22 Αυγ 2020

Κατάρρευση λόγω κυβερνητικών παλινωδιών

Τυμπανοκρουσίες και πολυέξοδες φιέστες στο ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης, αντί για ένα στοχευμένο σχέδιο και την πιο μετριοπαθή και διαχειρίσιμη επιλογή ενίσχυσης του εσωτερικού τουρισμού


   Κατάρρευση του τουριστικού προϊόντος δείχνουν τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος για το πρώτο εξάμηνο. Από 5,5 δισ. ευρώ ταξιδιωτικές εισπράξεις πέρσι σε μόλις 678 εκατ. ευρώ φέτος. Από τις 35 εκατ. αφίξεις τουριστών πέρσι σε μόλις 1,7 εκατ. αφίξεις από Ιούλιο μέχρι μέσα Αυγούστου. Η συνέχεια αναμένεται πολύ πιο ζοφερή λόγω της δυναμικής εμφάνισης του δεύτερου κύματος της πανδημίας νωρίτερα από ό,τι προβλεπόταν, εξαιτίας κυβερνητικών παλινωδιών, έλλειψης συνεκτικού σχεδίου και προχειρότητας στην εφαρμογή μέτρων προστασίας.
   Στην καλύτερη περίπτωση η πληρότητα των τουριστικών καταλυμάτων φτάνει το 50% σε ορισμένα νησιά των Κυκλάδων, αλλά κατά μέσο όρο κινείται στο 25% έως 30%. Κι αυτά τα στοιχεία είναι φουσκωμένα, αφού δεν περιλαμβάνουν τις επιχειρήσεις που έμειναν κλειστές ή τις ακυρώσεις των τελευταίων εβδομάδων, μετά την ανακοίνωση των ειδικών περιοριστικών μέτρων.
   Η κυβέρνηση ισχυρίζεται πολύ βολικά για την ίδια ότι μέτρο σύγκρισης δεν μπορεί να είναι τα περσινά στοιχεία, αλλά το «μηδέν». Όμως, τα ίδια τα κυβερνητικά στελέχη ανέβαζαν τον πήχη των προσδοκιών στο 40-50% του περσινού τουριστικού τζίρου και φρόντιζαν να συντηρούν μια πλασματική εικόνα αισιοδοξίας και επιτυχίας της κυβέρνησης: απευθείας ανάθεση του τουριστικού προϊόντος στην ιδιωτική Marketing Greece (με την αμφιλεγόμενη εκστρατεία «The Greek summer is state of mind»), πρωτοφανές κρατικό ντιλ με τον μεγαλύτερο τουρ οπερέιτορ στον κόσμο, την TUI (που ανακοίνωσε πριν από μερικές μέρες ότι αποσύρεται λόγω των εξελίξεων με την πανδημία), υπερφιλόδοξο και δυσλειτουργικό σχέδιο επανεκκίνησης του τουρισμού, πολυέξοδες φιέστες του πρωθυπουργού με φόντο το ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης.
   Μαξιμαλιστικοί στόχοι και τυμπανοκρουσίες, αντί για ένα στοχευμένο σχέδιο και την πιο μετριοπαθή και διαχειρίσιμη επιλογή ενίσχυσης του εσωτερικού τουρισμού. Σε τοπικές κοινωνίες που στηρίζονται στη μονοκαλλιέργεια του τουρισμού και σε μια οικονομία που εξαρτάται επικίνδυνα από το τουριστικό προϊόν, το κυβερνητικό φιάσκο αναμένεται να έχει ανυπολόγιστες επιπτώσεις. Χιλιάδες εποχικοί εργαζόμενοι έχουν ήδη περάσει απευθείας στην επιδότηση ανεργίας μέχρι του χρόνου και οι λίγοι τυχεροί που απασχολούνται φέτος θα βρεθούν στην ίδια θέση τον Σεπτέμβριο. Η φετινή χρονιά χάθηκε. Το ερώτημα είναι αν το πάθημα θα γίνει μάθημα για την επόμενη.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.