26 Ιουλ 2020

Ακινησία και απουσία σοβαρότητας

... αν η ακινησία δεν κερδίζει ποτέ, η απουσία σοβαρότητας μερικές φορές κερδίζει. Στα πανηγύρια...


   Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού χαρακτήρισε προχθές «σωτήρια» την τριμερή Ελλάδας - Γερμανίας - Τουρκίας που έγινε στο Βερολίνο. Το περιεχόμενο της συνάντησης αυτής δεν είναι επισήμως γνωστό.
   Αυτό που είναι γνωστό είναι ότι τόσο η Αγία Σοφία όσο και η ένταση στο Καστελλόριζο είναι κινήσεις του Ερντογάν που έγιναν μετά την τριμερή του Βερολίνου. Συνεπώς, τι «σωτήρια» είναι;
   Προφανώς, «σωτήρια» θεωρείται η εμπλοκή της Γερμανίας στο ζήτημα. Και αυτό είναι το πρόβλημα. Γιατί αντί η Ελλάδα να μετατρέψει την κατάσταση σε πρόβλημα μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας, αποδεχόμενη μεσολαβητές, την παγιώνει ως ελληνοτουρκικό θέμα. Και ο συμβιβασμός θα είναι στη μέση.
   Ακόμα χειρότερα, η Ελλάδα παραμένει σε ακινησία και αφήνει τις πρωτοβουλίες στη Γερμανία. Αλλά η Γερμανία αναζητά ισορροπίες, δεν υπερασπίζεται τα ελληνικά συμφέροντα. Με ακινησία κανείς δεν κέρδισε. Η Ελλάδα θα έπρεπε τώρα να πιέζει την Ε.Ε. για κυρώσεις και να μπλοκάρει τις συνεννοήσεις με την Τουρκία. Όχι να περιμένει τη Μέρκελ.
   Μέσα σε όλα αυτά, ήρθε και η πρωτοβουλία Μακρόν, χωρίς η Ελλάδα να έχει καν ερωτηθεί ή να είναι καν ενήμερη. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπάθησε να παρουσιάσει την πρωτοβουλία αυτή ως καρπό της δικής της διπλωματικής πρωτοβουλίας. Αλλά είναι γεγονός ότι κατά τις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς ο Κ. Μητσοτάκης δεν είχε ιδέα για το θέμα. Την πρωτοβουλία Μακρόν.
   Όμως η ικανότητά του να καπελώνει επικοινωνιακά διάφορα πράγματα που τον βολεύουν είναι παροιμιώδης. Ακόμα και όταν αυτό αποβαίνει σε βάρος της σοβαρότητάς του.
   Αλλά, αν η ακινησία δεν κερδίζει ποτέ, η απουσία σοβαρότητας μερικές φορές κερδίζει. Στα πανηγύρια.
το Κύριο Άρθρο στην ΑΥΓΗ της Κυριακής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.