3 Σεπ 2020

«Βόμβα» από την ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ - Ανακοίνωσε ύφεση ρεκόρ 15,2% το β' τρίμηνο

- Στα τάρταρα η ελληνική οικονομία, ύφεση ρεκόρ στη σύγχρονη ιστορία της χώρας που είχε μπει σε υφεσιακή πορεία ήδη ΠΡΙΝ το lockdown
- Ευ. Τσακαλώτος: «Η οικονομία καταρρέει και η κυβέρνηση εθελοτυφλεί... Η κατάσταση δεν μπορεί να σωθεί με αποσπασματικές λύσεις. Χρειάζεται συνολική αλλαγή λογικής. Άμεσα. Με ζεστό χρήμα και όχι με δανεισμό»
- Ν. Παππάς - Γ. Τσίπρας: «Η καταβαράθρωση του ελληνικού ΑΕΠ φέρει την υπογραφή Μητσοτάκη»


   Ύφεση ρεκόρ στην σύγχρονη ιστορία της χώρας ανακοίνωσε σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή, καθώς υπήρξε κατακόρυφη πρώτη του ΑΕΠ κατά 15,2% το δεύτερο τρίμηνο του 2020 σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
    «Τα στοιχεία του παρόντος Δελτίου Τύπου για το 2ο τρίμηνο 2020 αντανακλούν τις επιπτώσεις στο ΑΕΠ της πανδημίας COVID-19 και των περιοριστικών μέτρων που τέθηκαν σε ισχύ», αναφέρει στην σχετική ανακοίνωσή της, η Ελληνική Στατιστική Αρχή.
   Η Ελλάδα όμως, έχοντας μπει σε υφεσιακή πορεία ήδη πριν το lockdown είναι μία από τις χώρες που δέχτηκαν το σκληρότερο οικονομικό χτύπημα.
   Έτσι, λοιπόν, σε ύφεση της τάξης του 15,2% εισήλθε το β' τρίμηνο εφέτος η ελληνική οικονομία, «αντανακλώντας» τις επιπτώσεις στο ΑΕΠ της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων που τέθηκαν σε ισχύ αλλά και την κυβερνητική απραξία σε θέματα ρευστότητας και στήριξης της αγοράς.
   Κρίσιμο για την πορεία της οικονομίας θεωρείται το γ' τρίμηνο, καθώς σε αυτό θα υπάρχουν και τα στοιχεία από την τουριστική κίνηση.
   Στα απογοητευτικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, αντέδρασε άμεσα ο τομεάρχης Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος με την ακόλουθη δήλωση: «Σήμερα ανακοινώθηκε ότι η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά το 2ο τρίμηνο κατά 15.2%. Πρόκειται για την χειρότερη επίδοση τριμήνου ιστορικά στη χώρα, και μία από τις χειρότερες στην Ευρώπη. Καταρρέουν όλοι οι βασικοί δείκτες, η κατανάλωση, οι επενδύσεις» τονίζει ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος.
   Ο ίδιος, προσθέτει ότι «είχαμε προειδοποιήσει από νωρίς. Είχαμε θωρακίσει τη χώρα για να μην χρειαστεί να δούμε αυτά τα νούμερα. Κάναμε συγκεκριμένες, ρεαλιστικές προτάσεις για να αποφύγουμε αυτή τη καταστροφή. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εθελοτυφλούσε. Στην αρχή της πανδημίας προσπαθούσε να μας πείσει ότι το έτος θα κλείσει χωρίς ύφεση. Όμως το πρόβλημα είναι ότι εξακολουθεί να εθελοτυφλεί».
   Παράλληλα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτει ότι «το διάστημα μετά το lockdown συνέχισε να χαρακτηρίζεται από εξαιρετικά αρνητικές προοπτικές. Το 3ο τρίμηνο δεν θα είναι ενθαρρυντικό. Και το χειρότερο είναι ότι δεν διαφαίνεται καμία προοπτική για το διαβόητο V στην ανάπτυξη το 2021». «Η κυβέρνηση έχει βάλει την οικονομία σε μια ελεύθερη πτώση και μονολογεί αυτάρεσκα «ως εδώ όλα καλά». Όμως όπως πολύ καλά γνωρίζουμε σημασία δεν έχει -μόνο- η πτώση αλλά -κυρίως- η πρόσκρουση.
   » Και για να αποφευχθεί αυτή η πρόσκρουση η κυβέρνηση οφείλει να αλλάξει σήμερα λογική. Η οικονομία, οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις χρειάζονται στήριξη άμεσα. Οι λογικές περιστολής των δικαιωμάτων των εργαζομένων που η ΝΔ εμμονικά επιλέγει βαθαίνουν την ύφεση. Είναι αδιανόητο ότι η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή, με το νομοσχέδιο για το πτωχευτικό που έχει βάλει στη διαβούλευση, επιλέγει να προωθήσει τις ρευστοποιήσεις έναντι της προστασίας.
   » Αυτή τη στιγμή για να αλλάξουμε πορεία απαιτείται πολύ πιο γενναίο πρόγραμμα από αυτό που θα χρειαζόταν στην αρχή της πανδημίας. Έστω και τώρα ας μας ακούσει η κυβέρνηση. Αλλά σημασία δεν έχει μόνο το πόσο, αλλά και το πώς. Η κατάσταση δεν μπορεί να σωθεί με αποσπασματικές λύσεις. Χρειάζεται συνολική αλλαγή λογικής. Άμεσα. Με ζεστό χρήμα και όχι με δανεισμό. Με άμεσες ενισχύσεις. Που θα κατευθυνθούν στους εργαζόμενους, στους ευάλωτους, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Που θα αποτρέψουν έναν νέο κύκλο χρέους.
   » Και όπως πλέον γράφουν και οι Financial Times (που κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει ότι αποτελούν όργανο του ΣΥΡΙΖΑ) έχουμε μάθει ότι η δημοσιονομική επέκταση δεν θα προκαλέσει προβλήματα με το χρέος. Το αντίθετο. Γιατί η στήριξη της οικονομίας με πραγματικά μέτρα θα μειώσει την ύφεση και άρα τον λόγο Χρέους/ΑΕΠ. Γιατί ο μόνος τρόπος να ενισχυθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις είναι να μειωθούν οι δημόσιες αποταμιεύσεις.
   » Η κυβέρνηση έχει ήδη αργήσει. Τώρα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της. Έχουμε ήδη μπει σε ύφεση, με ευθύνες της ΝΔ πριν από την πανδημία. Η ύφεση είναι ήδη εξαιρετικά βαθιά. Το ζήτημα είναι να μην γίνει και παρατεταμένη», επεσήμανε ο Ευ. Τσακαλώτος.

  Ν. Παππάς - Γ. Τσίπρας: Η καταβαράθρωση του ελληνικού ΑΕΠ φέρει την υπογραφή Μητσοτάκη
   «Το -15,2% επιβεβαιώνει το γεγονός ότι ο κορωνοϊός συνάντησε την Ελλάδα σε καθεστώς καλπάζουσας ύφεσης και την κυβέρνηση σε ηθελημένη αδράνεια», τονίζουν με κοινή τους ανακοίνωση ο τομεάρχης και ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς και Γιώργος Τσίπρας αναφορικά με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.
   Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι «η στρατηγική της ΝΔ για «ανοσία της αγέλης» στην οικονομία «δικαιώνεται»».
   Παράλληλα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν ότι «αφήνουν την ύφεση να διογκωθεί, οδηγούν την πλειονότητα της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας σε αφανισμό και εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες στην ανεργία».
   «Απαιτείται, έστω και τώρα, μια μεγάλη δημόσια παρέμβαση, με ορίζοντα ολόκληρο το 2021, για τη στήριξη της οικονομίας και της απασχόλησης και η άρση του αποκλεισμού μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων από τα εργαλεία της Πολιτείας», τονίζουν οι Νίκος Παππάς και Γιώργος Τσίπρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.