18 Ιουν 2020

Ο Αλέξης Τσίπρας στο Κιλελέρ: Η κυβέρνηση έχει χρήματα για ανύπαρκτα ΜΜΕ, αλλά ψίχουλα για τους αγρότες

"O τόπος δεν μπορεί να προχωρήσει μπροστά μόνο με τις υπηρεσίες και τον τουρισμό. Μια χώρα που δεν παράγει και δεν εξάγει δεν μπορεί να πάει μπροστά"


   Στην καρδιά της αγροτικής παραγωγής της χώρας, τη Θεσσαλία, και συγκεκριμένα στο Κιλελέρ, βρέθηκε χθες ο Αλέξης Τσίπρας.
   «Το κοινωνικό συμβόλαιο που χρειάζεται η χώρα για να πάει μπροστά θα είναι λειψό αν δεν συνοδεύεται από ένα νέο παραγωγικό συμβόλαιο, που θα αξιοποιεί τις δυνατότητες του τόπου μας» υπογράμμισε στις συναντήσεις που είχε με εκπροσώπους αγροτικών και κτηνοτροφικών συνεταιρισμών, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως δεν κατανοεί τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου και ότι δεν έχει λάβει μέτρα στήριξης.

  Νέο παραγωγικό μοντέλο
   Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, που θα αξιοποιήσει τις ανταγωνιστικές δυνατότητες του τόπου ώστε αυτός να μην στηρίζεται μόνο στις υπηρεσίες, αλλά και στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, και βεβαίως να είναι στηριγμένος στο συνεταιριστικό κίνημα, που πρέπει να ανανεωθεί για να δώσει τη δυνατότητα ανάκαμψης της παραγωγής».
   Παράλληλα τόνισε ότι το επόμενο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ θα αγωνιστεί για τις διεκδικήσεις του αγροτικού κόσμου. «Να μην αισθάνεται, τουλάχιστον, ο κόσμος της παραγωγής ότι είναι δεύτερης κατηγορίας» είπε χαρακτηριστικά.

  Για ένα νέο παραγωγικό συμβόλαιο
   Πρώτος σταθμός ήταν το Μνημείο του Αγρότη, όπου ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέθεσε στεφάνι, ενώ στη συνέχεια είχε συνάντηση με εκπροσώπους αγροτικών συνεταιρισμών της περιοχής στην κεντρική πλατεία του Κιλελέρ.
   Μιλώντας μαζί τους τόνισε πως πρέπει να επενδύσουμε σε ενώσεις αγροτών και συνεταιρισμούς, «ώστε να παράγεις μεγάλες ποσότητες που θα έχουν μια δυνατότητα να παίρνουν τιμές», αλλά και στην καινοτομία και στις νέες τεχνολογίες.
   Έπειτα βρέθηκε στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Αγελαδοτρόφων - Προβατοτρόφων Δυτικής Θεσσαλίας, όπου είχε συνάντηση με τα μέλη του Δ.Σ. και με μέλη του συνεταιρισμού, οι οποίοι τον ξενάγησαν στις εγκαταστάσεις. Μάλιστα ο πρόεδρος του συνεταιρισμού εξέφρασε την ευχή «να σας ξαναδούμε πρωθυπουργό την επόμενη τετραετία».
   «Η παρουσία μας εδώ σηματοδοτεί πως πρέπει να υπογραμμίσουμε την ανάγκη να ενισχυθεί ουσιαστικά ο κτηνοτροφικός κόσμος, ο κόσμος του μόχθου και της παραγωγής, δεν είναι αόρατοι οι άνθρωποι αυτοί» είπε ο Αλ. Τσίπρας.

  Οι διεκδικήσεις σήμερα
   «Στο Κιλελέρ, όπου 110 χρόνια πριν οι αγρότες -με αγώνα- διεκδίκησαν τα δικαιώματά τους απέναντι στην εκμετάλλευση των κόπων και των θυσιών από τους τσιφλικάδες. Η δίκαιη επίλυση του αγροτικού ζητήματος τότε έγινε μέσα από αγώνες και διεκδίκηση. Και αυτό είναι κάτι που μας δείχνει ότι και τώρα πρέπει να προτάξουμε τη διεκδίκηση αλλά και το σχέδιο» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
   «Ο τόπος», πρόσθεσε, «δεν μπορεί να προχωρήσει μπροστά μόνο με τις υπηρεσίες και με τον τουρισμό. Μια χώρα που δεν παράγει και δεν εξάγει δεν μπορεί να πάει μπροστά και αυτός είναι ο λόγος που βρισκόμαστε σήμερα εδώ».
   Ο Αλ. Τσίπρας, υπογράμμισε την ανάγκη η Πολιτεία να στηρίξει τις άμεσες ανάγκες των αγροτών, «να χρηματοδοτήσει την επανεκκίνηση των δραστηριοτήτων τους, να τους δώσει ανάσα σε ρευστότητα με νέα χρηματοδοτικά εργαλεία».

  Η αδράνεια της Ν.Δ.
   Περιγράφοντας την κατάσταση για τον αγροτικό κόσμο τον τελευταίο χρόνο επισήμανε ότι μήνα με τον μήνα αυτή επιδεινώνεται καθώς «οι τιμές πέφτουν, το εισόδημα συρρικνώνεται και το κόστος παραγωγής αυξάνεται». «Αλλά δεν υπάρχει η αίσθηση η κυβέρνηση της Ν.Δ. να κατανοεί αυτή την κατάσταση» σημείωσε.
   Όπως τόνισε, ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες και συγκεκριμένα μετά την πανδημία, εξαιτίας της αδράνειας της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας το κυρίαρχο συναίσθημα που καταλαμβάνει σήμερα τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τους αλιείς της χώρας είναι «η αβεβαιότητα για το μέλλον».

  Τι καταγγέλλουν οι αγρότες
   Οι ίδιοι οι αγρότες κατηγόρησαν την κυβέρνηση πως δεν τους στήριξε ούτε όσον αφορά τη ΔΕΗ ή την εφορία. «Στην πραγματική οικονομία των αγροτών δεν έπεσε ούτε σεντ» είπαν χαρακτηριστικά. Οι αγρότες με τους οποίους συνομίλησε σε καφενείο της περιοχής τόνισαν ότι οι τιμές «έχουν πιάσει πάτο» και πως, αν συνεχίσουν έτσι, «δεν θα καλλιεργηθεί η γη».
   «Η κυβέρνηση τα έχει αφήσει στον αυτόματο πιλότο όλα, ούτε η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν λειτουργεί» σημείωσαν. Τόνισαν δε ότι υπήρξε πρωτόγνωρη αναταραχή στις αγορές, κάτι που επηρέασε τα αγροτικά προϊόντα λόγω της μείωσης των μεταφορών, των εξαγωγών και της ευρύτερης διαχείρισης των προϊόντων. «Παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση δεν μας έχει στηρίξει» τόνισαν.
   Μιλώντας συγκεκριμένα για το σιτάρι που κατευθύνεται στη ζυθοποιία, ανέφεραν ότι, παρά τις ποσότητες που έχουν απορροφηθεί, οι εγχώριες αγορές δεν καλύπτουν την εγχώρια αγορά. Έκαναν λόγο για «ελληνοποιήσεις» ποσοτήτων σιταριού και άλλων πρώτων υλών, με αποτέλεσμα τα ελληνικά προϊόντα «να κάθονται μέσα». Κι αυτό, όπως ανέφεραν, επειδή οι τιμές ανταγωνισμού από όμορες χώρες είναι χαμηλότερες.

  Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ
   Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε τον κίνδυνο να μετατραπεί η Ελλάδα αποκλειστικά σε χώρα υπηρεσιών. Αναφέρθηκε στο μεγάλο κόστος παραγωγής, στην πίεση από τα οργανωμένα καρτέλ, στη μη ύπαρξη δυνατού συνεταιριστικού κινήματος και στο γεγονός ότι δεν λειτουργεί σωστά το τραπεζικό σύστημα.
   Μιλώντας για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για μια πρόταση που καλύπτει συνολικά την εργασία, την επιχειρηματικότητα, στην οποία εντάσσονται οι συνεταιριστικές και αγροτικές επιχειρήσεις, όπως διευκρίνισε. Ανέφερε ακόμα τις προτάσεις για ενίσχυση του κεφαλαίου κίνησης και ενός ισχυρού εγγυοδοτικού χαρτοφυλακίου στην Αναπτυξιακή Τράπεζα. Επιπλέον μίλησε για το νομοσχέδιο που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τις μικροπιστώσεις.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.