30 Σεπ 2020

Κορωνοϊός / Εκτός ελέγχου η πανδημία, πρόταση ακόμα και για απαγόρευση κυκλοφορίας στις 8

Οι λοιμωξιολόγοι πιέζουν για οριζόντια μέτρα στην Αττική – Εισηγήσεις για μάσκες και ωράριο στην σύσκεψη με τον Μητσοτάκη


   Η νέα έκρηξη κρουσμάτων στην χώρα, αλλά κυρίως στην Αττική και οι γεμάτες ΜΕΘ, ανεβάζουν την αγωνία της κοινωνίας και προκαλούν ανησυχία στου λοιμωξιολόγους. Η κυβέρνηση δείχνει να κοιτάζει αμήχανα ανάμεσα στις προτάσεις των ειδικών για νέα μέτρα και στην επιπλέον οικονομική δυσπραγία που θα επιφέρει ένα νέο lockdown.
   Στο μεταξύ, καμπανάκι χτυπά και η 16η έκθεση προόδου του Εθνικού Παρατηρητηρίου Covid-19, η οποία αφορά το διάστημα 17 έως 23 Σεπτεμβρίου. Όπως σημειώνεται, η τελευταία εβδομάδα εμφανίζει συνεχιζόμενη επιδείνωση, με αύξηση των ημερησίων κρουσμάτων, του αριθμού των διασωληνωμένων και του ημερήσιου αριθμού θανάτων.
   Ο δείκτης Rt για την επικράτεια αυξήθηκε σε 1, ενώ στην Αττική, για το υπό εξέταση διάστημα, υπολογίζεται άνω της μονάδας.
   Όλα τα ενδεχόμενα για νέα μέτρα είναι στο τραπέζι, με τα σενάρια που εξετάζονται να αφορούν σε: 
   * Υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού και σε εξωτερικούς χώρους
   * Τοπικά lockdown, όπου παρατηρείται έξαρση του ιού, πιθανό το «Μοντέλο Πόρου» και σε αστικά κέντρα
   * Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από νωρίς 

  «Απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 8»
   Για τοπικά lockdown στην Αττική που θα γίνουν οπωσδήποτε αν προχωρήσουν οι αριθμοί αναφέροντας και απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 8 προειδοποίησε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά Ματίνα Παγώνη στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
   Η ίδια τόνισε πως η Αττική έχει το πρόβλημα ενώ δήλωσε πως «τo 79 διασωληνωμένοι σε διάστημα από 8 Αυγούστου μέχρι σήμερα, ο αριθμός των θανάτων, ο αριθμός των νοσηλευόμενων με COVID19 που είναι γύρω στα 610 άτομα γιατί κάθε μέρα αλλάζει ανάλογα με εισιτήρια και εξιτήρια, και ο αριθμός των κρουσμάτων είναι οι παράμετροι που μας έχουν ανησυχήσει πάρα πολύ τις τελευταίες μέρες». 

  «Έπρεπε να φοράμε ήδη μάσκα παντού»
   Η κα Παγώνη υπογράμμισε πως υπάρχει διασπορά μεγάλη στο κέντρο της Αθήνας και αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι ο αριθμός των διασωληνωμένων ενώ σημείωσε πως άνθρωποι υψηλού κινδύνου αν περάσουν τις 8-10 ημέρες διασωληνωμενοι δεν είναι εύκολο μετά να αποσωληνωθούν.
   Σύμφωνα με την ίδια, πρέπει να γίνουν περαιτέρω παρεμβάσεις μεταξύ αυτών το ζήτημα της μάσκας που θα έπρεπε όπως επισήμανε να φοράμε ήδη μάσκα παντού και σε εσωτερικούς και σε εξωτερικούς χώρους ως επιπλέον μέτρο.
   Παράλληλα, υπογράμμισε πως το 20% βγαίνει από τις ΜΕΘ και επεσήμανε πως πολύ δύσκολα θα γλιτώσουν όσοι θα έχουν και κορωνοϊό και γρίπη διότι το ανοσοποιητικό σύστημα αμέσως πέφτει και «γι’ αυτό τονίζουμε πόσο σημαντικό είναι ο εμβολιασμός μετά τις 20 Οκτωβρίου πρώτα οι ευπαθείς ομάδες και μετά σιγά σιγά και οι υπόλοιπες ομάδες». 

  Σύσκεψη με τον πρωθυπουργό
   Έκτακτα περιοριστικά μέτρα θα συζητηθούν σήμερα με βάση τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα στην καθιερωμένη τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με την Επιτροπή λοιμωξιολόγων.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.