1 Σεπ 2020

Σήμερα "κληρώνει" για τους μαθητές - Πιθανό το 7, πιθανότερο το 14 Σεπτεμβρίου για άνοιγμα των σχολείων

- Τα πρακτικά των συνεδριάσεων της Επιστημονικής Επιτροπής για την Covid-19 που αφορούν το άνοιγμα των σχολείων ζητούν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ
- Προβληματισμός για τις εστίες υπερμετάδοσης σε οίκους ευγηρίας και γηροκομεία


   Ο αριθμός των κρουσμάτων που θα ανακοινωθεί τα επόμενα 24ωρα θα είναι καθοριστικός τόσο για τα νέα μέτρα που θα ληφθούν όσο και για το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία. Ήδη από χθες δόθηκε η απόφαση της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, βάσει της οποίας θα ανακοινωθεί σήμερα από την υπουργό Παιδείας η ακριβής ημερομηνία έναρξης της σχολικής χρονιάς, με πιθανές την 7η ή τη 14η Σεπτεμβρίου.
   Σήμερα ανοίγουν οι βρεφικοί και παιδικοί σταθμοί, ενώ η κυβέρνηση προσανατολίζεται, όπως έχει δηλώσει η αρμόδια υπουργός Ν. Κεραμέως, να ανοίξουν τα σχολεία σε πλήρη σύνθεση στις 7 Σεπτεμβρίου, όμως, αν τα κρούσματα διατηρηθούν στα υψηλά επίπεδα της τελευταίας εβδομάδας ή, ακόμα χειρότερα, αν παρουσιάσουν αυξητική τάση και αύριο, όπως προειδοποιούν οι επιστήμονες, τότε πιθανότερη ημερομηνία έναρξης της σχολικής χρονιάς είναι η 14η Σεπτεμβρίου.
   Το δυσάρεστο είναι ότι η υπουργός, πέρα από την ημερομηνία έναρξης των σχολείων, δεν πρόκειται να ανακοινώσει κάτι πιο ουσιαστικό, όπως για παράδειγμα την επιπλέον στελέχωση που χρειάζεται το εκπαιδευτικό σύστημα για να λειτουργήσει με όσο το δυνατόν ασφαλέστερους όρους μέσα από ολιγομελή τμήματα ή την εξεύρεση χώρων για τη διδασκαλία των μαθητών, όπως πρότειναν επιστήμονες και η αξιωματική αντιπολίτευση.
   Εκτός από τον αριθμό των κρουσμάτων που θα ανακοινωθούν τα επόμενα 24ωρα, σημαντικό ζητούμενο των επιστημόνων και προϋπόθεση που θέτουν για την έναρξη της σχολικής χρονιάς είναι να έχουν επιστρέψει από τις διακοπές τους τα παιδιά τουλάχιστον δέκα ημέρες πριν μπουν στις τάξεις, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα μεταφέρουν τον ιό από τους τουριστικούς επιδημιολογικά φορτισμένους τόπους στις σχολικές τάξεις.

  Τα πρακτικά στη Βουλή ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ
   Την κατάθεση στη Βουλή όλων των εισηγήσεων της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού Covid-19 για την επαναλειτουργία των εκπαιδευτικών δομών της χώρας ζητούν με αίτημά τους τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του Χριστόφορου Βερναρδάκη και συνυπογράφουν οι τομεάρχες Υγείας και Παιδείας Ανδρέας Ξανθός και Νίκος Φίλης.
   Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ απαιτούν να ενημερωθούν αναλυτικά και έγκαιρα οι πολίτες για τις επιστημονικές εισηγήσεις της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού προς την κυβέρνηση σε ό,τι αφορά την ασφαλή επαναλειτουργία των εκπαιδευτικών δομών.

  Προβληματισμός για τις εστίες υπερμετάδοσης σε οίκους ευγηρίας και γηροκομεία
   Τους 18 έφτασαν οι νεκροί που διέμεναν στο γηροκομείο «Αγία Κυριακή» στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης, ενώ σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύονται ακόμη 15 ηλικιωμένοι από τη μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων «Εστία Παπαγεωργίου» που ανήκει στη Μητρόπολη Νεαπόλεως Σταυρουπόλεως.
   Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη ένα γηροκομείο στο Μοσχάτο βρίσκεται σε καραντίνα από το Σάββατο, όταν έγινε γνωστό ότι εργαζόμενη νοσηλεύτρια βρέθηκε θετική στον ιό. Χθες κλιμάκιο του ΕΟΔΥ εξέτασε τους 35 εργαζόμενους και τους 67 ηλικιωμένους που διαμένουν στη δομή.
   Σημειώνεται ότι η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου μόλις προχθές ανακοίνωσε μέτρα για τον περιορισμό της μετάδοσης σε χώρους φιλοξενίας ηλικιωμένων, χωρίς να αναφέρει λέξη για τη στελέχωση των δομών, γεγονός που στηλίτευσε σε δήλωσή της η Θεανώ Φωτίου, αναπληρώτρια τομεάρχης Κοινωνικής Πρόνοιας του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι, παρά τις ευχαριστίες της κυρίας Μιχαηλίδου προς το προσωπικό, η υποστελέχωση των μονάδων συνεχίζεται, καθιστώντας έτσι αδύνατη την πλήρη εφαρμογή των μέτρων που ανακοινώθηκαν.
   Έντονη αντίδραση υπήρξε και από το τμήμα Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο επισημαίνει ότι θα πρέπει να ενισχυθεί άμεσα το προσωπικό των προνοιακών ιδρυμάτων και των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας (ΚΚΠ) όλης της χώρας στον μέγιστο δυνατό βαθμό λαμβάνοντας πρόνοια μονιμοποίησης των 400 περίπου σήμερα υπηρετούντων ως επικουρικό προσωπικό και χωρίς καμία απομάκρυνση με τη λήξη της σύμβασης μέχρι την ολοκλήρωση της μόνιμης πρόσληψης.
   Επίσης ζητούν την άμεση επαναπρόσληψη των 520 πρόσφατα αποπεμφθέντων από τα ΚΚΠ νέων επιστημόνων και εργαζόμενων κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ καθώς και να προκηρυχθούν 393 μόνιμες θέσεις προσωπικού στα ΚΚΠ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.