτές και για τους επιχειρηματίες, ένα κράτος- ασπίδα στις κακοτοπιές, όπως εν προκειμένω στην παρούσα οικονομική και υγειονομική κρίση. Μίλησε για την ουσιαστική στήριξη της υγείας. Γνωρίζετε βέβαια ότι η κυβέρνηση δεν διπλασίασε τις ΜΕΘ. Στην αρχή ακούγαμε ότι τα κρεβάτια είναι 1000 + κατόπιν ακούσαμε ότι είναι 800 +. Και αυτά τα οποία πήρε έτοιμα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν γύρω στις 565. Όλους αυτούς τους μήνες λοιπόν ούτε διπλασίασε τις μονάδες εντατικής φροντίδας, ούτε προσωπικό προσέλαβε και ταυτόχρονα απελύθη επικουρικό προσωπικό και αυτή τη στιγμή τρέχει να ανοίξει 40 κρεβάτια ΜΕΘ αύριο το πρωί κατεπειγόντως στην Αττική.
   Ξαναγυρνάμε λοιπόν σε ό,τι λέγαμε: Ουδέποτε η κυβέρνηση από την αρχή του λοκ ντάουν επεξεργάστηκε κάποιο σχέδιο για το Εθνικό Σύστημα Υγείας! Μερίμνησε βεβαίως για απευθείας αναθέσεις σε φίλους κ.λπ. καταλήγοντας να γελοιοποιείται. 

  Δημοσκοπήσεις: Οι πράξεις θα κρίνουν τα νούμερα. Η κυβέρνηση εισέρχεται γυμνή και απροετοίμαστη στους μήνες που έρχονται
   Σχετικά με τις δημοσκοπήσεις και τα νούμερα της κυβέρνησης ΝΔ, η Όλγα Γεροβασίλη σχολίασε ότι αφ ενός σε μία πρώτη φάση επιτυχούς διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης είναι λογικό να παίρνει τα εύσημα η κυβέρνηση, πράγμα που της απέδωσε και ο ΣΥΡΙΖΑ. Το θέμα είναι η περίοδος που ακολουθεί στην οποία η κυβέρνηση έχει εισέλθει γυμνή και απροετοίμαστη. Και το γνωρίζει αυτό. Άρα οδηγός δεν είναι τα νούμερα. Οδηγός είναι οι πράξεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βιάζεται. Είναι παρών με ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα και πρόταση διακυβέρνησης. 

  Οι επικοινωνιακοί μηχανισμοί Μητσοτάκη είναι καταδικασμένοι να βρουν τοίχο στην πραγματική ζωή
   Ερωτώμενη εάν υπάρχει κάποιο πολιτικό προτέρημα που ανέδειξε ο κ. Μητσοτάκης μετά την εκλογή του απάντησε ότι: «Δεν μπορούμε να εντοπίσουμε κάποιο πολιτικό προτέρημα στον Πρωθυπουργό. Εντοπίσαμε βεβαίως ένα ιδιαίτερο ταλέντο περιηγητικό, στις πολυάριθμες διακοπές του όπως και ένα ταλέντο στο να στήνει επικοινωνιακούς μηχανισμούς δημιουργίας εικόνων που απέχουν από την πραγματική ζωή. Όμως η πραγματική ζωή είναι εκείνη που έχει πάντα τον τελευταίο λόγο, όχι τα επικοινωνιακά τεχνάσματα. 

  Στο ΣΥΡΙΖΑ, τα στελέχη έχουμε ρόλους και καθήκοντα. Όχι νούμερα
   Σε σχόλιο, τέλος του δημοσιογράφου ότι η Όλγα Γεροβασίλη αποτελεί το νούμερο 2 λόγω της θέσης και της αποδοχής της στο ΣΥΡΙΖΑ η ίδια απάντησε ότι στο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουμε νούμερα. Έχουμε ρόλους και ο δικός μου είναι να εκτελώ τα καθήκοντα της Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.