27 Αυγ 2020

Αλέξης Τσίπρας προς ΝΔ: Χλαμύδες στα ρηχά νερά των Πρεσπών, πιτζάμες στα βαθιά νερά του Αιγαίου - VIDEO

- «Εμείς θα τηρήσουμε στάση εθνικής ευθύνης και εδώ»... «Δεν αρκεί η ενότητα, απαιτείται και μια σαφής εθνική στρατηγική με αρχή, μέση και τέλος»
- Την έλλειψη εθνικής στρατηγικής και τις κραυγαλέες αντιφάσεις της κυβερνητικής πολιτικής ανέδειξε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας χθες στη Βουλή


   Την έλλειψη εθνικής στρατηγικής και τις αντιφάσεις της κυβερνητικής πολιτικής ανέδειξε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας χθες στη Βουλή στη συζήτηση για την κύρωση των συμφωνιών με την Αίγυπτο και την Ιταλία.
   Παράλληλα, στηλίτευσε τη διγλωσσία τής Ν.Δ. σε σχέση με την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια τονίζοντας ότι χρησιμοποιεί τα εθνικά θέματα ως «σημαία ευκαιρίας», θυμίζοντας τις δηλώσεις των στελεχών τής τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ανακοινώσει ότι θα το φέρει με νόμο και όχι με Προεδρικό Διάταγμα, και κάνοντας λόγο για κυβίστηση.

  «Δεν αρκεί η ενότητα, χρειάζεται εθνική στρατηγική»
   «Απέναντι σ’ αυτήν την Τουρκία, απέναντι στην προφανή επιθετική, αλλά σαφή στρατηγική, οφείλουμε προφανώς να είμαστε ενωμένοι. Αλλά δεν αρκεί αυτό. Δεν αρκούν λόγοι ενότητας. Απαιτείται και μια σαφής εθνική στρατηγική με αρχή, μέση και τέλος» τόνισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο πρώην πρωθυπουργός. Όπως επισήμανε, αν και περίμενε η ομιλία τού πρωθυπουργού να περιέχει «τα στοιχεία μιας συγκροτημένης εθνικής στρατηγικής απέναντι σε έναν γείτονα που κλιμακώνει μια επιθετική στρατηγική», δεν εισέπραξε κάτι τέτοιο.

  Δύο συγκεκριμένοι στόχοι
   Ειδικότερα, αναφέρθηκε στους δύο «πολύ συγκεκριμένους στόχους» που θα πρέπει να εμπεριέχει αυτή η εθνική στρατηγική: «Πρώτον, την αποφασιστική υπεράσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδας μας και δεύτερον, την επανεκκίνηση των διερευνητικών συνομιλιών με την Τουρκία για την επίλυση της διαφοράς μας για την υφαλοκρηπίδα που ταυτίζεται με την ΑΟΖ, με προσφυγή στη Χάγη αν χρειαστεί, αν εκ νέου οι διερευνητικές αποτύχουν».

  «Καλέστε Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών»
   Σ’ αυτό το πλαίσιο, κάλεσε ξανά τον Κυριάκο Μητσοτάκη να καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να χαραχθεί εθνική γραμμή. «Αν θέλετε πραγματικά συνεννόηση, δεν έχετε παρά να ζητήσετε επιτέλους τη σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών και να καταλήξουμε σε μια εθνική στρατηγική» υπογράμμισε, ζητώντας από την κυβέρνηση να μιλήσει ανοιχτά στον ελληνικό λαό για το αν επιθυμεί επανεκκίνηση των διερευνητικών συνομιλιών και προσφυγή στη Χάγη.

  Στάση εθνικής ευθύνης
   «Εμείς θα τηρήσουμε στάση εθνικής ευθύνης και εδώ» επισήμανε ο αρχηγός τής αξιωματικής αντιπολίτευσης παραθέτοντας τους τρεις λόγους που ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε «παρών» στη συμφωνία με την Αίγυπτο και αντιπαραβάλλοντας τη στάση του με την αντίστοιχη στάση της Ν.Δ. που ως αντιπολίτευση έσπειρε τον διχασμό με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Όπως εξήγησε, η συμφωνία, «παρά τις αδυναμίες της, τέμνει το τουρκολιβυκό παράνομο σύμφωνο», τονίζοντας ότι ενδεχομένως πολύ σύντομα, «έτσι όπως τα κάνατε», «θα κληθούμε εμείς να υλοποιήσουμε και να διαχειριστούμε απέναντι στο τουρκολιβυκό μνημόνιο».



  Τα τρία σημεία κριτικής για τη συμφωνία με την Αίγυπτο
   Ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε ειδικότερα τα τρία σημεία κριτικής του ΣΥΡΙΖΑ: «Πρώτον, υπογράψατε μια συμφωνία που δεν τόλμησε ούτε καν να προσεγγίσει την τουρκική κόκκινη γραμμή του 28ου μεσημβρινού, αφήνοντας έτσι έξω όχι μόνο το Καστελλόριζο, αλλά και τη μισή Ρόδο» σημείωσε και πρόσθεσε πως δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη και σχέδιο για την αμυντική θωράκιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων ανατολικά του 28ου μεσημβρινού, στα πρότυπα αποτρεπτικών ενεργειών που γνωρίζουν οι Ένοπλες Δυνάμεις.
   Δεύτερο σημείο κριτικής: «Υπογράψατε τη συμφωνία με την Αίγυπτο όχι μόνο χωρίς αμυντικό σχεδιασμό αποτροπής, αλλά και χωρίς διπλωματικό σχεδιασμό». «Ενώ η Τουρκία πραγματοποίησε την πιο προκλητική παραβίαση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων της τελευταίας εικοσαετίας, όχι μόνο δεν υπήρξε κοινή δήλωση των 27, όχι μόνο δεν είχατε σχέδιο ώστε να ενισχυθούν οι φωνές υπέρ τής προοπτικής κυρώσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά ακόμα και στενοί μας σύμμαχοι υποστήριξαν να μπει αυτή η συζήτηση στις ελληνικές καλένδες» τόνισε, θυμίζοντας τη δήλωση Βαρβιτσιώτη ότι είναι στρατηγική απόφαση να μην ζητήσουμε κυρώσεις.
   Τρίτο σημείο: «Συνάψατε μια συμφωνία που μπορεί να δημιουργήσει πολύ αρνητικά προηγούμενα για τη χώρα εάν αφήσουμε την Τουρκία να την εκμεταλλευτεί με τον γνωστό στρεψόδικο τρόπο της».

  «Αλλάζετε την εθνική γραμμή;»
   Σε άλλο σημείο της ομιλίας του αναφέρθηκε στην αλλαγή της εθνικής γραμμής από τη Ν.Δ., η οποία, όπως τόνισε, απέρριψε το Ελσίνκι όταν υπήρχε η ευκαιρία για λύση με την Τουρκία. Όπως είπε ο Αλ. Τσίπρας, από κοινού Ν.Δ. - ΚΙΝ.ΑΛΛ. ψήφισαν τον Νόμο Μανιάτη σύμφωνα με τον οποίο, ελλείψει συμφωνίας ΑΟΖ, τα όρια της υφαλοκρηπίδας -εν προκειμένω του Καστελλόριζου- είναι στο απώτατο όριο της 100% επήρειας του νησιού. «Εσείς έχετε καθορίσει αυτά τα όρια των εθνικών κόκκινων γραμμών. Κι εμείς τεσσεράμισι χρόνια αυτά τα όρια τιμήσαμε και προασπίσαμε. Εσείς τώρα έρχεστε να αλλάξετε το πλαίσιο της εθνικής μας γραμμής;» διερωτήθηκε.

  Απαράδεκτη η στάση της Ε.Ε.
   Χαρακτήρισε «απαράδεκτη» τη στάση της Ε.Ε., η οποία δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες της «και παριστάνει τον ουδέτερο μεσολαβητή σ’ αυτές τις εξελίξεις». «Να αποφασίζει κάθε τρεις και λίγο κυρώσεις για παραβίαση δικαιωμάτων τρίτων χωρών και να σφυρίζει αδιάφορα ή, στην καλύτερη, να παριστάνει τον διαιτητή όταν πρόκειται για παραβιάσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων κράτους - μέλους της» τόνισε.

  Από τις χλαμύδες στις Πρέσπες, στις πιτζάμες στο Αιγαίο
   Ιδιαίτερα αιχμηρή ήταν η κριτική του για την περίπτωση του «Oruc Reis». «Η εξωτερική πολιτική και η άμυνα της χώρας δεν είναι επικοινωνία» είπε χαρακτηριστικά. «Γιατί έπρεπε να παρακολουθήσουμε όλοι αυτή τη θλιβερή για τη χώρα μας παράσταση;» διερωτήθηκε, «όπου διατυμπανίζατε ότι το ‘Oruc Reis’ δεν πραγματοποιεί έρευνες διότι υπάρχει θόρυβος από τα διπλανά πλοία».
   «Δεν πραγματοποιεί έρευνες, άρα δεν παραβιάζει κυριαρχικά μας δικαιώματα. Άρα, γιατί ζητάτε την ενεργοποίηση του Διεθνούς Δικαίου και του διεθνούς παράγοντα και της Ε.Ε. για κυρώσεις;» υπογράμμισε. «Αυτές τις κραυγαλέες αντιφάσεις αντιμετωπίζει κανείς όταν το μυαλό του είναι μόνο στην επικοινωνία. Και στο πώς θα ηρεμήσει το κομματικό του ακροατήριο. Που έμαθε να φορά χλαμύδες στα ρηχά νερά των Πρεσπών, αλλά τώρα πρέπει να φορέσει πιτζάμες στα βαθιά νερά του Αιγαίου» είπε δηκτικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.