30 Αυγ 2020

Ο χειμώνας που έρχεται

Όχι, δεν είναι καθόλου εύκολος ο χειμώνας που έρχεται. Και δεν μπορεί να είναι ένας χειμώνας παραίτησης και μοιρολατρίας. Πρέπει να είναι ένας χειμώνας αγώνων και κοινωνικής αντίστασης...


   Με τους όρους που έγινε, το άνοιγμα του τουρισμού προκάλεσε έξαρση των κρουσμάτων του κορωνοϊού. Η κυβέρνηση προσπάθησε να φορτώσει την έξαρση αυτή στην ατομική ευθύνη, όμως αυτοί που είχαν ασκήσει εξ αρχής κριτική επιβεβαιώθηκαν.
   Ο τουρισμός άνοιξε με δειγματοληπτικά τεστ, με ανυπαρξία υγειονομικών πρωτοκόλλων, με ασυγχώρητες παραχωρήσεις στις απαιτήσεις των τουρ οπερέιτορς και με ελαστικότατους κανόνες σχετικά με την αραίωση. Τώρα μπαίνουμε στον Σεπτέμβριο με σχεδόν 300 κρούσματα την ημέρα.
   Με τους ίδιους όρους ετοιμάζονται να ανοίξουν και τα σχολεία. Χωρίς σχέδιο, χωρίς κανόνες. Χωρίς αραίωση των μαθητών στις τάξεις. Χωρίς προσλήψεις εκπαιδευτικών και πρόσθετους διδακτικούς χώρους -επειδή η κυβέρνηση δεν θέλει να ξοδέψει λεφτά όταν δεν πρόκειται να τα εισπράξουν επιχειρηματίες.
   Απομένουν μόνο η υποχρεωτική χρήση μάσκας και τα παγούρια του χορηγού. Αλλά και οι μάσκες είναι αμφίβολο αν θα υπάρχουν μέχρι να αρχίσει η σχολική χρονιά. Οι δήμαρχοι έχουν εκφράσει σοβαρές αμφιβολίες για τους χρόνους ολοκλήρωσης του διαγωνισμού.
   Παράλληλα είναι η στιγμή που θα φανούν οι επιπτώσεις της οικονομικής καταστροφής που προκάλεσε η πανδημία. Η κατάρρευση του τουρισμού αφήνει στον αέρα χιλιάδες εργαζόμενους και ολόκληρες περιοχές της χώρας που ζούσαν αποκλειστικά από αυτή τη δραστηριότητα.
   Στην υπόλοιπη οικονομία χιλιάδες είναι οι απολύσεις, οι αναστολές συμβάσεων και τα λουκέτα. Τα εργαλεία στήριξης που εξήγγειλε η κυβέρνηση μετά το τέλος της καραντίνας αποδείχτηκαν ανεπαρκέστατα. Και η κατάρρευση των δημόσιων οικονομικών προμηνύει μέτρα.
   Όχι, δεν είναι καθόλου εύκολος ο χειμώνας που έρχεται. Και δεν μπορεί να είναι ένας χειμώνας παραίτησης και μοιρολατρίας. Πρέπει να είναι ένας χειμώνας αγώνων και κοινωνικής αντίστασης.
το Κύριο Άρθρο στην ΑΥΓΗ της Κυριακής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.