30 Αυγ 2020

Πανδημία, οικονομία, εθνικά: Η τριπλή κρίση και η κυβέρνηση χωρίς στρατηγική

- Τριπλή κρίση αλλά και τριπλή αποτυχία της κυβέρνησης που βρίσκεται σε βέρτιγκο και έχει χάσει τον έλεγχο
- Τσίπρας: Η κατάσταση τείνει να βγει εκτός ελέγχου. Σταματήστε το επικοινωνιακό παιχνίδι


   Ο Σεπτέμβριος ανέκαθεν ενείχε μια μελαγχολία, με την επιστροφή στην ωμή πραγματικότητα να σκορπίζει στον άνεμο την ανάμνηση της θερινής ραστώνης και του μικρού διαλείμματος των διακοπών. Το φετινό φθινόπωρο που έρχεται σε λίγες ημέρες δεν προκαλεί απλά ρομαντική μελαγχολία, αλλά φόβο και ανησυχία. Αυτό που η αξιωματική αντιπολίτευση ορίζει ως τριπλή κρίση αλλά και τριπλή αποτυχία της κυβέρνησης: πανδημία, οικονομία, εθνικά, με μια κυβέρνηση που βρίσκεται σε βέρτιγκο και έχει χάσει τον έλεγχο.

  Η αυστηρή προειδοποίηση Τσίπρα
   «Η κατάσταση τείνει να βγει εκτός ελέγχου. Σταματήστε να θεωρείτε τη διαχείριση της πανδημίας επικοινωνιακό παιχνίδι. Σταματήστε τη στοχοποίηση κοινωνικών ομάδων αλλά και κατοίκων ολόκληρων περιοχών της χώρας, για να κρύψετε τις δικές σας ευθύνες και αστοχίες. Σταματήστε να δίνετε επιχειρήματα με τις παλινωδίες σας όσον αφορά τα μέτρα πρόληψης, σε επικίνδυνες απόψεις και θεωρίες συνωμοσίας» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας με δήλωσή του τονίζοντας πως «κανείς δεν δικαιούται να σωπάσει όταν ένας πρωθυπουργός επιλέγει να στοχοποιεί συνειδητά τη νέα γενιά για να κρύψει τη δική του ευθύνη».

  Ανοίγουν τα σχολεία όπως τον τουρισμό
   Χαρακτηριστικό παράδειγμα των τελευταίων ημερών το αλαλούμ με το άνοιγμα των σχολείων, τους μέσους όρους, τις μάσκες και τα παγούρια. Ο ΣΥΡΙΖΑ, που κατηγορεί την κυβέρνηση ότι ακολουθεί το παράδειγμα του τουρισμού και στα σχολεία, έχει καταθέσει δέκα στοχευμένες προτάσεις για το υγειονομικά ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, ενώ την ίδια στιγμή εκφράζεται η ανησυχία πως ακόμα και η διάθεση μασκών στους μαθητές και στους εκπαιδευτικούς δεν είναι διασφαλισμένη.
   «Τα σχολεία θα ανοίξουν με την ίδια μαθητική πυκνότητα που είχαν τα περασμένα έτη, χωρίς καμία βελτίωση στην κτηριακή υποδομή, χωρίς πρόσθετες αίθουσες, χωρίς πρόσθετους εκπαιδευτικούς, με μια γενικόλογη αναφορά σε προσλήψεις αναπληρωτών, χωρίς συγκεκριμένους αριθμούς» ανέφερε στη Βουλή ο Νίκος Φίλης.

  Μαύρες εκτιμήσεις για την οικονομία και την ανεργία
   Στην οικονομία ήδη γίνονται ορατές οι συνέπειες των κυβερνητικών χειρισμών, με την κατάρρευση του τουρισμού, τα λουκέτα και την διάλυση της αγοράς. Με την ανεργία να αυξάνεται ανεξέλεγκτα αφού μόνο στο διάστημα Μαρτίου - Μαΐου σκαρφάλωσε 2,5 μονάδες, ενώ η συντηρητική πρόβλεψη της Κομισιόν «βλέπει» 19,7% μέσα στο 2020 και οι εγχώριες εκτιμήσεις κάνουν λόγο ακόμα και για υπέρβαση του 22%.
   Αλλά και στο εμπόριο, σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, οι αριθμοί έδειξαν ότι περισσότεροι από τους μισούς εμπόρους είχαν πτώση τζίρου έως 50%, ενώ 3 στους 10 είδαν τον τζίρο τους να πέφτει πάνω από 50%. Συνολικά εννέα στους δέκα κατέγραψαν πτώση τζίρου.

  Έπεσαν οι μάσκες των πατριδεμπόρων
   Στο πεδίο των εθνικών την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή φανερώθηκε η υποκρισία της Ν.Δ. και των «πατριδεμπόρων» με την ανακοίνωση για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μιλιά. Απόφαση που είχε ληφθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με την τότε αξιωματική αντιπολίτευση να την κατακεραυνώνει ως επιζήμια και κερκόπορτα που δικαιώνει, δήθεν, τις στοχεύσεις της Άγκυρας.
   Παράλληλα ο Αλ. Τσίπρας ανέδειξε το έλλειμμα εθνικής στρατηγικής με αρχή, μέση και τέλος την ώρα που κλείνει ένας μήνας που το «Oruc Reis» «οργώνει» εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

  Να συμμετάσχει ενεργά η Ελλάδα στις προσπάθειες Μπορέλ
   Στον απόηχο του άτυπου συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών, ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση να συμμετάσχει μέσα, ενεργά και ουσιαστικά στις προσπάθειες του Ζοσέπ Μπορέλ για επανεκκίνηση του ευρωτουρκικού διαλόγου την επόμενη περίοδο «απαιτώντας ταυτόχρονα ξεκάθαρες αποφάσεις για εφαρμογή κυρώσεων στην Τουρκία σε περίπτωση που αυτές οι προσπάθειες αποτύχουν».

  Η αργοπορία κοστίζει ακριβά στη χώρα
   «Η μεγάλη αργοπορία της κυβέρνησης, που επί μήνες δήλωνε ότι η διεκδίκηση κυρώσεων ‘δεν αποτελεί στρατηγική της επιλογή’, κοστίζουν τώρα ακριβά στη χώρα» σημειώνει η Κουμουνδούρου. Αποτιμώντας τις αποφάσεις του συμβουλίου, εκτιμούν ότι ορθώς αποφάσισε «να ζητήσει την επιτάχυνση της διαδικασίας για κυρώσεις εναντίον ατόμων» που συμμετέχουν στις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις επί της κυπριακής ΑΟΖ, ωστόσο «αγνόησε εντελώς να αναφερθεί σε κυρώσεις έναντι ατόμων που συμμετείχαν στις πολυήμερες παράνομες έρευνες του ‘Oruc Reis’, με τις οποίες παραβιάστηκαν κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα μιας χώρας - μέλους της Ε.Ε».

  Επικίνδυνο χρονικό κενό
   Κάτι που, όπως σημειώνουν, δίνει λάθος μήνυμα στην Τουρκία για τις παράνομες ενέργειές της στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, ενόψει μάλιστα και της επικείμενης εξαιρετικά κρίσιμης περιόδου. Παράλληλα τονίζουν ότι η παραπομπή των αποφάσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο 25-26 Σεπτεμβρίου δημιουργεί «ένα υπερβολικά μεγάλο και άρα επικίνδυνο χρονικό κενό δεδομένων των καθημερινών τουρκικών προκλήσεων».
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.