17 Ιουν 2020

Διεθνής διασυρμός για τη «λίστα Πέτσα»

- O "Guardian" «πυροβολεί» την κυβέρνηση Μητσοτάκη για τις επιχορηγήσεις στα ΜΜΕ και το voucher gate του Βρούτση
- «Χτύπημα» και από την Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία ζητάει ευθέως να δημοσιοποιηθούν τα ποσά που έδωσε το Μαξίμου στα ΜΜΕ για την καμπάνια «Μένουμε Σπίτι»


   Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και τον πολιτικό προϊστάμενό του, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, για το σκάνδαλο του «δώρου» αξίας 20 εκατ. σε ΜΜΕ, όσο και αν προσπαθούν να παίξουν καθυστερήσεις ευελπιστώντας ότι το θέμα θα εξαφανιστεί με τη βοήθεια των εγχώριων συστημικών μέσων.
   Πρώτα ήταν το σκάνδαλο των voucher και η διασπάθιση του ευρωπαϊκού χρήματος σε έξ - επτά φιλικές τους εταιρείες. Τώρα είναι το σκάνδαλο της διασπάθισης 20 εκατ. ευρώ που ανήκουν σε Έλληνες φορολογούμενους ως επιχορήγηση σε ανύπαρκτα, υπαρκτά ή υπολειτουργούντα σάιτ «κουμπάρων, παρακούμπαρων και περίεργων τύπων» της τηλεοπτικής και διαδικτυακής υποκουλτούρας. Επιχορήγηση - αντίτιμο για ένα διαρκές «λιβάνισμα» του Κυρ. Μητσοτάκη.
   Το αίτημα για αποκάλυψη της περιβόητης λίστας με τα κομμάτια της πίτας και τα κριτήρια βάσει των οποίων η κυβέρνηση μοίρασε τα ποσά γίνεται ολοένα και πιο πιεστικό προς τον πρωθυπουργό.
   Το Μέγαρο Μαξίμου δεν μπορεί να κρύβει άλλο την περιβόητη «λίστα» στα συρτάρια του και απλώς να προσπαθεί με επιχειρήματα, που δεν μπαίνει καν στον κόπο να είναι πειστικά, να ξεφορτωθεί τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αναδεικνύει καθημερινά και επιτακτικά τη σκανδαλώδη υπόθεση. Διότι, πλέον, η χώρα απειλείται με διεθνή διασυρμό και το σχετικό άρθρο που φιλοξένησε ο «Guardian» -με όλη τη βαριά διεθνή απήχησή του- αποτελεί κάτι παραπάνω από ηχηρό καμπανάκι προειδοποίησης για το κύρος ενός κατά τα άλλα σύγχρονου, δημοκρατικού, ευνομούμενου ευρωπαϊκού κράτους.
   Ο Κυρ. Μητσοτάκης ήταν που μόλις πριν από λίγες μέρες, απαντώντας στον Αλ. Τσίπρα στη Βουλή προκειμένου να υπερασπιστεί το αφήγημα της... ύφεσης, η οποία δεν είναι ύφεση αλλά ανάπτυξη, παρέπεμψε στα καλά λόγια διεθνών ΜΜΕ για τη διαχείριση της πανδημίας για να θέσει το τάχα αποστομωτικό ρητορικό ερώτημα: «Μπουκώσαμε και τον ξένο Τύπο σε λεφτά;».
   Τώρα, όμως, ο ξένος Τύπος αναδεικνύει ακριβώς τα σκάνδαλα για τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση της Ν.Δ. Και αν αυτή η παράμετρος, του διεθνούς διασυρμού, δεν βαραίνει ιδιαίτερα στον κώδικα αξιολόγησης κρίσεων της κυβέρνησης, σίγουρα βαραίνει σημαντικά η εσωκομματική «απειλή» που από χθες έβαλε πάνω στο τραπέζι η Ντ. Μπακογιάννη δηλώνοντας με νόημα ότι περιμένει να δημοσιοποιηθούν τα ποσά που έδωσε το Μαξίμου.

  «Σκοτεινοί λογαριασμοί»
   Στο έντονα επικριτικό δημοσίευμά του ο βρετανικός «Guardian» σημειώνει πως «η εντύπωση ότι η κυβέρνηση χειρίζεται σκοτεινούς λογαριασμούς, ενώ ζητάει από εκατομμύρια επιχειρηματίες και εργαζόμενους να αιμορραγούν προς όφελος όλων, δεν είναι βιώσιμη». Προσδιορίζοντας δε το επίμαχο πολιτικό και κοινωνικό επίδικο για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, υπογραμμίζει ότι «η κυβέρνηση χρειάζεται ηθική εξουσία για την επιβολή δαπανηρών αποφάσεων. Και, παρ' όλο που αυτά τα σκάνδαλα δεν έχουν συγκλονίσει ακόμη το κοινό, καθώς η ύφεση δαγκώνει θα αποκτήσει νέα σημασία».
   Με εκτενή αναφορά στο πακέτο προς τα ΜΜΕ, στο φιάσκο με τα voucher Βρούτση, αλλά και στα θέματα διαχείρισης (μυστικών) κονδυλίων από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, το δημοσίευμα σχολιάζει ότι έχει γίνει «ολοένα και πιο ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη χρησιμοποιεί την κατάσταση έκτακτης ανάγκης ως πρόσχημα για να σπεύσει σε εξαιρετικά αδιαφανείς και αμφισβητήσιμες συμφωνίες στα δημοσιονομικά της».
   «Μέχρι στιγμής η έλλειψη διαφάνειας της Ελλάδας στα δημόσια οικονομικά της έχει περάσει απαρατήρητη εκτός των συνόρων της. Αλλά με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ένα ταμείο ανάκτησης Covid-19, που θα μπορούσε να στείλει περίπου 32 δισ. ευρώ στη χώρα, αυτό δεν θα παραμείνει έτσι» τονίζεται στο άρθρο.
   Γίνεται δε παραπομπή σε αναφορά του Γερμανού πρώην αντιπροέδρου το 2015 περί της «ελληνικής κλεπτοκρατίας» που «λεηλάτησε τη χώρα για χρόνια», ενώ η Ε.Ε. «στεκόταν και τους παρακολουθούσε να το κάνουν», για να σχολιάσει ο αρθρογράφος ότι «πέντε χρόνια μετά φαίνεται πως λίγα έχουν αλλάξει».

  «Ράπισμα» από Μπακογιάννη
   “Περιμένω ότι πρέπει να δοθούν” δήλωσε (ΑΝΤ1) χαρακτηριστικά η Ντ. Μπακογιάννη για τα ποσά που έλαβε κάθε μέσο για την καμπάνια «Μένουμε Σπίτι» επισημαίνοντας με νόημα πως θεωρεί ότι όλα αυτά πρέπει να γίνονται με απόλυτη διαφάνεια. «Από εκεί και πέρα, εδώ είμαστε να κρίνετε εάν το άλφα ή το βήτα σάιτ πήρε το ποσό που πήρε».
   Επιχείρησε μάλιστα να... δεσμεύσει την κυβέρνηση λέγοντας ότι το σύνολο των χρηματοδοτήσεων, με την ολοκλήρωση της καμπάνιας, θα δοθεί. Θα λογοδοτήσει η κυβέρνηση και θα δώσει στη δημοσιότητα το πού πήγαν τα χρήματα.
   Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ντ. Μπακογιάννη εκφράζει ένα επιτακτικό αίτημα δεκάδων «γαλάζιων» βουλευτών, που καλούνται να υπεραμυνθούν προς τους ψηφοφόρους τους των συνθημάτων της κυβέρνησης περί «διαφάνειας» και χρηστής διαχείρισης του δημοσίου χρήματος.
   Ανάλογο αίτημα εξέφρασε πρόσφατα και ο «γαλάζιος» βουλευτής Έβρου Σταύρος Κελέτσης, ενώ στο μικροσκόπιο του Μαξίμου τέθηκε το χθεσινό κύριο άρθρο της «Καθημερινής», που υπογραμμίζει ότι «πρώτα έρχεται η διαφάνεια και οι σαφείς κανόνες όταν ξοδεύεται το χρήμα του Έλληνα φορολογούμενου».

  Αλ. Χαρίτσης: Η κυβέρνηση οφείλει να λογοδοτήσει
   Να δώσει σαφείς απαντήσεις για το σκάνδαλο της χρηματοδότησης των ΜΜΕ, «που λαμβάνει πλέον διεθνείς διαστάσεις, αντί να εφευρίσκει αστείες δικαιολογίες» κάλεσε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ο Αλ. Χαρίτσης. Παραπέμποντας στο δημοσίευμα του «Guardian» κατηγόρησε την κυβέρνηση για διεθνή διασυρμό της χώρας, ενώ επισήμανε και την παρέμβαση Μπακογιάννη.
   «Οι πολίτες ζητούν απαντήσεις. Οι ένοχες υπεκφυγές δεν μπορούν να συνεχιστούν. Η κυβέρνηση οφείλει να λογοδοτήσει» υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ρωτώντας «τι φοβάται και κρύβει τη λίστα με τα ποσά που έλαβαν ΜΜΕ εφόσον όλα έχουν γίνει νόμιμα», εάν «λήφθηκε ως κριτήριο για τη χρηματοδότηση ο αριθμός των εργαζόμενων σε κάθε μέσο» και «με ποια κριτήρια δόθηκαν χρήματα σε ανύπαρκτες ή μηδενικής επισκεψιμότητας ιστοσελίδες».
   Ρωτάει, τέλος, αν αληθεύει ότι τα κανάλια, πανελλαδικής και περιφερειακής εμβέλειας, δεν πήραν ούτε ένα ευρώ από την πρώτη καμπάνια των 11 εκατ. ευρώ, καθώς και «πού έχουν δοθεί αυτά τα χρήματα;».
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.