30 Αυγ 2020

Φιάσκο και το πλωτό φράγμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, στα σκουπίδια 500.000 ευρώ των Ελλήνων φορολογούμενων

- Άχρηστο και στα αζήτητα...
- Ψάχνουν τι να το κάνουν, ακατάλληλο για αποτροπή ροών
- Άραγε ο Μητσοτάκης θα ζητήσει ευθύνες από κάποιους ή θα περάσει και αυτό έτσι;


   Η φαεινή ιδέα των «άριστων» της κυβέρνησης Μητσοτάκη να απλώσουν ένα πλωτό φράγμα, μήκους 2,7 χλμ. στο Αιγαίο, για να εμποδίζουν τους πρόσφυγες να εισέρχονται στην ελληνική επικράτεια, πετάγεται στα σκουπίδια, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής».
   Ακατάλληλο για την αποτροπή ροών κρίθηκε το λεγόμενο πλωτό «φράγμα Στεφανή» για τους πρόσφυγες που είχε πολυδιαφημίσει η κυβέρνηση ΝΔ και το οποίο κόστισε 500.000 ευρώ. Η κυβέρνηση τώρα αναζητά τρόπους να το αξιοποιήσει αφού, αναφορικά με την παρεμπόδιση των προσφύγων να εισέλθουν στην ελληνική επικράτεια, κρίνεται άχρηστο.
   Όταν είχε ανακοινωθεί το σχέδιο για το πλωτό φράγμα είχαν ξεσπάσει σφοδρές αντιδράσεις, τόσο σε ανθρωπιστικό επίπεδο, αλλά υπήρξαν και φωνές που εξ’ αρχής είχαν προειδοποιήσει ότι δεν θα είναι αποτελεσματικό. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση τότε ισχυριζόταν ότι το πλωτό φράγμα θα αποτελούσε ισχυρό μήνυμα την πολιτική μείωσης των ροών, ενώ οι επικριτές του έκαναν λόγο για επικοινωνιακό τρικ.


   Αντιδράσεις υπήρξαν όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη. Εξάλλου, η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιοχάνσον απαντώντας τον περασμένο Μάιο σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Αρβανίτη, σημείωνε ότι το εν λόγω φράγμα θα συνιστούσε πραγματικό και άμεσα κίνδυνο, όχι μόνο για τους πρόσφυγες αλλά και για τις θαλάσσιες συγκοινωνίες.


   Η εφημερίδα «Καθημερινή», λοιπόν, αποκάλυψε ότι το περιβόητο φράγμα μάλλον θα καταλήξει να χρησιμοποιείται σε ασκήσεις αντιρρύπανσης.
   Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, το φράγμα επρόκειτο να παραληφθεί από το υπουργείο Άμυνας μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Άμυνας με έγγραφό τους προς το υπουργείο Ναυτιλίας προετοίμασαν το έδαφος για την παραλαβή του από το Λιμενικό, το οποίο όμως δεν εμφανίστηκε πρόθυμο να εντάξει το πλωτό φράγμα στον επιχειρησιακό σχεδιασμό τους.
   Τονίζεται μάλιστα ότι εκτός από τον κίνδυνο πρόκλησης ναυαγίων η τοποθέτησή του στα θαλάσσια σύνορα Ελλάδας - Τουρκίας θα εξυπηρετούσε τους διακινητές οι οποίοι θα κατηύθυναν τις λέμβους πάνω στο πλωτό φράγμα υποχρεώνοντας το Λιμενικό να περισυλλέξει τους μετανάστες. Το εναλλακτικό σχέδιο του Λιμενικού λοιπόν, είναι να αξιοποιηθεί σε ασκήσεις και εκπαιδεύσεις επί θεμάτων αντιρρύπανσης.
   Το ερώτημα είναι ποιοι εγκέφαλοι της κυβέρνησης Μητσοτάκη είχαν την ιδέα και σχεδίασαν την αγορά του πλωτού φράγματος το οποίο στοίχισε στον ελληνικό προϋπολογισμό 500.000 ευρώ στις πολύ δύσκολες ώρες που περνάει η χώρα, όπου το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να περικόψει συντάξεις και το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού μόλις την Πέμπτη ανακοινώθηκε ότι ξεπέρασε τα 10 δισ. ευρώ.
   Άραγε ο πρωθυπουργός θα ζητήσει ευθύνες από κάποιους ή θα περάσει και αυτό έτσι;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.